Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Duitse rechter weigert verbod op verkiezingsposter met moordoproep tegen Groenen

  •  
14-09-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
50428342113_bc1fbb82b6_h

© cc-foto: Kai Schwert https://flic.kr/p/2jQbrdn

In Chemnitz, in het oosten van Duitsland, heeft een rechtbank het verbod op verkiezingsaffiches met de slogan ‘Hängt die Grünen’ (Hang de Groenen op) nietig verklaard. Volgens de rechter mogen de posters van de neonazi-partij ‘Der III. Weg’ opgehangen worden, mits minstens honderd meter bij affiches van de Grünen vandaan. De gemeente Zwickau heeft vorige week de affiches met de moordoproep verboden. De gemeente stelde dat de affiches een bedreiging zijn voor de openbare orde en in strijd met de menselijke waardigheid. De neonazi’s stapten daarop naar de rechter.
De rechtbank stelt in een verklaring dat het “onduidelijk is” of er in dit geval beperkingen aan de vrijheid van meningsuiting opgelegd mogen worden omdat het gaat om een verkiezingscampagne. Ook is volgens de rechter niet duidelijk wie er volgens het affiche opgehangen moet worden, de partij of de leden.
De burgemeester van Zwickau, die geen lid is van de Groenen, is het niet met het vonnis eens en neemt nadere stappen: “De oproep om de Groenen op te hangen is en blijft totaal uit den boze, ondemocratisch en onverantwoord!” Tegen het voorlopige vonnis kan nog in beroep gegaan kan worden. Het OM onderzoekt nog of de neonazi-partij vervolgd kan worden wegens aanzetten tot haat.
Der III. Weg maakt vaker gebruik van termen als landverrader tegen politieke opponenten. Uit foto’s valt op te maken dat de splinterpartij ook aanhangers in Nederland heeft.
50429210152_b20d87b75d_h
cc-foto’s: Kai Schwert
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (13)

[verwijderd]
[verwijderd]15 sep. 2021 - 5:45

--- Dit bericht is verwijderd —

5 Reacties
Zandb
Zandb15 sep. 2021 - 7:15

teun Wat zou er dan mis kunnen zijn met "Nazi's doden", behalve dat die zin, zonder context en met een heel veel 'goede wil' op kromme wijze en dus verkeerd kan worden opgevat. Ik hou niet van de al dan niet gezochte suggestie die taalzwakken en/of verkeerdwillenden op het hele foute been zetten. Maar het verschil met "Hang Groenen op" is en blijft zo verschrikkelijk groot, dat ik me niet voor kan stellen dat zelfs de meest objectieve rechter hier geen oproep in ziet.

poeslief
poeslief15 sep. 2021 - 8:13

Ach Zandb. dat ophangen is hartstikke groen; veel groener dan de kogel, een bom of een levenseindeprik.

Norsemen
Norsemen15 sep. 2021 - 9:04

Uit de reactie van teunbeunhaas maak je op dat hij iemand die een extreme hekel aan joden heeft, en iemand die een extreme hekel aan nazi's heeft op dezelfde manier beoordeelt. En dat is natuurlijk heel bizar, extreem bizar.

Freddy2
Freddy216 sep. 2021 - 4:54

@Zandb, zoals je de huidige extreem rechtse mensen vergelijkt met nazi's die 16 miljoen doden op hun geweten hebben, zou je groenen kunnen vergelijken met communisten die honderden miljoenen doden op hun geweten hebben. Het is dus zoals Teun zegt, lood om oud ijzer. Echter ben ik van mening dat beide posters verboden hadden moeten worden.

Zandb
Zandb16 sep. 2021 - 6:48

Freddy Natuurlijk is het mogelijk van alles met van alles te vergelijken. Maar er bestaan ook nog van die dingen die we "feiten" noemen. En helaas is het voor u of mij onmogelijk om kloppende feiten aan te voeren, die wat u beweert enige realiteitszin geeft. Ik beperk me tot: Je noemt mensen extreem-rechts OMDAT veel ze er vaak dezelfde ideeën op na houden als Nazi's Je noemt mensen niet Groen OMDAT ze hun ideeën lijken op die van de die communisten, die u bedoelt. Russische communisten doden, dat klopt net als Nazi's doden. Maar wie het verschil niet ziet met "Hang Groenen/Nazi's/Russische communisten op" die zou van de straat moeten en pas werer mogen terugkeren wanneer hij dat verschil wèl ziet.

Déjà vu
Déjà vu14 sep. 2021 - 23:38

De rechter : Nee meneer, u bent niet misogyn! Uw opmerking had namelijk evengoed kunnen slaan op transgenders! De rechter tegen boer: Die pop die u gemaakt heeft, lijkt toch helemaal niet op jesse klaver! Ik vond dat ie op Rutte leek! Dat Klaver door boeren is opgehangen, dat reken ik u derhalve niet aan. De uitspraak van de Duitse rechtenr laat veel te wensen over. Iedereen weet wat er met de tekst op de borden bedoeld wordt: de politici, de leden en de stemmers op de Groenen.

Paul250371
Paul25037114 sep. 2021 - 22:30

Hij moet toetsen aan de wet en dan komt dit er door? Heel raar. De veroordeelde criminele haatzaaier Geert W flipt dat hij niet daar terecht stond.

Peter Colton
Peter Colton14 sep. 2021 - 20:24

In het voormalige Oost-Duitsland zijn de gewelddadig georiënteerde uitersten van de vooroorlogse nazi's en communisten door de gestolde tijd onder eerst het nazisme en daarna het communisme nog springlevend waardoor Groenen maar ook de liberale FDP als westers zacht gezegd niet populair zijn en die Linke, en AfD des te meer en in hun schaduw ook nog Der III. Weg en de DKP.

4 Reacties
Paul250371
Paul25037114 sep. 2021 - 22:32

Maar toch, de rechter moet toch de wet toetsen. Dit moet in de wet staan dat het legaal is.

Karingin
Karingin15 sep. 2021 - 5:53

Tsss blabla Legoland. Leer nou eens normaal schrijven

Zandb
Zandb15 sep. 2021 - 7:18

Peter Niet dat ik de illusie nog heb dat u dat zult doen en al helmaal niet dat u zoiets openlijk toe zult geven maar wat Paul zegt is zo ontnuchterend juist, dat u zich heel, heel erg mag gaan schamen.

Norsemen
Norsemen15 sep. 2021 - 9:07

@Paul250371 Het is een interpretatie van de wet. Het zou heel goed kunnen dat een andere rechter anders zou oordelen.