Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Onderzoek naar Duitse satiricus voor beledigend Erdogan-gedicht

  •  
06-04-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
86 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding-2016-04-06-om-18.18.04
De officier van justitie in de Duitse Mainz heeft ongeveer twintig aangiften ontvangen tegen ZDF presentator en satiricus Jan Böhmermann voor het beledigen van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Voor justitie voldoende om over te gaan tot een strafrechtelijk onderzoek. Ook het ministerie van Buitenlandse Zaken houdt er rekening mee dat de uitspraken van Böhmermann juridische consequenties zullen hebben.
De aangiften zijn gedaan door particulieren na een in hun ogen beledigend gedicht over de Turkse president. Daarin noemde Böhmermann Erdogan onder meer ‘geitenneuker’. Vorige week nam ZDF al afstand van de uitspraken van Böhmermann door te zeggen dat de presentator met het gedicht de grenzen van de satire had overschreden.
Het beledigen van een buitenlands staatshoofd is in Duitsland strafbaar. Overtredingen kunnen bestraft worden met een gevangenisstraf van maximaal drie jaar, of maximaal vijf jaar wanneer sprake is van opzettelijke laster. Böhmermann droeg het gedicht voor in een uitzending van het ZDF programma Neo Magazine Royal. Deze uitzending wordt samen met andere uitspraken van Böhmermann nu meegenomen in het onderzoek van justitie.
De Turkse premier heeft zich over het gedicht beklaagd bij de Duitse bondskanselier Merkel, die op haar beurt het gedicht ‘opzettelijk kwetsend’ noemde. Het ministerie van Buitenlandse Zaken is door justitie officieel op de hoogte gesteld van het onderzoek, om uit te zoeken of ook vanuit Turkije verzoeken tot vervolging zijn gedaan. Nu bekend is gemaakt dat Duitsland overgaat tot strafvervolging, lijkt volgens bronnen binnen de regering de kans klein dat ook Turkije een officiële aanklacht indient.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.