In Duitsland dreigt de zorg te bezwijken onder een tsunami aan ziektegevallen. De Telegraaf meldt:
Het aantal mensen in Duitsland dat momenteel lijdt aan een infectie of ziekte ligt op een historisch hoog niveau, zegt voorzitter Christian Karagiannidis van de Duitse vereniging voor intensive care en spoedeisende geneeskunde tegen de Rheinische Post. „Het ziektecijfer onder de bevolking is momenteel extreem hoog, ik heb nog nooit zoiets meegemaakt.”
Bijkomend probleem is dat veel personeel ook ziek is terwijl de zorg toch al kampt met een hoge werkdruk. Daar komt nog bij dat er sprake is van een tekort aan medicijnen. Medische experts dringen er op aan dat Duitsland de productie van medicijnen weer zelf ter hand gaat nemen. De fabricage van geneesmiddelen, vooral die waarvan de patenten verlopen zijn, is de afgelopen jaren overgebracht naar lage lonenlanden als China en India. Die landen kampen nu met productieproblemen waardoor er tekorten ontstaan aan pijnstillers als ibuprofen, hoestsiroop en verschillende types antibiotica. Sommige middelen worden in slechts een of twee fabrieken gemaakt.
Volgens Christian Karagiannidis, lid van de overheidscommissie voor zorg, zou er een minimale binnenlandse productiecapaciteit vastgesteld moeten worden voor essentiële medicijnen om minder afhankelijk te zijn van import, meldt Deutsche Welle.
Apothekers beginnen medicijnen te hamsteren om leveringsproblemen te voorkomen. Dat maakt het gebrek nog groter. De regeringspartij SPD roept hen op dat niet te doen en slechts kleine voorraden aan te houden "voor niet meer dan een week". De liberale regeringspartij FDP wil dat de medicijnproductie teruggebracht wordt naar Europa.
In Duitsland werden de strenge covid-maatregelen veel beter nageleefd dan in Nederland. Het resultaat was dat men op zich de scherpe kantjes van de pandemie wist af te halen. Echter de collateral damage wordt nu pas duidelijk. Afgezien van de economische en psychische schade, is er veel gezondheidsschade. Vooral door uitgestelde zorg bij o.a. kanker en hartaandoeningen, maar ook is door de lockdowns de immuniteit t.o.v. van allerlei infectieziekten dramatisch gedaald. Ik houd ook mijn hart vast w.b. de situatie in China. Door de strenge maatregelen wist men covid redelijk (en meer ook niet) onder controle te houden maar de algemene immuniteit is daar nog dramatischer. Wat betreft de situatie in Nederland is het nog even afwachten. Het idee is dat de algemene immuniteit hier hoger ligt. Toch nemen hier ook het aantal infectieziekten toe. Waarschijnlijk ook dankzij de lockdowns. Voor mij staat inmiddels als een paal boven water dat we het bij een eventuele volgende pandemie heel anders moeten aanpakken. De ergste gevallen proberen te voorkomen, maar je toch vooral richten op het zo snel mogelijk laten uitrazen van de pandemie. Het middel moet niet erger zijn dan de kwaal, en met de kennis achteraf moeten we dan concluderen dat lockdowns etc. niet de de beste remedie zijn.
De immuniteit is afgenomen voor andere infectieziekten. Ik vrees voor een andere uitleg. De immuunsystemen van velen zijn geactiveerd door corona en bestaande virussen zijn als het ware versterkt. Bestaande antistoffen in mensen zijn geactiveerd en maken kinderen en volwassenen ernstiger ziek. We moeten de medicijnindustrie hier houden, lijkt me uiterst urgent. Juist gezien de situatie in China, waar nog minder medicijnen voor ons geproduceerd kunnen gaan worden.
Dat punt van ziek worden omdat er minder immuniteit was is all lang voorbij, en telde in Europa toch maar amper, want het bleef in de praktijk een open markt voor zowel corona als andere virusen. Corona is er nog steeds en schaadt wel de immunitiet voor andere ziekten. Plus, de zorg heeft geleden.
