Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Kwart van de VS wordt onleefbaar heet als gevolg van klimaatcrisis

Temperaturen lopen op tot boven de 50 graden Celsius
Joop

Duitse regering vreest dat miljoenen huishoudens deze winter in de kou komen te zitten

  •  
05-08-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
5554 keer bekeken
  •  

Gaspaniek bij de oosterburen waar de ene ramp de andere in gang lijkt te zetten. De Duitse regering vreest dan ook een domino-effect als het gas deze winter schaars gaat worden. Bij een lage gasdruk kunnen de verwarmingsinstallaties van miljoenen huishoudens kuren gaan vertonen dan wel zichzelf automatisch uitschakelen. Een dergelijk probleem is niet zo maar verholpen want verwarmingsinstallaties die uitvallen moeten uit veiligheidsoverwegingen heropgestart worden door een professionele technicus. Als de uitval op grote schaal plaatsvindt zijn er niet voldoende gespecialiseerde monteurs om aan die vraag te voldoen. Het kan dan lang gaan duren voordat de verwarming weer werkt.

De dreigende crisissituatie werd woensdag ter sprake gebracht in een vertrouwelijke bespreking tussen het hoofd van het bureau van de Bondskanselier en de leiders van de deelstaten. De vertrouwelijkheid hield niet lang stand want de Duitse schandaalkrant Bild kreeg er lucht van en bericht over de inhoud van de bespreking.

De Bondsregering wil de ramp voorkomen door van gasleveranciers te eisen dat ze 24 uur tevoren een waarschuwing afgeven als de druk op de gasleidingen verminderd wordt als gevolg van toevoerproblemen. Dan zou de toezichthouder wellicht op tijd maatregelen kunnen nemen.

Duitse burgers voelen de kou al in de lucht hangen en kopen massaal elektrische verwarmingsapparatuur. Dat levert - je verwacht het niet - nieuwe problemen op. Experts vrezen dat mensen onverwacht geconfronteerd gaan worden met torenhoge elektriciteitsrekeningen omdat dergelijke apparatuur nu eenmaal veel meer energie slurpt dan gasinstallaties. Ook wordt niet uitgesloten dat het elektriciteitsnet overbelast raakt als iedereen elektrisch gaat stoken. Met alle gevolgen van dien.

Door de run op de elektrische toestellen zijn die vrijwel overal uitverkocht. Leveranciers kunnen niet garanderen dat de voorraden in het najaar weer op peil zijn.

cc-foto: Martin Schneider 

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (35)

Michi
Michi6 aug. 2022 - 17:49

Wil reageren op die Mail van mostafa. Ik woon in het oosten van Duitsland/saksen en hier kan het Winters 20 graden vriezen en 2 Meter sneeuw vallen en dan piep je wel anders.

1 Reactie
Mostafa
Mostafa7 aug. 2022 - 14:21

Onder -20 graden slapen of in de woonkamer zitten is een zachte straf van jaren lang slaapend onder de warme afhankelijkheid van dictators zoals Putin.

Mostafa
Mostafa5 aug. 2022 - 23:17

Kom op zeg de Russen douchen met ijskoude water en wij hier wonen onder de zeespiegel maken wij zorgen over -1 graden max.?....hhh Nee, als goed is alle Hollanders hebben een slaapzak in de kelder liggen...pak dat en klaar is Cees....heeft ook een gevoel van vaccatie terwijl je thuia bent. Verdorrie dat koken....okay... terug naar de lekker stappotten kost veel minder gas...de salades kun je gelukkig gewoon rouw eten. Mostafa , en hoe gaat het met het geniten? bijvoorbeeld lekker gezellig uit eten in een restaurant met 5 o 7 gangs menu? Nou, dat wordr het zeker een te luxe probeem dan. Beste Joopers, het komt echt goed hoor...Wallahh.....hh

3 Reacties
LaBou
LaBou 6 aug. 2022 - 9:44

Perfect nederlands is geen vereiste voor een reactie maar enige aandacht aan wat je schrijft vóórdat je het publiceert zal door een meerderheid hier zeker gewaardeerd worden

Wie o Wie
Wie o Wie6 aug. 2022 - 20:32

Labou, bovenstaande is een reactie van Mostafa Mouktafi. Hij is geboren in Marokko. Waarom denk je dat hij geen aandacht geeft aan wat hij schrijft? Zou jij het in het Marokkaans beter kunnen dan mostafa in het Nederlands? Ik denk dat mostafa juist enorm veel aandacht geeft aan de Nederlandse taal.

