Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Hoe lang nog?

Boris Johnson verder in het nauw: kabinet loopt leeg, ministers vragen premier af te treden
Joop

Duitsland en Nederland betalen Niger om vluchtelingen tegen te houden

  •  
01-11-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
44842918482_acb141a4b7_z
Samen met Duitsland gaat Nederland Niger betalen om de grensbewaking in dat land strenger te maken. Op die manier zouden vluchtelingen die via dat land naar Europa willen, moeten worden tegengehouden. Dit heeft de veiligheidsmissie van de Europese Unie in Niger vandaag bekend gemaakt. Eerder belegde minister Blok van Buitenlandse Zaken al een internationale conferentie in New York over “het duurzaam dwarsbomen van mensenhandel,” zoals het ministerie van Buitenlandse Zaken dat omschrijft in een verklaring.
Niger ligt op de route voor mensen die via Libië en Algerije naar Europa willen. De twee Europese landen zullen samen zo’n tien miljoen dollar inleggen om een nieuwe organisatie op te tuigen, volgens de Europese organisatie EUCAP Sahel, dat nu al veiligheidstroepen steunt in Niger. Het geld zal gebruikt gaan worden voor trainingen en het uitrusten van honderden politieagenten. Souley Boubacar, hoofd van de politie in Niger: “Het wordt gebruikt om alle uitdagingen die we hier hebben aan te gaan: illegale migratie, mensenhandel, drugssmokkel en terrorisme.”

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (74)

johannn2
johannn23 nov. 2018 - 23:40

Nederland gaan als oplossing voor het vluchtelingenvraagstuk dus landen zoals Niger betalen om politielegers op te zetten. Klinkt niet echt als een fundamentele oplossing van het vluchtelingenprobleem. Geen aanpakken van oorzaken. Zelfs geen een schaduw van een schijn om dat ook maar te willen proberen. Meer als het afkopen van ons eigen probleem met die vluchtelingen. Meer als een poging om het probleem te blijven ontkennen, om het ver van ons bed te houden, om onze kop in het zand te kunnen blijven steken. .

2 Reacties
johannn2
johannn23 nov. 2018 - 23:43

Past wel bij Stef. Die gaf al eerder aan dat hij niet gelooft in mengen van rassen. .

johannn2
johannn25 nov. 2018 - 13:32

Ze betalen een paar miljoen om het probleem over de schutting te kunnen gooien,

Rechtse Bal
Rechtse Bal2 nov. 2018 - 10:27

gaan we nu elk land apart extra betalen ? de som der delen wordt op die manier wel erg veel meer dan het geheel .

1 Reactie
Mostafa
Mostafa2 nov. 2018 - 15:07

Beste Satya Dus, volgens ' Ze' is 1 +1 al lang een 5 is terwijl u en ik nog streeds een 2 vinden ?!

Appi Mohamud
Appi Mohamud2 nov. 2018 - 9:27

Ligt het aan mij of gaat dit tegen de mensenrecht vrijheid van reizen? Plus dat het vast wel weer slavernij in de hand werkt.

6 Reacties
punt2
punt22 nov. 2018 - 10:47

wanneer je het niet weet : zal het vast wel weer slavernij in de hand werken ..... Het gaat erom dat er geen inwoners van Niger meer op een levensgevaarlijke reis gaan om voor veel geld in Europa aan te komen en weer terug gestuurd te worden..... het voorkomt juist dat deze mensen in handen vallen van slavernij

Mostafa
Mostafa2 nov. 2018 - 10:48

De oorzaak van het vluchten wilt niemand het weten!

Satya
Satya2 nov. 2018 - 14:06

Mostafa Nee dat verstoord het beeld van de vluchtelingen als profiteurs zien.

punt2
punt22 nov. 2018 - 14:57

@Mostafa, de oorzaak komt niet voor als geldige reden in het handvest Vluchtelingen van de UNHCR.....

Appi Mohamud
Appi Mohamud2 nov. 2018 - 21:00

"Het gaat erom dat er geen inwoners van Niger meer op een levensgevaarlijke reis gaan om voor veel geld in Europa aan te komen en weer terug gestuurd te worden….." Oftewel laten we Niger in een Noord Korea veranderen. Gaan we ook toestaan dat er met live schoten word geschoten als ze toch over de grens willen?

DanielleDefoe
DanielleDefoe3 nov. 2018 - 16:02

Gewoonlijk wordt artikel 13 geinterpreteerd als recht op vakantie van beperkte duur, mits voorzien van de juiste reisdocumenten.

Mostafa
Mostafa2 nov. 2018 - 7:36

Afrika jaren lang leeghalen en de pro-westen dictators daar voor altijd aan de macht helpen daarna klagen dat de Afrikanen moeten thuis blijven als zijn niet te eten hebben ?! Frankrijk bijvoorbeeld, na 50 jaar bezetting van Marokko graait nog steeds in de Marokkaanse grond en economie en elle belangrijke en grote bedrijven in Marokko staan nog steeds op haar naam waardoor niets voor de Marokkanen blijft behalve de armoede en de narigheid. Frankrijk: democratie in het binnenland, zware dictatuur in het buitenland ?! hoe grappig is dit ?

7 Reacties
Appi Mohamud
Appi Mohamud2 nov. 2018 - 9:29

Frankerijk is zeer grappig, dat is het land wat na 50 jaar nog steeds geld eist voor het opgebouwde infrastructuur tijdens de colonisatie al staat dat infrastructuur niet meer.

