Joop

Duitsland stelt vaccinatieplicht in tegen mazelen

  •  
06-05-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
UNICEF_ Zmey _20170315_13

© (right) Three-and-a-half-year-old Anastasia Veretka smiles prior to receiving a vaccine at a medical facility in Ivano-Frankivsk, Ivano-Frankivsk Oblast, Ukraine, Thursday 16 March 2017. Ukr

Nu verschillende plekken op de wereld kampen met een mazelenepidemie en de vaccinatiegraadblijft dalen, wil Duitsland een vaccinatieplicht invoeren, net als Groot-Brittannië mogelijk gaat doen. Dat blijkt uit een wetsvoorstel van minister van Volksgezondheid Jens Spahn dat is ingezien door het Duitse persbureau DPA. Ouders zouden per 1 maart volgend jaar verplicht moeten worden om hun kinderen in te enten. Doen ze dat niet dan kunnen ze een boete van 2500 euro verwachten. Ook leraren, artsen en ziekenhuispersoneel worden voortaan verplicht zich in te enten. Daarnaast krijgen kinderdagverblijven toestemming om niet-gevaccineerde kinderen te weigeren.
In Nederland is vaccineren tegen kinderziektes niet verplicht, hoewel de vaccinatiegraad al jaren gevaarlijk hard daalt. Na een mazelenuitbraak op een kinderdagverblijf in Den Haag , besloot kinderopvangorganisatie Berend Botje vorige week voortaan kinderen die niet zijn ingeënt tegen mazelen, rode hond en bof (BMR) te weigeren. Ook in de politiek gaan steeds meer stemmen op om in te grijpen om een epidemie in Nederland te voorkomen.
Bijna 170 miljoen kinderen onder de tien wereldwijd zijn niet ingeënt tegen de ziekte die momenteel overal weer de kop op steekt.
Cc-foto: UN Ukraine
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (11)

WatVroegerLinksWas
WatVroegerLinksWas7 mei 2019 - 11:26

"ik kan je dit wel vertellen de nederlandse en andere regeringen doen mee met de agenda 21 uitroeiing van de bevolking!! dus je laat een iedereen een spuit geven en een bepaalt aantal mensen die krijgen een “speciale”spuit en je bent weg " "deze actie is afgezworen toen kinderen tot 2010 allemaal autistisch werden na het krijgen van de spuit dtp .ik ben zelf ook in die vaccinatie val getrapt en heb twee autisten ,ben door mijn vrouw daarop afgestraft en ze is nu mijn ex " Ik hoop dat u sarcastisch bent. Ik begrijp anders werkelijk niet hoe deze gevaarlijke ophitserij door de moderatie heen is gekomen.

Joe Speedboot
Joe Speedboot7 mei 2019 - 11:10

'waar komt dan ineens die angst vandaan dat de gevaccineerden ziek zouden worden van nonvac kinderen' Je vult je gebrek aan kennis op met je fantasie. Niet gevaccineerden houden ziektes in stand en daarmee de kans dat virussen zich verder ontwikkelen en muteren met alle gevaren van dien. Oa dat vaccinaties niet meer zouden kunnen werken. Dit nog even los van het feit dat je het leven van hun eigen kinderen er ook door in gevaar brengen. Dat is gewoon met harde getallen aantoonbaar. Mbt dat zogenaamde verband met autisme, ik begrijp dat je dat probeert te duiden. Echter, dat indianen verhaal is inmiddels door meer dan honderd wetenschappelijke publicaties aan alle kanten onderuit gehaald. Misschien toch iets serieuzere literatuur gaan lezen dan de flauwekul verhalen op de bekende complotsites overnemen; sites die minder onschuldig zijn dan ze lijken als je de moeiuet neemt te onderzoeken wie erachter zitten.

