Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GroenLinks-leden mogen stemmen over fusie met PvdA in Eerste Kamer

Ledenreferendum over verdere linkse samenwerking
Joop

Duitse topviroloog: pandemie dit jaar voorbij maar mondkapjes blijven

  •  
17-01-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
65 keer bekeken
  •  
51687817177_babb7f96f5_o

© cc-foto: Matthias Berg https://flic.kr/p/2mKtzgF

Christian Drosten, een vooraanstaande Duitse viroloog, voorspelt dat de pandemie in Duitsland nog dit jaar ten einde komt. Hij stelt dat het land nu in de overgangsfase zit waarbij de pandemie een endemie wordt, een ziekte die mety golven steeds opnieuw opduikt zoals de griep. “We zitten nu in dat proces. Maar vanwege het hoge aandeel van ouderen in de bevolking moeten we immuniteit opbouwen door vaccinatie. Als we dat niet doen gaan er te veel mensen dood. We zijn daar al goed mee op weg en we moeten dat proces voltooien gedurende 2022 en dan de pandemie voorbij verklaren.” Dat zegt de viroloog in een interview met de Tagesspiegel.
Volgens Drosten, die ook adviseur is van de regering, hebben India en Zuid-Afrika dat punt al bereikt maar ten koste van heel veel doden. “Voor volgende winter verwacht ik een sterkte toename van het aantal besmettingen en we zullen dan waarschijnlijk in binnenruimtes weer mondkapjes moeten gaan dragen omdat de bescherming tegen besmetting een beetje afneemt en de kwetsbaren beschermd moeten worden, met de name ouderen die gevaccineerd zijn en de ongevaccineerden van alle leeftijden. Maar echte wezenlijke beperkingen zullen niet meer noodzakelijk zijn. We moeten alleen rekening blijven houden met het deel van de bevolking dat risico loopt. Het zal niet zijn zoals nu bij een normaal griepseizoen want de immuniteit van de bevolking tegen griep is gebaseerd op meerdere besmettingen in het verleden en niet alleen op vaccinatie.”
Geen video? Klik hier.
Drosten zegt dat er geen sprake zal worden van groepsimmuniteit, het fenomeen waarbij het virus zich niet meer kan verspreiden zodat ook de ongevaccineerden beschermd zijn door de immuniteit van anderen. “Dat is niet haalbaar met dit virus.”
De viroloog sluit niet uit dat er een nieuwe variant opduikt die even besmettelijk is als omikron en even ziekmakend als delta maar zelfs dat hoeft volgens hem geen probleem te worden. “Het zal niet langer een ramp zijn,” volgens Drosten omdat de bevolking immuniteit heeft opgebouwd. Hij legt uit dat vaccinaties en boosters de enige manier zullen zijn om het virus er onder te houden. Hij wil zich niet uitspreken voor of tegen de vaccinatieplicht waar in Duitsland over gediscussieerd wordt maar stelt “dat ik alleen maar kan blijven benadrukken hoe belangrijk het is dat de vaccinatiekloof zo snel mogelijk gedicht wordt, in het bijzonder bij de leeftijdsgroepen die risico lopen.”
De meeste kritiek heeft hij op de Britse aanpak waar de regering niet naar wetenschappers wilde luisteren en lang wachtte met een lockdown. “Twee weken had indertijd veel verschil gemaakt. Tienduizenden levens hadden gered kunnen worden.” Over de Duitse aanpak is hij over het algemeen te spreken al heeft hij kritiek op de halfslachtige aanpak in november 2020 waarbij het virus zich lang sterk kon verspreiden zonder dat er extra maatregelen genomen werden. Ook in 2021 werd in de herfst te laat gereageerd door onderschatting van de delta-variant. Ook dat ging in tegen de adviezen van wetenschappers. Ook op de Zweedse regering heeft hij kritiek. Dat land is voornamelijk gered door het verantwoordelijke gedrag van de goed onderlegde burgers.
Hij verwacht dat er nieuw soort vaccin komt dat via de neus wordt toegediend. “Dat beschermt veel beter tegen besmetting. Het zou een nieuwe mijlpaal zijn.”
cc-foto: Matthias Berg

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (28)

C@io1
C@io118 jan. 2022 - 12:46

* correctie non-sequitur -

EenMening
EenMening17 jan. 2022 - 19:21

Pandemieën doven meestal na ongeveer 2 jaar uit. He virus muteert in die periode vaak naar een besmettelijker maar minder gevaarlijke variant. De verwachting is dat met omicron dit stadium bereikt is. Er zijn nog steeds mensen die hopen op code zwart en een volledig ineenstorting van het de gezondheidszorg, maar die kunnen waarschijnlijk lang wachten.

