Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Duitse neonazi’s in de war door oorlog in Oekraïne

  •  
30-03-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3585 keer bekeken
  •  
neonaziberlijn

Duitse neonazi’s zijn zeer verdeeld over de vraag wie ze moeten steunen in de oorlog in Oekraïne, constateren wetenschappers die extreemrechts bestuderen. De rechtsradicalen klampen zich vast aan uiteenlopende complottheorieën om hun voorkeur voor een van de strijdende partijen te rechtvaardigen, schrijft Deutsche Welle.

Een deel van extreemrechts is duidelijk op de hand van het Kremlin. “Als Poetin wint, zullen mannen weer mannen zijn en geen vrouwen, elektriciteit en brandstof zullen goedkoper worden, de islamisering komt ten einde en iedereen van de Groenen zal worden opgesloten”, aldus een bericht in een Telegram-groep van de extreemrechtse groep Vrije Thuringers. Ook de Vrije Saksen, waar veel corona-ontkenners bij zijn aangesloten, beschouwen Poetin als baken: een leider die zich verzet tegen een internationale NAVO-samenzwering.

De meerderheid van extreemrechts lijkt echter op de hand van de Oekraïners. Zij nemen Poetins propagandaleugens over de denazificatie van Oekraïne serieus. “Zij zien Poetin als een links, antifascistisch gevaar”, constateert Nicholas Potter, die onderzoek doet naar extreemrechts. Oude vooroordelen over Rusland spelen daarbij een belangrijke rol: sommige neonazi’s zijn ervan overtuigd dat Rusland nog altijd een communistisch land is. Ook voelen zij zich verbonden met het Azov-bataljon. (Meer over het Azov-bataljon en de Oekraïense ‘neonazi’s’ in onderstaande BBC-video.)

Ook de extreemrechtse partij AfD worstelt met de Russische invasie. De partij onderhield, net als veel andere Europese extreemrechtse partijen, warme banden met het Kremlin. Hoewel enkele kopstukken de inval hebben veroordeeld, oordelen andere prominenten een stuk milder. Ook de achterban van de partij is nog altijd uitgesproken pro-Poetin.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.