© cc-foto: liggraphy
Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
Het gaat natuurlijk vooral om de financiering. Als je dit op grote schaal gaat toepassen, raak je snel door de vrijwillig betalenden heen. Daarna wordt het dwang en gaat het genot van de een ten koste van dat van iemand anders. Als je dan deze variant van herverdeling van geld wil, plak er dan ook een herverdeling van arbeid aan. Dan heeft iedereen er nog wat aan. Mij lijkt er niets mis mee om iemand bij te laten dragen aan z'n eigen instandhouding. Veel beter dan geld afpakken van mensen die zich te pletter werken. Die hoeven dan ook minder arbeid te verrichten als ze minder overhouden. Win-win...
Een basisinkomen voor iedereen die beneden een bepaald minimum leeft in de wereld is de toekomst. Hierbij kan gedacht worden aan de VN en wereldbank en het IMF. Als deze instituties belastingheffing kunnen gaan opleggen aan de rijkste inkomens en vermogens in de rijke landen. Bijvoorbeeld iedereen met een inkomen boven de 80.000 euro per jaar zou dan 3% per jaar belasting moeten betalen aan de VN, dan moet het mogelijk zijn om het geld bijeen te krijgen om iedereen (vooral in de derde wereld) te gaan voorzien van een basisinkomen dat ruimschoots genoeg is om van te leven. Ook een basisinkomen voor mensen in ontwikkelde landen die minder dan €20.000 jaarlijks verdienen zou hiertoe moeten behoren.
Lekker toch kameraad? Zwarte Piet spelen met iemand anders zijn of haar geld.
@LT, U l*lt wel lekker populistisch met uw “ dan moet het mogelijk zijn”. U heeft werkelijk geen idee van cijfers he? Geen idee om hoeveel geld het werkelijk gaat toch? Maar het klinkt wel lekker... Maar goed, het voordeel van de twijfel, geef eens cijfertjes dan...
Dit lijkt me geen basisinkomen, maar een soort 'bijstand' zonder verplichtingen maar met het recht extra te verdienen voor een bepaalde groep. Op individueel niveau een fijn systeem: minder stress, kans op extra geld als je dat wilt/kunt verdienen. En zolang er mensen zijn die deze voorziening willen financieren, is er niks aan de hand. Ik vraag me af of je de bevindingen van dit onderzoek kunt 'extrapoleren' richting basisinkomen. Het betreft dan een vast inkomen dat iedereen krijgt, ongeacht of er gewerkt wordt of niet. Dat brengt heel andere vraagstukken met zich mee. Ik haal er een uit: sommige mensen gaan de keuze maken niets te doen - ze zijn tevreden met het basisinkomen. Een kleinere groep werkenden moet dus productiever zijn en ze krijgt daar minder geld voor. Stel, jij hoort tot die werkenden, hoeveel geld wil jij maandelijks inleveren om dat mogelijk te maken? Of hoor jij tot de groep die het basisinkomen wel hoog genoeg vindt en geen betaalde baan kiest?
@Mark : je stelt de juiste vraag. Ik denk ook dat mensen berekenend zijn en dus alleen werken om te leven. Rutger Bergman stelt juist in zijn boek dat een basisinkomen positief werkt en dat een grote meerderheid toch zal blijven werken. Ik vraag het me af.
Hoi Kor, och, ik blijf wel werken, denk ik. Nu heb ik een fulltime baan omdat ik het leuk vind, maar ook omdat ik een mooi huis wil, een behoorlijke auto, reizen wil maken etc.. Ik vind het geen enkel probleem om daarvoor te werken, maar dan moet het wel lucratief zijn. Ik ben niet bereid maandelijks een flink bedrag in te leveren om het mogelijk te maken dat anderen
@Mark : Ik denk ook wel dat vele mensen met een leuke en goedbetaalde baan hun prettige manier van leven zullen willen voortzetten en dus blijven werken. Het is m.i. zoals @Johannes Hoekstra zegt : Ik zie een basisinkomen niet zitten omdat, zodra het bedrag hoog genoeg is om van te leven (wat het basisinkomen pretendeert te zijn) veel mensen (met name degenen die in een niet-inspirerende en/of zware baan zitten) zullen afhaken.'