Mostafa
Mostafa2 nov. 2018 - 10:47

Noem mij een grote bedrijf in Marokko dat niet voor Frankrijk is !! Alle grote bedrijven in Marokko zijn van Frankrijk en praten alleen maar Frans. Frankrijk naait de Marokkanen meer dan 100 jaar en tot nu toen waar de Marokkanen bij staan te kijken. weg met dat ge-papa fume une pipe en maman dans la cuisine. Zij die hebben ons geleerd dat de vrouw in de keuken hoort Liever direct bezetting dan indirect zoals nu het geval is.

Hank Nozemans
Hank Nozemans2 nov. 2018 - 11:56

Wat een onzin. Een derde wereldland zonder buitenlandse investeringen zal altijd een derde wereldland blijven. Vraag eerder de Marrokaanse regering wat aan het minimum loon te doen en opleidingen in het algemeen. Alsof de marrokaanse vrouw wat te zeggen had voordat de fransen kwamen, schei toch uit.

Extra belegen
Extra belegen2 nov. 2018 - 11:59

Pierre heeft mij geslagen, en daarom moet Jan boeten. Logisch? Toch niet Mostafa?

rvb2
rvb22 nov. 2018 - 13:40

@extra belegen: Jan hoeft niet te boeten, Jan krijgt gewoon een nieuwe buurman. Voor Jan verandert er dus niets.

Satya
Satya2 nov. 2018 - 14:16

Hans ' Een derde wereldland zonder buitenlandse investeringen zal altijd een derde wereldland blijven' Wat een onzin. Een 3e wereld land zal juist eerst op eigen kracht een basis moeten leggen, zelf gaan produceren wat ze kunnen en niet importeren wat ze zelf kunnen produceren. Bedrijven investeren echt niet in de bevolking van een land. Als je kijkt hoe Rwanda is opgekrabbelt Is dat toch echt omdat ze eerst hun eigen structuur hebben opgebouwd, de investeringen komen nu weer en maken een welvaart groei voor de gehele bevolking mogelijk. Waar jij het over hebt is uitbuiting.

Hank Nozemans
Hank Nozemans2 nov. 2018 - 18:57

Satya, 60% procent van de investeringen in Rwanda komt uit het buitenland..... Natuurlijk moet een land een stabiele basis hebben, anders komt er niemand investeren. Kijk naar Venezuela... basis weg = investeringen weg

rvb2
rvb22 nov. 2018 - 7:34

De voortdurende inzet om grenzen te sluiten zorgt keer op keer voor problemen. Tijd om de grenzen te openen voor mensen, zodat zij in vrijheid kunnen gaan en staan waar ze willen. De mensen die bang zijn voor vrijheid moeten nu maar eens een stapje achteruit doen. Het beleid van grenzen als de muren van een gevangenis zorgt altijd voor problemen.

3 Reacties
MarcoC
MarcoC2 nov. 2018 - 14:42

Die vrijheid is er omgekeerd ook niet. Tig Afrikaanse landen waar ik als homo niet welkom ben en waar in sommig zelfs de doodstraf opstaat. Waarom zou ik willen dat deze mensen wel de vrijheid moeten kunnen krijgen om hierheen te komen?

Satya
Satya2 nov. 2018 - 19:38

Marcoc Omdat er zoveel grondstoffen vandaan komen die jij consumeert.

Helen2
Helen22 nov. 2018 - 23:17

Zodra je de grenzen openzet is het gedaan met jouw vrijheid.

denk eens na
denk eens na1 nov. 2018 - 20:56

kansloos plan .. investeer dat geld bv in een ziekenhuis

[verwijderd]
[verwijderd]1 nov. 2018 - 19:00

--- Dit bericht is verwijderd —

4 Reacties
JeffreyKatoen
JeffreyKatoen1 nov. 2018 - 20:25

Wat dacht je van de landbouwsubsidies van de EU? Door die subsidies kunnen Afrikaanse boeren nauwelijks concurreren met de Europese. Stop met die EU landbouwsubsidies! Maar dat is ingewikkeld omdat linkse partijen stemmers aan zich binden door belofte van subsidie. Dat schijnt namelijk sociaal te zijn.

Paul250371
Paul2503711 nov. 2018 - 21:26

Vertel dat tegen de Franse boeren o.a. Fair play heeft een electorale prijs en tot nu toe is geen van die pluchefakkers bereidt om zijn / haar electoraat ten bate van negers eeeehhhh de bewoners van het Afrikaanse continent te verliezen. Op die manier houden ze bewust de immigratie instant. Een van de redenen waarom extreem rechts weer onder de steen vandaan sliddert.

JeffreyKatoen
JeffreyKatoen1 nov. 2018 - 22:00

@Paul250371 Maar waarom dan subsidie geven aan Franse boeren als je weet dat dat extreem rechts onder de steen vandaan sliddert.

