Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

China klaar om Oceanië in te lijven

Nieuwe overeenkomst betekent grote machtsuitbreiding in gebied
Joop

Duitse rechter oordeelt: Nederland te onveilig voor asielzoeker

  •  
10-05-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vlucht300.jpg
Somalische vluchteling mag van Duitsland niet worden teruggestuurd naar Nederland: 'te groot risico op schending van het recht op een menswaardig bestaansminimum'
Een rechter in Duitsland heeft bepaald dat een asielzoeker niet naar Nederland mocht worden teruggestuurd, omdat hij hier een mensonwaardige behandeling riskeert. Dat meldt NRC Handelsblad vandaag. De rechtbank durft er niet vanuit te gaan dat vluchtelingen in Nederland voorzien zijn van basale levensbehoeften zoals voedsel en onderdak.
Het komt eigenlijk nooit voor dat een rechter om deze reden bepaalt dat asielzoekers niet naar een ander EU-land mogen worden teruggestuurd. Een rechtbank in Darmstadt oordeelde  afgelopen donderdag in de zaak tegen een Somalische asielzoeker, die in Nederland was uitgeprocedeerd en naar Duitsland was gevlucht. Duitsland wilde de man, op grond van de zogeheten Dublin-overeenkomst, terugsturen naar Nederland, maar de rechter oordeelde dat de overdracht aan Nederland ‘niet als rechtmatig beschouwd kan worden’.
Het feit dat in Nederland het verbod op arbeid voor asielzoekers gepaard gaat met het ontbreken van overheidssteun, was de rechter een doorn in het oog, omdat de asielzoeker daarmee dreigt af te dalen ‘onder het lichamelijke en sociale bestaansminimum’. In het vonnis staat dan ook te lezen: 
Menswaardigheid valt niet te relativeren door asielbeleid.” 
Advocaat Pim Fischer is van mening dat Nederland hiermee aardig voor paal staat:
Een groot buurland vindt dat wij onder de grens van de menselijke waardigheid zijn gezakt.” 
Vorig jaar bepaalde het Europees Comité voor Sociale Rechten al dat Nederland moet zorgen voor onderdak, eten en kleding van mensen die illegaal in Nederland verblijven. VVD-staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie, heeft echter al meermaals aangegeven niet van plan te zijn hier gehoor aan te geven. Het Duitse vonnis wordt door het ministerie weggezet als: 
één uitspraak van een lagere rechter in een individuele zaak waarin Nederland geen verweer heeft hoeven en kunnen voeren. Het is daarom voorbarig om hier algemene conclusies aan te verbinden over het Nederlandse stelsel.”
Saillant detail is dat Teeven deze week nog aan de Kamer schreef dat hij in Duitsland had gecheckt en dat van ‘uitstel of stopzetting van de overdrachten naar Nederland in het geheel geen sprake is’.

Meer over:

leven, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (29)

RvDugt
RvDugt10 mei 2014 - 9:34

De minachting voor de rechtspraak in het antwoord van het ministerie spreekt boekdelen.....

Bart Voortman
Bart Voortman10 mei 2014 - 9:34

Ook deze kwestie wordt weer afgedaan als een incident door het ministerie. Alleen begin ik me af te vragen hoeveel incidenten er nog moeten plaatsvinden voordat men doorkrijgt dat het totaalplaatje niet deugt. Te gemakkelijk verschuilen we ons hier achter "We kunnen niet alle mensen uit de hele wereld opvangen", "Laten we eerst eens voor onze eigen problemen zorgen", "Het zijn sowieso gelukszoekers en geen echte vluchtelingen" en "Regels zijn regels", en daarmee volledig aan het feit voorbij gaand dat het hier om mensen gaat. Inderdaad kunnen wij niet elke vluchteling uit de hele wereld opvangen, iets wat we in de praktijk ook helemaal niet doen en ook nooit gedaan hebben, maar het zijn en blijven wel mensen, die je in mijn optiek ook als zodanig dient te behandelen. Inmiddels krijgen we echter steeds meer signalen uit binnen- en buitenland dat ons asielbeleid steeds meer menselijkheid verliest.

eeweew
eeweew10 mei 2014 - 9:34

Als het niet zo triest was geweest was het grappig.

Donkerwoud
Donkerwoud10 mei 2014 - 9:34

Wat kunnen we nostalgisch terugkijken naar een tijd dat Nederland in ieder geval nog de schijn had van een tolerant land.

Sarah45
Sarah4510 mei 2014 - 9:34

Misschien kunnen Nederlanders hierdoor straks ook elders makkelijker asiel aanvragen... Wat volgt? Gevangeniswezen, gezondheidszorg, onderwijs...

ziekin2013
ziekin201310 mei 2014 - 9:34

Kees Gelijkhebber, ik ben op een bepaalde manier blij dat jij niet weet waar je over praat. Ik schenk je een vliegticket naar Mogadishu om daar een week rond te kijken. Durf je dat aan?