Zodra privépersonen zich gaan bezig houden met het vertrekken van bijdragen aan andere doelen is dat een gebaar van barmhartigheid, van charitas. Dat lijkt dus christelijk, maar het is charitas. Ik ben daar niet zonder meer voor. Natuurlijk geef ik als vaste donateur aan goede doelen, maar de vraag is of het hier gemelde voorbeeld wel een goed doel is waarmee particulieren zich moeten occuperen. Er ontstaat een ongelijkwaardige verhouding tussen gever en ontvanger. Diaconie, vincentiusvereniging waren voorbeelden, van dit soort charitras. De vrouw van reder Bos, die vast langskwam bij werkmansgezinnen, ze behoren tot hert verleden. Herverdeling van bestaansmiddelen is terecht de taak van de Staat, de Overheid.Dat was een lange weg, waarbij ik herinner aan de pioniers: de ouwe Drees en juffrouw Klompé zijn er twee die er uitspringen.In die zin heeft de Staat prijzenswaardig gepresteerd. Die herverdeling is dan wel niet volmaakt, er blijft wel wat te schaven en te klagen ook maar de modernisering is voorbeeldig en zorgt er voor dat rangen en standen dan wel niet helemaal zijn verdwenen maar wel tot aanvaardbare proporties zijn teruggebracht. Dankbaarheid is vervangen door een recht. Je moet dus geen (te duiden ) incidenten gaan verheffen boven een (anoniem) stelsel. Dat eerste lijkt fraai, maar is in wezen terugkeer naar ongewenste en niet gezonde verhoudingen. .
Een basisinkomen-experiment dat maar drie jaar duurt zal, met de aankomende laagconjunctuur op komst, bij de deelnemers niet per sé hetzelfde gedrag geven als een permanent basisinkomen. Wie durft (als je kunt leven van 1200 euro per persoon per maand) z'n baan op te zeggen als je niet weet of je na drie jaar nietsdoen weer een baan kunt krijgen? Ik zie een basisinkomen niet zitten omdat, zodra het bedrag hoog genoeg is om van te leven (wat het basisinkomen pretendeert te zijn) veel mensen (met name degenen die in een niet-inspirerende en/of zware baan zitten) zullen afhaken. Daarmee wordt het onbetaalbaar.
De bijstand voor langdurig werklozen en arbeidsongeschikten is een absoluut minimum (Harz IV, ingevoerd onder een SDP-regering). Dan is een basisinkomen van 1200 al gauw een vooruitgang en een grotere zekerheid. Een aantal van 120 deelnemers lijkt me erg laag voor verantwoord onderzoek; teveel kans op toevalligheden. Dat Spaanse basisinkomen noemen wij bijstand.
@Bijltjesdag Zie https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/spaans-basisinkomen-moet-de-hongerrijen-doen-verdwijnen~b1467136/ Een basisinkomen alleen voor de armen is geen basisinkomen maar een uitkering.
Blijft een interessant onderwerp. Krijg je dan alleen niet teveel inflatie? Omdat er dan teveel geld in de markt is? Gaan mensen dan meer zwart werken? Wat doet het met de economie. Wel interessant om af te wachten hoe dit loopt. Nooit iets van tevoren uitsluiten. Toen de uitkering werd ingevoerd waren er ook tegenstanders, nu begrijpen we dat het meer opleverde dan dat het kost
“ Toen de uitkering werd ingevoerd waren er ook tegenstanders, nu begrijpen we dat het meer opleverde dan dat het kost “. Meent U dit nu werkelijk ?
