Duitsland favoriet, NOS verslaat RTL, Oranje bij winst 93% zeker van 2e ronde
• 18-06-2014
• leestijd 5 minuten
Alles wat je maar kunt willen weten over het WK tot nu toe!
De eerste serie van 16 wedstrijden van het WK in Brazilië zit erop. Alle 32 deelnemers kwamen in actie. (Brazilië en Mexico zelfs al twee keer.) In totaal worden er 3 x 16 groepswedstrijden gespeeld, waarna het toernooi eigenlijk pas echt gaat beginnen middels de knock-outfase.
Allereerst kunnen we vaststellen dat het een doelpuntrijk toernooi is. In de eerste groepsronde van 16 wedstrijden werd er tot nu toe 48 keer gescoord, wat een gemiddelde is van 3,0 doelpunt per wedstrijd. Ter vergelijking: het gemiddelde in Zuid-Afrika (2010) was 2,45 en in Duitsland (2006) was dit 2,56 doelpunt per wedstrijd.
De scheidsrechters begonnen ronduit dramatisch maar inmiddels lijken zij zich goed te herstellen. De witte spuitbus en de lijntechnologie zijn voor het eerst extra hulpmiddelen voor de leidsmannen en lijken een positieve bijdrage te leveren aan de eerlijkheid en snelheid van het spel. De roep om ook mogelijke strafschoppen en buitenspel middels visuele technologie te bepalen wordt met de dag harder en de vraag is niet meer of maar wanneer deze hulpmiddelen geïntroduceerd gaan worden.
DE FAVORIETEN Van de vooraf als topfavorieten ingeschatte landen heeft eigenlijk alleen Duitsland aan de verwachtingen voldaan. Middels goed voetbal en veel beweging werd Portugal met 4-0 gedeclasseerd. Gastland Brazilië had tegen Kroatië nadrukkelijk de scheidsrechter nodig en na de 0-0 tegen Mexico is groepswinst allerminst zeker. Argentinië speelde ronduit dramatisch en over de eerste wedstrijd van Spanje is genoeg gezegd. Toch verwacht ik dat uiteindelijk alle vier de topfavorieten door zullen gaan naar de achtste finale waarbij Spanje vanavond wel moet winnen van Chili. Mogelijk zullen Spanje en Brazilië elkaar al in de volgende ronde treffen. Conclusies verbinden aan het matige optreden van drie van de favorieten is weliswaar nog te vroeg maar het is wel duidelijk dat Duitsland momenteel dé favoriet is.
OUTSIDERS Portugal, Frankrijk, Italië en België werden vooraf door de kenners en de bookmakers gezien als belangrijkste outsiders. Frankrijk en Italië hebben die rol bevestigd en maakten beiden indruk. België had het heel moeilijk tegen de ultra-defensieve Algerijnen maar won uiteindelijk terecht. Portugal beleefde net als Spanje een dramatische start en zal nog alle zeilen bij moeten zetten om de volgende ronde ten koste van team USA te bereiken.
NEDERLAND Bij winst op Australië zal Nederland normaal gesproken geplaatst zijn voor de achtste finale en als Spanje wint van Chili ook de poule winnen. Er is ook nog een horrorscenario denkbaar: Nederland wint van Australië met 1 goal verschil, Spanje wint met 1 goal verschil van Chili en verpulvert daarna het reeds uitgeschakelde Australië met 6-0 en Nederland verliest met 2 of 3 goals van Chili. Dan zou je theoretisch met 6 punten nog zeker tweede maar zelfs derde kunnen worden. Statistisch is die kans (3 e worden met 6 punten na een 5-1 overwinning) overigens slechts 7 procent, maar de kans om met 5-1 van Spanje te winnen was statistisch nog kleiner… Wint Nederland met meer dan 1 goal verschil van Australië dan is plaatsing voor de volgende ronde 99 procent zeker.
Hoewel Brazilië verre van indrukwekkend speelt is het van belang hen te ontlopen in de achtste finale. Liever tegen Kroatië of Mexico. Mocht Nederland die achtste finale winnen dan wacht in de kwartfinale waarschijnlijk Italië. Maar goed. Eerst maar eens winnen van Australië vanavond.
DE STERREN Vooraf werden Ronaldo (29), Messi (26) en Neymar (22) aangeduid als dé sterren van dit WK. Overeenkomst is dat ze alledrie in Spanje spelen. De druk op hen is enorm en de vraag is hoe zij met die druk omgaan. Van de drie is Ronaldo het meest afhankelijk van zijn team en hij speelt als enige niet bij een echte topfavoriet. Alledrie hebben nog niet kunnen overtuigen en laten we hopen dat zij dit wel gaan doen, want een écht toptoernooi kan het alleen maar worden als de absolute toppers hun niveau halen. Messi en Ronaldo zijn, met Zidane, de beste voetballers ooit.
Het voetbal is de laatste 20 jaar veel sneller geworden. De ruimtes zijn kleiner, de handelingssnelheid is vele malen hoger, de spelers zijn fysiek op en top en tactisch zijn zelfs de kleine landen vele malen sterker dan vroeger. Natuurlijk waren spelers als Cruyff, Pele, Platini en Maradonna geweldenaars en worden zij terecht gezien als legendarisch. Maar zoals Borg en Mc.Enroe in het huidige tennis kansloos waren geweest tegen het niveau van de toppers Nadal en Djokovic, is het van de de voetbalhelden van vroeger maar zeer de vraag of zij in het huidige voetbal ook zo groot waren geweest.
Na de eerste groepswedstrijden hebben Arjen Robben en Andrea Pirlo het hoogste niveau van alle 416 spelers gehaald die in actie zijn gekomen. Sterker: ik denk dat Robben (top 5) en van Persie (top 10) definitief tot de top 10 van het huidige wereldvoetbal gerekend kunnen worden.
RTL VERSUS NOS Een ander duel waar na een week de balans van opgemaakt kan worden gaat tussen VI-Oranje van RTL en Studio Brasil van de NOS . Twee jaar geleden werd de NOS te kijk gezet toen zij met veel mankracht en budget uitrukten naar de Oekraïne en hun dure talkshow op locatie het qua kijkcijfers dik moest afleggen tegen de lollige talkshow van RTL vanuit Scheveningen, waar Genee, Derksen en v.d. Gijp op hilarische wijze het falende Oranje van commentaar voorzagen. Dit keer wint de NOS met vlag en wimpel. Ook qua kijkcijfers.
Het recept Derksen/Gijp (bijna alles afkraken) lijkt uitgewerkt. Bij de NOS is de kalme en oprechte presentator Henry Schut een verademing vergeleken met de gladde Jack van Gelder. Hugo Borst zorgt weliswaar voor noodzakelijke rebellie en cynische vragen, maar niet zodanig dat het de overhand krijgt. Ook de gasten bij de NOS spreken tot nu toe meer aan dan de types Gordon die nu geregeld bij RTL aanschuiven. Nu nog de werkelijk niets toevoegende Youri Mulder skippen (zit hij in Brazilië op kosten van de NOS, dus indirect op onze kosten?) en Studio Brasil kan bij mij niet meer stuk.
_________________________________________________
KIJKTIPS 2e RONDE GROEPSFASE:
18-6, 21.00 SPANJE – CHILI
19-6, 21.00 URUGUAY – ENGELAND
22-6, 23.59 U.S.A. – PORTUGAL