Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Nooit eerder waren er zoveel bosbranden in Europa

Branden breiden zich uit naar steeds meer landen
Joop

Duitse inlichtingendienst beschouwt AfD als gevaar voor de democratie

  •  
03-03-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Demonstration against AfD election rally

© 28 February 2021, Brandenburg, Senftenberg: Participants of the rally of the alliance "Democratic Senftenberg" hold banners on the market square of the city and protest against an election me

De Duitse binnenlandse veiligheidsdienst heeft Alternative für Deutschland (AfD) aangemerkt als verdachte organisatie. Dat betekent dat de dienst spionagemiddelen mag inzetten tegen de rechts-radicale partij, meldt de ARD.
De inlichtingendienst kan nu partijleden observeren, informanten werven, meeluisteren met telefoongesprekken en e-mails lezen. Vanwege twee rechtszaken die de AfD heeft aangespannen, mogen deze spionagemiddelen vooralsnog niet worden gebruikt tegen parlementariërs.
Eerder mocht het Bundesamt für Verfassungsschutz (BfV), zoals de binnenlandse veiligheidsdienst heet, alleen informatie verzamelen op basis van openbare bronnen. Uit dat onderzoek heeft het BfV geconcludeerd dat de partij een gevaar kan vormen voor de democratie en de menselijke waardigheid.
De inlichtingendienst gaat ervan uit dat de extremistische vleugel van de AfD, Der Flügel, nog altijd veel invloed heeft binnen de partij. Officieel hief Der Flügel zichzelf vorig jaar op. Eerder had het BfV al vastgesteld dat deze afdeling extreemrechts was.
De AfD komt herhaaldelijk in het nieuws vanwege extremisme. Zo werd een woordvoerder van de partij vorig jaar gefilmd toen hij fantaseerde over het vergassen van migranten. Bij de gewelddadige protesten tegen de coronamaatregelen speelt de rechts-radicale partij eveneens een dubieuze rol. Zo lieten AfD’ers corona-ontkenners in de Bondsdag binnen. Die belaagden vervolgens parlementariërs en bewindslieden.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (21)

Sailor2
Sailor24 mrt. 2021 - 18:17

De Duistere hebben begrepen dat je anti-democratische clubjes keihard moet aanpakken. PVV is in zijn essentie anti-democratisch.

Greendutch
Greendutch3 mrt. 2021 - 16:26

prima dat de Duitse instanties goed hun werk doen en dit afschuwelijk gedachtegoed streng veroordelen, in het belang van de naam Duitsland na de oorlog heeft opgebouwd.

1 Reactie
Libertain
Libertain4 mrt. 2021 - 9:25

In het Nederlands vertaald: AfD is gelijk aan PVV en AfD samengesmolten. Nou dan, het verschil van aanpak van ultrarechts tussen Duitsland en Nederland wordt meteen zichtbaar. Duitsers onderzoeken recentelijk hun politie en militairen regelmatig op ultrarechtse nationalistische ideeën. Daar zouden bijvoorbeeld onze bekende "Marokkanen-verdelgers" allang opgedoekt zijn.

Thuru
Thuru3 mrt. 2021 - 11:55

Vooralsnog lijkt me extremistische islam groeperingen vele male gevaarlijker dan AfD. Verder zie ik deze partij niet echt groot worden en zal de invloed uiteindelijk meevallen. Dat een aantal leden totaal foute dingen zegt is duidelijk en onwenselijk en aantal beweringen ook onwaar. De bewering dat holocaust niet heeft plaatsgevonden is gewoon dom. Dat AfD geen fijne partij is snap ik, maar gevaarlijk, nee.

5 Reacties
Paul250371
Paul2503713 mrt. 2021 - 12:21

Vooralsnog lijkt me extremistische islam groeperingen vele male gevaarlijker dan AfD. Die moslims zitten wellicht in een situatie die veel uitzichtlozer is dan deze wannabe nazi's. Extreem rechts wordt niet onderdrukt, hebben geen tekorten, alleen hun haat is hun drijfveer.

ton14024
ton140243 mrt. 2021 - 13:08

OK, dus jouw verwachting is dat AfD wel snel gevaarlijker, dan bv IS was, zal worden, maar geen gevaar is. En dat holocaust ontkennen gewoon dom is. ????

Zandb
Zandb3 mrt. 2021 - 18:41

Thuru U meent dat de grootste oppositiepartij van Duitsland geen gevaar vormt voor onze democratie? Vreemd. Je kunt niet op terroristen stemmen. Wel op de AfD.

MaxMax2
MaxMax23 mrt. 2021 - 19:40

@Paul 'Die moslims zitten wellicht in een situatie die veel uitzichtlozer is dan deze wannabe nazi’s' Wat zijn ze toch zielig ja.