Anoniempje5
Anoniempje57 mei 2019 - 8:49

Heeft de anti-vaccinatie beweging in Nederland nog niet gehoord dat Trump van standpunt is veranderd en nu wel voorstander van vaccineren is? Hoewel ik liever niet een verplichting zie is het wellicht voor de zekerheid beter om maar een tijdje vaccinatie verplichten (betalen de ouders niet gewoon nog liever de boete?) maar ook een verplichte autisme test voor de vaccinatie een optie? (Indien dat kan op die leeftijd). Dan krijg je 99% niet te ontkennen bewijs. Bewijzen dat er niet met resultaten is geknoeid blijft verdomd lastig als iemand zo wantrouwend is op dit gebied vandaar niet 100%.

2 Reacties
Anoniempje5
Anoniempje57 mei 2019 - 8:53

New York heeft recent een verplichting, vreemd genoeg alleen in bepaalde wijken maar goed, ingesteld. Kunnen we kijken of het positief effect heeft op de dekkingsgraad. https://www.nytimes.com/2019/04/09/health/measles-outbreak-vaccinations-brooklyn.html

WatVroegerLinksWas
WatVroegerLinksWas7 mei 2019 - 11:36

"Heeft de anti-vaccinatie beweging in Nederland nog niet gehoord dat Trump van standpunt is veranderd en nu wel voorstander van vaccineren is? " Zijn de antivaxers in NL dan Trump supporters? Ik ken er maar één persoonlijk (ex-collega), en die man is uitgesproken anti-Trump en anti-kapitalistisch. Dat is ook de indruk die ik krijg van andere Nederlandse anti-vaxers op internet.

msj_meijerink
msj_meijerink7 mei 2019 - 8:40

Goede beslissing, er zijn immers in ieder land een aantal landgenoten, die tegen zichzelf in bescherming moeten worden genomen.

Frits Jansen
Frits Jansen7 mei 2019 - 8:30

En als in Duitsland iemand klaagt dat dit betutteling is die grondrechten schendt kunnen ze bij het constitutionele hof terecht en zijn ze niet afhankelijk van politiek gekibbel, zoals in Nederland.

JanB2
JanB27 mei 2019 - 0:32

En terecht!

Sam V
Sam V6 mei 2019 - 12:15

Ik heb op zich geen bezwaar tegen mensen die hun kinderen niet inenten. Ik ben het er niet mee eens, maar eigen verantwoordelijkheid. Zoals ik ook vind dat er een eigen verantwoordelijkheid zou moeten zijn ten aanzien van onderwijs. De overheid heeft wel gekozen voor een leerplicht, maar niet voor een vaccinatieplicht. In het geval van het niet hebben van een leerplicht zou hoogstens het kind zelf een "mindere" ontwikkeling doormaken. Het niet hebben van een vaccinatieplicht raakt echter ook andere kinderen. Daarom toch maar een vaccinatieplicht, nu het niet meer zonder plicht automatisch goed gaat met alleen voorlichting.

2 Reacties
madbako
madbako6 mei 2019 - 14:20

@Sam V 6 mei 2019 at 14:15 Ik heb op zich geen bezwaar tegen mensen die hun kinderen niet inenten... Ik ook niet zo, maar ban deze kinderen dan wel uit het openbare leven.

DenFlexwerker
DenFlexwerker6 mei 2019 - 20:44

@Sam V: mag je dan je kinderen ook zonder gordel in de auto neerzetten? Nee, dan stel je ze namelijk ook nodeloos bloot aan risico. Als volwassene mag je jezelf al niet bloot stellen aan dit risico. Daarnaast zijn kinderen niet hun ouders. Het niet vaccineren tegen polio kan dus betekenen dat jouw ouders jouw een leven lang, veroordelen tot een rolstoel. Als ik jouw redenering goed begrijp, dan is het niet oké als ouders andere kinderen treffen door niet te vaccineren maar wel hun eigen kinderen. Zijn eigen kinderen, net als andermans kinderen, niet individuen in de dop. Dit en geen huisdieren waar je mag aanrommelen alsof het eigendommen zijn?