Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Duitsers steeds meer bereid tot geweld jegens migranten en homo's

  •  
15-06-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
125 keer bekeken
  •  
stavros
De universiteit Leipzig doet elk twee jaar onderzoek naar het extreem-rechtse sentiment in Duitsland. Uit de cijfers blijkt dat steeds meer Duitsers een afkeer hebben van vooral moslims, Sinti, Roma en homo’s en open staan voor fysiek geweld jegens die groepen. De onderzoekers hebben 2420 Duitsers ondervraagd.
Veertig procent van de ondervraagden vindt dat moslims toegang geweigerd zou moeten worden. Dat is vijf procent meer dan twee jaar geleden. En meer dan de helft voelt zich een vreemde in eigen land, wat vorig jaar nog 43 procent was. Het meest zorgwekkende is dat een vijfde geweld tegen minderheidsgroepen zou gebruiken om zijn of haar belangen te verdedigen en dertig procent zou het in ieder geval niet afkeuren.
Het onderzoek dat over rechts-extremisme gaat is op sommige punten hetzelfde gebleven. Zoals antisemitisme, vreemdelingenhaat en bagatellisering van het nazi-verleden. Het is altijd ongeveer tien procent die Duitsers superieur vindt aan joden en uitgesproken racistisch is over minderheidsgroepen.
Ook opmerkelijk is dat twee jaar geleden 25 procent het ‘smerig’ vond om twee mannen te zien zoenen en inmiddels dat percentage gestegen is naar veertig. De haat jegens moslims zou door de komst van vluchtelingen toegenomen zijn, volgens de onderzoekers.
De meeste mensen zien – ondanks de resultaten – zichzelf niet als extreem-rechts. Ook al hebben zij een voorkeur voor de rechts-extremistische politieke partij AfD.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.