LaBou
LaBou 7 aug. 2022 - 10:20

Ach ja, wie o wie. Zijn er eigenlijk nog mensen die deze schertsfiguur serieus nemen?

Hannes Achterhout
Hannes Achterhout5 aug. 2022 - 20:58

Winstamerikanen rekenen zich gnuivend rijk; en zien transatlantisch neoliberaal heil gaarne tegemoet, middels de rol van royale gasleverancier voor de Europese consumptieburger. Zonder zich bij volle verstand te realiseren dat zo'n LNG tanker een sitting duck is voor torpedo's van vijandelijke snit.

5 Reacties
GeenProbleem
GeenProbleem5 aug. 2022 - 22:09

'Zonder zich bij volle verstand te realiseren dat zo'n LNG tanker een sitting duck is voor torpedo's van vijandelijke snit. ' Das Boot gekeken?

Halas
Halas6 aug. 2022 - 6:48

Eigenlijk kan je van elk onderwerp een anti-Amerikaans onderwerp maken. Er zijn deze maand ook veel wespen bv. Maar de roze olifant in de kamer is natuurlijk dat de veel gepezen, maar 'ietwat' naieve Merkelregering, zich volledig heeft overgeleverd aan Rusland. Maar ja toegeven is ook een vak.

LaBou
LaBou 6 aug. 2022 - 9:48

"Eigenlijk kan je van elk onderwerp een anti-Amerikaans onderwerp maken. Er zijn deze maand ook veel wespen bv. Maar de roze olifant in de kamer is natuurlijk dat de veel gepezen, maar 'ietwat' naieve Merkelregering, zich volledig heeft overgeleverd aan Rusland. Maar ja toegeven is ook een vak. " Je kunt die wespen inderdaad aan de Amerikanen verwijten maar je kunt ook putin de schuld geven. Misschien moeten reageerders als halas zich eens afvragen of ze wel echt van putin af willen. Er is dan namelijk niemand meer om de schuld te geven waardoor de conclusie onvermijdelijk is dat je eigenlijk zelf alles verkeerd doet.

GeenProbleem
GeenProbleem6 aug. 2022 - 13:03

@LaBou 'Misschien moeten reageerders als halas zich eens afvragen of ze wel echt van putin af willen. ' Kom nou toch Labou, is het nou zo moeilijk om toe te geven dat de regering-Merkel destijds een domme beslissing heeft gemaakt?

LaBou
LaBou 7 aug. 2022 - 10:24

Was die beslissing wel zo dom? Nu zijn we afhankelijk van een verre "vriend" terwijl wij voor hem ruzie maken met de buren. En dat terwijl die "vriend" vooral zijn eigen belang nastreeft en ons alleen als middel ziet om dat doel te bereiken

EenMening3
EenMening35 aug. 2022 - 19:57

Nederland moet de aardgasproductie weer tot het maximum opvoeren en gas tegen een redelijke prijs aan de burgers leveren (bijv. 25 cent per kuub). Duitsland kan dan het overschot kopen tegen marktprijs. Nood breekt immers wet. Maar wij zijn het wel verplicht aan de Groningers om hen royaal te compenseren. Mogelijk kan Duitsland zijn "kortzichtig" gesloten kencentrales en kolencentrales weer tijdelijk in bedrijf nemen. Poetin dwing ons om versneld over te schakelen naar hernieuwbare energie en indien nodig, ook naar kernenergie. Laten we van de door Vlad gecreëerde nood een deugd maken.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee935 aug. 2022 - 17:03

Het was ook gewoon echt niet slim van Merkel om uit een emotionele opwelling na Fukushima de kerncentrales stop te zetten. Nu zitten ze echt met de gebakken peren daar.