2 Reacties
watcher3
watcher317 jan. 2022 - 21:36

"Er zijn nog steeds mensen die hopen op code zwart en een volledig ineenstorting van het de gezondheidszorg, maar die kunnen waarschijnlijk lang wachten." wappie...

Hernandez
Hernandez18 jan. 2022 - 7:02

'Er zijn nog steeds mensen die hopen op code zwart en een volledig ineenstorting van het de gezondheidszorg, maar die kunnen waarschijnlijk lang wachten.' Hoe vaak ik hier wel niet lees dat mensen roepen 'dat er dan een zorginfarct kan ontstaan' ....

Break on through
Break on through17 jan. 2022 - 18:27

Gewoon een paar keer in het jaar vaccineren en boosteren dus. En doe dat even net zo aan als bij de griepprik. Iedereen een oproep geven. "Deze maand gaan we vaccineren en boosteren. Neem deze oproep en je ID bewijs mee naar het vaccinatiecentrum. Mondkapjes verplicht. Tot dan!" En thats it. Flikker op met je omslachtige afspraak maken etc.

2 Reacties
Hernandez
Hernandez17 jan. 2022 - 19:33

'En doe dat even net zo aan als bij de griepprik.' Die geven we alleen aan kwetsbare mensen.

EricDonkaew
EricDonkaew18 jan. 2022 - 3:41

@Break on through ----------------------------------- Eens met de voorgestelde aanpak. Je moet gewoon naar binnen kunnen wandelen voor een prik. Afspraken maken verhoogt de drempel. Dat moet dan via apps en zo en daar zijn juist ouderen en zwakkeren, de doelgroep van het virus, niet zo handig in. Gewoon open deuren overal.

Juppé🎗
Juppé🎗17 jan. 2022 - 17:10

« Hij verwacht dat er nieuw soort vaccin komt dat via de neus wordt toegediend. « …..Daar zit een luchtje aan. Zoals Wilders altijd zegt : Dat stinkt. Een nepprik. Als het clasht met mijn aftershave dan neem ik hem niet, of hebben we ook al geen vrijheid van geur meer?

Daniel Blank
Daniel Blank17 jan. 2022 - 16:24

Werd Rutte in maart 2020 nog weggezet als gek met zijn groepsimmuniteit, zat die zomaar visieloos toch goed ;) Hoe is het eigenlijk met zweden?

5 Reacties
Robin Heyerdahl
Robin Heyerdahl17 jan. 2022 - 17:58

Was wel enkele tienduizenden mutaties geleden, he? ;)

Juppé🎗
Juppé🎗17 jan. 2022 - 18:23

Dat was bij het basis Covid, toen er nog geen vaccin was. Als het virus hierna verder verzwakt heeft Baudet gelijk dat het maar een griepje is. Raken we het toch nog helemaal kwijt, dan hebben de wappies die zeggen dat het niet bestaat toch nog gelijk en komt er ineens toch nog een grote ramp dan hebben de mormonen gelijk. De oplossing is de tijd omdraaien, wiskundig mogelijk, maar dan draai je ook de zwaartekracht om. We zullen dus moeten leven met onze beperkingen en het maximum wat we kunnen doen is voortschrijdend inzicht accepteren.

JoostdeV
JoostdeV17 jan. 2022 - 19:12

Inzetten op groepsimmuniteit was in maart 2020 inderdaad een rampzalig plan en daar zal nooit iets aan veranderen. Verder kan geen enkele viroloog op het moment uitsluiten dat er na omikron geen dodelijker variant opduikt die de opgebouwde immuniteit weer weet te omzeilen. In zweden is het rond het vriespunt.

C@io1
C@io118 jan. 2022 - 12:38

Ja met de kans om nog eens in de herhaling te vallen. Hetgeen je stelt is een onwaarheid. Rutte betoogde kortertermijn groepsimmuniteit inherent voortkomend uit immuunsysteem en exposie aan t virus. Dit is niet het geval er bestaat immuniteit enkel op het externe middel v vaccinatie/booster afhankelijk v de variant. Je lijkt moeite te hebben met begrijpend lezen als je meent dat Rutte gelijk had. Het is hier niet congruent om kort door de bocht te gaan en hetgeen gesteld als synoniem aan te duiden onder semantiek. Dit is feitelijk onjuist en maakt je gevolgtrekking in directe relatie een onwaarheid bij wijze v non sequiter (inhoudelijk ook niet overlappend).

