Joop

Duitse inlichtingenchef weggepromoveerd om uitspraken Chemnitz

  •  
18-09-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Schermafbeelding 2018-09-18 om 19.17.56
Hans-Georg Maassen, de chef van de Duitse binnenlandse veiligheidsdienst, is per direct uit zijn functie ontheven. Dat meldt de BBC. Maassen lag onder vuur na omstreden uitspraken rond onlusten in Chemmitz. Maassen hoeft niet wakker te liggen over werkloosheid; hij is aangesteld als staatssecretaris van Binnenlandse Zaken.
In de Oost-Duitse stad Chemnitz werd in de nacht van 25 op 26 augustus een 35-jarige Duitse man neergestoken. Hij overleed aan zijn verwondingen. Nadat twee mannen, van Iraakse en Syrische afkomst, daarvoor werden opgepakt, braken protesten uit tegen de komst van asielzoekers naar Duitsland. Kort daarop verscheen er een video online waarop te zien was hoe extreemrechtse jongeren jacht maakten op niet-westers uitziende mensen.
Behalve de jachtpartij te zien op de videobeelden, kwamen er nog meer meldingen binnen van soortgelijke acties. Ook was op foto’s te zien hoe extreemrechtse demonstranten mensen belaagden en hen met flessen en vuurwerk bekogelden. Maassen liet echter direct weten dat er wat zijn inlichtingendienst betrof, geen enkele reden was om aan te nemen dat er inderdaad sprake was van dergelijke mensenjachten. Ook plaatste hij openlijk vraagtekens bij het waarheidsgehalte van de video, beelden die wel degelijk echt bleken te zijn.
De voorbarige uitspraken van Maassen leiden direct tot maatschappelijke ophef en bondskanselier Angela Merkel werd in het parlement door de coalitiepartner SPD en leden van haar eigen partij CDU onder druk gezet Maassen uit zijn functie te zetten. Merkels andere coalitiepartner CSU bleef wel achter Maassen staan. Dinsdag werd na een dag overleggen tussen de drie partijen alsnog besloten Maassen over te hevelen naar een andere functie.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (19)

DaanOuwens
DaanOuwens20 sep. 2018 - 7:39

De reacties hier laten de kern van het probleem zien. Er is instemming van een deel van de Nederlandse bevolking met de razzia's in Duitsland, er is instemming met de ontkenning van Maassen ondanks dat inmiddels aangetoond is dat de filmpjes realiteit waren en er is instemming met het feit dat deze Maassen niet gewoon ontslagen is vanwege incompetentie omdat hij geen aandacht wil schenken aan extreem rechts, maar voorzichtig is weggepromoveerd met de verkiezingen in Beieren in het vooruitzicht. Dus nog meer dan de casus in Duitsland geven de reacties hier de urgentie van het probleem aan. De extreem rechtse opvattingen zijn diep in de samenleving aanwezig. Niet alleen in Duitsland maar dus ook hier in Nederland. Hoog tijd dat meer aandacht van de Nederlandse inlichtingendiensten gaat naar mensen die rondlopen met dergelijke opvattingen.

Leo Patat
Leo Patat19 sep. 2018 - 12:16

Als het waar is dat Merkel iemand promoveert die rechts-extremistisch geweld onder tafel probeert te krijgen/ontkennen dat is er toch wel een probleem. Rutte moet dan onmiddellijk Merkel ter verantwoording roepen. Misschien baseert Merkel zich op het volgens de Volkskrant bekendste filmpje van rechts-extremistisch geweld in Chemnitz waarop goed is te zien dat een paar mannen uitgedaagd worden door enkele jongens en dat de mannen boe roepen. Verder gebeurt er niks dus ontkennen van rechts-extremistich geweld heeft geen zin. https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/duitse-inlichtingenchef-maassen-kan-toch-niet-bewijzen-dat-video-s-uit-chemnitz-nep-zijn~bf592c11/

1 Reactie
Hiltermann
Hiltermann20 sep. 2018 - 6:27

Mevrouw Merkel heeft nu al slapeloze nachten van het komende gesprek met Rutte. Geloof je het zelf? Dit is een binnenlandse aangelegenheid waar de EU niets over te zeggen heeft.

Satya
Satya19 sep. 2018 - 10:20

Ook hier lees je het weer, de migranten zijn het gevaar. Het zal wel weer zover komen. Een minderheid zal weer het slachtoffer worden van de extremisten, sommige mensen leren nooit. Veel Nederlanders zijn al in de lynch stemming. Ook dat is natuurlijk niet hun tekortkoming, het ligt aan de migranten.

