Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Ultraconservatieve vrouwenhaters in Amerikaans Hooggerechtshof schaffen recht op abortus af

Zware klap voor vrouwenrechten in de VS
Joop

Duitsers mogen voortaan staatshoofden beledigen

  •  
08-07-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Jan_Böhmermann_in_Rostock_2014_05
Duitsers mogen binnenkort naar hartenlust staatshoofden beledigen. De nu nog bestaande wet daartegen zal worden verwijderd. Dat heeft de Bundesrat vrijdag besloten. De wet kwam vorig jaar onder vuur te liggen, toen komiek Jan Böhmermann voor de rechter moest verantwoorden waarom hij in zijn tv-programma een satirisch gedicht over de Turkse president Erdogan had voorgedragen.
In het gewraakte gedicht beschuldigde Böhmermann de Turkse president onder meer van terrorisme en een amoureuze voorkeur voor geiten. Dat was tegen het zere been van Erdogan, die prompt van de Duitse autoriteiten eiste dat een onderzoek naar Böhmermann werd ingesteld. Met dank aan de wet tegen belediging van staatshoofden gebeurde dat, tot grote woede van een fors deel van de Duitse bevolking.
De openbaar aanklager bepaalde uiteindelijk dat het gedicht onder de artistieke vrijheid viel, waardoor een strafbaar feit niet kon worden bewezen. Na alle ophef rond Böhmermann en de discussie die ontstond over de vrijheid van meningsuiting, had Bondskanselier Angela Merkel al gezegd dat wat haar betreft de clausule over het beledigen van een staatshoofd uit de wet wordt geschrapt. Dat gaat nu dus officieel gebeuren.
cc-foto: Jonas Rogowski  / bron: De Morgen

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (24)

rbakels
rbakels9 jul. 2017 - 11:13

Hier dreigt het klassieke misverstand dat wat niet strafbaar is ook niet afkeurenswaardig kan zijn. Er is echter in werkelijkheid een hele reeks bezwaren op te werpen tegen uitingen, van strafbaar en onrechtmatig via onfatsoenlijk tot gewoon ongewenst. Uitingen die niet onrechtmatig zijn kunnen nog heel goed onfatsoenlijk zijn. De enige sanctie daarop is (openbare) afkeuring - maar die mogelijkheid is er dus zeker. Me dunkt dat Böhmermanns motieven niet deugen. Scherpe kritiek op die rare Böhmermann moet zeket kunnen, maar provocaties die helemaal niet kritisch zijn doch alleen dienen om de lengte van de tenen van die Turk te testen zijn eigenlijk puur kinderachtig. Als het streven was aan te tonen dat Turken de westerse opvattingen over Vrijheid van Meningsuiting niet delen is die poging in elk geval geëindigd met een boemerang-effect: Erfogan beriep zich op een *Duitse* wet.

1 Reactie
rbakels
rbakels9 jul. 2017 - 11:14

Sorry ik bedoelde natuurlijk "scherpe kritiek op die rare Erdogan"

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai9 jul. 2017 - 8:42

Het beledigen van dictators moet kunnen en moet ook vooral gedaan worden.

2 Reacties
rbakels
rbakels9 jul. 2017 - 11:16

... vooral om de mensen in dictatoriaal geregeerde landen in te wrijven dat ZIJ de vrijheid niet hebben hun dictator te beledigen!

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai9 jul. 2017 - 16:11

@Frits Jansen 9 juli 2017 at 13:16 Precies! geachte Frits Jansen. De vrijheid van meningsuiting staat heel hoog in mijn vaandel!

Effe Dhimmi
Effe Dhimmi9 jul. 2017 - 6:55

Geweldig dat dat mag. O ja, een paar dagen eerder (voorafgaand aan de '2 hours of cheer' voor Merkel omdat ze het duitse homohuwelijk niet tegenhield) is een wet in werking getreden die de facto anti-blasfemie is. Maar dat is niet genoemd want niet belangrijk. Of zoiets.

Cor Galis
Cor Galis9 jul. 2017 - 5:10

Gold die wet enkel voor buitenlandse staatshoofden of ook voor het eigen Duitse staatshoofd? Wij in Nederland mogen namelijk onze Majesteit ook niet schennen.