Beetje apart, dit soort experimenten. De uitslag staat namelijk al vast, wie zou niet wat blijer en ontspannener worden van 1200 euro per maand extra zonder voorwaarden? Het gaat natuurlijk om de betaalbaarheid: is het te betalen en blijft het te betalen? Op het moment dat ik 1200 per maand zou krijgen en werken veel zwaarder belast werd (in combinatie met bv vervallen aftrek hypotheekrente) zou ik een stuk minder gaan werken in ieder geval en met mij velen denk ik. En dan komt de betaalbaarheid onder druk te staan: belastingen omhoog of basisinkomen naar beneden.
Waarom zou die 1200 euro voor de meeste mensen niet meer geld betekenen, maar alleen meer zekerheid? Als ik nu netto 2800 euro verdien en er komt een basisinkomen heb ik straks 4000 euro. Ik vraag me af hoe betaalbaar het is, maar ik zou niet klagen.
Lijkt mij een denkfout. Straks krijg je 1600 + 1200 en dat is......2800. Maar als je de zak krijgt of je wordt arbeidsongeschikt dan krijg je 1200. Hoef je niet naar de gaarkeuken.
Je 2800 netto wordt gewoon 1600 netto... het basisinkomen zal betaald worden door arbeid zwaarder te belasten. Mensen die werken zullen er echt niets op vooruit gaan. Werken zal dus alleen maar zwaarder belast worden... waardoor door ons progressieve systeem full time werken erg onaantrekkelijk zal worden... voor een basisinkomen zullen we ook over moeten naar een vlaktaks gok ik.
Alleen indien de belastingtarieven bij de invoering van basisinkomen niet wijzigen. Reken daar maar niet op. Maar, dat is niet erg. Met een basisinkomen wordt iedere euro die je verdient lonend; de armoede val valt weg.
Ben dan wel benieuwd hoe die 120 mensen gekozen zijn. Of dit willekeurig is of dat dit mensen in een bepaalde economische situatie zijn. Zeker een interessant experiment. Zou ook niet weten wat ik zelf zou doen als ik dit bedrag zou krijgen. Gewoon doorwerken? Helemaal niet werken? Een slechter betaalde maar leukere baan met minder stress nemen?
Die zijn nog niet gekozen. Bedoeling van de selectie is: ongeveer de Duitse werkelijkheid nabootsen.
“ Uit Fins onderzoek bleek eerder dit jaar al dat een basisinkomen zorgt voor minder stress en meer autonomie: ontvangers kregen meer controle over hun leven. Zo namen sommige Finnen met basisinkomen een slecht betaalde baan aan omdat ze niet langer bang hoefden te zijn dat ze hun uitkering zouden kwijtraken, terwijl anderen juist besloten om een slecht betaalde baan af te slaan.” Ook in Finland is het project gestopt. De werkloosheid nam niet af en het koste veel geld. https://www.epressi.com/tiedotteet/hallitus-ja-valtio/preliminary-results-of-the-basic-income-experiment-les-resultats-preliminaires-de-lexperience-du-revenu-de-basepredvariteljnye-rezuljtaty-eksperimentaljnoj-koncepcii-bezuslovnogovorlaufige-ergebnisse-des-experiments-zum-grundeinkommen.html Ook de OESO is daarom tegen. https://schuldenlab070.nl/oeso-basisinkomen-leidt-niet-tot-vermindering-armoede/
Van een onvoorwaardelijk basisinkomen waarvan kon worden geleefd was in het Finse experiment geen sprake. Het betrof inkomenssuppletie boven op bestaande uitkeringen. Het Finse uitkeringssysteem is ook niet een-op-een vergelijkbaar. Het is naar mijn stellige indruk sterker geindividualiseerd dan het Nederlandse. Ik heb het een jaar gelden nageplozen geen zin om het weer op te zoeken.