Paul250371
Paul2503712 nov. 2018 - 12:31

Jeffrey Katoen "Maar dat is ingewikkeld omdat linkse partijen stemmers aan zich binden door belofte van subsidie. Dat schijnt namelijk sociaal te zijn." Linkse partijen? Noem er eens een paar? Ik geloof dat jij links en rechts door elkaar haalt. Maar waarom dan subsidie geven aan Franse boeren als je weet dat dat extreem rechts onder de steen vandaan sliddert. Electoraal gewin. Dat daar immigratie mee bevorderd wordt en de daarbij gepaarde racistische en extreem rechtse tendensen is een bonus. Nu kunnen ze roven en de problemen bij de minderheden leggen en dan doet domrechts de rest.

angsthaas2
angsthaas21 nov. 2018 - 18:33

Als je zo tegen migratie bent los het dan zelf op ipv een ander land voor je karretje te spannen. In geval van turkije moet je ? Ook nog met een dictator samen werken.

2 Reacties
Appi Mohamud
Appi Mohamud2 nov. 2018 - 9:31

En in geval van Niger gaat het om een democratisch bestuur? Of Libië?

angsthaas2
angsthaas22 nov. 2018 - 13:37

Best appi mohamud. Volgens mij hoorde ik ol de radio dat Niger inderdaad eeb democratie is. Maar deze deals zijn in navolging vd Turkije deal. Waardoor ik het niet uit sluit dat men ook deals wil maken met foutr regimes op het Afrikaans continent.

Meta  Foor
Meta Foor1 nov. 2018 - 18:24

- ongeveer 20 landen in Afrika komen in aanmerking om aantal vluchtelingen / migranten te doen dalen. 200 miljoen dus om het probleem op te lossen, te verdelen over 10 EU landen... een kooppie .. wat een geluk dat we gloeilampie als BuZa sinister hebben !

JvanDeventer
JvanDeventer1 nov. 2018 - 17:54

Duitsland en Nederland gedragen zich als rijkeluiskinderen die hun eigen bed niet willen opmaken. Ze zullen er achter komen dat je niet alles kunt kopen. Je eigen grenzen bewaken doe je zelf.

1 Reactie
Satya
Satya2 nov. 2018 - 6:00

Verwende kinderen heeft Nederland genoeg. Alleen de lusten niet de lasten, niet alleen rijkeluis ook de mensen die hun eigen broek niet kunnen ophouden. 80 miljard per jaar aan kapitaalvlucht alleen, domme Afrikanen toch?

robheus2
robheus21 nov. 2018 - 17:43

Meer dan 1 miljoen afrikaanse migranten werkten tot 2011 in Libië waar het toen nog veilig was. Onder andere velen uit Niger en de zuidelijke Sahel landen. Dan komt de NATO om er "democratie' te brengen, is het hele land een puinhoop met loslopende terreur brigades, en slaan al die migranten op de vlucht. En worden de bevroren buitenlandse tegoeden van Libië door de regeringen die die sancties instelden leeggeplunderd. En dat geld wat je gejat hebt, geef je dan aan Niger om te zorgen dat die vluchtelingen niet naar Europa gaan. Wat een GEWELIG beleid, nietwaar, en hoe humanitair!

11 Reacties
punt2
punt21 nov. 2018 - 17:53

Dus de door Khadaffi en zijn companen onderdrukte en gemartelde bevolking tellen niet mee, zijn enorme steun aan terrorisme wereldwijd, zijn trainingskampen en andere faciliteiten maken ook niets uit?

Quibus2
Quibus21 nov. 2018 - 18:12

Jamaar, Khadaffi deed af en toe onaardig tegen ons, en dat is volgens sommigen een prima excuus om het land met het hoogste HDI (human development index) van Afrika, vrijwel op gelijke hoogte met Bulgarije, terug te bombarderen naar anarchie en over te leveren aan de warlords. Een land in Afrika met EN gratis onderwijs EN gratis ziekenzorg EN vrouwenrechten op vrijwel Europees niveau. Gewoon aan stukken scheuren omdat de leider ervan, inderdaad, een flapdrol met een grote bek is. Wie kan er nou oprecht overtuigd zijn dat dat (voor de Libische bevolking) een goed idee is?

erikbos
erikbos1 nov. 2018 - 18:55

Inderdaad als een dictator een opstand bloedig(Arabische lente) de kop in wil drukken en zijn tegenstanders afslacht moet het Westen braaf de ander kant op kijken. Blijkbaar doet de mening van de lokale bevolking er niet toe. Meen me te herinneren dat die merendeels de NATO vliegtuigen luid liepen toe te juichen.

Paul250371
Paul2503711 nov. 2018 - 19:17

Mooie bijdrage Quibus (en robheus) Ik denk dat Rob het er nu even bij laat.

punt2
punt22 nov. 2018 - 10:51

Wat een feest om te lezen dat jullie dus voor een onderdrukkende dictator zijn, waar vrijheid slechts in gesmokkelde boekjes voorkomt , waar de roep om vrijheid van de bevolking dus hard onderdrukt mag worden namens jullie... Ik kan dat toch niet helemaal rijmen met vrijheid voor iedereen ... En Paul , dat jij voor onderdrukking en repressie bent ..... en de wens om democratie tegen wil gaan .... ben jij dan toch stiekem een PVV of FVD er ?