C@io1
C@io118 jan. 2022 - 12:40

@Daniel Blank, in navolging op me vorige comment. Daniel je zit gewoon echt een beetje te blaten inzake jou visie tav Rutte diens voorzienigheid.

Wie schrijft die blijft
Wie schrijft die blijft17 jan. 2022 - 15:38

"Maar vanwege het hoge aandeel van ouderen in de bevolking moeten we immuniteit opbouwen door vaccinatie." LOL Net als bij omicron, want dat werkt zo goed. Het blijft me verbazen hoe mensen met een opleiding en een track record en een hoge functie die ze vast niet zomaar gekregen hebben, zulke aperte onzinnigheden kunnen verkondigen zonder zich de ogen uit hun kop te schamen. Ik vraag me dan altijd af, zouden ze nu echt geloven wat ze zeggen of hebben ze gewoon schijt aan hun medemens?

8 Reacties
Dehnus
Dehnus17 jan. 2022 - 17:12

Ik zou eens in de spiegel kijken, alumnus van Facebook U.

Sonic2
Sonic217 jan. 2022 - 17:15

Het vaccin werkt heel erg goed. Er liggen geen mensen die gevaccineerd zijn in het ziekenhuis. In ieder geval geen echte mensen. Er liggen sowieso op 18 miljoen mensen maar 1200 mensen in het ziekenhuis. De mensen die in het ziekenhuis liggen en gevaccineerd zijn hebben onderliggend lijden en morbide obesitas. En ook een afweerstoornis waardoor ze geen immuniteit opbouwen na vaccinatie. Of ze hebben van zichzelf een slecht immuunsysteem.En ze zijn bovendien oud. Dat is inderdaad bij ongevaccineerden ook regelmatig het geval, maar ik vind het gelieg en het verdraaien van het wappie kamp wel erg storend worden. De vaccinaties werken prima. Ze houden iedereen uit ziekenhuis. Niet liegen.

Robin Heyerdahl
Robin Heyerdahl17 jan. 2022 - 17:28

Nou ja, in het origineel zegt hij dat de immuniteit onder volwassenen steeds beter wordt maar bij ouderen nog te slecht is. Daarom moet die verbeterd worden met vaccinatie. Zo lees ik het, althans. Niet noodzakelijk de hele bevolking, dus. Verder wordt de afgenomen werking van de vaccins t.o.v. Omicron niet besproken.

Wie schrijft die blijft
Wie schrijft die blijft18 jan. 2022 - 7:59

Als we iets hebben kunnen leren de afgelopen twee jaar is dat: Vaccins helpen om mensen die het risico lopen op ernstige covid uit het ziekenhuis te houden. en Vaccins niet helpen om verspreiding van het virus te voorkomen. en Dat immuniteit opgebouwd door besmetting effectiever en langduriger werkt dan immuniteit opgebouwd door vaccinatie. Allemaal feiten, door steeds meer onderzoeken onderbouwd. Een ander feit is dat virologen 2 jaar geleden al voorspelden dat na 2 jaar er een zeer besmettelijke maar niet zo dodelijke variant zou komen die het einde van de pandemie zou betekenen. Dit is op dit moment in een heel rap tempo aan het gebeuren. Kijk je bij our world in data, dan hebben ze daar een aantal grappige grafiekjes gemaakt over hoe de verschillende landen het momenteel doen, waarbij de eerste piek als 0 meting is genomen. Dan zie je dat de landen met de meeste maatregelen en de hoogste vaccinatiegraad nu het meeste problemen hebben. Uiteindelijk krijgen velen die de afgelopen twee jaar geringschattend onder de wappie categorie zijn geschaard, alsnog gelijk.

