Vanaf donderdag erkent Duitsland officieel de Armeense genocide, daarover lijkt nauwelijks nog twijfel te bestaan. Donderdag zal het Duitse parlement namelijk stemmen over die erkenning en volgens NOS-correspondent Judith van de Hulsbeek zal zo’n 80 procent van de parlementsleden vóór erkenning van de volkerenmoord zijn.
De motie werd gezamenlijk ingediend door de combinatie CDU/CSU, de SPD en de Groenen. Bijna de hele Bondsdag. Dat evenwel niet iedereen blij is met het voornemen, blijkt uit de stevige lobby tegen de erkenning. Die komt volgens de NOS vooral vanuit de Turkse gemeenschap in Duitsland. ‘Dat gaat van onschuldig brieven schrijven tot echte intimidatie, vooral gericht tegen parlementsleden die een Turkse achtergrond hebben.’
Ook de nieuwe Turkse premier Binali Yildirim heeft al van zich laten horen in de kwestie. Volgens hem is het Duitse voornemen ‘absurd’ en zal het de relatie tussen de twee landen beschadigen. De Turken ontkennen, zoals bekend, dat er in 1915 sprake is geweest van een genocide. Volgens de Turken klopt het dodental niet en ook is er volgens hen nooit sprake geweest van een doelgerichte actie tegen de Armeniërs.
De Turkse president Erdogan liet dinsdag tijdens een telefoongesprek ook al aan de Duitse bondskanselier Angela Merkel weten ontstemd te zijn over de aanstaande stemming. Volgens Erdogan proberen mensen Duitsland bewust te misleiden over de werkelijke gebeurtenissen in 1915.
Merkel zelf is donderdag niet aanwezig bij de stemming, maar volgens Duitse media heeft zij eerder op de woensdag haar stem al uitgebracht en – het pleidooi van Erdogan ten spijt – voor erkenning gestemd.
Een jaar geleden erkenden ook Luxemburg, het Vaticaan en Oostenrijk de Armeense genocide. In alle drie die gevallen riep Turkije na de stemming zijn ambassadeurs terug uit de landen. Nederland erkent de genocide sinds 2004, nadat op 21 december van dat jaar de Tweede Kamer met algemene stemmen een motie van de ChristenUnie aannam.