Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Duitse rechter beslist: Facebook verzamelt illegaal gegevens

  •  
12-02-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
7272362564_9c2bb906c9_k
Facebook heeft in Duitsland in strijd met consumentenwetten gehandeld. Dat is het oordeel van een rechtbank in Berlijn. De rechter zag in de standaardinstellingen van Facebook en de manier waarop het sociale netwerk omgaat met persoonlijke gegevens van gebruikers een overtreding van de wet.
Een van die gewraakte standaardinstellingen betreft de locatietracking in de mobiele app van Facebook die standaard geactiveerd is. Het Duitse agentschap voor consumentenbescherming Verbraucherzentrale Bundesverband (vzbv) diende mede hierdoor een klacht in, waarna een rechtszaak volgde. Het vzbv heeft nu dus gelijk gekregen. Ook een deel van de door Facebook gestelde gebruiksvoorwaarden zijn volgens de rechter niet toegestaan, waaronder de eis van Facebook aan nieuwe gebruikers dat zij hun echte naam en gegevens invoeren.
Facebook zelf heeft laten weten in beroep te gaan tegen de uitspraak. Volgens het netwerk zijn sinds de rechtszaak in 2015 begon al veel wijzigingen aangebracht in de gebruiksvoorwaarden. Ook zou het bedrijf nog altijd druk bezig zijn om de voorwaarden aan te passen, zodat het voldoet aan nieuwe Europese regels op dat gebied die in juni van dit jaar van kracht worden.
De vzbv had ook geprobeerd de slogan ‘Facebook is gratis’ te laten verbieden, omdat het aanmelden weliswaar geen geld kost, maar gebruikers vervolgens “betalen” met het uploaden van gegevens en afbeeldingen, waar Facebook weer grof geld aan verdient. In een verbod op die slogan zag de rechtbank echter niets.
Bron: De Morgen / cc-beeld: Christopher
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.