Joop

Duitsers maken zich amper zorgen over integratie

  •  
24-09-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2613816166_73896f1154_z
Een meerderheid van de Duitsers is voor het opnemen van vluchtelingen, ook als hun land het enige zou zijn in de Europese Unie die dat doet. Dit blijkt uit een nieuw rapport dat werd geschreven in opdracht van het Stiftungen für Integration und Migration (SVR), dat zich bezig houdt met onderzoek naar integratie en migratie.
Het SVR houdt een zogenaamde Integratie Barometer bij. Voor dit rapport vragen onderzoekers Duitsers met verschillende culturele achtergronden naar hun ervaringen met integratie. Hieruit komt naar voren dat zo’n driekwart van alle ondervraagden de komst van vluchtelingen niet als gevaar voor de huidige welvaart ziet. Dit cijfer is min of meer stabiel gebleven sinds het uitbreken van de oorlog in Syrië. Als gevolg van die oorlog vluchtten veel mensen naar Europa. De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei hierover in 2015: ‘Wir schaffen das’ (het lukt ons wel; red.). Die uitspraak blijkt achteraf gezien terecht te zijn geweest.
Slechts in de gebieden in en rond de grote steden Berlijn, Hamburg en Bremen is er verdeeldheid over de opvang van vluchtelingen. Met name de wijze waarop zij worden gehuisvest is een discussiepunt, blijkt uit de Integratie Barometer. Daarnaast zien de meeste ondervraagden Duitsland als een prestatiemaatschappij, waarbij het niet uitmaakt welke culturele achtergrond je hebt. Sociale achtergrond wordt wél door een meerderheid gezien als een belemmering om vooruit te komen. Dit wordt onderschreven door Duitsers met verschillende culturele achtergronden, schrijven de onderzoekers.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (28)

koffieleut2
koffieleut224 sep. 2018 - 19:01

Slechts in de gebieden in en rond de grote steden Berlijn, Hamburg en Bremen is er verdeeldheid over de opvang van vluchtelingen. Tja , op het platte land heeft inderdaad niemand er last van. Wat een onderzoek. Ik heb ook geen last van gaswinning. Ik denk dat vele Nederlanders geen last van gaswinning hebben. De vraag is daarom, waarom minderen. Het onderzoek is ook van een alles behalve onbevooroordeelde organisatie. Maar dat moge duidelijk met een naam als stichting voor integratie en migratie. Je kan net zo goed een onderzoek laten plaatsvinden over roken door de tabaksindustrie. De uitkomst hiervan zal ook wel duidelijk zijn.

JvanDeventer
JvanDeventer24 sep. 2018 - 17:59

Als de Duitsers zich amper zorgen maken over integratie, dan is de Duitse TV geen afspiegeling van wat er onder de bevolking leeft. Als ik in zo'n Duitse talkshow val, gaat het één op de twee keer over Flüchtlinge, de Islam, Turken die zich meer Turk dan Duitser voelen; eigenlijk precies dezelfde dingen waar het hier over gaat. Maar het kan natuurlijk zijn dat de Duitse omroepen ZDF en ARD hun best doen om de Duitsers op te hitsen door ze te laten praten over een probleem dat voor de meerderheid helemaal niet als een probleem wordt ervaren. Dat zal het wel zijn.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde24 sep. 2018 - 15:38

Vluchtig gelezen en ken de achtergronden niet. Maar wij in Nederland hechten veel te veel waarde aan integratie. Je moet op zijn minst tulpenbollen hebben gegeten om geaccepteerd te worden. Volgens mij is al die aandacht voor integratie gewoon een stok om de hond te slaan. En geslagen wordt er. Vooral om de echte problemen onder onze 'eigen' bevolking niet te hoeven zien. De groter wordende kloof, de segregatie onder autochtonen door jaren aan rechts beleid. Het is niet voor niets dat de aandacht trekkende populisten zich ook de rechterzijde bevinden. Het zijn aandachtsafleiders.

1 Reactie
W-74
W-7425 sep. 2018 - 7:50

"Maar wij in Nederland hechten veel te veel waarde aan integratie." Teveel? Da's natuurlijk uw mening. Is er een probleem met het benadrukken van het belang van integratie? Zo ja, leg eens uit wat dat probleem dan is. "Je moet op zijn minst tulpenbollen hebben gegeten om geaccepteerd te worden." Waarlijk, heus? Over aandachtsafleidend populisme gesproken.

Rechtse Bal
Rechtse Bal24 sep. 2018 - 12:13

Met statistiek kun je alle kanten uit: van klimaatverandering, via file voorspellingen, gasboringen naar AOW leeftijd. Het gaat om het individu... die wordt nu wel erg klein onderdeel van de massa.