Duitsland sprong eruit in oktober. De oversterfte in Zweden is aanzienlijk lager vergeleken met voor covid. Nederland zo te zien middenmoot.
https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Excess_mortality_-_statistics
PS de vergelijkingen gelden met voor covid. Dan is de huidige oversterfte in Zweden lager dan in Duitsland. Daar zijn ongetwijfeld meerdere oorzaken voor te bedenken.
Je kan toch ook gewoon diversificeren? Niet alleen China maar ook India, Vietnam, etc. Er zullen best medicijnen zijn die ook in Duitsland of Europa gemaakt kunnen worden. In die nieuwe minder democratische en meer corropte landen van de steeds verder uitbreidende EU bijvoorbeeld, zoals Bosnie, Hongarije, Bulgarije en zo waar dit nieuws bericht een spotje voor lijkt te zijn. En dat soort praktijken kunnen dan weer gebruikt worden om de lonen en arbeids omstandigheden in het binnenland te drukken. Maar je kan ook gewoon minder dom zijn en breder inkopen. Niet alleen China, maar ook maar ook Taiwan, India, Vietnam, etc.
Roep ik jaren. Gewoon een Europeese fabriek die voor heel de eu goedkope medicijnen maakt en ontwikkelt. Kost een paar cent per inwoner en levert enkel blije gezichten op.
[ ik heb nog nooit zoiets meegemaakt] Mij opgevallen dat er veel mensen ziek zijn momenteel en ook wat eigenaardige ziektebeelden. Plus dat er nogal wat mensen corona hebben. Ik denk dat dat komt door die twee jaar lockdowns - mensen hebben geen weerstand meer tegen al die rare virussen,
"Medische experts dringen er op aan dat Duitsland de productie van medicijnen weer zelf ter hand gaat nemen. De fabricage van geneesmiddelen, vooral die waarvan de patenten verlopen zijn, is de afgelopen jaren overgebracht naar lage lonenlanden als China en India. " Het was niet slim om essentiële productie te verplaatsen naar lage lonen landen, dit is een typisch voorbeeld van doorgeslagen globalisering. 'Near sourcing' of 'friendly sourcing' kan de oplossing bieden. Met behulp van verregaande automatisering en robotisering kan snel ingespeeld worden op de steeds veranderende klantvraag. Op die manier kunnen customized producten, in kleine series, tegen concurrerende prijzen geproduceerd worden. Het westen moet zich zo snel mogelijk onafhankelijk maken van landen als Rusland, China en andere autoritaire onbetrouwbare (schurken)staten. Als bijkomend voordeel zijn er veel minder transportbewegingen nodig, wat goed is voor het milieu en de beperking van de CO2-uitstoot.
"'Near sourcing' of 'friendly sourcing' kan de oplossing bieden. Met behulp van verregaande automatisering en robotisering kan snel ingespeeld worden op de steeds veranderende klantvraag. Op die manier kunnen customized producten, in kleine series, tegen concurrerende prijzen geproduceerd worden." Er zijn uiteraard ook halffabricaten en producten die efficiënter in grote hoeveelheden geproduceerd kunnen worden.
Goed idee om de productie van alle soorten medicijnen in Europa te laten plaatsvinden, maar ook om de grondstoffen voor die medicijnen in Europa te fabriceren. Dat zou voor alle essentiële producten moeten gelden. De voordelen zijn duidelijk genoeg.
Ja maar de lonen zijn hier hoger en dat zou betekenen dat de grote farmaceuten minder geld voor de aandeelhouders binnenslepen en wat moeten die dan als ze van een hongerloontje van 100 miljoen moeten rondkomen? U weet toch dat het goed is voor de economie de rijken nog rijker te maken omdat het geld dan magisch naar benden druppelt.
Nederland moet ervan leren dat er tekorten in de buurlanden zijn, en als de sodemieter gaan bestellen. Sywert heeft vast nog wel -onder valse naam- wat aanbiedingen.