Paul250371
Paul2503712 nov. 2018 - 12:37

Rob Roy (wel leuk dat je reageert hahaah) Wat een wonderlijke gave om deze conclusies te trekken. Nee, ik ben niet voor een dictator. Hak liever mijn hand er af dan een stem richting Sharia dictator Geert of NSBidet uit te brengen. En dat er democratie gebracht is verzin je er gewoon bij. Het is kiezen uit twee kwaden en achteraf gezien denk ik dat het voor de mensen in Libie en Afrika minder slecht uit had gekomen als Khadaffi er nog zat in vergelijking met de huidige situatie. En die democratiebrengsmoesjes hebben al miljoenen mensen het leven gekost. Het gaat alleen maar om de poen / olie / grondstoffen die democratie van jou.

punt2
punt22 nov. 2018 - 15:03

@Paul , aparte stellingname heb jij , wanneer de bevolking in opstand komt en vraagt om democratie , maak jij uit dat ze dat beter niet kunnen doen want onder Khadaffi zijn ze beter af. Ik zie je nog staan met je spandoek : "bezint eer ge begint ...Khadaffi is zo slecht nog niet " ... Maar ik weet nu heel zeker hoe jij tegenover onderdrukking van dictators staat .... "best wel goed voor de bevolking ".. "wat moet je nou met democratie" Apart , had ik in eerste instantie niet achter je gezocht .

robheus2
robheus23 nov. 2018 - 4:15

@Rob Roy De Libische staat was al jaren bezig om zich wat 'aardiger' naar het westen te gedragen. Ze betaalden voor de Lockerbie slachtoffers (zonder overigens schuld te bekennen). Ook een nucleair en chemisch wapenprogramma waren al jaren eerder stopgezet. Sarkozy lets zelfs zijn verkiezingscampagne door Khadaffi financieren. De VN zou anders zelfs nog een prijs voor Libië hebben uitgeloofd vanwege verbeteringen op het gebied van mensenrechten. Dus al die excuses waren er niet om Libië aan te vallen, behalve de gefabriceerde verhalen dat het leger demonstranten zou hebben neergeschoten, terwijl dit in werkelijkheid gewapende rebellen waren die bij kazernes wapens probeerden buit te maken, en door onderlinge gevechten vielen aan beide kanten slachtoffers. Kortom, de rebellen verkochten een fantasie verhaal, door de media en de VN geslikt, over wat er in Libië aan de hand was. @erikbos "Inderdaad als een dictator een opstand bloedig(Arabische lente) de kop in wil drukken en zijn tegenstanders afslacht moet het Westen braaf de ander kant op kijken. Blijkbaar doet de mening van de lokale bevolking er niet toe. Meen me te herinneren dat die merendeels de NATO vliegtuigen luid liepen toe te juichen." Je rateltt alleen het propaganda verhaal van de media na. Heb je ooit zelf onderzoek gedaan over wat daar in 2011 aan het begin van de opstand werkelijk plaatsvond? Wat het westen had moeten doen, is wat in het VN mandaat stond, nl. het sturen van een "fact finding mission". Want je moet eerst weten wat er is gebeurd, voordat je gaat handelen. Als Jantje Pietje slaat, en Pietje slaat dan Jantje, dan kan Jantje wel heel hard gaan gillen dat hij geslagen wordt, maar dan is wel van belang om te weten wat er nou precies aan de hand is, denk je niet? Of geloof jij direct het verhaal van Jantje zonder de feiten vast te stellen? Kennelijk wel, want je geloofd nog steeds het verhaal van Jantje. Alleen heeft de VN dat onderzoeks team nooit gestuurd en zijn ze dus op grond van de fantasie verhalen van de rebellen bezig geweest om een groep rebellen te steunen, die in het geheel geen democratische bedoelingen thadden. Wat de puinhoop na de overwinning door de rebellen verklaard, een toestand die nog altijd voortduurt. Erger nog, het blijkt dat België, waar een deel van de Libische tegoeden zijn vastgezet, de opbrengsten van die tegoeden gebruikt om gewapende milities in Libië te steunen, dus om de chaos in stand te houden... Wie onderdukt hier dan wie? Als je enkel en alleen de ene zijde van het verhaal neemt, en de andere zijde nooit te horen krijgt. Zo is nooit op de westerse TV vertoond dat de Libisch bevolking massaal demonstreerde voor haar bestel en staat, en tegen de rebellen. De gehele bevolking van Libië, inclusief de migranten die daar werkten, zijn het slachtoffer van deze westerse interventie waar ze niet om hadden gevraagd. Waarom moet Europa of de VS zich met Libië bemoeïen? Waarom had dit niet kunnen worden overgelaten aan de afriaanse unie om daarin te bemiddelen?