Buitenstaander
Buitenstaander24 sep. 2018 - 12:10

Ik denk dat in veel landen deze vraagstelling positief uitvalt: vluchtelingen….. Ik denk dat je niet snel opinies vindt die mensen, die vluchten van haard en huis, niet willen opnemen. Maar misschien maskeert dat het probleem: Wie worden gezien als vluchteling, en wie als economische migrant zonder toekomst in Duitsland?. En dan bedoel ik niet met woorden te spelen, maar ik weet gewoon niet hoe diep de vraagstelling ging. In Duitsland is het ook een beetje de trend (bon ton), met de geschiedenis in het achterhoofd, om vooral niet kritisch te mogen zijn over integratie PS: De kop van het artikel is nl wel iets anders dan verderop: 'Een meerderheid van de Duitsers is voor het opnemen van vluchtelingen…..

Poezenmens
Poezenmens24 sep. 2018 - 11:53

Ik als Nederlandse, maar tot m’n tiende jaar Duitse ben best ziemlich Stolz darauf!

3 Reacties
punt2
punt224 sep. 2018 - 17:39

je bent ongeveer 83?

Poezenmens
Poezenmens24 sep. 2018 - 18:00

Ik ben niet van plan aan u mijn familiegeschiedenis uit de doeken te doen. En nee, ik been geen 83.

Cliff Clavin
Cliff Clavin24 sep. 2018 - 18:09

@ Merel - gut gesprochen! Hast recht mit deinem Stolz. Weiste: Holländer sind engstirnige Miesmacher, ziemlich bekloppt auch noch. Deutsche sind da viel großzügiger, die gönnen einem anderen auch noch etwas Gutes. (goed gesproken, Merel. Weet je: Nederlanders zijn kleingeestige mopperaars, en ook nogal getikt. Duitsers zijn veel grootmoediger, die gunnen een ander ook iets goeds.) Rob Roy bewijst mijn gelijk ondubbelzinnig.

Rutger Groot
Rutger Groot24 sep. 2018 - 10:28

Op zich is dit natuurlijk goed nieuws, maar er mogen door de kritische? schrijver wel wat kanttekeningen gezet worden tav van de representativiteit. Gegevens zijn terug te vinden in het rapport: 9298 ondervraagden (100%) 2720 zonder migratie achtergrond (29%) 6278 met migratie achtergrond (71%) 24% van de Duitse bevolking heeft een migratie achtergrond (en 76% niet) - bron: Statistischen Bundesamtes. Dus mensen met een migratie achtergrond zijn oververtegenwoordigd in dit onderzoek. Het valt natuurlijk te verwachten dat mensen met een migratie achtergrond positiever staan tov integratie....

5 Reacties
Charly4
Charly424 sep. 2018 - 11:19

Je hebt helemaal gelijk. Stiftungen für Integration und Migration (SVR) is pro migratie, op hun eigen website beginnen ze met "Deutschland ist ein Einwanderungsland¨ Met dit onderzoek ga je geen tegenstanders van migratie overtuigen om de simpele reden dat dit onderzoek niet objectief is. Ik wil het zelfs omdraaien, dit onderzoek is zo slecht dat je moet gaan afvragen als dit het beste is wat voorstanders van migratie uit de kast kunnen trekken om hun standpunten te bekrachtigen, dan verliezen ze het migratie debat.

korheiden2
korheiden224 sep. 2018 - 11:47

Een mooie uitslag inderdaad, maar niet representatief als bijna 70% van de ondervraagden een migratie-achtergrond heeft. Wij van wc-eend adviseren wc-eend. In een onderzoek van het CBS bleek dat 77% van de Nederlandse bevolking voor opvang van oorlogsvluchtelingen is. De houding naar economische vluchtelingen is negatiever. De helft van de Nederlanders vindt niet dat migranten van buiten de Europese Unie hier welkom zijn om te komen werken. De tolerantie naar gelukszoekers van binnen de EU is met 44 procent ietsjes groter, maar nog steeds stukken lager dan voor oorlogsvluchtelingen. Vooral ouderen vinden dat de deur dicht moet blijven. Het ligt dus sterk aan de vraagstelling : over wat voor vluchtelingen hebben we het?

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde24 sep. 2018 - 15:33

Kor, alle ex Oost Duitsers hebben een migratieachtergrond.