Gogol
Gogol10 mei 2014 - 9:34

"Menswaardigheid valt niet te relativeren door asielbeleid." Wijs man, deze rechter.

rbakels
rbakels10 mei 2014 - 9:34

Door af en toe wat mensenrechten te schenden hoopt Teeven PVV-ers naar de VVD over te halen. Fris gezelschap!

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos10 mei 2014 - 9:34

De Teef gaat gewoon door. De vraag is of ook Samsom last van zijn oren blijft houden.

hvwrd
hvwrd10 mei 2014 - 9:34

Nu ben ik wel benieuwd of deze persoon in Duitsland wel asiel gaat krijgen of dat hij nu alleen door Duitsland in plaats van Nederland uitgezet gaat worden...

denmol
denmol10 mei 2014 - 9:34

Niets aan de hand met ons tolerante landje waar er altijd ruimte is voor echte asielzoekers die niet komen voor een gelukkig leven want dan mag je er niet in en wordt je als gelukszoeker opgesloten in een uitzetcentrum waar het regime strenger is dan in elke gevangenis waar onze Nederlandse boeven opgesloten zitten. Regels zijn nu eenmaal regels en wie op de nominatie staat om uitgezet te worden moet zich deze behandeling wel laten gevallen waarbij vaginale visitatie tot de perverse standaard huisregels hoort en is zeker niet bedpeld om mensen te ontmenselijken en tot op het bot te vernedern.

Gelijkhebber
Gelijkhebber10 mei 2014 - 9:34

Een uitgeprocedeerde Somalische asielzoeker moet terug naar Somalie. Waarom naar Duitsland als je in NL bent afgewezen. De grenzen van vluchtelingenopvang zijn bereikt. De asielindustrie draait op volle toeren en dan krijg je dit soort situaties. Als het waar is wat de Duitse rechter zegt dan begrijp ik niet dat zoveel mensen uit Eritrea hier heen komen.

7 Reacties
Bart Voortman
Bart Voortman10 mei 2014 - 9:34

"Als het waar is wat de Duitse rechter zegt dan begrijp ik niet dat zoveel mensen uit Eritrea hier heen komen." Dat is ook precies het probleem bij de hele discussie over vluchtelingen; dat we in het algemeen geen idee hebben waarom mensen op de vlucht slaan. O ja, de asielindustrie, die was ik nog even vergeten in mijn lijstje van dooddoeners. Omschrijf dat begrip eens aub. Definieer dan ook gelijk eens die "grenzen van de vluchtelingenopvang" en waarom dat dan goede redenen zijn om mensen niet menswaardig te behandelen.

lembeck
lembeck10 mei 2014 - 9:34

Jou ontgaat helaas, waar het echt om gaat. Jammer. Ik schaam me kapot, als ik zie hoe het in zijn werk gaat. Die dwangmiddelen mogen nog zo 'humaan' zijn, ik vind het verschrikkelijk. Ik schaam me kapot, als ik lees, hoe een vreselijk land we geworden zijn. We hebben letterlijk onze ziel verkocht, als land, aan de duivel. Daardoor zijn er veel mensen onder een duivelse invloed bereid om mensonwaardige maatregelen te nemen en goed te praten. Hoe kan ons land in vredesnaam zowel het Kinderrechtenverdrag respecteren en tegelijkertijd kinderen die hier helemaal thuis zijn, naar school gaan, vriendjes en vriendinnetjes gemaakt hebben en de taal van het land van de ouders niet eens meer spreken, er niets van weten ook, uitzetten? Wie kinderen beschadigt moet zich realiseren dat zij of hij kinderen grote schade aan doet. Wat is de echte reden? Dat mensen hier bang zijn dat ze belasting moeten betalen - geld kwijt zijn dus - aan scholing en opvang van deze kinderen. Ze hebben immers van Wilders geleerd dat je alleen maar 'Nederlandse' mensen tot de goeien mag rekenen? Wilders heeft het (nog!) niet over Ariërs.... Wanneer wel?

ThomasWagenaar
ThomasWagenaar10 mei 2014 - 9:34

Probeer een empathie te tonen, en verplaats je eens in een Eritreaan. Weet je dan uberhaupt het verschil tussen Nederland en Duitsland? Dat Hobbesiaanse rechtse gewauwel van u is *tweehonderd jaar geleden* al belachelijk verklaard.

denmol
denmol10 mei 2014 - 9:34

"De grenzen van vluchtelingenopvang zijn bereikt." Bedoel je hiermee de bereidheid van Nederlanders zoals jij of bestaat er een maximum aan het aantal mensen dat wij kunnen opvangen en bij welk aantal ligt die grens dan volgens jou?

