Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Duitse komiek Böhmermann gaat toch vrijuit na "beledigen" Erdogan

  •  
04-10-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
61 keer bekeken
  •  
GERMANY-TURKEY-POLITICS-MEDIA

© (FILES) This combo made with file pictures shows Turkish President Recep Tayyip Erdogan (L) in Ankara on April 7, 2016 and German TV comedian Jan Böhmermann in Duesseldorf on January 13, 2016

De Duitse komiek Jan Böhmermann wordt in eigen land toch niet vervolgd voor het beledigen van de Turkse president, Recep Tayyip Erdogan. Dat meldt onder meer de Volkskrant. In het gedicht ’Schmähkritik’ zou hij de president hebben beledigd, maar volgens de openbaar aanklager vallen die beledigingen onder de artistieke vrijheid. Daarom kan een strafbaar feit niet worden bewezen.
In het programma Neo Magazine Royale, op de publieke zender ZDF, last Böhmermann in maart zijn “satirische bijdrage” voor waarin hij onder meer stelde dat Erdogan stinkt als een varkensscheet, dat hij vrouwen slaat en seks zou hebben met dieren. Volgens de komiek wilde hij hiermee juist een bijdrage leveren aan het debat over de grenzen van humor en belediging. Volgens Erdogan was Böhermann met zijn grappen ver over die grens heen gegaan, al was de Turkse president zelf aanleiding voor de grappen. Hij had een aantal weken eerder een regionale Duitse zender aangeklaagd vanwege een liedje waarin werd gezongen “Erdowie, Erdowo, Erdogan”.
Op het beledigen van een bevriend staatshoofd staat een maximale gevangenisstraf van drie jaar en een hoge boete. De Duitse regering gaf in mei toestemming tot deze vervolging. De clausule over het beledigen van een buitenlandse staatshoofd wordt uit de Duitse wet geschrapt, maar die maatregel kwam voor Böhmermann te laat. Dankzij het OM wordt hij alsnog niet vervolgd.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.