Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Duitsland gaat tanks aan Oekraïne leveren, VS overweegt hetzelfde te doen

  •  
24-01-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2244 keer bekeken
  •  
ANP-461381475

Duitsland gaat tanks naar Oekraïne sturen. Daar heeft de regering van bondskanselier Olaf Scholz dinsdag mee ingestemd. Daarmee is tegelijkertijd de weg vrij voor andere landen om tanks van Duitse makelij door te sturen naar het Oekraïense front. Onder meer Polen maakt gebruik van deze tanks en had eerder op de dag de Duitse overheid formeel om toestemming gevraagd.

De Oekraïense president Zelensky probeert al geruime tijd meer tanks tot zijn beschikking te krijgen om het Russische invasieleger terug te dringen. Behalve Polen wilde ook Finland dat doen, maar beide landen hadden daarvoor eerst toestemming nodig van Duitsland dat als fabrikant van de tanks bepaalt of die mogen worden verkocht of uitgeleend. Tot nu toe hield Duitsland de voet op de rem wat betreft het leveren van zwaar materieel aan Oekraïne uit vrees voor een verdere escalatie van de oorlog. 

Volgens Duitse media komt de ommezwaai voort uit intensief overleg tussen Duitsland en de Verenigde Staten dat ook overweegt tanks te leveren. In het geval van Duitsland gaat het om Leopard 2-tanks, in het geval van de Amerikanen om Abrams M1-tanks. Dat ook de VS overstag gaat, zou voor Scholz reden zijn geweest alsnog de levering van tanks toe te staan.

Nederland bezit zelf geen tanks meer, maar heeft er wel achttien te huur van Duitsland. Wat daar mee gaat gebeuren is nog niet duidelijk. Eerder liet premier Mark Rutte nog weten dat het kabinet overweegt mee te betalen aan de levering van tanks door andere landen, dinsdag kwam daar de mogelijkheid bij om zelf eerst de gehuurde tanks te kopen en daarna mogelijk door te sturen. Dat zou dan volgens Rutte in samenwerking met andere landen moeten gebeuren.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.