1 Reactie
Gnoom
Gnoom5 aug. 2022 - 17:38

Dat heeft ze gedaan om electorale redenen, ze was bang dat Die Grünen er na Fukushima met de verkiezingswinst vandoor zouden gaan. Daarom heeft zij die de wind uit de zeilen genomen door per omgaande de sluiting van de atoomcentrales aan de kondigen. Geen goede staatsvrouw dus, laat zich sturen door emotie in plaats van rationaliteit. Nu zitten zij (en wij) met de gebakken peren.

Joop  den Uil
Joop den Uil5 aug. 2022 - 16:37

We vergeten gemakshalve dat de Arabische landen Europa al heel lang in hun tang en macht hebben. Die kijken wel uit om ''de kraan'' dicht te draaien... schroeven gewoon de prijs nog eens op..... die stomme europeanen cq hollanders betalen toch wel.

Mostafa
Mostafa5 aug. 2022 - 16:10

Preventie: ik heb voor mij zelf en voor mijn hele gezin dikke wollen truien gekocht en dikke pyjama's van wollen. en natuurlijk dikke wollen sokken. Kom op met de winter. Mijn gezin en ik lachen die gore gare Putin uit. Het Westen moet nooit zich over geven aan dictator's zoals Putin of China. Onze democratie gaat boven bibberen door de koud.

5 Reacties
RechtdoorZee93
RechtdoorZee935 aug. 2022 - 17:07

U heeft gelijk. Besparen waar het kan. Maar vergeet niet dat veel mensen ook koken en douchen op gas. Ook wordt een hoog percentage van onze elektriciteit gewonnen uit gasverbranding.

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman5 aug. 2022 - 20:42

Ja ook wij douchen alleen met kerstmis, omwille van Putin een hak zetten, koken nog maar 1 keer in de week. We gaan dit winnen coute que coute.

Mohawk2
Mohawk26 aug. 2022 - 2:07

Een reactie naar mijn hart Mostafa! Ik zet ook nog liever de kachel uit dan te buigen voor dictatoriale regimes. Ons democratische kapitalistische systeem is verre, verre, verre van perfect - ik ben zelf een groot criticus van ons systeem. We hebben zelf nog een hoop problemen om op te lossen. Maar als de vraag luidt: waar woon je liever, in Rusland (of China, et cetera) of in Nederland of een ander land in het Westen dan is mijn keuze snel gemaakt. Rusland moet verslagen worden in Oekraïne. Er is geen andere uitweg. Elke andere uitkomst door (afgedwongen) vredesonderhandelingen zal alleen maar betekenen dat dit conflict bevriest en in de nabije toekomst zal ontdooien zo gauw Rusland weer op krachten is. Het woord van Putins regime is niets waard. Het is naïef te denken dat er met hem iets gunstigs voor iedereen te onderhandelen is. Putins doel (on record) is de Oekraïense staat te vernietigen en in te lijven bij Rusland. Hij zal na vredesonderhandelingen waarbij hij eventueel Donetsk, Luhansk en de Krim zou mogen houden in ruil voor vrede niet ophouden. Zijn handtekening is niets waard. Hij zal niet stoppen... ook niet na Oekraïne. Lang verhaal kort: er gaat waarschijnlijk heel veel van ons gevraagd worden, maar dat is het waard, want we verdedigen essentiële en fundamentele waarden. In de woorden van de verzetsstrijder en dichter Henk van Randwijk: Een volk dat voor tirannen zwicht, zal meer dan lijf en goed verliezen, dan dooft het licht...

