Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

China klaar om Oceanië in te lijven

Nieuwe overeenkomst betekent grote machtsuitbreiding in gebied
Joop

Duitsland bereidt zich voor op Grexit

  •  
07-01-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
syriza300.jpg
Griekse partij Syriza wil EU-bezuinigingen terugdraaien
Mocht Griekenland de Eurozone willen verlaten, wil Duitsland daar in elk geval op voorbereid zijn. Daarom worden er verschillende scenario’s uitgewerkt om een mogelijke verkiezingsoverwinning van de linkse Griekse partij Syriza op te vangen.
Ook een mogelijke bankrun is een scenario waarmee Duitsland rekening houdt. De Griekse banken zouden bij een massale opname van Griekse gelden in gevaar komen, en daardoor Europese banken mogelijk met een hoge rekening opzadelen.
Cc-foto: Bloco

Meer over:

wereld, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (18)

pietdeg2
pietdeg27 jan. 2015 - 12:16

"Mocht Griekenland de Eurozone willen verlaten, wil Duitsland daar in elk geval op voorbereid zijn." Dank je de koekoek, je moet altijd voorbereid zijn op ieder mogelijk scenario.

KeesKriebel
KeesKriebel7 jan. 2015 - 12:16

Duitsland bedreigt hier Griekenland. Een Grexit is onmogelijk, omdat het ECB-fantasiegeld nooit het reëel aan Griekenland uitgeleende geld kan vervangen zonder tot enorme inflatie te leiden. Duitsland weet dat als geen ander.

123456zeven
123456zeven7 jan. 2015 - 12:16

Duitsland laat *officieel* weten dat ze de scenario's hebben doorgerekend. Dat is een vorm van politiek, want iedereen hoorde al te weten dat ze dat gedaan hadden.

NicoSchouten
NicoSchouten7 jan. 2015 - 12:16

Volgens Eurostat is er inmiddels deflatie in de eurozone. Dat is desastreus voor de Griekse schuldenpositie. Dus er zit er niks ander op dan weer een groot deel van de schulden kwijt te schelden. En terugdraaien van bezuinigingen is nodig om de economie te stimuleren, en de lange termijn schade van de hoge werkloosheid niet verder op te laten lopen.

corf1
corf17 jan. 2015 - 12:16

Ik hoor hget De Jager nog zeggen op de t.v. : "Dit geld komt weer terug incl. rente !" Hierna dook hij onder en hij is nooit meer gezien.

JoopSchouten2014
JoopSchouten20147 jan. 2015 - 12:16

Eerst de Griekse bevolking chanteren, dan uitpersen en nu in de steek laten omdat zogenaamd 'links' sociale plannen heeft ...

AnonymousNL2
AnonymousNL27 jan. 2015 - 12:16

Het blijkt nu dus werkelijk een reële optie dat Griekenland als eerste (EU-)land de eurozone verlaat? Verdorie zeg, wat jammer. Ik had zó gehoopt dat wij Nederlanders het eerste volk zouden zijn dat uit de Europese Unie zou stappen. Nu gaan dus waarschijnlijk de Grieken met de eer strijken. Hopelijk volgen wij snel. De Europese Unie is een zinkend schip en de euro als munteenheid is het slechtste dat ons kon overkomen. Weg ermee! Eurofilie zou strafbaar moeten worden gesteld; het vertoont immers veel overeenkomsten met dwaling, bedrog, corruptie en diefstal. Hopelijk zal de Grexit het geluk van de Grieken doen toenemen; ze zijn in ieder geval geen marionetten van Merkel meer. Ik ben in ieder geval reuze benieuwd hoe de Griekse kiezer zal stemmen.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen7 jan. 2015 - 12:16

Ze zijn gek geworden daar in Griekenland. De dag dat ze eruit zijn keldert de nieuwe drachme met 80% en wordt dus hun schuld in Euros zo'n 5 x zo groot en 5 x zo moeilijk op te brengen. Ze zijn gek geworden in Duitsland, wetend dat de schuld zo'n 5x zo moeilijk op te brengen wordt moeten ze natuurlijk alles op alles zetten om een grexit te voorkomen, anders zien we in noordwest-Europa ons geld nooit meer terug.