robheus2
robheus23 nov. 2018 - 4:36

De propaganda leugens over Libie zijn ontelbaar. Laat ik eens een paar bij de kop nemen. - Libië was geen democratie maar een dictatuur, met Khadaffi als dictator. Libië was een Jamahirya, een socialistische staat bestuurd door het volk zelf via volksraden en getrapte verkiezingen. Khadaffi stond niet aan het hoofd van de staat, hij had officieel zelfs geen functie, behalve de (onofficiele) functie van gids van de revolutie. Onderwijs en zorg waren er gratis, maar niet altijd van goede kwaliteit. Maar zorg en onderwijs in het buitenland, inclusief de verblijfskosten, werden vergoed. Iemand die geen baan kon vinden, kreeg een uitkering naar het niveau van het gemiddelde salaris in die sector. Huisvesting was een recht. Een parlementaire democratie, zoals eerder geprobeerd onder koning Idris, liep uit op een chaos en werkt niet in een samenleving die volgens een stammen structuur is opgebouwd. Helaas blijkt dat nu opnieuw, want de parlementaire democratie werkt daar niet (er zijn ondertussen 3 elkaar rivaliserende regeringen). De stamhoofden van de 11 belangrijkste Libische stammen staan nog steeds achter de Groen Revolutie van Khadaffi, en eissen dat de europese staten ophoudt om de miltante groeperingen in Libië te steunen. Wel was het zo dat er geen goede grondwet was. Maar die was op dat moment al voorbereid en zou niet lang daarna in werking zijn getreden, als de NATO geen interventie had gedaan. Eveneens lag er een plan klaar voor het invoeren van een afrikaanse gouden dinar, waarvoor een goudvoorraad bijeen was gezameld. - De bevolking van Libië stond achter de revolutie en wilden Khadaffi afzetten. Er zijn nooit volksraadplegingen gedaan om vast te stellen wie achter Khadaffi stonden, en wie de rebellen steunden. Wel kan worden vastgesteld dat in de periode tussen februari en oktober 2011 in veel steden in Libië massaal, dwz. door miljoenen (bevolking van Libië was ca. 6 miljoen) mensen werd gedemonstreerd voor het behoud van de Jamahirya, dus voor de staat zoals die was, en dus niet voor de rebellen. Daaruit mag worden afgeleid dat Khadaffi of in ieder geval de Jamahirya nog tot op het laatst massale aanhang had. Dit staat los van hoe men over Khadaffi dacht, het gaat niet om de persoon.

punt2
punt23 nov. 2018 - 13:51

@Robheus, ik heb zelden zoveel domheid gelezen om een Dictator, die zijn volk onderdrukte en martelde, als een ware Socialistische Volksheld te omschrijven ... Geloof je het zelf ook? Vanaf 17 februari 2011 kwam een deel van het volk van Libië, in navolging van protesten in andere Arabische landen, in opstand. Aanvankelijk vonden de protesten vooral plaats in Benghazi in het oosten van het land, maar na enkele dagen sloegen ze ook over naar de hoofdstad Tripoli. De betogers eisten het aftreden van Qadhafi, die in een televisietoespraak op 22 februari liet weten dat hij niet van plan was om op te stappen.Ook meldde hij dat opstandelingen de doodstraf zouden krijgen. Het Internationaal Strafhof besloot op 27 juni 2011 internationale arrestatiebevelen uit te vaardigen tegen Qadhafi, zijn zoon Saif en zijn zwager Abdullah Senussi, wegens grootschalig geweld tegen de burgerbevolking. Laat me raden , Noord Korea is een socialistische heilstaat, Venezuela een prachtig voorbeeld van werkend Socialisme ..... Ik kan je reactie niet echt serieus nemen , maar dat begrijp je vast.

robheus2
robheus24 nov. 2018 - 13:10

@Rob Roy De domheid is geheel aan de zijde van de EU en de VS die Libië om drogredenen aanvielen. Dat er in delen van het land opstanden waren (in welk land vinden er GEEN opstanden plaats van tijd tot tijd? En dat soort opstanden, ook als die niet de meerderheid van de bevolking vertegenwoordigen, die mogen aangegrepen worden door andere mogendheden om zo'n op stand - GEWAPEND ook nog - te steunen?) Uw drogredenering is: Libië was een dictatuur dus elke vorm van geweld ertegen zou geoorloofd zijn? Door dit soort stereotype (en volkomen blinde) benaderingen van de wereldproblemen, wordt de chaos inderdaad alleen maar groter. Hetgeen blijkt. Welke landen kent U waar gewapende groepen een zittende regering mogen afzetten? Het is niet aan mij of aan wie dan ook, behalve de Libiërs zelf, om te bepalen wie de leider is van een bepaald land. Dus waar bemoeit het westen zich ueberhaupt mee? Wie zegt dat de meerdheid van de bevolking de opstand tegen Khadaffi steunde? Hoe komt U daarbij, zijn daar betrouwbare metingen over gedaan? De enige betrouwbare meting die in dit opzicht relevant kan worden gevonden is het feit dat de bevolking van Libië massaal demonstreerde voor het BEHOUD van de Libische staat (Jamahirya). Nooit uitgezonden door de westerse media, omdat die het beeld neerzetten alsof de meerheid van de Libiërs tegen Khadaffi was. Dat Khadaffi niet opstapt onder druk van protesten, komt in de eerste plaats omdat hij geen deel uitmaakte van de regering. En dat opstandingelingen bestraft zouden worden, is vervolgens ook niet zo vreemd, want (anders dan de media beweren) waren dat al vanaf het begin gewapende opstanden. Ga hier in Nederland gewapend een kazerne overvallen, schiet soldaten dood (die terug zullen schieten) onder aanroepen van de leuze dat Rutte op moet stappen, en je zult in Nederland precies hetzelfde zien: Rutte stapt niet op, en de daders zullen forse straffen krijgen. De leiders van de 11 belangrijkste stammen van Libië, die dus de grote meerderheid van de bevolking van Libië vertegenwoordigen, staan nog altijd achter de Groene Revolutie, en dus tegen het NATO ingrijpen in Libië. De Libische staat was een volksdemocratie met gekozen vertegenwoordigers, getrapt gekozen, echter zonder een tussen laag van politieke partijen. Dat men een dergelijk systeem had gekozen was omdat Libië een stammen samenleving is, en een westers systeem van politieke partijen eerder was geprobeerd, maar totaal was mislukt. De karakterisering van 'dictatuur' klopt dus niet. Waarom zouden landen met een geheel andere geschiedenis dan de westerse landen, eenzelfde staats systeem moeten hebben? Het werkt daar niet dus waarom zouden ze een niet werkend systeem moeten installeren? Om de belangen van het westen te dienen ? (verdeel en heers). Libiërs moeten zelf bepalen in welk systeem zij willen leven, en niet in een door het westen gecontroleerd systeem, dat uiteindelijk slechts de leegroof van Libië dient. Anders dan jij beweerd heeft het westen nl. GEEN ENKEL probleem om dictaturen te steunen. Kijk maar hoe Saudi Barbarië door dik en dun wordt gesteund! Ondanks de massa moord op de Jemenitische bevolking! Dan nog beweren dat het westen haar buitenlandse beleid zou baseren op 'mensenrechten' of 'democratie' is niets anders dan demagogie en hypocricie! Dezelfde hypocrieten steunden de extremisten in Syrië en Libië, waarvan in beide gevallen bekend is dat ze noch democratisch noch humanitair waren. Dat er dergelijke idioten rondlopen, die achter dat soort demagogie aanlopen, en die de media leugens geloven, dat bewijs deze discussie. ------- Groene Boek - met een inleiding van Garikai Chengu https://robheus.home.xs4all.nl/Bestanden/groeneboek.pdf