@ DanielleDefoe Ik zie dat er een zekere vermoeidheid bij je begint te ontstaan met betrekking tot dit onderwerp. Ik snap dat wel want de discussie is wel heel erg een herhaling van zetten. Het effect van de huidige corona crises op de arbeidsmarkt maakt dat het basis inkomen voor een deel van de werkloze populatie een interessante optie kan zijn. Ik schat dat ongeveer 250.000 tot 300.000 oudere werkzoekenden (55 of ouder) die nu werkloos worden of zijn nooit meer aan het werk zullen komen. Een basis inkomen in plaats van bijstand en de optie om het pensioen vervroegd uit te laten keren zou deze groep voldoende inkomen kunnen geven om prima van te leven. En die mensen zullen dan ook bereid zijn banen te accepteren die geen inkomenszekerheid bieden of onvoldoende inkomen. Dus ik denk dat dit onderwerp de komende jaren op de agenda blijft terug komen. Het zou jammer zijn als jij daar niet aan bij zou dragen.
DaanOuwens 18 augustus 2020 at 20:46 [ Ik snap dat wel want de discussie is wel heel erg een herhaling van zetten. Het effect van de huidige corona crises op de arbeidsmarkt maakt dat het basis inkomen voor een deel van de werkloze populatie een interessante optie kan zijn. ] Nou, dan zal ik mijn zet als voorstander van een onvoorwaardelijk basisinkomen ook maar weer eens herhalen: wat jij beschrijft is (wederom) geen basisinkomen, maar een opgetuigde werkloosheiduitkering.
@Ouwens "Een basis inkomen in plaats van bijstand en de optie om het pensioen vervroegd uit te laten keren zou deze groep voldoende inkomen kunnen geven" Dat is geen basisinkomen maar een socialere vorm van de uitkering voor een heel bepaalde groep. Wat me overigens een prima zaak lijkt hoor. Ook al is het nog te vroeg om de blijvende effecten van corona in te schatten, die groep werklozen bestaat toch wel, een sneue groep die is gegroeid tot 20-25% van het totale aantal werklozen. Niet meer dan 30 procent van de 55-plussers in de WW vindt binnen 5 jaar werk. Je zult dan alsnog je huis moeten verkopen... Er bestaan wel aparte regelingen voor, op bijstandsniveau, met iets meer ruimte voor eigen vermogen.
@ Nick the Stripper Jij schrijft: wat jij beschrijft is (wederom) geen basisinkomen, maar een opgetuigde werkloosheiduitkering. Klopt dit is met wat plussen en minnen de enige variant waarvan ik denk dat die haalbaar zou kunnen zijn. Zoals financieel als sociaal economisch. Een onvoorwaardelijk basisinkomen is alleen ideologisch interessant maar praktisch niet te realiseren.
Wat mij blijft verbazen is de blinde vlek voor alleenstaanden. Terwijl het aantal 1-persoonshuishoudingen juist blijft toenemen. Een alleenstaande kan in ieder geval niet leven van de bedragen die rondvliegen. Voor alleenstaanden zou het wellicht wel mogelijk kunnen worden om minder uren te werken of tijdelijk werk te aanvaarden maar de grootste voordelen worden opnieuw genoten door partners. Alles wat riekt naar partnertoeslagen bezie ik met wantrouwen.
PS de ideeën van de Vereniging Basisinkomen bijvoorbeeld voorzien een gezin met 2 kinderen van een basisinkomen van 2400 euro terwijl een alleenstaande met 600 euro wordt afgescheept. https://www.bd.nl/opinie/basisinkomen-zou-crisis-dragelijker-maken~aa356902/
Uiteraard is het voorstel niet geheel vrij van toeslagen etc.. Geinteresseerden kunnen de doorrekening van het Nibud erop naslaan.
"Denk je dat ik achteraan in de rij ga staan voor een job die ik toch niet ambieer?", zei ik tegen de dame van het arbeidsbureau en probeerde haar duidelijk te maken dat ik wel wat beters te doen had. Toen ze even werd weggeroepen benutte ik de gelegenheid om een blik in de kaartenbak te werpen en daar stond: "Alternatief figuur, lang haar, loopt op blote voeten, doet erg zelfverzekerd, NRA." Niet reëel aanbod betekende dat, heb ik me laten vertellen. En dus gebruikte ik mijn bijstandsuitkering als basisloon om allerlei dingen aan te pakken die de gemeente liet liggen. Daar hebben ze nog een hoop last van gehad en ik heb het de rest van mijn verdere leven nooit meer zo druk gekregen.
