Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Duitse komiek voert Erdogan-satire nog wat verder op

  •  
11-04-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
142 keer bekeken
  •  
Het Duitse gesteggel over de Erdogan-satire gaat nog even verder nu ook de Duitse komiek Dieter Hallervorden van zich heeft laten horen. Zondagnacht plaatste Hallervorden een lied gericht aan de Turkse president op zijn Facebookpagina en schreef daarbij: ‘Het is nu harder nodig dan ooit’.
‘Ik zing gewoon wat je bent, een terrorist. Die niets anders doet dan schijten, op vrije geesten,’ zingt Hallervorden. In het refrein daagt hij Erdogan uit ook maatregelen tegen hem te nemen.
De satirische steken in de richting van de Turkse president begonnen op 17 maart in het NDR programma Extra 3. Op de melodie van het lied Irgendwie, irgendwo, irgendwann maakten de presentatoren een eigen versie genaamd Erdowie, Erdowo, Erdogan , waarin ze de Turkse mensenrechtenschendingen aan de kaak stelden. Het lied wekte de ergernis van Turkije, waar de Duitse ambassadeur prompt op het matje geroepen werd.
Dat was het teken voor ZDF presentator en satiricus Jan Böhmermann om ook een duit in het zakje te doen. Hij noemde de Turkse president in zijn programma onder meer ‘een geitenneuker’. Het leverde meer dan twintig aangiften op en een strafrechtelijk onderzoek van justitie wegens belediging van een buitenlands staatshoofd. Iets wat in Duitsland met maximaal vijf jaar cel bestraft kan worden. De Turkse regering heeft nu ook officieel een klacht ingediend bij het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken en heeft gevraagd om strafrechtelijke vervolging van Böhmermann.
Op de Duitse ministeries van Justitie en Buitenlandse Zaken buigt men zich op dit moment over het Turkse verzoek. Als de regering toestaat dat er een strafzaak komt betekent dat niet dat wij vinden dat Böhmermann veroordeeld moet worden, alleen dat onderzocht kan worden of hij schuldig is,’ laat een woordvoerder weten.
Hallervorden wil met zijn lied duidelijk maken dat Erdogan van de Duitse vrijheid van meningsuiting af moet blijven. ‘Bemoei je er niet mee,’ waarschuwt hij. ‘Duitsland is geen Koerdistan.’
Böhmermann kan ondertussen op flink wat steun uit eigen land rekenen. Zo schaart Mathias Döpfner, directeur van Axel Springer (uitgever van onder andere Bild) zich in een open brief achter de satiricus. In de brief schrijft Döpfner dat Böhmermann de dupe is van de deal die Merkel met Turkije maakte over vluchtelingen. De verstandhouding tussen Duitsland en Turkije zou belangrijker zijn dan de vrijheid van meningsuiting. Ook in Der Spiegel krijgt Merkel er van langs. Volgens de krant heeft Merkel een grote fout gemaakt door haar afkeer uit te spreken over het gedicht van Böhmermann, maar te zwijgen over de beperking van de persvrijheid in Turkije.
Intussen is in Duitsland ook een petitie opgestart als steun voor Böhmermann, die ten tijde van dit schrijven al door ruim 43.000 mensen was ondertekend.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.