Satya
Satya1 nov. 2018 - 17:27

Dit is niets nieuws, de buitengrenzen van Europa liggen al wat langer in Afrika. Bijkomend is dat de 'vredesmissie' in Mali om uranium in Niger draait, de samenwerking met het corrupte regime in Niger is voor Europa zeer lucratief. Als de bevolking van Europa dat nu eens wou inzien zou er misschien op samenwerking kunnen worden overgegaan die voor beide bevolkingen beter is, dat er op die manier een migratie stop kan komen.

12 Reacties
punt2
punt21 nov. 2018 - 17:50

Volgens mij en tevens volgens de diverse landen eromheen liggen de grenzen van Niger om Niger. De grenzen van Europa liggen een stuk noordelijker.

erikbos
erikbos1 nov. 2018 - 18:24

"Bijkomend is dat de ‘vredesmissie’ in Mali om uranium in Niger draait" Dat is dan ontzettend dom van Frankrijk. Op de wereldmarkt kan je veel goedkoper de benodigde uranium kopen dan de kosten van een het jarenlang op de been houden van een strijdmacht in Niger en Mali. Daar komt dan nog bij de vraag naar Uranium is ingezakt (Japan en Duitsland zijn gestopt). Met de huidige marktprijs is de opbrengst van uranium nauwelijks kostendekkend. Canada sluit zelfs mijnen omdat het niet meer rendabel is maar Frankrijk zou daarvoor een dure oorlog gaan voeren??

Satya
Satya2 nov. 2018 - 5:10

Rob Roy '. Op die manier zouden vluchtelingen die via dat land naar Europa willen, moeten worden tegengehouden' Het staat er toch echt of niet? Het draait om Europa .

Satya
Satya2 nov. 2018 - 5:17

erikbos Feit is dat Frankrijk uranium mijnt in Niger. Feit is dat dat gebeurd onder grond die de moslims als de hun grond beschouwen. Feit is dat Nederland daar tegen moslims strijd. De uranium prijs zit al een poosje in de lift. Alleen aan kapitaalvlucht minimaal 80 miljard per jaar voor heel Afrika doordat er met corrupte regimes word samengewerkt. Dan heb je mensen als jou die alles maar bagatelliseren.

erikbos
erikbos2 nov. 2018 - 9:09

@Satya "Feit is dat Frankrijk uranium mijnt in Niger. Feit is dat dat gebeurd onder grond die de moslims als de hun grond beschouwen" Feit is dat dat gebeurt met toestemming van de regering van Niger en er ook een afdracht plaats vindt aan Niger. Hetzelfde als Exxon naar gas in Groningen boort en een gedeelte van de opbrengsten afstaat aan Nederland. En hoezo beschouwen moslims dat als hun land? Wat heeft een moslim uit SA of Iran voor claim op Niger? Overigens wonen er ook een paar miljoen christenen in Niger die zien het niet als hun grond? "Feit is dat Nederland daar tegen moslims strijd." U doet echt u best om steeds een foutieve voorstelling van zaken te geven. Nederland strijdt daar met de lokale bevolking (ook overwegend moslims) tegen extremisten. Maar u had liever Timboektoe met de grond gelijk laten maken door deze extremisten? "Alleen aan kapitaalvlucht minimaal 80 miljard per jaar voor heel Afrika doordat er met corrupte regimes word samengewerkt" Ja en de verantwoordelijkheid voor het aanpakken van de corrupte regimes ligt toch echt bij de lokale bevolking. Als ze zoals bijv. recentlijk in Ethopie een regering kiest en steunt die de problemen aanpakt dan komt je vooruit. Niet als je een corrupte leider blijft steunen omdat die toevallig bij jouw clan hoort en je dorp af en toe een bot toewerpt.

BobaFett
BobaFett2 nov. 2018 - 11:17

Satya ..en de rol van China? Daar hoor ik u niet over..China koopt heel Afrika op en nemen het niet zo nauw met mensenrechten hoor... U wijst met vuur naar Het Westen en hun verantwoordelijkheid...gelukkig neemt Het Westen die nog.. Eens kijken welke verantwoordelijkheid China gaat nemen, welke belangen zij zullen behartigen.. welk onderdrukt volk zij zullen gaan beschermen...u weet het antwoord denk ik wel..