Hertog2
Hertog219 sep. 2018 - 8:37

Even kijken, eerst hadden wij heel toevallig (foutje) oude tv beelden van neo-nazi's die blijkbaar actief waren op de demonstratie binnen Chemnitz. Foutje van de regie (het plak en knip werk/ montage) binnen de ARD (vergelijkbaar met de NPO). De ARD heeft dan ook zijn fout toegegeven, toen het echt niet meer anders kon.... Nu hebben wij het over de kwestie Maassen, die van menig is/ was dat er geen sprake is/ was "mensenjachten". De man wordt weggepromoveerd, krijgt een hoger salaris dan in zijn oude functie!. Mond houden, anders gaat je kop eraf (figuurlijk). Merkel brengt zichzelf (figuurlijk) in gevaar en de gehele Duitse bevolking. Verkiezingen in Beieren in oktober, zal mij niet verbazen dat de AFD de grootste gaan worden. Ze hoeven hier helemaal niets voor te doen.. Ter weet wat voor ons de dividendbelasting is, is voor de gem. Duitser Chemnitz. Wij hebben het over de centen, de Duitser heeft het over kunnen wij onze eigen overheid en nieuwsvoorziening wel vertrouwen?.. Levensgevaarlijk...

FrankN2
FrankN219 sep. 2018 - 8:02

Sterk overdreven reacties hier weer. In Duitsland is de angst voor opkomst van Nazi's zeer groot, met als gevolg dat alles meteen als extreem rechts wordt aangeduid. Normale burgers krijgen al snel kwalificaties mee dat ze racist zijn etc.. Maar juist het niet gehoord worden werkt in de regel averechts. De nuance is volledig zoek. En dat geldt ook voor de reacties op deze site, waar mensen vaak meteen in de uiterst rechtse hoek worden weggezet. Mbt de video: het begin ontbreekt en daarmee ook de aanleiding.

CM2
CM219 sep. 2018 - 7:21

In huize-Maassen gaat de vlag uit: de man is er financieel behoorlijk op vooruit gegaan. Waarmee de Duitse autoriteiten dus eigenlijk gewoon toegeven dat Maassen gewoon gelijk had met zijn uitspraken. Of zie ik dat verkeerd?

1 Reactie
Meneer Demesmaeker
Meneer Demesmaeker22 sep. 2018 - 17:16

Ja dat zie je verkeerd. Er is onomstotelijk bewezen dat de beelden echt waren. Je racistische vrienden werden er pijnlijk om ontmaskerd.

Perezoso
Perezoso18 sep. 2018 - 23:59

O. Die extremist wordt gepromoveerd? De SPD pikt dat? Nou, dat is einde oefening voor de ex- sociaaldemocaten.

groentje7
groentje718 sep. 2018 - 18:25

Nepnieuws zoals Maassen dat uitkraamde is het domein van (extreem)rechts. Immers: Links is rationeel, rechts is emotioneel. Haatzaaien slaat vooral aan bij de onderbuik, emotioneel dus. Nepnieuws slaat veel slechter aan bij rationeel links. Het is niet voor niets dat nepnieuws vooral gericht is op (extreem)rechts. En dat is ook de zwakte van links: Rechtse leugens winnen heel gemakkelijk zieltjes, terwijl links het met overredingskracht en feiten moet proberen te doen. Gelukkig dat Duitsland met hun geschiedenis enorm alert is op dit soort uitwassen. En deze neonazi Maassen die succesvol geïnfiltreerd is in de top van de Duitse regering dient onverwijld het veld te ruimen. Helaas is hij bij lange na niet voldoende kaltgestelt.

2 Reacties
Jesse James
Jesse James18 sep. 2018 - 23:10

' En deze neonazi Maassen die succesvol geïnfiltreerd is in de top van de Duitse regering dient onverwijld het veld te ruimen.' Grappig dat je het over de 'onderbuik' hebt terwijl je zelf zulke dingen uitkraamt..

Andrew G
Andrew G19 sep. 2018 - 4:37

Je doet je naam eer aan, dat is duidelijk. Ik weet niet of je een beetje geschiedenis kent van voor 2000, zo niet, ga maar even leren dan en je zult zien dat links het nepnieuws net zo heeft geperfectioneerd als extreem rechts en dat het enige slimmere in links is, dat ze zichzelf slimmer en beter vinden dan de ander.

rvb2
rvb218 sep. 2018 - 18:14

Deze man was niet geschikt voor een veiligheidsdienst. Hij ontkent het gevaar van extreemrechts.

5 Reacties
Jesse James
Jesse James18 sep. 2018 - 23:11

Hij heeft het later toch weer hersteld? Mensen maken fouten, en Duitsers dus ook.

JStokx
JStokx19 sep. 2018 - 0:09

Hij heeft ook (nog) niets gedaan aan het gevaar van immigratie.

rvb2
rvb219 sep. 2018 - 6:24

@Jstokx: Immigratie is dan ook niet gevaarlijk.

De gewone nederlander
De gewone nederlander19 sep. 2018 - 8:36

@rvb: Deze man was niet geschikt voor een veiligheidsdienst. Hij ontkent het gevaar van extreemrechts. Maar hij erkend het gevaar van migratie. Dat is ook veel waard.

JStokx
JStokx19 sep. 2018 - 12:32

Rvb Zeg dat maar tegen de familie van de vermoorde Duitser.

Tom Meijer
Tom Meijer18 sep. 2018 - 17:27

Zwak om hem weg te promoveren.