Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Duitse IC’s dreigen te bezwijken onder nieuwe besmettingsgolf

  •  
04-11-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
92 keer bekeken
  •  
RUSSIA - HEALTH - VIRUS - HOSPITAL

© Medical workers wearing a personal protective equipment PPE tend to a patient infected with the Covid-19 at the intensive care unit of the Mariinsky Hospital in Saint Petersburg on July 7, 20

Nederlandse toestanden in Duitsland. In verscheidene regio’s zuchten de ziekenhuizen onder de toestroom van coronapatiënten. In het hele land liggen inmiddels 2.226 mensen op de intensive cares. De vrees is dat er volgende week meer dan drieduizend coronapatiënten IC-hulp nodig hebben.
Tijdens eerder golven vingen Duitse ziekenhuizen nog patiënten op uit andere Europese landen, waaronder Nederland. Nu heeft Duitsland zelf zwaar te lijden onder de epidemie. Donderdag werden een recordaantal coronabesmettingen vastgesteld. Volgens het Robert Koch Instituut waren er in een etmaal bijna 34.000 positieve tests. Dat is meer dan het vorige record dat dateert van december vorig jaar. Er zijn in het laatste etmaal 165 Duitsers aan covid-19 overleden.
De Duitse minister van Volksgezondheid Jens Spahn (CDU) spreekt in navolging van politici uit andere landen van een “enorme pandemie van ongevaccineerden”. De vaccinatiecijfers in Duitsland liggen lager dan in verscheidene andere Europese landen, zoals Spanje en Portugal. Van alle Duitsers is 66 procent volledig ingeënt.
De uitgaande bondskanselier Angela Merkel laat via haar woordvoerder weten dat er mogelijk nieuwe maatregelen voor ongevaccineerden zullen worden genomen als de situatie in de ziekenhuizen verder verslechtert.
Spahn denkt aan het zogeheten 2G-systeem, waarbij ongevaccineerden in zwaar getroffen gebieden geen toegang meer krijgen tot bijvoorbeeld de horeca. Alleen wie volledig gevaccineerd of genezen is, kan nog naar binnen. Dergelijke toegangseisen liggen nu in het verschiet in de deelstaat Saksen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (24)

Boerenverstand.
Boerenverstand.4 nov. 2021 - 20:21

“Spahn denkt aan het zogeheten 2G-systeem, waarbij ongevaccineerden in zwaar getroffen gebieden geen toegang meer krijgen tot bijvoorbeeld de horeca. Alleen wie volledig gevaccineerd of genezen is, kan nog naar binnen. Dergelijke toegangseisen liggen nu in het verschiet in de deelstaat Saksen.“ Horeca etc. in de deelstaten mogen nu kiezen of wel of niet het 2g systeem gebruiken. Het is er dus al. Al maanden. Weliswaar niet verplicht maar velen doen het vrijwillig Als je dan toch naar Duitsland als geheel kijkt: Cijfers deze week 7 daags gemiddelde= 313/100.000 in Nederland: https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/weekcijfers Cijfers deze week over heel Duitsland: 7 daags gemiddelde= 154,5/100.000 https://www.tagesschau.de/inland/coronavirus-karte-deutschland-101.html Met andere woorden Nederlandse situatie is twee keer zo erg plus dat IC capaciteit in NL bijna op is en Duitsland kan bovendien nog opschalen. Sowieso bedden per 100k inwoners ligt ca 8x zo hoog als in Nederland: “Dabei mangelt es in Deutschland Intensivbetten nicht. Hat es nie. Alle OECD-Länder kommen mit wesentlich weniger Betten aus. Deutschland hat derzeit rund 44,2 Intensivbetten pro 100.000 Einwohner. Andere Länder meistern die Krisen mit weitaus weniger Betten: Norwegen hat 8,0, Dänemark 6,7, Großbritannien 6,6 und die Niederlande 6,4 Intensivbetten pro 100.000 Einwohner.” Wel veel minder gevaccineerden dan in NL en dat maakt het tricky want in NL lagen volgens van Dissel deze 40% gevaccineerden in het ziekenhuis. Dat zou kunnen betekenen dat Duitsland naast de ongevaccineerden, nog veel gevaccineerden in het ziekenhuis zou kunnen verwachten.

3 Reacties
Boerenverstand.
Boerenverstand.4 nov. 2021 - 20:23

https://m.focus.de/politik/deutschland/bundestagswahl/kommentar-zum-intensivbetten-skandal-system-versagen-spahns-versagen-so-faehrt-der-minister-das-gesundheitssystem-gegen-die-wand_id_13386964.html Bron vh citaat over bedden per 100k inwoners.