@vrije geluiden (Op kosten van anderen) Mensen zoals jij zorgen ervoor dat links nooit een meerderheid krijgt in Nederland. Dus wat dat betreft ben ik je “ soort van dankbaar”
Klinkt ook erg als moeite doen om in aanmerking te komen voor een betaalde baan. Grote mond over alles en iedereen hebben, en dan deze mentaliteit ten toon spreiden. I rest my case. Maar wel lekker op de maatschappij teren. Geen verrassing overigens.
Gewoonlijk is de veronderstelling dat mensen die een basisinkomen genieten, dat zullen gebruiken om op hun luie reet te gaan zitten. Bij mij was het tegendeel het geval, maar blijkbaar vind dat ook geen genade in de ogen van dom-rechts. Maar ik was inderdaad destijds al van mening dat ik daarvoor onvoldoende erkenning kreeg, dus toen ik gedwongen werd een nieuwe aanloop te nemen, ben ik om te beginnen maar eens uitgegaan van de stelling dat je pas werkelijk iets kunt doen als je gruwelijk veel geld verdient. Hoe zou Mahatma Gandhi dat probleem nu hebben kunnen aanpakken?
In Spanje kenden ze tot voor kort geen bijstand. Na een jaar werkeloosheid kreeg je helemaal niets meer en was je overgeleverd aan de kerk of familie. Wat in Spanje Basisloon heet, noemen we in Nederland bijstand.
Belastingmoraal in Spanje is dan ook niet zo lekker, zal er ook wel iets mee te maken hebben....
Er is namelijk ook nog altijd een belastingvrije voet - die geldt voor iedereen. Feitelijk zit het basisinkomen daarin verdisconteerd.
Mooi om te zien. Dit is toch de toekomst of mensen het nu willen of niet. Ik zou graag willen verwijzen naar een prima essay over dit onderwerp waarin de feiten erover goed worden belicht. O.a Nibud en CPB hebben er hun berekeningen op losgelaten. https://basisinkomen.nl/basisinkomen-van-utopie-naar-realiteit/
In dat voorstel vervalt de kinderopvangtoeslag en alle heffingskortingen en geldt er een vlaktaks van 50%. Kortom: bij alle tweeverdieners met kinderen die geen godsvermogen verdienen stopt 1 van de partners (zal meestal de vrouw zijn) met werken. Dan moet je ze of flink meer betalen (hogere belastingen), of je moet de belastingen verder verhogen om dezelfde opbrengst te halen (dus ook hogere belastingen). De belangrijkste motivatie, automatisering/robotisering waardoor banen verdwijnen, is trouwens totaal niet reeel, alles wijst erop dat we juist enorme personeelstekorten krijgen. Verder kan het natuurlijk niet binnen de EU, het is het stuk genoemde voorstel om het BI alleen uit te keren aan mensen met een Nederlands paspoort wordt gelijk afgeschoten.
Dat zijn interessante berekeningen, met name die van het NIBUD. Ik heb zelf wel eens een berekening gebaseerd op 1000/maand voor volwassenen en 500/maand voor kinderen onder de 18. Je komt dan uit op ongeveer 140 miljard per jaar. Als de daar de kosten van de AOW/ANW bij optelt kom je op ongeveer 180 miljard per jaar uit. Dat komt redelijk in de buurt van variant 2 van het NIBUD (171 miljard).
@Gouden Bergen: Kan je als gezin leven van 1000 euro per volwassene en 500 euro per kind? Het basisinkomen heeft als doel om "een fatsoenlijke levensstandaard" te garanderen.
