Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Duitse gemeenteraad verkiest neonazi tot burgemeester

  •  
09-09-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
59 keer bekeken
  •  
npd
De gemeenteraad van Waldsiedlung, een dorp met 2650 inwoners in de buurt van Frankfurt heeft de 33-jarige Stefan Jagsch tot burgemeester gekozen. Jagsch is lid van de neonazi partij NPD die bij de verkiezingen van 2016 in het dorp 10 procent van de stemmen haalde. De zeven gemeenteraadsleden, waaronder vertegenwoordigers van partijen als CDU, SPD en FPD, kwamen tot hun bizarre keuze omdat Jagsch de enige kandidaat was voor de vrijwilligersfunctie.
De landelijke partijen hebben geschokt gereageerd op de verkiezing en eisen dat die ongedaan gemaakt wordt. “De SPD heeft een duidelijk standpunt: we werken nooit met nazi’s samen! Nooit! Dat geldt zowel landelijk, in de deelstaten als op gemeentelijk niveau,” schrijft de partijsecretaris.
Zijn partijgenoot die in Waldsiedlung voor de neo-nazi koos is de Turks-Duitse Ali Riza Agdas, die tegenover de Süddeutsche Zeitung verklaarde “ik ken hem al jaren en heb nooit problemen met hem gehad.”
Bewoners zijn minder tevreden met de keuze, blijkt uit een peiling op straat in The Guardian. “Ik snap net hoe ze voor hem hebben kiezen,” zegt er een.
"De NPD is door het Duitse Grondwettelijk Hof als gevaar voor de democratie bestempeld en ook Jagsch is in onderzoeken van de Hessische inlichtingendienst meerdere keren bij naam genoemd. Toch zijn pogingen om de partij te verbieden tot nu toe niet succesvol gebleken. De rechter oordeelde in 2017 dat de partij vanwege de kleine omvang niet dusdanig gevaarlijk is om zo’n verbod te rechtvaardigen. De NPD is in geen enkele deelstaatregering vertegenwoordigd, wel in sommige gemeenteraden."
Duitslandweb meldt dat Jagsch volgens dorpsbewoners een aardige man is, “die iedereen groet. Op zijn Facebookpagina draagt hij zijn extreemrechtse en neonazistische denkbeelden uit.”
https://www.youtube.com/watch?v=2xpqbuON50s
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.