Jozias2
Jozias25 nov. 2021 - 9:19

@Boerenverstand. Hoe kom je er bij dat het in Nederland twee keer zo erg is. Als je op ourworldindata.org kijkt dan kun je alle landen selecteren dus ook alle Europese landen en kun je kijken naar besmettingen, overlijdens, ICU patiënten en ziekenhuispatiënten. Dan zie je dat Nederland het in Europa helemaal niet verkeerd doet. De cijfers op het gebied van besmettingen en overlijdens zijn wellicht lastiger te vergelijken (wat is de testbereidheid en test je alle overledenen) maar de ziekhuisbezetting en ICU bezetting zou goed vergelijkbaar moeten zijn. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de bezetting van de ICU kijkt per miljoen inwoners dan zie je dat Luxemburg Tsjechië, VK, Frankrijk, Duitsland, België, Oostenrijk, Slovenië en Roemenië een (veel) hogere bezetting hebben. Spanje, Italië, Finland, Zweden, Denemarken en Portugal doen het momenteel beter maar veel van die landen hebben in het verleden veel hogere pieken gehad. De overige landen (die qua besmettingen en overlijdens vaak slechter scoren dan Nederland) hebben geen gegevens over ICU bezetting.

Boerenverstand.
Boerenverstand.8 dec. 2021 - 20:34

@Jozias Besmettingen zijn niet lastig te vergelijken. Ik heb twee parameters gebruikt die zijn gemaakt juist om grensoverschrijdend te kunnen vergelijken: Het aantal besmettingen per 100.000 inwoners. Op het moment dat ik de reactie scheef waren er dus bijna twee keer zoveel besmettingen in Nederlands als in Duitsland.

Déjà vu
Déjà vu4 nov. 2021 - 19:32

Het zou Nederland sieren, als ze - indien nodig- Duitse patiënten opnemen.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij4 nov. 2021 - 15:36

Veel Duitsers hangen nogal aan Alternativmedizin dus die 66% vaccinatie is dan geen verrassing. Overigens is het aantal IC-bedden gedaald van 26.000 naar 22.000 wegens gebrek aan personeel. Ook daar geven de verplegers er de brui aan.

9 Reacties
Erik Geven2
Erik Geven24 nov. 2021 - 19:05

'Veel Duitsers hangen nogal aan Alternativmedizin ' Bron?

Stheno
Stheno4 nov. 2021 - 20:00

Fransss en Vrij 1636u, Zoals @itsme hieronder terecht aangeeft (1922u) is de vaccinatiegraad (en het verschil) wat genuanceerder. De daling van het aantal bedden zou met het nieuwe aantal (je zegt 22K) toch ook wat moeten zeggen: Duitsland heeft grofweg 4x zo veel inwoners. Al deel je het door 5, dan nog zijn er toch heel veel meer beschikbare bedden p/100K dan in NL. (over de overige zorg en zorgverschillen is een andere discussie te voeren)

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij4 nov. 2021 - 20:12

"Nach Angaben der Kassenärztlichen Bundesvereinigung führten 2004 15.970 Ärzte die Zusatzbezeichnung „Chirotherapie“, 13.502 die Zusatzbezeichnung „Naturheilverfahren“ und 5.538 Ärzte die Zusatzbezeichnung Homöopathie. Die Anzahl der Ärzte, die Akupunktur anwenden, wird auf 20.000 bis 50.000 geschätzt". En grotendeels door de ziektekostenverzekering vergoed. Maar langzaamaan begint het tij daar te keren, homeopathie, en de vergoeding daarvan ligt als eerste onder vuur. https://www.kwakzalverij.nl/nieuws/duitse-naturpraktikers-krijgen-strengere-regels-opgelegd/ https://de.wikipedia.org/wiki/Alternativmedizin

Jozias2
Jozias24 nov. 2021 - 20:18

@stheno Dat is niet perse iets goeds. Als Duitsland in normale omstandigheden 4x zoveel ic bedden heeft en in Nederland is al 30% niet bezet dan heb je dus een enorme overcapaciteit. In Nederland zouden er dan zo’n 4500 ic bedden waarvan er zo’n 3700 leeg staan a 2500 euro per dag met allemaal personeel (2 per bed per dienst , 3 diensten per dag maal 2,3 voor een structurele bezetting. En al dat personeel is dan nauwelijks ervaren want worden nauwelijks ingezet.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij4 nov. 2021 - 20:24

@ Stheno Je geeft aanvullingen maar schrijft alsof ik beweringen moet terugnemen. Dat ook Duitsland een leegloop van personeel heeft, staat niet in het artikel en staat los van de discussie hoeveel bedden per capita je moet hebben. En als je het daarover wilt hebben, moet je wel weten dat Duitsland waanzinnig veel bedden heeft, en wij in het mijns inziens goede gezelschap verkeren van Finland, Denemarken, Zweden en de UK, om er maar een paar te noemen.

itsme3
itsme34 nov. 2021 - 20:38

Ik heb het eens nagekeken. Volgens onze definitie, ic bed met beademing, heeft Duitsland net iets minder dan 9200 ic bedden. Het aantal mensen aan de beademing is 1212. Ter vergelijking, het land heeft 4.8 maal zoveel inwoners.