GeenProbleem
GeenProbleem6 aug. 2022 - 12:53

@mohawk 'Ik zet ook nog liever de kachel uit dan te buigen voor dictatoriale regimes. ' Praten is makkelijk, maar of je het ook daadwerkelijk gaat doen..

Mohawk2
Mohawk26 aug. 2022 - 14:55

GeenProbleem Ik zou zeggen kom langs deze winter! Heb afgelopen winter de verwarming al op 18 graden gezet. Met extra kleding aan was dat goed te doen. Net als mijn douchen halveren.

Piet Helmons
Piet Helmons5 aug. 2022 - 15:34

Ik ben bang dat dit niet tot Duitsland beperkt zal blijven. Ook in Nederland lopen we het risico dat veel mensen in de kou moeten gaan zitten. Niet omdat onze installaties het niet aankunnen maar meer omdat veel mensen de hoge rekening niet kunnen betalen. Volgens de nieuwsberichten stijgt de energierekening naar 4000 tot 5000 euro per jaar voor een gemiddeld gezin. Een energietoeslag van 1300 euro voor de minima helpt hier echt niet. Ben benieuwd waar de regering mee gaat komen.

1 Reactie
Doomsdayshaman
Doomsdayshaman5 aug. 2022 - 20:52

Deze minima gezinnen en andere ondergrens mensen gaan vrijwillig creperen. Indien ze daardoor overlijden is dat mooi meegenomen.

spelregeltoerist2
spelregeltoerist25 aug. 2022 - 15:12

Kan nu al wel uittekenen wat er dan gaat gebeuren. Nederland wordt gevraagd de gaskraan in Groningen weer flink open te zetten. En wat zegt onze regering dan die de Groningers heeft beloofd om de gaskraan gegarandeerd niet meer verder open te zetten? Die draait de kraan gewoon weer open net zover als er door Duitsland en eventueel andere landen in de EU wordt gevraagd. Onze regering zal dit naar de Groningers toe verdedigen met het excuus dat dit een niet te voorziene overmacht is. Ik hoop dat u alleen nog eens aan dit comment denkt als het zover is…

2 Reacties
EenMening3
EenMening35 aug. 2022 - 20:03

Onder de huidige extreme omstandigheden is jouw commentaar nogal niet echt toepasselijk. Nood breekt wet!

spelregeltoerist2
spelregeltoerist26 aug. 2022 - 6:09

@ Eenmening Jammer dan, het is de Groningers beloofd. Als je zelf in een huis woonde die volledig in de stutten zou staan omdat het anders niet veilig was en je moest ook jaren wachten voordat er uitzicht op een oplossing was dan piepte je wel anders.

HenryHansen
HenryHansen5 aug. 2022 - 14:29

Ja blijft wel bizar dat die gekke Trump uiteindelijk gelijk heeft gekregen: werd hij een aantal jaren geleden nog letterlijk uitgelachten door Duitse regeringsmedewerkers toen Trump vertelde dat Duitsland te afhankelijk aan het worden was van Rusland, krijgt hij nu dus gelijk. En het sluiten van goed werkende kerncentrales is natuurlijk het toppunt: geen enkele rationele reden voor, maar door gedram van Groen toch maar gedaan. Wordt tijd dat we in het energie debat eens gaan luisteren naar deskundigen, in plaats van boe-roepers die geen enkel rationeel argument kunnen aanvoeren tegen kernenergie. Na de komende hongerwinter zal het tij wel keren....

5 Reacties
Volrin
Volrin5 aug. 2022 - 15:18

Zelfs een kapotte klok geeft 2x per dag de juiste tijd aan...

Gnoom
Gnoom5 aug. 2022 - 15:42

Ik denk dat Trump best een goede president was, hij zag dit soort dingen best scherp, alleen zijn presentatie was wat minder presidentwaardig. Maar ja, moet hij daarom altijd maar afgebrand worden ?