Bickle
Bickle8 jul. 2017 - 12:12

Je kunt natuurlijk ook proberen om gewoon eens wat aardiger te zijn voor elkaar.

2 Reacties
Hjs2
Hjs28 jul. 2017 - 13:53

Bv voor Kimmetje van Nkorea, want das zo,n vriendelijk mannetje.

Buzzer
Buzzer8 jul. 2017 - 14:39

Daar heb je gelijk in, maar niet voor dictators he?

Rara4
Rara48 jul. 2017 - 11:55

Dat iets niet meer bij wet verboden is, betekent niet dat het mag. Je noet niet alles bij wet willen verbieden. In de bus sta ik op als er voor een hoog bejaarde passagier geen plek is. Ik kan ook blijven zitten met het idee "het is niet verboden, dus ik mag lekker blijven zitten, hadden ze het maar strafbaar moeten stellen". Het is kortzichtig om te zeggen dat iets mag als het niet verboden is. Zo moet je geen samenleving willen.

Phimosis Cerebri
Phimosis Cerebri8 jul. 2017 - 11:16

Goede zaak. Erdogan verdient het natuurlijk om tot op zijn schoenveters te worden afgefikt (vrij naar Youp van 't Hek).. En zo zijn er wel meer.

[verwijderd]
[verwijderd]8 jul. 2017 - 11:03

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Haastig
Haastig8 jul. 2017 - 14:34

alleen op de wc telt niet :-)

Philip Tielsen
Philip Tielsen8 jul. 2017 - 10:09

Een klap in het gezicht van alle deugdzame moralisten die zo blij waren dat de vrijheid van meningsuiting in ieder geval op deze manier kon worden ingeperkt.

3 Reacties
KnorretjeBig
KnorretjeBig8 jul. 2017 - 10:53

@Philip Tielsen Het probleem met moralisten is dat zij vandaag de dag of aan de linkerkant of de rechterkant blind zijn.

Philip Tielsen
Philip Tielsen8 jul. 2017 - 23:41

@KnorretjeBig 8 juli 2017 at 12:53 Men is vergeten of heeft afgeleerd om op zijn eigen waarnemingen te vertrouwen. Dus aan beide kanten blind, en geheel afhankelijk van de (indirecte) waarnemingen van favoriete schrijvers/opiniemakers.

Minoes&tuin
Minoes&tuin9 jul. 2017 - 20:33

En dat ';men' dat zijn dan die anderen, of hoe moet ik dat zien.

rbakels
rbakels8 jul. 2017 - 9:03

Die wet was wel een waarborg tegen al te slechte Duitse humor. Ik denk trouwens dat het feit wel te bewijzen was maar de vrijheid van meningsuiting veroordeling belette.

5 Reacties
Buzzer
Buzzer8 jul. 2017 - 9:11

Wat u slechte Duitse humor vindt is voor een ander lachen. de positie van een staatshoofd brengt met zich mee dat er mee gespot mag worden, al proberen dictators als Erdogan zelfs in het buitenland hun opgeblazen ego doorprikken te voorkomen.

Poubelle
Poubelle8 jul. 2017 - 17:16

Ik weet niet, als ik bijvoorbeeld naar dit filmpje kijk, dan zijn de Duitsers wat cynischer in hun humor. Daar hou ik wel van. Humor mag soms een beetje schuren. https://www.youtube.com/watch?v=R2e2yHjc_mc

rbakels
rbakels8 jul. 2017 - 20:43

Smaken verschillen, maar ik vond her gedicht van Böhmermann over Erdogan van een tenenkrommende flauwheid. Zijn doel was louter provoceren. Dat zal juridisch wel mogen maar ik heb geen zin verveeld te worden omdat de man wil testen hoe lang de tenen van een Turk zijn.

Buzzer
Buzzer9 jul. 2017 - 7:48

@Frits Jansen Het fijne van een democratie is dat u niet hoeft te luisteren, het is ook fijn te mogen beledigen, zeker fascistische dictators als Erdogan.

rbakels
rbakels9 jul. 2017 - 11:02

@Buzzer ... maar los daarvan staat dat Böhmerman pijnlijk demonstreerde dat Duitsers geen gevoel voor humor hebben. Binnenkort moet ik grotere schoenen kopen van alle tenenkrommende Duitse ongein. Groeten uit Berlijn