Joop

Duitsland bestrijdt energiecrisis door openbaar vervoer spotgoedkoop te maken: 9 euro per maand

  •    •  
20-05-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3173 keer bekeken
  •  
52041334694_0727b008bb_k

© cc-foto: Andrew

De Duitse regering biedt burgers in de drie zomermaanden de kans om voor 9 euro per maand ongelimiteerd met het lokaal en regionaal openbaar vervoer te reizen. Op die manier hoopt de progressieve coalitie de stijgende energiekosten te compenseren en de afhankelijkheid van fossiele energie terug te dringen. De tickets gelden per regio, door heel het land reizen, bijvoorbeeld met de hogesnelheidstrein ICE, valt er niet onder.

De Duitse senaat ging vrijdag akkoord met de maatregel die de staat 2,5 miljard euro zal kosten, onder meer omdat bestaande abonnementhouders gecompenseerd moeten worden.

Critici vrezen dat het openbaar vervoer overbelast zal raken met volle bussen, trams en treinen. Ook wordt er gewaarschuwd dat de duur van de maatregel, een kwartaal, veel te kort is en dat daarna de reguliere prijzen fors zullen stijgen. De liberale minister van transport, Volker Wissing, noemt het goedkope ticket een "enorme kans" voor klimaatvriendelijke mobiliteit. Hij noemt het nu al een succes omdat "iedereen nu over de mogelijkheden van het openbaar vervoer praat".

De Groenen wijzen er op dat de maatregel verlichting biedt voor de lage inkomens die zwaar getroffen worden door de stijgende inflatie. 

cc-foto: Andrew

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (15)

pahan
pahan21 mei 2022 - 6:46

Niet alleen een goed plan, maar ook een geweldige gelegenheid om eens te kijken hoe levensvatbaar dit is. Ik weet niet hoe het Duitse openbaar vervoer zich verhoudt tot dat in Nederland, maar in het grootste gedeelte van Nederland is het geen realistische optie meer. Zou je mensen uit de auto krijgen als het zo goed als gratis is? Ik ben erg benieuwd.

1 Reactie
korheiden
korheiden21 mei 2022 - 10:01

Gratis OV heeft ongewenste bij-effecten. Studenten gingen vroeger met hun OV-jaarkaart een pilsje pakken in Tilburg vanuit Rotterdam. De fiets zal vaker worden ingeruild voor bus en tram. Denk dat de prijs beslist een rol speelt, maar zeker op het platteland zijn de lange reistijden (sommige bestemmingen zijn zo goed als onbereikbaar) minstens zo belangrijk.

Greendutch
Greendutch20 mei 2022 - 22:39

goed [stimulerings] plan [ook]!

Peace ....
Peace ....20 mei 2022 - 18:59

Zal in NL nooit gebeuren. Waarom niet ? omdat vervoer en energie onder vertschillende departementen vallen. En departementen in Nederland praten in principe niet met elkaar omdat ze van verschillende politieke snit zijn. D66 departemeneten praten uberhaupt niet omdat die alleen met hun eigen bezig zijn.

Hoofdschuddend
Hoofdschuddend20 mei 2022 - 17:52

Nou, Joop gaat weer los met meningen van mensen die nog nooit een dag in het OV in Duitsland hebben gezeten. In de grote steden hangen ze nu al met de benen uit het OV. Infrastructuur in de regio is daar vergeleken met Nederland nogal beperkt. Er wordt in dit artikel trouwens met geen woord gerept over de belastingkorting op diesel en benzine van 30 tot 40 cent per liter. Dus om hier nu te doen of Duitsland compleet inzet op openbaar vervoer is nogal eenzijdig.

Cave Canem
Cave Canem20 mei 2022 - 17:24

Zou een goed idee zijn om ook in Nederland in te voeren. Dan komt er meer ruimte voor ons automobilisten en kunnen we vaart maken.