JJ Vermeer
JJ Vermeer24 sep. 2018 - 18:20

Heb het onderzoek gelezen. Wat een verschrikkelijk suggestieve bedoeling. Je zou bijna denken dat de gewesten uitkomst bekend was, dat er alleen nog een onderzoek tegen aangeplakt moest worden om dit te bewijzen. De ondervraagden vertegenwoordigen niet een afspiegeling van de Duitse samenleving, zoals @Rutger terecht aanhaalt. 71% een migratie achtergrond Daarnaast is de vraag stelling in het onderzoek bijzonder suggestief. Maar laten we eens kijken of we conclusies tussen de regels door kunnen lezen. 71% van de ondervraagde heeft een migratie achtergrond. Toch scoren ze maar 65.4 op de migratie barometer. Ik moet concluderen dat 100% van de Duitsers tegen is en zelf een percentage van mensen met een migratie achtergrond heeft tegen gestemd. Erg pijnlijk

Rutger Groot
Rutger Groot24 sep. 2018 - 18:30

@martinvanderlinde - "Kor, alle ex Oost Duitsers hebben een migratieachtergrond" ff factchecken: www.destatis.de "Die Vertriebenen des Zweiten Weltkrieges und ihre Nachkommen gehören nicht zur Bevölkerung mit Migrationshintergrund, da sie selbst und ihre Eltern mit deutscher Staatsangehörigkeit geboren sind". ofwel: Oost Duitsers hebben GEEN migragieachtergrond

Tom Meijer
Tom Meijer24 sep. 2018 - 9:53

Een voorbeeld van hoe het moet voor alle Europese landen, en droevig genoeg, ook voor ons land.

1 Reactie
doron
doron24 sep. 2018 - 18:08

Grapjas.

Bobby de Bouwer
Bobby de Bouwer24 sep. 2018 - 9:52

Mooi dat uit dit onderzoek komt dat de Duitsers in grote meerderheid voor het opnemen van meer vluchtelingen is. Op Forums als welt.de klinken heel andere geluiden, en maakt men gehakt van dit onderzoek.

6 Reacties
Sonic2
Sonic224 sep. 2018 - 11:26

Het is nu toch wel bekend dat de mensen die op FB, Twitter onder sites reageren dat dat allemaal rechts radicalen zijn. Al dan niet mensen die lid zijn van die partij. Ook hier zie je ze al voor bij komen. Op Geenstijl en Dagelijkse Standaard is het ook enorm. Als al die accounts al echt zijn. Daar moet een keer een onderzoeksjournalist op gezet worden. Volgens mij zijn enorm veel van die accounts echt enorm fake. FvD en PVV lopen daarin volgens mij voorop. https://www.youtube.com/watch?v=2_3XA0NY4YY&t=16s 220 reacties. Voor een groot deel reacties van anonieme mensen. Voor een groot deel reacties van een paar zinnen. Voor een groot deel ook met een min of meer gelijk aantal likes. Veel van die "volk" reacties in dat soort panelen zijn dus of leden of fake accounts. Net als polls niets zeggen. Daar klikken al die rechts radicalen ook altijd op. Het zijn er nooit miljoenen en ook niet honderd duizenden. Vaak een groepje van duizenden die daar zeer actief op zijn. Het is de reden voor mijn strategische VVD stem vorig jaar. Als je op internet je nieuws vandaan haalt dan struikel je over de FvD en PVV drammers. Of het nu op Youtube is. Zelfs onder accounts van linkse politici dringen ze zich op. Als je je nieuws vooral van internet af haalt dan denk je serieus dat FvD en PVV samen een meerderheid halen. De laatste peiling van de Hond was 27-24 op 14 Maart 2017. En als je dan al die PVV en FvD drammers ziet op internet dan denk je dat het aantal veel hoger moet liggen. Trap er niet in dus is mijn advies. Die 15% is zeer luidkeels aanwezig. Die krijg alle aandacht. In werkelijkheid zijn de Groenen nauwelijks kleiner als AFD in Duitsland. Om maar voorbeeld te geven.

michellekepen
michellekepen24 sep. 2018 - 14:29

@Sonic, @Bobby de Bouwer merkt op dat bepaalde fora gehakt maken van dit onderzoek. Vervolgens spendeert u 300 woorden aan rechts radicalen, zonder ook maar een moment in te gaan op de kritiek op het bewuste onderzoek. Een kennelijk volstrekt selecte steekproef, maar voor u niet relevant genoeg om er aandacht aan te besteden. Daarnaast nog de vraag wat er precies onder 'vluchtelingen' verstaan wordt.