Satya
Satya2 nov. 2018 - 11:20

Erikbos 'Feit is dat dat gebeurt met toestemming van de regering van Niger en er ook een afdracht plaats vindt aan Niger' Niger is al jaren politiek instabiel. ' Nederland strijdt daar met de lokale bevolking (ook overwegend moslims) tegen extremisten. Maar u had liever Timboektoe met de grond gelijk laten maken door deze extremisten?' Daar zijn dan wel de inwoners zelf de schuldige aan. Hoe hypocriet kun je zijn, een land als Burundi opzadelen met een dictator en daar niets tegen doen om hier waar wel iets te halen is met zo'n reactie te komen. ' Niet als je een corrupte leider blijft steunen omdat die toevallig bij jouw clan hoort en je dorp af en toe een bot toewerpt' Degene die met dat soort leiders zaken doet is net zo corrupt als de leider waar ze zaken mee doet. De Afrikaanse bevolking is voor een groot deel analfabeet en in bv Congo begrijpen velen de potentie van hun land niet eens. Je bent behoorlijk bedorven als je dan met kabila zaken doet. Ik hoop voor jou dat je nooit met mensen met jouw waarden en normen te maken krijgt die net iets meer slagkracht als jou hebben.

erikbos
erikbos2 nov. 2018 - 13:27

"De Afrikaanse bevolking is voor een groot deel analfabeet en in bv Congo begrijpen velen de potentie van hun land niet eens." 'Slechts' 23% van de bevolking in Congo is analfabeet. U onderschat gigantisch het niveau en de potentie van de mensen daar. Ik beschouw de mensen in Congo gewoon als volwassen mensen die slim genoeg zijn om hun eigen keuzes te maken. U betogen hebben steeds een ondertoon dat u de bevolking in Afrika niet als volwaardig ziet en in staat om hun eigen keuzes te maken. Dat vind ik een erg denigrerende en koloniale houding. Maar ja, als je ze beschouwt als primitieve inboorlingen die niet goed weten wat goed voor ze is dan kan je ze ook niet aanpreken of hun fouten. Lekker makkelijk toch, want dan is het zoals altijd in uw betogen de schuld van het boze Westen.

Satya
Satya2 nov. 2018 - 14:03

erikbos Je zwamt uit je nek om iets recht te praten wat krom is. 34% van de 67 miljoen inwoners is analfabeet en 73% leeft in extreme armoede. Het is een onderontwikkeld land dat wordt leeggeroofd en dat jij het goedkeurt dat dit door middel van samenwerking met een corrupte regering wordt gedaan zegt wat over jouw waarden en normen. Je kunt proberen een frame op mij los te laten alsof ik de mensen in Congo minderwaardig zou vinden maar daarmee draai je de boel om. Ik ken de situatie daar en weet hoe de mensen leven. Boba China voldoet aan een vraag vanuit Europa. Ik zie het overigens niet als een schuld van burgers in Europa. Wel als een oorzaak van het vluchtelingen probleem, misschien moeten we de oplossing in de oorzaak gaan zoeken.

erikbos
erikbos2 nov. 2018 - 14:38

@Satya "34% van de 67 miljoen inwoners is analfabeet en 73% leeft in extreme armoede." 34% of 23% het is maar welke bron je raadpleegt, maar een ruime meerderheid is dus geen analfabeet wat je eerder wel beweerde. En die extreme armoede komt door de lokale oorlogen en strijd om de macht die daar gevoerd worden. Congo is in potentie een erg rijk land maar zolang men elkaar de hersens blijft inslaan wordt het niet beter. U zal daar ongetwijfeld weer de schuld bij het westen leggen. Maar degene die de kogel afschiet of met de machette inhakt op mensen is toch echt de dader en ook de enige die er mee kan stoppen. De lokale clans en hun onderlingen strijd is de oorzaak van de armoede en daar moet men toch echt zelf de keuze maken om te stoppen met vechten. Neem bijvoorbeeld Ethopie, Abiy Ahmed trekt daar de vredesonderhandeling los waardoor de vooruitzichten opeens veel rooskleuriger worden. Als daar een hardliner had gezeten die weer met Eritrea het conflict wilde aangaan was de ellende daar weer niet te overzien. De voorspoed van het land in Afrika hangt nauw samen met de steun en keuze van de leider van het land. En dat is toch echts iets wat in handen ligt van de lokale bevolking.