vriest
vriest7 jan. 2015 - 12:16

Zelfs de hotemetoten in BRUSSEL weten het ,maar doen er alles aan om de leugen in stand te houden . Het van alles proberen om de UNIE bij elkaar te houden met dezelfde beloftes en dreigingen ,zoals ook wij te horen kregen bij de toetreding van NEDERLAND . Weet u nog het licht zou uitgaan en weet ik wat nog niet meer voor leugens .Om niet te vergeten het in de EURO rommelen van een ZALM .Wij zouden er beter van worden ,nee dus wij zijn er slechter van geworden in die zin werkeloosheid een afbraak van sociale en economische waarden de idiote 3% regeling van het begroting, s tekort . Dat ons land in een economische afgrond heeft gestort , en daar in BRUSSEL stelt men alles in werking om hun macht te behouden en te versterken ,ook nu neemt men nog beslissingen en wetten aan die zeer slecht zijn voor heel EUROPA .En dat zonder dat wij de EUROPESE BURGERS daarin gekend worden ,laatst heeft een ex politicus uit BRUSSEL gezegd dat men donders goed weet dat men daar op de laatste benen loopt . Maar ondanks dat probeert men nog van alles ,een DRAGHI probeert nog snel iedere lidstaat de zeggenschap over zijn eigen land te ontnemen .

Bakoe
Bakoe7 jan. 2015 - 12:16

Behalve als Syriza en andere Griekse partijen dat willen kan Griekenland uit de Euro gaan, er is geen procedure om ze eruit te zetten. Dit is dus bangmakerij, en de zoveelste poging om de verkiezingen daar te beïnvloeden. Dit alles om maar vooral de in en in corrupte politieke elite daar aan de macht te houden.

2 Reacties
johanw2
johanw27 jan. 2015 - 12:16

"Behalve als Syriza en andere Griekse partijen dat willen kan Griekenland uit de Euro gaan, er is geen procedure om ze eruit te zetten." Het alternatief is dat Duitslkand en andere Noord Europese landen de Neuro invoeren en de Grieken laten barsten met hun - daarna waardeloze - euro.

Stechelwald
Stechelwald7 jan. 2015 - 12:16

Klopt, maar als ze zich niet aan de afspraken houden krijgen ze geen leningen meer. En in april is het geld op. Dan kunnen ze kiezen tussen de ambtenaren niet meer betalen, of uit de euro stappen en zelf weer geld gaan uitgeven.

Stechelwald
Stechelwald7 jan. 2015 - 12:16

Griekenland kan er makkelijk uit. Het geld dat ze is uitgeleend komt hoe dan ook niet meer terug en is al 'afgeschreven'. Als ze nu weigeren zich aan de afspraken te houden is dat een mooie reden geen extra geld meer te geven. Dan zijn we dus goedkoper uit, want ook die extra lening zou niet meer terugkomen. Maar ik vrees dat Griekenland zijn keutel intrekt (of de bevolking stemt niet extreem-links, of extreem links verandert zijn standpunt) en gewoon in de Euro blijft. Wel jammer.

1 Reactie
adriek
adriek7 jan. 2015 - 12:16

De euro/europa blijft voorlopig een garantie tegen totale ineenstorting van de griekse economie. Terugbetalen is zonder extreme inflatie onmogelijk, tenzij ze er honderd jaar over mogen doen. Kwijtschelden en nieuwe leningen uitzetten is belonen van slecht gedrag, een grexit is vrijwel een garantie dat de schulden sowieso niet terugbetaald zullen worden. Ik ben benieuwd hoe dit opgelost gaat worden, en hoe hoog de rekening voor de burgers wordt. Ik voorspel dat onze levensverwachting snel richting honderd zal gaan zodat we tot onze negentigste jaar kunnen doorwerken en pensioenpremie in blijven leggen...

feitenchecker
feitenchecker7 jan. 2015 - 12:16

Griekenland eruit, en als het even kan Italië ook. Spanje is een twijfelgeval.

1 Reactie
longlivemokum
longlivemokum7 jan. 2015 - 12:16

Geen enkel land gaat eruit, neem ik aan. Het is blijkbaar gewoon verkiezingsretoriek van Syriza, vermoed ik tenminste en dat weet mevrouw Merkel heel goed ook!. :) Na een grote winst door Syriza, komt er natuurlijk meteen veel water bij de wijn; Griekenland zal in ieder geval gewoon in de EU blijven en de Euro houden, volgens mij tenminste.

vriest
vriest7 jan. 2015 - 12:16

Dat kan men in DUITSLAND makkelijk doen ,zij hebben te samen met FRANKRIJK het geld waar wij en andere landen in de EUROPESE UNIE garant voor staan opgestreken .Daarmee is de openstaande rekening van wapenleveranties aan GRIEKENLAND betaald plus nog andere leningen aan banken . En wie mag die garanties betalen dacht u .

1 Reactie