Sonic2
Sonic224 sep. 2018 - 18:43

@ Michel Ik wijs Bobby erop dat forums zoals Welt. De allang al getroffen zijn door een invasie van waarschijnlijk AFD sympathisanten. Zoals dat ook zo gaat in Nederland. Dus is het niet zo relevant wat 2100 AFD leden er van vinden. Of wat de Geenstijl reaguurders daar van vinden. Dat is een selecte groep die zich overal komt opdringen. Ik reageerde wel degelijk inhoudelijk. In tegenstelling tot u. Dat onderzoek onderstreept iets wat logisch. De mensen die het meest bezorgd zijn om integratie wonen in de gebieden waar ze zich bedreigd voelen door vluchtelingen. Of zelf zo gefrustreerd zijn dat ze zich er zorgen om maken. Vooral in het Oosten van het land. In Nederland zal het een beetje 50/50 zijn. De rechterkant van het spectrum heeft niet veel op met vluchtelingen. Het linker gedeelte wel. Het is een splijtzwam. Daar heb je niet een onderzoek voor nodig lijkt me. In elk West Europees land is dat het.

michellekepen
michellekepen25 sep. 2018 - 9:53

@Sonic, Nogmaals: Bobby de Bouwer geeft heel kort aan dat er van dit Duitse onderzoek gehakt wordt gemaakt. U komt met een ellenlang verhaal dat volledig voorbij gaat aan deze inhoudelijke kritiek. Maar in plaats daarvan begint u een tirade over rechts radicalen. En polls die niets zeggen. Het artikel gaat over een rapport. Een rapport dat zou moeten bewijzen hoe Duitsers over een bepaalde zaak denken. Er blijkt echter geen sprake te zijn van een a-selecte groep ondervraagden. Integendeel. Daarnaast, de voorgelegde vragen lijken weinig éénduidig. "Ik reageerde wel degelijk inhoudelijk. In tegenstelling tot u." Bobby de Bouwer start deze thread. Hij stelt vraagtekens bij de opzet van het onderzoek. Daar gaat u niet op in. U negeert dit volledig. Maar in plaats daarvan een gebruikelijke tirade. Het is maar wat je onder inhoudelijk reageren verstaat.......

Sonic2
Sonic225 sep. 2018 - 11:30

@ Michel Zielige reactie weer. Uiteraard op de persoon gericht. Altijd als er een onderzoek is wat u niet bevalt dan is het een fake onderzoek. Of deugt de ondervraging niet. Dat onderzoek is gewoon een prima onderzoek. Dat het u niet goed uitkomt dat is uw probleem. En laat zien hoe kortzichtig u bent. Volgens mij is de gemiddelde Duitser vooral bezig met zijn gezin onderhouden. Met werken en met voetbal of iets dergelijks. En volgt hij of zij nauwelijks de politiek en kijkt hij of zij nauwelijks verder als haar eigen straat of haar eigen stad. Maar u denkt het allemaal beter te weten en andere de les de moeten lezen. Ik zie er 0,0 onderbouwing voor.

kindval
kindval25 sep. 2018 - 13:48

Sonic..”dat onderzoek is gewoon een prima onderzoek” Nee, dat is het in de verste verte niet....het is raadselachtig hoe je dat met droge ogen kunt beweren.

ton14024
ton1402424 sep. 2018 - 9:28

‘Wir schaffen das’ (het lukt ons wel; red.). Die uitspraak blijkt achteraf gezien terecht te zijn geweest. Daar ben ik het geheel mee eens. En ook hier is het, ondanks grote weerstand, gelukt. Wat niet wegneemt dat onze echte problemen (zoals het mede veroorzaken van die migratie) amper worden benoemt.

1 Reactie
korheiden2
korheiden224 sep. 2018 - 12:50

@Sonic : U kaart een interessant probleem aan. Hoe echt zijn accounts? Ik verbaas mij hier op joop over het grote aantal reacties van bijv. Cliff Clavin. Als je ziet wat die allemaal leest en bijhoudt heeft hij daar een dagtaak aan. Verder zien we dat de meeste reacties van vaste reageerders, zoals u en ik, komen. Een paar jaar geleden zat ik ook te reageren op de website van Trouw. Ook daar vonden regelmatig discussies plaats tussen een gering aantal schrijvers. Trouw heeft deze website toen stopgezet en de ingezonden brievenrubriek alleen toegankelijk gemaakt voor abonnees. Ook bij kranten kom je nogal eens dezelfde namen tegen. Samengevat denk ik dus, dat de reacties van een beperkt aantal mensen komen. Ook sluit ik niet uit dat achter sommige namen bureautjes of belangengroeperingen schuilgaan.

msj_meijerink
msj_meijerink24 sep. 2018 - 9:25

Er zal altijd een klub met tegenstanders zijn, maar ook dat deert/boeit Otto Normalverbrauch kennelijk niet. Das ist Klasse!