Satya
Satya2 nov. 2018 - 19:47

erikbos Dat veranderd niets aan het feit dat er zaken worden gedaan met corrupte regimes. Dat veroorzaakt een enorme kapitaalvlucht. Als jij dat een normale gang van zaken vindt zegt dat iets over jou. Ik heb hier al een keer geschreven in een soortgelijke discussie met ozon (andere reageerder) dat Afrika z'n conflicten moet kunnen uitvechten. De bevrijding is nog maar 60 jaar geleden. Wat er nu gebeurd is uitbuiting. Het regime kibala wordt in stand gehouden door er zaken mee te doen. Stop 'ontwikkelingshulp' laat landen als Congo Burundi en Kenia met rust. Dat jij geen normen en waarden kent is triest maar jouw probleem.

erikbos
erikbos3 nov. 2018 - 9:35

@Satya "Dat veranderd niets aan het feit dat er zaken worden gedaan met corrupte regimes" In elk land komt een mate van corruptie voor. Moet de VN dan maar gaan bepalen met welk land handel gedreven mag worden of niet? aan de hand van een corruptieindex? Dan zal elke handel met Rusland ook gestopt moeten worden. "Stop ‘ontwikkelingshulp’ laat landen als Congo Burundi en Kenia met rust. " En Kenia mag dus niet zelf bepalen welk hulp ze accepteren of met wie ze zakendoen. De regering in Kenia wordt gekozen door de bevolking maar Satya bepaalt even dat de bevolking van Kenia een slechte keuze heeft gemaakt en dus geboycot moet worden. Over normen en waarden gesproken. Het recht van zelfbeschikking komt blijkbaar niet voor in uw woordenboek.

punt2
punt21 nov. 2018 - 17:11

Prachtig initiatief!! het lost in één keer de mensenhandel, illegale immigratie, de levensgevaarlijk reis en onnodige slachtoffers op.

12 Reacties
Paul250371
Paul2503711 nov. 2018 - 19:19

En Ons Volkes blijft blankes

JvanDeventer
JvanDeventer1 nov. 2018 - 21:04

@Paul6789802 Wandel eens door een grote stad in Nederland. Kijk eens rond op een school in de grote steden. Tel de blanken. Hoezo "blijft blank"? Volg ook eens een cursus Afrikaans voor beginners. Het is een mooie taal met een mooie eigen literatuur.

Satya
Satya2 nov. 2018 - 5:55

JvanDeventer Welke de Afrikaanse taal? Welke literatuur? Bekend grapje dit.

DanielleDefoe
DanielleDefoe2 nov. 2018 - 10:27

Het Afrikaans is een van de vele officiële talen in Zuid-Afrika. Het Afrikaans is een West-Germaanse taal ontstaan uit een mengelmoes van zeventiende-eeuwse Nederlandse dialecten, met invloeden van locale talen maar ook van Engels en Portugees. Inmiddels is de linguistische afstand tussen Afrikaans en Nederlands tamelijk groot. Dat geldt voor de woordenschat de grammatica en de spelling. Geschreven Afrikaans is voor mensen met Nederlands als eerste taal nog steeds vrij begrijpelijk al valt het niet mee een gedicht van Elisabeth Eybers te ontcijferen.

punt2
punt22 nov. 2018 - 10:53

@Paul uit jouw voorliefde voor dictators past dit stukje Afrikaans wonderwel ... Na jouw steun voor Khadaffi kijk ik heel anders naar jouw reacties....

Satya
Satya2 nov. 2018 - 11:23

DanielleDefoe Tja daar denk ik niet aan als het over Afrikaanse talen gaat.

Paul250371
Paul2503712 nov. 2018 - 12:48

Rob Roy JvanDeventer Ja, jarenlang kolonialiseren geeft diversiteit. Maar het kan natuurlijk te gek ook vandaar dat Blok daar zijn schaamteloze onfatsoen ventileert om ze maar echt daar te laten verrekken en niet hier heen te komen. Het zal ongetwijfeld een mooie taal zijn maar ik heb andere interesses. Rob Roy hahahah. Jij kijkt maar naar mij hoe je wilt en of je daar nou een ongefundeerde frame voor nodig hebt verbaast mij niets. Rob Roy had denk ik gekotst van Bidet en Wilders.

DanielleDefoe
DanielleDefoe2 nov. 2018 - 12:53

Ik weet ook niet of de heer van Deventer daar aan dacht. In heel Afrika is de taalsituatie uiteraard zeer ingewikkeld. Naar schatting meer dan 2000 talen verdeeld over vele taalfamilies. Veel Zuid-Afrikanen zijn meertalig en Afrikaans is ook zeker niet slegs vir blankes zoals nog wel eens gedacht wordt.

punt2
punt22 nov. 2018 - 15:07

@Paul, en jij maakt uit dat ik dat niet doe ...hahahah wat begrijp je wel is dan mijn simpele vraag , voor dictators en tegen democratie ... maar mij uitmaken voor volgers van die twee ... best apart .

Paul250371
Paul2503713 nov. 2018 - 12:25

Rob Roy maar mij uitmaken voor volgers van die twee … best apart . Niet jou maak ik daarvoor uit maar de persoon waar je schuilnaam naar verwijst.

punt2
punt23 nov. 2018 - 13:59

@Paul , je bent me kwijt.... eerst volg ik baudet en Wilders , wanneer ik zeg dat ik dat niet doe, volgt Rob Roy deze figuren .... Rob Roy leefde van 1671 -1734.... die heeft werkelijk nog nooit gehoord van die twee kan ik je zeggen ... of bedoel je dat ik een gespleten persoonlijkheid ben die als zijn alter-ego Rob Roy Baudet en wilders volgt en in het echt niet ... Vreemde boodschap ... maar ja van iemand die de Dictator Khadaffi verheerlijkt misschien wel te verwachten ... Misschien dat Khadaffi een volgeling zou kunnen zijn geweest van B en W...?

Paul250371
Paul2503714 nov. 2018 - 13:00

Rob Roy Gewoon afvegen nadat je een drukkie hebt gedaan dan zit je prettiger.