Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Duitsland krijgt epidemioloog als nieuwe minister van volksgezondheid

  •  
06-12-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
75 keer bekeken
  •  
SPD presents its ministers for the upcoming government

© epa09625312 Designated German Health Minister Karl Lauterbach (R) and Designated Chancellor Olaf Scholz (L), during a Social Democrats' (SPD) party presentation of its ministers for the upcom

De sociaaldemocratische SPD heeft parlementslid Karl Lauterbach, die arts, epidemioloog en gezondheidseconoom is, naar voren geschoven als nieuwe minister van Volksgezondheid.
"Lauterbach is in de coronacrisis uitgegroeid tot een van de opvallendste woordvoerders over het coronabeleid. Hij is arts, epidemioloog en gezondheidseconoom en deelt via Twitter de nieuwste internationale studies en inzichten over het virus. Lauterbach heeft in de afgelopen twee jaar onophoudelijk gemaand dat het virus met strenge maatregelen in toom moet worden gehouden. Hij leek de meest logische keuze als minister van Gezondheid, maar of hij het ook zou worden was tot vandaag de vraag. Duitse media meldden dat in de bestuurslagen van de SPD weerstand was tegen zijn benoeming. Hij zou te veel zijn eigen plan volgen en te weinig een teamspeler zijn."
Geen video? Klik hier.
Politico noemt Lauterbach een “polariserend figuur” omdat hij er uitgesproken opvattingen op nahoudt. Gedurende de pandemie is hij steeds populairder geworden. “De meeste burgers van die land wensten zeker dat de volgende minister van Volksgezondheid een specialist zou zijn, een die echt goed is in wat hij doet en dat zijn naam Karl Lauterbach zou luiden. En zo zal het zijn,” verklaarde Olaf Scholz, de sociaaldemocratische opvolger van Angela Merkel.
Acht van de zestien ministers in de nieuwe regering van bondskanselier Scholz zijn vrouw, omdat de helft van de bevolking ook uit vrouwen bestaat verduidelijkte hij. Een deel van hen zat ook al in het vorige kabinet zoals Christine Lambrecht die van justitie overstapt naar defensie. Svenja Schulze, die natuur en milieu deed, wordt nu minister van Ontwikkelingssamenwerking.
Eerder werd al bekend dat de leider van de Groenen Annalena Baerbock minister van Buitenlandse Zaken wordt. Oud-leider Cem Özdemir wordt minister van Voedsel en Landbouw. Hij is in Duitsland geboren en de eerste minister in Duitsland met een Turkse achtergrond.

Meer over:

nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (2)

hartpine
hartpine7 dec. 2021 - 22:27

"die land" Oei!

JanVG2
JanVG27 dec. 2021 - 9:50

Het is een goede en dappere keus om een arts en epidemioloog tot minister te benoemen. Hij "snapt" Covid! Of hij een goede organisator is, moet nog blijken. Ook zal hij nu beter op z'n woorden moeten letten omdat hij inde afgelopen jaren toch meerdere keren op zijn vingers is getikt omdat hij al zijn uitspraken niet kon bewijzen. Hij heeft bijvoorbeeld gezegd dat er in Spanje / Mallorca er een uitbraak was van de Brazilliaanse variant, en dat de Spanjaarden de cijfers hadden "gemanipuleerd" om dat te verbergen. Achteraf bleek dat niet waar! Ook zijn verhalen over Schotland bleken niet gefundeerd - zoals hij later zelf toegaf. In de verkiezingscampagne verspreidde hij de urban myth dat heroine in canabis verwerkt werd om een heroineverslaving te bewerkstelligen - wat door alle duitse experts in de verslavingszorg naar het land der fabelen werd verwezen. Kortom, slimme man, met kennis van zaken, maar wellicht iets te snel in zijn uitspraken. Zie bijv. ook voor andere zaken: https://www.tagesschau.de/faktenfinder/lauterbach-twitter-101.html