Het Bundesinstitut für Arzneimittel und Medizinprodukte (BfArM), oftewel het Duitse rijksinstituut voor medische middelen, inventariseert dat meer dan 260 medicijnen op dit moment niet meer leverbaar zijn in het land. De middelen lopen uiteen van antibiotica tot en met middelen om de bloeddruk te verlagen of borstkanker te bestrijden. De Deutsche Welle doet verslag hoe in het land een vloeistof die koortsverlagende middelen als paracetamol en ibuprofen bevat nergens meer te krijgen is. Die middelen worden gebruikt voor zeer kleine kinderen die nog niet in staat zijn tabletten te slikken. Doordat de pandemie die nog steeds rondraast en ook bij de kleinste slachtoffers voor verhoging zorgt is de nood extra hoog.
Eerder dit jaar werd al duidelijk dat er een ernstig tekort is aan Tamoxifen, een middel voor borstkankerpatiënten waarvoor geen alternatief bestaat. De overheid zag zich genoodzaakt in te grijpen maar de tekorten zullen vermoedelijk ook nog in de tweede helft van dit jaar voortduren.
De lege medicijnkasten zijn een gevolg van meerdere factoren, naast de pandemie en de oorlog in Oekraïne. Voor middelen als de vloeistof paracetamol geldt volgens de farmaceutische producenten dat de prijzen zo laag zijn dat de aanmaak verliesgevend is en het niet loont de middelen te fabriceren. Een ander probleem is dat een gebrek aan grondstoffen voor de medicijnen. En er is in de industrie een groot tekort aan personeel.
Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."
De farmaceutische patent maffia is sterk vertegenwoordigd in Duitse multinationals. Geen regering kan dit stoppen. Het gaar nu om verlopen patenten denk ik. De consument is weer de klos.
Als de bewering van de rijken en hun farmaceutische bedrijven klopt dat het voor hun niet meer (voldoende) lonend is medicijnen te produceren waar wel behoefte aan is dan is het wel duidelijk dat de markt van vraag en aanbod goed ziek is. Wat deugt er dan niet aan de niet vrije Duitse/EU markt die stijf staat van geboden, verboden, belastingen, accijnzen, subsidies etc.? Is er nog wel een onderneming van de rijken te vinden die nog 1 poot uitsteekt zonder subsidie en lage winstbelasting? Hoe kan het zijn dat de rijken steeds rijker worden en de armen steeds armer? Het klimaat en milieu steeds meer verziekt. Oorlog uitgelokt en gevoerd etc.
Op bepaalde gebieden is de globalisering te ver doorgeschoten. Dat geldt ook voor de productie van (grondstoffen voor) medicijnen en andere essentiële zaken. De oplossing is nearsourcing: productie terughalen uit Azië etc. naar Europa. Los van deze tekorten is het bittere noodzaak om onafhankelijk te worden van schurkenstaten als Rusland en China.
Duitsland heeft onze covid patiënten (gratis) verpleegd. Zouden de Hollanders niet eens een keer iets terug gaan doen hiervoor? Leveren van medicijnen zou een eerste stap kunnen zijn.
In Duitsland zit op elke straathoek een apotheek, ik waag het toch te betwijfelen met hoe erg het met de voorraden gesteld is.
Ik kan me nog de tijden herinneren dat in de Sovjet Unie mensen uren in de rij stonden voor de bakker. "Dan zal er toch wel brood verkocht worden, anders gaan ze niet in de rij staan." meenden sommigen.
medicijnen =reactief pro-actief is (ook in Nederland) al een tiental jaren de nek omgedraaid. (opheffen zwemles, gymnastiek, sporthallen, zwembaden etc etc ... er zit daar immers geen winst in he ...)
Dankzij de macht van het kapitaal. Medicijnen waar patenten (lees: woekerwinsten!) op zitten zijn volop te krijgen, maar spul dat te weinig oplevert maken we niet meer. Vraag en aanbod en winstmaximalisatie. Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen, maar niet alles is te voorkomen en bidden lijkt maar zeer beperkt te helpen.
Een van de factoren die speelt is het hamsteren. Waarom hier niet genoemd?
En akkermans kan dan ook aantonen dat op grote schaal medicijnen worden gehamsterd.
"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."
Gewoon zelf maken als land weer. De reden dat er tekorten zijn is om prijzen te laten stijgen. Er zijn geen tekorten. Alles is zo ingericht dat de prijzen stijgen en aandeelhouders meer geld krijgen.
Inderdaad, als een cruciaal medicijn niet leverbaar is kan een apotheker zelfstandig de formulering maken ondanks eventuele octrooien.
probleem is dat fabrikanten het vertikken te produceren als ze er geen woekerwinsten op kunnen maken. De geneugten van een te vrije markt.
Is het aantal van 260 soorten medicijnen, niet overeenkomstig het aantal wat de laatste 2 jaar ook niet leverbaar was in Nederland? Eigenlijk oud nieuws.
Is het aantal van 260 soorten medicijnen, niet overeenkomstig het aantal wat de laatste 2 jaar ook niet leverbaar was in Nederland? Eigenlijk oud nieuws.