Wie o Wie
Wie o Wie20 mei 2022 - 17:09

“ Duitsland bestrijdt energiecrisis door openbaar vervoer spotgoedkoop te maken: 9 euro per maand” Nou mensen die bij de voedselbank kopen, en/of wiens energierekening niet meer te betalen is: spotgoedkoop! Kopen maar weer.

Ewout Pool
Ewout Pool20 mei 2022 - 16:59

Uitstekend plan! Dit moet je doen als je mensen uit de auto wilt krijgen. En ook nog eens voor iedereen!

EenMening3
EenMening320 mei 2022 - 16:57

Een supergoed idee. dat navolging verdient. De prijs van het OV moet op zijn minst gehalveerd worden. Je zou iedereen die dat wil, een OV-kaart kunnen geven waarmee je 7 dagen per week onbeperkt met het OV kunt reizen. De prijs zou rond de 50 euro per maand moeten liggen. Als je het maandbedrag niet verbruikt, wordt het restant gerestitueerd.

J.janssen2
J.janssen220 mei 2022 - 16:22

Wat een prima plan!! NS weer helemaal nationaliseren treinfrequenties uitbreiden en voila.... weg file probleem ook. En als meer landen in Europa volgen kunnen we het vliegverkeer terugdringen, co2 en stikstofuitstoot reduceren. Een heleboel problemen in 1 klap opgelost. Jammer genoeg zal de huidige regering en achterban hier niks voor voelen.

1 Reactie
A little bit of sunshine
A little bit of sunshine20 mei 2022 - 18:35

@janssen, volgens mij zitten we al op max treinfrequenties op de drukke trajecten en in de spits sta je in het gangpad.

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert20 mei 2022 - 15:52

Ik juich dit besluit toe - er is daadkracht, het gaat om zoveel, en nergens ontwaar ik het woord 'marktconform'. De Duitsers worden hier niet in slaap geluld met de gebruikelijke beuzelpraatjes, een sedatieve techniek waarin Nederland de onbetwiste wereldkampioen is. Of de maatregel op alle punten een doorslaggevend succes gaat worden? Dat weet niemand, en dat hoeft ook niet. Er zal veel verlichting zijn; de termijn is inderdaad niet lang, en dat heeft een oorzaak, geloof ik. Deze ingreep zal hoe dan ook een leerstuk vormen voor Duitsland en zoveel andere landen. Laat die dominante economen van nu, met hun eeuwige occulte mantra's over prijsmechanismes, de best mogelijke allocatie van alles en nog wat onder de zon, en marktverstorende effecten, maar gewoon eens: hun waffel houden.

FreddyvD
FreddyvD20 mei 2022 - 15:25

Hopen dat het OV daar beter geregeld is dan hier, mensen die geen huis in de randstad kunnen betalen zouden hier niets hebben aan OV voor 9 euro, dan heb je nog uren aan verlies. Als je uberhaupt op tijd op je werk zou kunnen komen.

2 Reacties
vdbemt
vdbemt20 mei 2022 - 18:19

Het OV mag in de provincies slechter zijn. Er is toch op zijn minst rond aanvang en einde van de werktijden streekvervoer. Dat nu toch in zekere zin voldoet, anders zou het er helemaal niet zijn. Je hebt nu dus de keuze tussen heel goedkoop OV en langer onderweg. Of heel snel en heel duur vervuilend rijden. ' Heel goedkoop' is voor een Nederlander een belangrijk argument. Als die keuze er echt niet is, dan heb je in die omgeving pech. Maar het schaad je niet. Voor het overgrote deel van Nederland is het wel aanlokkelijk. Het zou dus per saldo een heel goed idee zijn.

Paul Spijkers
Paul Spijkers20 mei 2022 - 21:42

Er zullen wat mensen zijn die niet zo goed bereikt worden. Maar het stilt er van de steden met toevoer dorpen buiten de randstad, verbonden door busen en treinen. Het ver overgrote merendeel. Wat je zegt is totaal niet waar.