Robin Heyerdahl
Robin Heyerdahl18 jan. 2022 - 16:45

@Wie schrijft die blijft Uw 3e stelling over immuniteit: Ik heb schattingen gehoord van 3 jaar tot zelfs 8 jaar. Heeft u een link? Andere landen beperken nu juist de tijd dat iemand na een besmetting beschouwd worden als beschermd. Duitsland beperkt het zelfs tot 3 maanden met de onderbouwing dat een besmetting met een vorige variant minder goed beschermd tegen Omicron. Op zich logisch behalve dat dit in feite een hogere lat betekent voor iemand die genezen is t.o.v. een gevaccineerde. En je kunt ook met Omicron zelf besmet raken, lijkt mij, maar wie ben ik? Van die 2 jaar geleden zou ik ook graag een link zien, ik ken die voorspellingen niet. De "law of decreasing virulence" is helaas niet een echte regel. Ebola is bijvoorbeeld wel eens gemuteerd in een besmettelijkere, niet-dodelijke variant, deze is nooit dominant geworden. Delta was al zo effectief dat er qua overleven geen reden was om nog verder besmettelijk of minder dodelijk te worden. Omicron is een grote en vooralsnog positieve verrassing geweest voor iedereen. Niet terecht om daar "zie je wel" over te zeggen wat mij betreft. Er verzuchtte iemand een paar weken geleden dat de wappies de snappies zijn geworden maar omdat iedereen die tegen was op 1 grote hoop is gegooid gaat die beredenering ook mank. Maar ik vond hem wel leuk.

Wie schrijft die blijft
Wie schrijft die blijft19 jan. 2022 - 8:24

@Robin Een groot deel van mijn info haal ik uit de dagelijkse 'virus-les' van Dr John Campbell. Hij heeft gewerkt als docent aan de University of Cumbria en heeft veel lesmateriaal gemaakt, zowel in boekvorm als online. Sinds COVID houdt hij een dagelijks praatje waarin hij de dagelijkse cijfers uitlegt en daarnaast relevante onderzoeken vergelijkt en begrijpbaar maakt. Zijn bronnen zijn de cijfers van de overheden van verschillende landen, our world in data en dus allerhande onderzoeken van artsen, virologen, immunologen, etc. Voor wat betreft natuurlijke immuniteit vs vaccin immuniteit kun je deze als startpunt nemen https://www.youtube.com/watch?v=9bamaEMftg4 In de comments post hij altijd zijn bronnen en als je zin hebt kun je dus de onderzoeken zelf checken. Voor wat betreft “law of decreasing virulence” heb je gelijk. Dat is geen regel, hoewel vaak de Spaanse griep als vergelijking wordt gebruikt, die ook een dergelijk verloop had. Ik heb indertijd een aantal virologen dit horen zeggen en er toen wat over gelezen. Mijn grootste ergernis komt voort uit het feit dat, ondanks dat het misschien geen keiharde wetmatigheid is, de mensen die dit inbrachten in de discussie gewoon genegeerd werden. Wat de uitkomst van dit hele coronadrama ook is, op dat gebied is echt veel fout gegaan. Er zijn grove inschattingsfouten gemaakt puur omdat er heel selectief is geshopt tussen de wetenschappers. Dat de overheid dit doet is ernstig, maar deels begrijpelijk. Dat de media en mensen in het algemeen daarmee akkoord zijn gegaan is onvergefelijk.

Robin Heyerdahl
Robin Heyerdahl19 jan. 2022 - 23:27

Ja, Campbell is een verademing van nuchterheid en sarcasme in deze tijd! De vaccinatie is de enige oplossing, de rest komt niet ter sprake totdat de pil van Pfizer goedgekeurd is. Een andere, professionele, mening was lange tijd niet mogelijk zonder consequenties.

DanielleDefoe
DanielleDefoe26 jan. 2022 - 15:08

John Campbell heeft een carriere achter de rug als opleider in de verpleegkunde en geen speciale expertise op het gebied van infectieziekten.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland17 jan. 2022 - 15:30

Toen mijn dochtertje jarig was wilde ik haar feliciteren - ik stak mijn hand uit, het kind snapte er niks van Wellicht gaan we gewoon nooit meer handen schudden en altijd mondkapjes dragen

4 Reacties
Daniel Blank
Daniel Blank17 jan. 2022 - 16:25

Wellicht worden we nooit meer jarig. Straks kan ik een trauma opvoeren, im moest van mijn ouders vreemden altijd een hand geven.....

Marcus A.2
Marcus A.217 jan. 2022 - 16:43

Tsja als je jezelf griezel noemt...

Dehnus
Dehnus17 jan. 2022 - 17:16

Als asperger persoon heb ik daar helemaal geen problemen mee. Mondkapje als je ziek bent (even rekening houden met anderen.) En handen schudden hoef ik dan ook niet meer :). Pappa Nurgle dank:).

Hernandez
Hernandez17 jan. 2022 - 19:34

@Dehnus '(even rekening houden met anderen.) ' "even" ?