Joop

Duitse journalist Yücel vrijgelaten na jaar onterecht in Turkse gevangenis

  •    •  
16-02-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
40236124402_447dfb88ee_o

© cc-foto: Sebastian Scholl https://flic.kr/p/24iwDYN

Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft bevestigd dat Deniz Yücel, journalist voor dagblad Die Welt die zonder beschuldiging een jaar lang in een Turkse gevangenis zat, is vrijgelaten. Volgens een woordvoerder is er geen sprake van een ‘smerig akkoordje’ tussen Berlijn en Istanbul. Sigmar Gabriel, de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, heeft zich intensief ingezet om de journalist vrij te krijgen. In Duitsland werden maandelijks demonstraties voor zijn vrijlating gehouden.
De Turkse premier Binali Yildirim had na een ontmoeting met bondskanselier Angela Merkel deze week al gesuggereerd dat de gevangenhouding van de journalist mogelijk snel beëindigd zou worden. In geen land ter wereld zitten zoveel journalisten vast als in het Turkije van Erdogan.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (10)

ruma ankka
ruma ankka17 feb. 2018 - 16:05

Fijn voor hem maar geen reden om hosanna te roepen over het Turkse rechtsysteem; vijf andere Duitse collega’s zitten nog vast en zes Turkse zijn tot levenslang veroordeeld. Moraal van het verhaal, vooral niet kritisch zijn over Ome Erdo.

geronimo3
geronimo316 feb. 2018 - 20:27

@Big Guy Bane, Het is goed als een journalist waar ook ter wereld die onschuldig vast is gehouden nu vrij is, in de VS zit een Indiaanse leider genaamd Leonard Peltier en alle Presidenten van de VS tot Trump nu toe houden hem al HEEL lang onschuldig vast, volgens Amnesty International is hij een politieke gevangene, Peltier word door de oorspronkelijke bewoners van de VS gezien als een Nelson Mandela voor de Zuid Afrikanen, in de Vrije Wereld want dat is de VS toch voor iedereen?

1 Reactie
erikbos
erikbos17 feb. 2018 - 9:47

"volgens Amnesty International is hij een politieke gevangene," Dat zeg Amnesty niet, Amnesty zegt dat hij geen eerlijk proces heeft gehad voor de dubbele moord waarvoor hij veroordeeld is.

Vega !
Vega !16 feb. 2018 - 16:48

schandalig: een jaar is verdomd lang. En de berichten laten zien dat er meer gevallen zijn. Journalisten moeten een beperkte bescherming krijgen internationaal. Dit is nou typisch een incident waar de EU in moet springen, maar daar zal Timmermans wel geen tijd voor hebben met de komende gemeenteraadsverkiezingen in NL voor de boeg.

Thijs Schokland
Thijs Schokland16 feb. 2018 - 12:05

Leuk voor de (Duitse) buhne, die vrijlating. Nu nog de honderden andere journalisten die zijn opgepakt omdat ze een kritische pen voerden. En dat acht zich geschikt voor de EU; wat een gotspe!

Big guy Bane (4u)
Big guy Bane (4u)16 feb. 2018 - 11:34

"In geen land ter wereld zitten zoveel journalisten vast als in het Turkije van Erdogan." En dan zijn er nog steeds mensen die beweren dat Trump of Baudet dé nieuwe Hitler is.

4 Reacties
Gare Raap
Gare Raap16 feb. 2018 - 15:56

Ik denk dat die twee jaloers zijn op erdo.

Karingin
Karingin16 feb. 2018 - 17:50

Die zijn niet aan de macht. Laten we hopen dat het niet zover komt, want beiden hebben weinig respect voor de rechterlijke macht en de media.

Big guy Bane (4u)
Big guy Bane (4u)17 feb. 2018 - 7:23

"Die zijn niet aan de macht." (Uitspraak van Karingin over Trump.)

Karingin
Karingin17 feb. 2018 - 14:49

O haha gevalletje ergens overheen lezen...zo gewend dat Wilders in 1 adem met Baudet wordt genoemd... Overigens is Duterte natuurlijk de nieuwe Hitler, volgens eigen zeggen tenminste.