Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Duitse minister (Grünen) treedt af omdat ze op vakantie ging tijdens watersnoodramp

11-04-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1298 keer bekeken
  •  

De Duitse minister van Familiezaken Anne Spiegel is afgetreden nadat ze een storm van kritiek oogstte op een verklaring die  ze gaf voor haar vakantie tijdens de watersnoodramp. Met de emotionele, persoonlijke verklaring wilde ze de verontwaardiging over haar zomervakantie van vorig jaar juist temperen. Dat is niet gelukt. Ze bleek zich slecht voorbereid te hebben en kwam niet geloofwaardig over.

Spiegel, die in december aantrad als minister namens de Grünen, was in de zomer nog minister van Milieu in de deelstaat Rijnland-Palts. Dat gebied werd in juli zwaar getroffen door de overstromingen. Toch ging Spiegel tien dagen na het begin van de ramp voor vier weken op vakantie met haar gezin naar Frankrijk. In de verklaring die ze zondag afgaf voor de opmerkelijke vakantie in crisistijd, ging ze in op tragische persoonlijke omstandigheden. Haar echtgenoot heeft in 2019 een beroerte gehad en moet spanningen vermijden. De vier jonge kinderen hadden veel last van de lockdown. "We hadden als gezin echt een vakantie nodig want mijn man kon het allemaal niet meer aan. Het was moeilijk om een balans te vinden tussen mijn verantwoordelijkheden als minister en die als moeder van vier."

Ze probeerde ook uit te leggen waarom ze ondanks die zware privé-omstandigheden toch besloten had lijsttrekker te worden bij de deelstaatsverkiezingen en waarom ze er zelfs nog een portefeuille bij had genomen. Ze vertelde ook nog dat ze tijdens haar vakantie altijd telefonisch bereikbaar was geweest en dat er geen reden was de vakantie af te breken. "Anders had ik dat onmiddellijk gedaan." Ze bood wel excuses aan voor haar vakantie.

Dat bleek onvoldoende, ook al omdat een minister van Milieu in een andere deelstaat wel was opgestapt vanwege een vakantie in crisistijd, die duurde bovendien maar kort. Daarnaast komen er binnenkort deelstaatverkiezingen aan.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.