@Johannes Het probleem zit vooral bij alleenstaanden. Voor hen is 1000 euro per maand te weinig. Dat bedrag zou verhoogd moeten moeten worden, maar dat is strijdig met het principe van een algemeen, onvoorwaardelijk basisinkomen. Als het bedrag voor iedereen hetzelfde is, werk je wel in de hand dat alleenstaanden een huisgenoot gaan zoeken, waardoor woningen beschikbaar komen. Voor een stel wordt het 2000, voor een gezin met 2 kinderen 3000. Een alleenstaande moeder met 2 kinderen ontvangt 2000 euro's. Dat moet te doen zijn.
Een basisbaan lijkt me een beter plan.
@ Berend Voor een “basisbaan” heb je een overheid nodig die grootst deel van investeringen in productie en markt op haar rekening neemt. Dat noemt men staatskapitalisme! Zo’n baangarantie interesseert de privé sector absoluut niet! Wil je dat?
Voor iedereen een baan (dat lijkt me niet hetzelfde als een basisbaan) is natuurlijk het allermooist. Kun jij vertellen wanneer dat ooit gelukt is? Met die ervaring is het basisinkomen een prachtig vangnet.
Volledige werkgelegenheid door het "Recht op Arbeid" in de (grond-)wet vast te leggen was een wens van de communisten. Be careful what you wish for...
@Berend Zelfs in tijden van hoogconjunctuur bestaat er frictie-werkeloosheid. Meestal ligt dat rond de 3 a 4% van de beroepsbevolking. Er gaan altijd bedrijven failliet of mensen worden om een andere reden ontslagen. Daarnaast zijn er mensen die moeilijk aan de bak komen en daarom (langdurig) een bijstands-, Wajong- of WIA-uitkering ontvangen. Tegenwoordig wordt er van bepaalde groepen bijstandsgerechtigden een tegenprestatie gevraagd zoals papier prikken, vrijwilligerswerk en soms zelfs sneeuwruimen
@Auslander of de variant hierop dat mensen die een uitkering krijgen te werk worden gesteld. Heette dat niet 'tegenprestatie'? En kijkend wat dat gegarandeerd banenplan in het voormalig Oostblok (Staatskapitalisme) opleverde was dat ook gewoon te werk stelling, want de individuele productiviteit was bijzonder laag.
Is dat per persoon ? Dan zou een echtpaar 2400 per maand over houden. Zal wel niet, met 1200 voor een alleenstaande zonder toeslagen zeer karig.
Dat zal per persoon zijn. Er wordt niet verteld hoe het met paren, of gezinnen, zit. 1200,- is inderdaad karig. Het zal blijken uit het onderzoek.
Yup, het leidt onmiddellijk tot een grove scheefgroei tussen alleenstaanden en stellen - waarbij die laatste sowieso al minder belasting betalen over hun verzamelinkomen in verhouding tot de alleenstaande. En het aantal alleenstaanden neemt alleen maar toe in de maatschappij. Als alleenstaande moeder bezie ik het (invoelbare!) enthousiasme over het basisinkomen daarom óók met argwaan.
Hier in Nederland gebeurt die (loon) subsidie ook, maar dan op veel grotere schaal met miljoenen gebruikers en niet door particulieren maar gewoon van Staatswege. Blijkbaar valt dit niet meer op, maar geloof me, het Nederlandse systeem is prachtig en heel erg nivellerend in een land waar marktdenken een zware zonde is...
Die 'loonsubsidie' in Nederland ligt toch echt iets anders. Bijstand is, om te beginnen, 140,- minder. Ben je arbeidsongeschikt, dan is je IAOW weer minder dan de Bijstand. Dus niet zo heel 'prachtig' . Bovendien nogal gecompliceerd.
Zeer benieuwd wat hier uitkomt. Er wat altijd wat meesmuilend gedaan over het principe van een basisinkomen. Ter rechterzijde omdat men denkt dat het gratis geld is en mensen alleen maar lui maakt. En ook ter linkerzijde, omdat iedereen recht zou hebben op een basisinkomen, ook welgestelde mensen. Met de toenemende inkomensongelijkheid en automatisering denk ik dat het juist een middel is om mensen te verheffen. Een inkomen waar geen voorwaarden aan zitten, behalve dat je leeft. Geen nare fraude onderzoeken vanuit de belastingdienst of gemeente die alleen maar voor meer stress zorgen.
