Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Duitsland schort gaspijpleiding Nord Stream 2 op na Russische invasie

  •  
22-02-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
346 keer bekeken
  •  
GERMANY - IRELAND - POLITICS - DIPLOMACY

© German Chancellor Olaf Scholz addresses a joint press conference with Ireland's Prime Minister following talks at the Chancellery in Berlin on February 22, 2022. John MACDOUGALL / POOL / AFP

Duitsland heeft de goedkeuring voor de Nord Stream 2 gaspijpleiding opgeschort in verband met de Russische invasie van Oekraïne. De omstreden pijplijn pompt gas vanuit Rusland over de bodem van de Oostzee naar het noordoosten van Duitsland en gaat daarmee dus niet meer via Oekraïne en (in mindere mate) Wit-Rusland.
De Duitse bondskanselier Scholz maakte het besluit bekend op een persconferentie. Eerder al dreigde ook de Amerikaanse president het Nord Stream 2-project te stoppen bij een Russische invasie van Oekraïne, hoewel de zeggenschap over de pijpleiding niet bij de Amerikanen maar bij de Duitsers ligt. Scholz was tot vandaag minder stellig dan Biden, maar trapt nu toch op de rem.
Het Duitse besluit staat los van verdere sancties tegen Rusland. Wat die inhouden wordt internationaal nog besproken, zo bevestigde dinsdag ook premier Mark Rutte , die de Russische invasie ‘een directe schending van de soevereiniteit van Oekraïne’ noemde. Hoewel nog niet bekend is welke sancties er volgen, liet de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov op voorhand al weten niet onder de indruk te zijn. Volgens Lavrov is Rusland inmiddels wel gewend aan sancties van het Westen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.