Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Duitse democratische partijen voorkomen voorzittersrol extreemrechtse AfD

  •  
18-12-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Geen video? Klik hier.
In Nederland worstelen partijen al jaren over de vraag hoe ze om moeten gaan met extreemrechtse en niet- of zelfs anti-democratische partijen. In Duitsland sluiten de partijen de rijen om deze vijand van de democratie een halt toe te roepen. Zo hebben ze weten te voorkomen dat Martin Hess, die in de Bondsdag zit voor de extreemrechtse AfD, voorzitter wordt van de commissie voor Binnenlandse Zaken.
"De andere partijen zien het niet zitten dat hij in die functie toegang heeft tot veiligheidsinformatie. Twee partijgenoten werden ook niet tot voorzitter gekozen van andere parlementscommissies. De Bondsdagcommissie voor Binnenlandse Zaken houdt zich bezig met onder meer binnenlandse veiligheid en asielbeleid. De commissieleden hebben toegang tot gevoelige informatie en overleggen met veiligheidsdiensten zoals de binnenlandse veiligheidsdienst Verfassungsschutz. Delen van de AfD worden door de Verfassungsschutz in de gaten gehouden omdat ze te extremistisch zijn en dat kan komend jaar ook voor de partij als geheel gaan gelden. Dat juist een AfD’er deze commissie leidt, willen de andere partijen niet. Hess, een politieman uit Baden-Württemberg, kreeg slechts zes stemmen, 40 commissieleden stemden tegen hem als voorzitter. "
Ook de AfD-kandidaten voor het voorzitten van de commissies voor Gezondheid en Ontwikkelingssamenwerking werden buiten de deur gehouden. De AfD keert zich net als extreemrechtse partijen in andere landen vaak tegen coronamaatregelen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (8)

Bernie2
Bernie219 dec. 2021 - 11:10

Verdomd goed bezig. Extreemrechts of fascistoïde bendes horen sowieso niet in de Bondsdag, ook niet in onze 1e en 2e Kamers omdat ze aan de poten van de democratie zagen.(PVV, FvD, JA21) Hoe walgelijk, beschamend en beledigend is het dat fascist Martin Bosma het in ons democratisch huis tot notabene vice voorzitter heeft geschopt? Hoe beschamend is het dat nazi-aanhanger Baudet (die spreekt op de SS IJzerwake) en volgelingen in datzelfde huis spreektijd krijgen? Tuig dat justitieel aangepakt moet worden ipv. giftige dampen vanaf de democratische kansel het land in mag slingeren. Dat kan omdat Rutte's nieuwe elán betekenings- en fatsoensloos verder afdrijft. Leve de Duitse aanpak.

Greendutch
Greendutch19 dec. 2021 - 6:47

hier in NL is nodig minister no 21: bestrijden extreem en ultra rechts gedachtegoed typisch dat de reclamespot van forum-tegen-democratie over geschiedenis gaat. als alle burgers van dit land meer en beter de geschiedenisboekjes zouden kennen zouden dit soort 'gangmakers' uitgeschakeld worden. in Duitsland zijn gelukkig heel veel mensen die weten wat de schade heeft gekost die door de voorman(en) van de jaren '30-'45 is aangericht

2 Reacties
Raarmaarwaar2
Raarmaarwaar219 dec. 2021 - 10:48

''in Duitsland zijn gelukkig heel veel mensen die weten wat de schade heeft gekost die door de voorman(en) van de jaren ’30-’45 is aangericht'' Toch maken heel veel mensen dan weer de dezelfde fout als destijds door een groep burgers te brandmerken en achter te stellen. En dat niet alleen, ze bestaan het ook nog om zichzelf daarbij op de borst te kloppen. Hoe lang moet het nog duren voordat ook in Duitsland heel veel mensen zich realiseren dat je met onderdrukking/uitsluiting etc. problemen niet oplost. Veel beter is het natuurlijk om problemen te voorkomen. Dus de voedingsbodem wegnemen voor onwelgevallige toestanden. Ook al is dat tegen het zere been van de lieden die nu juist profiteren van die foute voedingsbodem waarop extremisten gedijen.

Satya
Satya19 dec. 2021 - 12:45

"Toch maken heel veel mensen dan weer de dezelfde fout als destijds door een groep burgers te brandmerken en achter te stellen." Sla eens een geschiedenisboek open ipv onzin te schrijven.

Eric Minnens
Eric Minnens18 dec. 2021 - 22:55

Je moet je ook niet voorstellen dat Baudet of Wilders of zelfs Eerdmans dit soort commissies gaat leiden. Joop den Uyl had het al over de in dit verband toepasselijke 'smalle marges van de democratie', al bedoelde hij toen iets geheel anders.

3 Reacties
Eid
Eid19 dec. 2021 - 5:47

@Eric Maar dat geldt toch hopelijk ook voor onze extreme vrienden / vriendinnen op links?

Eric Minnens
Eric Minnens19 dec. 2021 - 10:28

@Eid "ook voor onze extreme vrienden / vriendinnen op links" Het antwoord laat zich raden. Je hebt het zelf immers al over onze 'vrienden /vriendinnen'... ???? O, dat was ironisch... Nou ja dus, goeie vraag! Persoonlijk vertrouw ik links meer dan rechts, dat geldt ook voor de uiterste varianten. Simons acht ik een grotere democraat dan Baudet. Dus meer geschikt als voorzitter. Complotdenkers moet je sowieso niet zo gauw tot voorzitter benoemen, van welke commissie dan ook. (Al gelooft links natuurlijk ook in complotten, bijvoorbeeld dat van het neoliberalisme.)

Tom Meijer
Tom Meijer20 dec. 2021 - 19:48

""Maar dat geldt toch hopelijk ook voor onze extreme vrienden / vriendinnen op links?" Welk extreem links? Waarschijnlijk denk jij dat omdat je zelf extreem rechts bent? Dan wordt alles links van jou vanzelf extreem links.