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen10 mei 2014 - 9:34

[Als het waar is wat de Duitse rechter zegt dan begrijp ik niet dat zoveel mensen uit Eritrea hier heen komen.] Het is waar wat die rechter zegt. Onze overheid verbiedt werken voor deze groep, en geeft geen enkele ondersteuning, dus is er aan het terugsturen naar NL het risico verbonden dat men op straat moet leven en geen middelen heeft om aan voedsel te komen. Waarom er dan toch mensen hier asiel komen zoeken, ondanks dat ze dit over Nederland weten? Simpel, men schat voor zichzelf de situatie in het land van herkomst als nog veel problematischer in, en denkt dat de kans op overleven in NL groter is.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen10 mei 2014 - 9:34

[De grenzen van vluchtelingenopvang zijn bereikt.] Dat is onjuist.

Ethio
Ethio10 mei 2014 - 9:34

"De grenzen van vluchtelingenopvang zijn bereikt." Inderdaad: Pakistan, Libanon, Jordanie, Kenya, Tjaad etc. hebben dringend (meer) hulp nodig. Nederland staat 32 op de wereldranglijst van opgenomen vluchtelingen. Ook als we kijken naar het aantal vluchtelingen per inwoner, staat Nederland ook op plaats 32. Qua inkomen per inwoner staan we trouwens op plaats 12. Ter vergelijk: Duitsland staat op plaats 5 en heeft 50% meer vluchtelingen per inwoner dan Nederland. Qua inkomen per inwoner staan ze onder ons (plaats 15). Kortom: we kunnen nog veel (50%) leren van de Duitsers die we tegenwoordig zo bewonderen om hun verstandige beleid.

longlivemokum
longlivemokum10 mei 2014 - 9:34

Ik hoop dat alle menselijkheid qua asielzoekers, kinderpardon enz. weer terug zal komen bij het volgende kabinet!

1 Reactie
Gogol
Gogol10 mei 2014 - 9:34

Daar is eerst een cultuurverandering voor nodig, niet alleen een kabinetsverandering. Een cultuur waarin menselijke waardigheid, gelijkwaardigheid en solidariteit voorop staan.

Rode druppel
Rode druppel10 mei 2014 - 9:34

De regering staat voor paal. Ja, de meest sociale rechten worden hier met voeten getreden. Onderdak, eten, kleding en toegang tot gezondheidszorg is zelfs voor alle Nederlanders al niet meer voorhanden. Zie de stijging van voedselbanken. Goed, dat we daar attent op gemaakt worden.

1 Reactie
Gogol
Gogol10 mei 2014 - 9:34

" De regering staat voor paal." Dit is groter dan deze regering. Vergeet niet dat de afgelopen decennia het asielbeleid scherper en scherper is gemaakt door opeenvolgende regeringen. Inclusief de regeringen waar de zogenaamd sociale pvda deel van uitmaakte. Cohen heeft als staatssecretaris een aantal van de zwaarste ingrijpen op zijn naam staan. Maar buiten het beleidmaken om heerst er op dit moment een akelige, bedreigende sfeer in dit land, jegens alles wat in de ogen van sommigen ook maar enigszins afwijkt. Dat geldt overigens zowel voor autochtonen als voor inmiddels al generaties in Nederland wonende allochtonen.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman10 mei 2014 - 9:34

Er is één voordeel, zou je kunnen zeggen: Nederland kan nooit meer met het vingertje naar anderen wijzen. Het imago van Nederland als boegbeeld voor mensenrechten is nu definitief aan stukken.

1 Reactie
Brauswasser
Brauswasser10 mei 2014 - 9:34

"Nederland als boegbeeld" ? In Stuttgart weten ze al niet meer waar Nederland of België ligt. Amsterdam is de wallen en drugs. Brussel kost geld. Hoezo een boegbeeld ? En in Duitsland is ook van alles mis met het behandelen van Asielzoekers en moe-landers.

meijerlahn
meijerlahn10 mei 2014 - 9:34

Het hebben van een pantserplaat voor de kop ligt ingebed in rechts egoïstisch denken, en dat geldt niet alleen voor nu: http://www.annefrank.org/nl/Subsites/Amsterdam/Tijdlijn/Voor-de-oorlog/1939/1939/Ongewenste-vreemdelingen/#!/nl/Subsites/Amsterdam/Tijdlijn/Voor-de-oorlog/1939/1939/Ongewenste-vreemdelingen/

1 Reactie
lembeck
lembeck10 mei 2014 - 9:34

En zo IS het inderdaad. In triest.

minten
minten10 mei 2014 - 9:34

nu is het dan zover nu moet ik als links figuur de rechtse,maar eens feliciteren met hun succes,wilders hebben ze niet meer nodig om iets te regelen,deze regering doet het zelf wel effe,ba ba

1 Reactie
MOID71
MOID7110 mei 2014 - 9:34

Precies, Tegenwoordig hebben we meer dan genoeg aan de PvDA :-) Nederland gidsland, maar dan naar beneden