Minoes&tuin
Minoes&tuin5 nov. 2021 - 5:25

Probleem is volgens mij dat veel deelstaten hun eigen regels hanteren, waardoor er geen eenduidig beleid komt, het aanmodderen blijft.

DanielleDefoe
DanielleDefoe5 nov. 2021 - 14:14

Duitse patienten houden bedden gemiddeld langer bezet dan Nederlandse volgens een landenvergelijking van het CBS.

DanielleDefoe
DanielleDefoe5 nov. 2021 - 16:42

F&V Zoals u waarschijnlijk weet is deze tak van pseudowetenschap een Duitse uitvinding uit de 18de eeuw waar inmiddels een wereldwijde miljarden industrie aan vast zit. Daar komen we niet zo makkelijk vanaf. De Duitse tak van de Hahnemann Association claimde ook dat covid 19 met sukses homeopathisch behandeld kon worden. Mondkapjes en niet te vergeten vaccins overbodig.

Break on through
Break on through4 nov. 2021 - 14:48

Als je het mij vraagt word de komende winter een waar bloedbad. Een massaslachting waarbij iedere bescherming waardevol is maar tegelijk helemaal geen absolute garantie. 66% gevaccineerd is wel heel weinig. Kijk naar ons land, 87% gevaccineerden en nog is het niet safe. Hoe ga je in twee of drie weken 34% overtuigen zich te laten vaccineren en dan ook daadwerkelijk het vaccin twee keer toedienen.... 80 miljoen inwoners. Ga er maar aanstaan.

3 Reacties
adriek
adriek4 nov. 2021 - 14:57

87% is ruim voldoende om R0 < 1 te houden, mits mensen niet massaal tegen elkaar aan gaan staan hoesten in gesloten ruimtes.

vdbemt
vdbemt4 nov. 2021 - 16:54

@Eirds. En daar zeg je wat: mits.... Nederlanders!!!!

itsme3
itsme34 nov. 2021 - 18:22

"66% gevaccineerd is wel heel weinig. Kijk naar ons land, 87% gevaccineerden en nog is het niet safe. " U vergelijkt twee verschillende getallen met elkaar. De 87% in NL staat voor het percentage van de 18 plussers. De 66% in Duitsland is gerekend voor de gehele bevolking, inclusief pas geboren baby's. Als je naar het laatste kijkt, dan is het voor Nederland 76%, nog steeds een behoorlijk verschil

vdbemt
vdbemt4 nov. 2021 - 14:26

Een enorme pandemie van ongevaccineerden. Dat is het. Maar dat is het al vanaf het begin. In het begin was nog niemand gevaccineerd. Er bestond nog niet eens een vaccin. Het virus pakt eerst de zwakst beschikbare. Dat waren vooral de ouderen. Maar dankzij de vaccinatie is de leeftijd ca 20 jaar gedaald. Het vaccin werkt niet eindeloos, maar zwakt af. De kwetsbare oudere moet ook weer opletten. Maar feit is: een pandemie van ongevaccineerden. Vaccineren helpt.

itsme3
itsme34 nov. 2021 - 14:16

Dat is niet zo vreemd. Duitsland doet het het hele jaar al slechter dan Nederland en de vaccinatiegraad ligt er een stuk lager. Ook moet het aantal beschikbare IC bedden met een korreltje zout genomen worden.

3 Reacties
EenMening
EenMening4 nov. 2021 - 15:01

Duitsland was enige tijd het grote voorbeeld in Europa en stelde zelfs IC-bedden beschikbaar aan andere landen. Begin dit jaar vond er een omslag plaats en stegen de sterftecijfers fors. Op dit moment bedraagt het aantal doden per miljoen inwoners 1157. https://www.statista.com/statistics/1104709/coronavirus-deaths-worldwide-per-million-inhabitants/ Nederlanders worden ongeveer een jaar ouder dan Duitsers. Dat kan te maken hebben met de grootschalige consumptie van Bier und Bratwurst en andere vet voedsel door onze Oosterburen.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland4 nov. 2021 - 16:28

@eenmening Dat mensen nu ouder worden dan in Duitsland zegt iets over hoe de Nederlander het had in het verleden - ik durf te wedden dat over 20 jaar de Nederlanders korter leven dan de Duitsers wegens de ellende van Balkenende en Rutte . Mijn vader is 69 geworden - daar hebben Rutte en Balkende ook aan bijgedragen

itsme3
itsme34 nov. 2021 - 18:24

@EenMening "Nederlanders worden ongeveer een jaar ouder dan Duitsers. Dat kan te maken hebben met de grootschalige consumptie van Bier und Bratwurst en andere vet voedsel door onze Oosterburen. " Die bratwurst zie ik wel zitten, maar als er alleen Duits bier was zou ik ook wel een jaar korter willen leven. Geef mij maar Belgisch.