Volrin
Volrin5 aug. 2022 - 20:39

@Gnoom "Ik denk dat Trump best een goede president was, hij zag dit soort dingen best scherp, alleen zijn presentatie was wat minder presidentwaardig. Maar ja, moet hij daarom altijd maar afgebrand worden ?" Trump is een narcissist die enkel voor zijn eigen ego president werd. Dat alleen maakt hem al een waardeloze president. Daarbovenop komen dan nog alle leugens die hij in zijn functie als president de wereld in heeft geholpen en de waardeloze aanpak van, onder andere, de coronacrisis in de VS.

Ranonkel2
Ranonkel25 aug. 2022 - 21:57

Trump heeft wel vaker gelijk gekregen achteraf. Russisch gas, onze militaire uitgaven en China zijn nog maar 3 van voorbeelden. Maar natuurlijk, trump=slecht punt....

Mohawk2
Mohawk26 aug. 2022 - 2:17

Trump is de Amerikaanse Putin. Als Trump de vrije hand zou hebben dan vormde hij de VS om tot een autocratische dynastie en benoemde hij zichzelf en zijn nageslacht president voor het leven. Koester dus geen illusies, Trump is geen democraat (en nee, ik bedoel hiermee niet de Democraten als politieke partij in de VS) Trump zit er voor zichzelf, zoals Putin er voor zichzelf zit.

korheiden
korheiden5 aug. 2022 - 14:02

Hier in Nederland waarschuwen de energiebedrijven al een tijdje voor torenhoge rekeningen. Bedragen van 450 euro per maand voor een modaal gezin zijn heel gewoon. Dan kun je wel blijven roepen dat we moeten isoleren en moeten consuminderen, maar dat biedt op de korte termijn absoluut geen soelaas.

pahan
pahan5 aug. 2022 - 14:01

In Nederland is je meter daar op beveiligd. Je ketel gaat uit en die kan elke dwaas zelf resetten. Komt over als de milleniumbullshit. Ik ga me meteen verhuren als adviseur om je ketel te controleren op Putin-uitval, mooi verdienmodel!

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman5 aug. 2022 - 13:55

Oliekachel voor de nood, houtkachel waar mogelijk, het Zwarte Woud is groot. Er zijn ook politici die al waarschuwen voor burgerlijke onrust, tot burgeroorlog aan toe. Gerhard Schroeder heeft ook zijn mening gegeven en geeft aan dat NS2 openen alle kou uit de lucht haalt. We gaan het meemaken.

GeenProbleem
GeenProbleem5 aug. 2022 - 13:35

Merkel had die kerncentrales nooit dicht mogen gooien, die malle Trump riep het een paar jaar geleden nog: https://www.youtube.com/watch?v=D5oqNHINTOU

4 Reacties
Martin108
Martin1085 aug. 2022 - 15:20

Qua daadwerkelijk beleid was Trump echt niet zo veel anders dan andere rechtse, conservatieve politici. Hij had gelijk wat betreft de gasafhankelijkheid van Poetin en de 2% norm van de Navo. Wat Trump apart maakt(e) is de volkomen schofterige manier hoe hij tegenstanders bejegent.

adamgmail
adamgmail5 aug. 2022 - 16:25

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Oki Doki
Oki Doki5 aug. 2022 - 18:22

Ik vond het ook te rigoureus van de Duitse regering om in één keer alle kerncentrales te sluiten. Ook vond ik dat er aan de 2% norm van de NAVO voldaan moest worden omdat ik vond dat we onszelf moesten kunnen verdedigen. Mag ik nu ook president worden van het continent? Oh ja, ik heb wel last van een serie ernstige mentale ziektes, maar daar kijken jullie wel doorheen denk ik? Ik hoop niet dat ik voor teveel verdeeldheid zorg op het continent.

GeenProbleem
GeenProbleem5 aug. 2022 - 22:11

@oki doki 'Oh ja, ik heb wel last van een serie ernstige mentale ziektes,' Dat is nogal een statement.., bovendien breek je regel nummer één: doe nooit een diagnose op afstand.