´´Een inkomen waar geen voorwaarden aan zitten, behalve dat je leeft.´´ En je moet in Nederland wonen, belasting betalen over andere inkomsten, verzekeringen op orde hebben, niet in het gevang zitten?
De kern van een basisinkomen is dat iedereen het krijgt, hoe gefortuneerd ook. Anders is het geen basisinkomen maar een uitkering.
@Itsme dat klopt uiteraard, met dien verstande dat er een leeftijdsbeperking op zou kunnen zitten. Het zou weer wel onafhankelijk moeten zijn van al dan niet een partner hebben.
Wat een goed initiatief. Het heeft ook nog eens het voordeel dat het een particulier initiatief is, niet politiek gekleurd, met mogelijke uitkomsten vooraf gegeven. Interessant.
Particulier is niet altijd belangeloos, uit altruïsme voortgekomen,zoals vroeger de diaconie en nu de Voedselbank. De eerste bestaan niet meer en voor de laatste gelden wel regels, meneer vdbemt. Je komt er niet zo maar voor in aanmerking. U bent zo enthousiast over een klein experiment, dat u misschien wel denkt: dat zou wel eens iets voor mij kunnen zijn. .
Hier in Nederland hebben het NIBUD en CPB hun licht erover laten schijnen en het is prima invoerbaar. Mensen moeten alleen weten wat het voor hun concreet betekent, inmiddels is een meerderheid van de Nederlanders voorstander van een vorm van basisinkomen. Zaken als met de toeslag-affaire en fouten bij de belastingdienst, de wirwar aan noodpakketten met deze crisis en het feit dat er meer dan 50 (!) verschillende regelingen zijn is voor mensen toch wel een duidelijk signaal dat het anders moet (en dus kan).
Juist die 50 regelingen tonen aan dat een basisinkomen niet voor iedereen gaat werken.
@Bouwman. " U bent zo enthousiast over een klein experiment, dat u misschien wel denkt: dat zou wel eens iets voor mij kunnen zijn. ." Het is zo goed als zeker, dat ik het niet meer nodig zal hebben. Ik heb wel ervaring met werkeloos zijn. Dat is niet leuk (er zijn er, die het nog niet is overkomen, die denken dat het leuk is). Het is wél fijn dan een goed sociaal vangnet te hebben. En te weten dat je, hoewel krap, toch een beschaafd leven kunt leiden. Liberaal denkt wat anders over 'beschaafd' en heeft in de loop der jaren dat vangnet behoorlijk aangepakt. Ik gun mensen een fatsoenlijk basisinkomen, zonder voortdurende stress van opjagende instanties. Vanwege liberaal beleid.
´´inmiddels is een meerderheid van de Nederlanders voorstander van een vorm van basisinkomen.´´ Die geloven dat het gratis geld is. Wat zullen ze raar opkijken als hun aanslag met een dubbel bedrag stijgt.
@Ton14024. Het is inderdaad geen gratis geld. We betalen er allemaal voor. Als soort verzekering. En van die verzekering mag je dan gebruikmaken. Wat zou je denken van een inkomensafhankelijke premie. En dan niet stoppen bij een jaarsalaris van 50.000. Maar de hogere, en zeker de gigantisch hogere salarissen met ook nog eens miljoenen bonus, hun verantwoordelijkheid laten nemen.
Dat basisinkomen in Spanje is een soort bijstandsuitkering om de armoede te bestrijden.
Precies, een bijstand voor armen is volgens mij anders dan een basisinkomen. Dacht altijd dat een basisinkomen voor iedereen is (werkenden en niet-werkenden) ongeacht hoeveel die persoon al verdient met de huidige job.
De voorbeelden van zg "basisinkomens" die ik heb nagezocht betroffen inkomenssuppletie in situaties waar geen uitkeringsstelsel bestond zoals wij dat kennen.