Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GroenLinks-leden mogen stemmen over fusie met PvdA in Eerste Kamer

Ledenreferendum over verdere linkse samenwerking
Joop

Duitsland bant Facebook voor werkgevers

  •  
25-08-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
fbooktekst300.jpg
Werkgevers in Duitsland mogen Facebook niet langer gebruiken om sollicitanten door te lichten
De Duitse regering stuurt een wetvoorstel naar het parlement waarmee de privacy van sollicitanten en werknemers moet worden beschermd. Thomas Maizière, minister van Binnenlandse Zaken, laat weten dat met de wet het voor werkgevers verboden wordt om Facebookpagina’s van sollicitanten te controleren. Ook mogen werknemers niet meer bespioneerd worden met camera’s, tenzij ze zich in een openbare ruimte bevinden, zoals een supermarkt.
De wet is in het leven geroepen om de privacy van sollicitanten te waarborgen. Werkgevers kunnen onder de nieuwe wet sollicitanten niet meer verplichten ‘vrienden’ te worden op de Facebook. Werkgevers mogen sollicitanten nog wel googlen en zo openbare gegevens bekijken. Ook de professionele kanalen als LinkedIn blijven toegestaan. In hoeverre de nieuwe wet de privacy van sollicitanten en werknemers waarborgt is nog maar de vraag. Oude Facebook informatie blijft vaak opgeslagen in de cache van zoekmachines als Google en is zo dus alsnog beschikbaar voor de werknemers.
cc-foto: Opensourceway

Meer over:

nieuws, media

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

RosaLange
RosaLange25 aug. 2010 - 13:34

Het belang van sociale netwerken neemt toe en zijn een antwoord op de natuurlijke behoefte aan sociale contacten in een geglobaliseerde wereld, waar mensen steeds vaker een familie- en vriendenkring hebben, die zich over de hele wereld heeft verspreid. Omdat mensen nog niet zo vertrouwd waren/zijn met de technische kant van deze nieuwe netwerken is er informatie, die daarvoor niet bedoeld is, publiekelijk toegankelijk geworden of misbruikt. Mensen worden wijzer en beschermen hun netwerken beter of zouden dat moeten doen. Aan de andere kant vind ik, dat deze netwerken en de bescherming van de privacy ook van overheidswege meer aandacht verdienen. Ik vind de Duitse wetgeving op privacygebied vooruitstrevend. Ik hoop op meer wettelijke privacybescherming. Privacy is namelijk niet alleen een privézaak, maar ook een grondrecht.

paulvr2
paulvr225 aug. 2010 - 13:34

en wie gaat controleren wat de werkgever thuis doet achter zijn pc? Dit alles klinkt heel mooi maar de regel zal feitelijk niet meer inhouden dan het feit dat hij met aldus opgedane kennis niet kan gaan lopen zwaaien.

[verwijderd]
[verwijderd]25 aug. 2010 - 13:34

dat je als werknemer je pagina moet kunnen afschermen oke, maar dan nog je bent heel dom als je iets op facebook zet wat je schade kan berokkenen tenslotte is het bijna hetzelfde als in publiek domein zetten.

1 Reactie
rgeurtsen
rgeurtsen25 aug. 2010 - 13:34

ja hoor, iederen moet altijd alles mogen en kunnen zien, en als er dan iets schadelijks is in de ogen van de toeschouwer heeft de persoon hetzelf gedaan. Hou toch op. Zo werkt privacy niet, dat is Animal Farm en 1984. Het argument als je niets te verbergen hebt kun je de Wilders en de Gestapo ook in huis laten, is raar, zwak en ongepast.