Pater
Pater4 mrt. 2021 - 2:23

@Thuru Je hebt kennelijk totaal benul van het niveau van bereidheid tot geweld bij delen van de AfD. De AfD heeft ruim 2 mln stemmers en is voor een groot deel expliciet nazi-angehaucht. Extra pijnlijk is, dat de AfD trouwe fans heeft bij de politie. "Dat AfD geen fijne partij is snap ik, maar gevaarlijk, nee.": een gotspe. @Paul Extreemrechts heeft in Dtsl meer doden op z'n naam dan extreemislamitische groepen. https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/heeft-duitsland-wel-greep-op-extreem-rechts-geweld~bc8416b7/ https://www.trouw.nl/nieuws/moslims-in-duitsland-zagen-hanau-al-aankomen~b583068f/

Bernie2
Bernie23 mrt. 2021 - 11:06

Ik ben dat met ze eens, een betere duiding is niet mogelijk. Hetgeen natuurlijk onverminderd ook geldt voor zusterpartijen in Europa. Zoals Front National, PVV, Fidesz en Forum voor Democratie. Fascistoïde tuig dat continu zaagt aan de wortels van de democratie, waar veel generaties zo hard voor hebben gevochten. Staatsgevaarlijk tuig dat gewoon mag deelnemen aan onze parlementaire discussies en besluitvormingen. We gaan er met gestrekte rechterarm in: "Wilt u meer of minder democratie? Minder? Dan gaan we dat regelen."

8 Reacties
Thuru
Thuru3 mrt. 2021 - 12:09

De 4 genoemde partijen, maar ook bijvoorbeeld Vlaams belang zijn allemaal legale partijen en doen inderdaad mee in het parlement. In een aantal landen hebben zulke partijen veel invloed en voor zover ik zie gebeuren er geen vreemde dingen en staat een deel van het volk ook achter deze partijen en doen deze partijen gewoon mee binnen de democratie.

Libertain
Libertain3 mrt. 2021 - 15:00

@Thuru,("De 4 genoemde partijen, maar ook bijvoorbeeld Vlaams belang zijn allemaal legale partijen en doen inderdaad mee in het parlement. ") Jou argumenten snijden geen hout. De National-sozialistische partij van Adolf Hitler was een zeer legale Partei die ook in het Parlement legaal aanwezig was. Idem dito voor de partij van Mussolini. @Thuru, heb je ooit enige onderwijs genoten?

Satya
Satya3 mrt. 2021 - 15:05

Thuru Dat soort gedachtengoed heeft wat dat betreft een geschiedenis binnen de democratie te beginnen. Ze verwoesten hem daarna.

Zandb
Zandb3 mrt. 2021 - 18:42

Thuru Voor zover ik weet, is moslim zijn ook legaal. Dus waarom zouden die dan gevaarlijk zijn?

Paul Spijkers
Paul Spijkers3 mrt. 2021 - 21:44

"was een zeer legale Partei die ook in het Parlement legaal aanwezig was" Nou, dan moeten we de VVD maar is onder geheim onderzoek stellen. Die zijn al 10 jaar het land af aan het breken en de democratie aan het verkopen.

Pater
Pater4 mrt. 2021 - 2:33

@Bernie Svp niet alles op één hoop gooien. FvD en AfD zijn m.i. fascistoïde. Front National en PVV zijn racistisch en extreemrechts.

Bernie2
Bernie24 mrt. 2021 - 10:04

@Pater, Als je als leider onophoudelijk en repeterend op de zachte, klotsende onderbuiken van je volgelingen inbeukt met jouw speerpunt, is dat een fascistisch kenmerk. Of Wilders en Baudet daarmee fascisten zijn laat ik aan anderen ter beoordeling over. Fascistoïde over een breed front zijn ze zeker en daarmee een gevaar voor de staatsveiligheid. Ugh..

Pater
Pater5 mrt. 2021 - 3:36

@Bernie Om verzet te bieden is hert belangrijk om de goeie analyses te maken en niet alles op één hoop te gooien.

Ryan2
Ryan23 mrt. 2021 - 9:11

Tja, een doorbraak? In Duitsland heeft men lange tijd alleen maar oog gehad voor links extremisme. Als je de RAF tenminste als links kan bestempelen. Je kon het ook zien als een stel bankrovers, met een politiek sausje als excuus. Precies zoals Jozef Stalin het ook in zijn jonge jaren deed. Maar goed, dat extreem rechts nu ook onder de loep genomen wordt. Het zal wel bij een loffelijk streven blijven, want politie en krijgsmacht zijn niet echt overtuigend in hun aanpak van rechtse querulanten. Het werd ook eens tijd in Nederland. Dan kan je trouwens meteen met de media beginnen. Wie geeft al die rechtse minkukels immers een podium? En wie financiert dat eigenlijk? Wie zit er achter De Telegraaf en WNL? Ga daar eens kijken. AIVD, wordt eens wakker.

2 Reacties
MaxMax2
MaxMax23 mrt. 2021 - 19:41

Dat zijn grote woorden voor iemand die een complotdenker is.

Libertain
Libertain4 mrt. 2021 - 9:27

@Maxmax, wie bedoel je?