Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Johan Vollenbroek: ‘Boeren hebben een punt, Schiphol moet ook halveren’

Luchthaven heeft geen natuurvergunning... ‘Reizigers vertrekken nu van een illegaal opererend Schiphol’
Joop

Duitse voedselbanken worstelen met tekort aan eten

  •  
19-04-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
775 keer bekeken
  •  
ANP-408116147

De bijna duizend Duitse voedselbanken hebben steeds meer problemen om hulpbehoevenden te voorzien levensmiddelen. De economische crisis en de komst van grote aantal vluchtelingen uit Oekraïne zorgen voor tekorten in het aanbod, zeker in steden als Berlijn. Sinds februari is er sprake van een sterke stijging in de vraag. Dat de inflatie in maart een record van 7,3 procent bedroeg, is ook een oorzaak. Door de forse stijging in de kosten van het levensonderhoud wenden steeds meer burgers zich tot de gratis voedselverstrekking voor hulpbehoevenden.

Een andere factor is dat supermarkten steeds efficiënter inkopen waardoor er minder restanten overblijven die gedoneerd worden aan de hulporganisatie. Om de problemen nog beter te maken, lijden de voedselbanken onder coronacrisis. Veel van de 60.000 vrijwilligers zijn ziek of blijven weg uit angst voor besmetting. 

De woordvoerder van de landelijke vereniging van voedselbank, vertelt in The Local dat particulieren wordt gevraagd om giften. Maar uiteindelijk willen ze dat de staat ingrijpt. "Mensen voeden is de taak van de staat. Wij van de voedselbanken zijn alleen maar een steunorganisatie, we zijn er niet voor de levenslange bijstand. We richten ons op de korte termijn."

De crisis beperkt zich niet tot voedselbanken. De Duitse regering wordt aangespoord om grote investeringen te doen, om zo de economie een impuls te geven, schrijft Die Welle. Werkgevers krijgen de oproep de salarissen van werkenden te verhogen.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

Greendutch
Greendutch19 apr. 2022 - 18:22

als het net gaat als in de pandemie, dat de supermarkten zoveel winst maakten, dan lijkt het een kleine moeite om eens wat sociaal gedrag te tonen door dagelijks 10% (of meer) van de omzet aan de voedselbanken te geven. de regering heeft in de laatste 2 decennia de woningbouw niet goed uitgevoerd waardoor nu een groot tekort is, de armoede is toegenomen, verschil tussen arm-rijk is toegenomen, daklozen toegenomen, etc etc. juist PvdA en andere linkse partijen moeten zich nu van hun beste kant laten zien en het verhaal goed vertellen zodat mensen weten wie zich wel bezorgd toont en ernaar handelt we moeten voorkomen dat -net als eerder al gebeurde- supermarkten er goede sier mee gaan maken door acties te organiseren dat zij klanten uitnodigen giften aan voedselbanken te doen wat uiteindelijk reclame voor hen is, zij zien er ineens goed uit terwijl het van de mensen/klanten komt. we betalen al jaren aan allerlei sportclubs en teams dmv onze boodschappen, nutsvoorzieningen etc, zonder dat we daarvoor kiezen. voor winkels die nu weer volop draaien is het een kleine moeite om zonder ophef gewoon te geven.

1 Reactie
FonsRietdijk
FonsRietdijk20 apr. 2022 - 9:28

"de regering heeft in de laatste 2 decennia de woningbouw niet goed uitgevoerd waardoor nu een groot tekort is" Extra bouuwen had zoveel CO2 uitstoot en stikstofproblemen opgeleverd dat we waarschijnlijk al in een Ijstijd beland waren.. Je kunt niet én de enorme immigratiecijfers uit de wind houden én het klimaatsprookje intact laten. Als er 100.000 woningen meer gebouwd hadden moeten zijn dan valt het allemaal wel mee met die "2 over 12"-voorspellingen over het klimaat. Als het niet meevalt dan is als een gek gaan bouwen totaal onverantwoord. Het één sluit het ander uit.

Thuiszitter
Thuiszitter19 apr. 2022 - 15:53

Dat zal hier toch niet anders zijn denk ik zo . De overheid zal dus eindelijk zijn hulp moeten bieden , die vonden het wel lekker gaan zo.