Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Duitse populisten willen schoolplicht afschaffen

  •  
12-02-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
103 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding-2016-02-12-om-12.54.10
Het is maar goed dat scholieren in Duitsland niet stemgerechtigd zijn, anders had de rechts-populistische AfD waarschijnlijk een absolute meerderheid behaald. Een van de speerpunten in het nieuwe verkiezingsprogramma voor de deelstaat Sachsen-Anhalt is namelijk het afschaffen van de schoolplicht. Een plan dat, zo wordt gevreesd, vooral door fanatici zal worden misbruikt. Het plan van de AfD lijkt inderdaad precies op die groep te mikken.
De partij wil de wettelijk verplichte schoolgang vervangen door het recht om thuis onderwezen te worden, iets dat op dit moment in Duitsland niet toegestaan is. Ouders zouden dan voortaan zelf mogen kiezen wat voor onderwijs hun kinderen krijgen. Daarbij is als voorbeeld gekeken naar het home schooling in de Verenigde Staten, met als verschil dat ouders hun kind van de AfD niet zelf les mogen geven, maar er een docent voor moeten inhuren.
Dat verschil in aanpak neemt niet weg dat er flinke kritiek op het plan is, waaronder van de Duitse Vereniging van Leraren. Voorzitter Josef Kraus zegt: ‘Er bestaat geen privéleraar die als een manusje van alles in de hogere klassen alle vakken kan onderwijzen.’
Het is niet de enige kritiek op het plan. Volgens Kraus zal het ontbreken van een schoolplicht voornamelijk worden gebruikt door ouders die om religieuze of ideologische redenen vinden dat scholen niet geschikt zijn. De VS is daarbij een ‘waarschuwend voorbeeld’, aldus Kraus. Thuisonderwijs zal vooral gebruikt worden ‘voor het indoctrineren van kinderen van fanatici of uit religieuze sekten’.
Het plan van de AfD lijkt inderdaad op die groep te mikken. Een ander punt van het programmaonderdeel is namelijk de ‘te vroege en hyperseksualisering op de kleuter- en basisschool’. Volgens de AfD wordt veel te vroeg begonnen met seksuele voorlichting, met als gevolg ‘een negatieve invloed op de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van kinderen’.
Kraus:
"‘Verplicht onderwijs op school is niet alleen bedoeld als uniforme manier van lesgeven, maar ook om een bepaald kennisniveau te garanderen en om kinderen autonoom en sociaal te maken. Het is heel belangrijk dat kinderen in staat zijn zich qua kennis los te maken van het gezin’"
Of de AfD zover heeft nagedacht is maar de vraag. In de inleiding van het programma staat: ‘Sachsen-Anhalt is een rijk land, rijk aan mensen met gezond verstand’. Dat laatste geldt blijkbaar niet voor iedereen.

Meer over:

wereld, nieuws, onderwijs
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.