Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Duitse cabaretier legt corona-ontkenners uit wat vrijheid is

  •  
10-08-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
197 keer bekeken
  •  
De Duitse cabaretier Florian Schroeder sprak afgelopen weekend honderden corona-ontkenners in Stuttgart toe. De komiek introduceerde zichzelf als iemand die afkomstig is ‘uit de mainstream’. Dat had de organisatoren van de demonstratie er niet van weerhouden om hem uit te nodigen, want de cabaretier staat erom bekend dat hij er niet voor terugdeinst om op televisie de waarheid te vertellen. Ook de demonstranten kregen van Schroeder de waarheid te horen.
Puntsgewijs rekende hij tijdens zijn speech af met alle onzin waarin corona-ontkenners geloven. Leven we in een coronadictatuur, wilde Schroeder van het publiek weten. “Jaaaaa”, klonk het. “Als we echt in een dictatuur leefden, dan zouden jullie je hier niet durven te verzamelen, dan zouden jullie hier niet durven te staan en dan zou ik hier niet durven spreken”, antwoordde de komiek, die zijn gehoor er ook nog even op wees dat die vermaledijde mainstream media wel degelijk uiterst kritisch berichten over de wijze waarop de autoriteiten de coronacrisis aanpakken.
“Hebben we meer vrijheid van meningsuiting nodig? Willen jullie de totale vrijheid van meningsuiting” vroeg Schroeder vervolgens. Toen de toeschouwers opnieuw bevestigend antwoordden, besloot de cabaretier het publiek met zijn mening te confronteren. “Ik ben van mening dat corona een zeer gevaarlijke, besmettelijke ziekte is, en ik ben ervan overtuigd dat het dragen van maskers en afstand houden het belangrijkste en beste is wat we deze dagen kunnen doen.”
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (6)

Bouwman2
Bouwman211 aug. 2020 - 7:03

Ik vind het vrij onkies om hier een bekende uitspraak te gaan parafraseren. Dat is éen. Maat twee is het dragen van niet professionele mondkapjes. Dat berust op hetzelfde systeem als waar de legende van sint christoffel waarover Nijhoff een mooi vers dichtte toe behoort. . Christophorus was volgens de heilige reus die mensen op zin nschouders droeg tijden hun tocht over de rivier. Deze heilige is nog niet eens zo heel lang geleden geschrapt. . Kinderen droegen een medalje aan een kettinkje. tenminste als ze de Algemene Kerk waren toegedaan. Een soort fetish dus. Het toekennen van krachten die niet bestaan. Zoiets als 5G dus. In dezelfde categorie valt het mondkapje, dat niet kan werken maar toch werkt. Enfin, je weet wat Baudet zei over homeopathie. zou ik haast zeggen als dat geen vloeken in de kerk zou zijn. Het enige dat erop zit in tijden van besmettelijke ziekten is op je kot blijven en inderdaad het hier als tweede genoemde afstand bewaren. En die goede raad wordt dus keurig opgevolgd: mensen gaan niet meer in de bus zitten, maar zitten alleen achter het stuur van hun auto. en de bus rijdt nagenoeg leeg voorbij.. De wens zich naar het strand te begeven is wel duidelijk en ook begrijpelijk. Mensen die niet beschikken over een terras of een tuin, maar enkel over een sociale huurwoning kun je hun drang naar vrijheid niet ontzeggen. Maar waarom anderen dan verplichten tot het bijdragen aan nutteloosheid?

adriek
adriek10 aug. 2020 - 14:47

Maar die vrijheid van meningsuiting bedoelden de aanwezigen niet. Die bedoelden de vrijheid om (alleen) hùn mening te uiten.

1 Reactie
PVDB2
PVDB210 aug. 2020 - 16:18

Inderdaad. Helaas ken ik mijn omgeving ook die mensen die het motto hebben: Vrijheid van meningsuiting is er alleen voor de christelijke heteroseksuele blanke mens. Dat "anderen" zich er meer in gaan verdiepen, juist om te kijken wat hun burgerrechten zijn, is een goede zaak. Vroeger kon eerstgenoemde er nog makkelijk mee wegkomen omdat men vaak niets durfde te zeggen (achtergrond, onwetendheid, angst). Het zijn de "grenzen dicht" types die je ook niet op andere gedachten kan brengen. Men zit in de bubble en geloofd alles wat men op internet vind (niet de mainstream kranten of journalen). De rest moet zijn klep houden en gewoon doen wat hun verteld word. En daar gaan bepaalde politici uiteraard voor zorgen, althans met hun mond. Je merkt vaak dat een menigte niet luistert wat er gezegd word (zie ook Trump) maar volmondig instemt. Als men dan iemand van buiten de bubble tegenkomt die die niet van mening is dat corona geen gewone griep is en de data voorhanden van de (in dit geval CDC) als bewijs kan opleveren, ja dan is het fake news, fake data en zoals gezegd iemand van het politieke midden of de mainstream die dat zegt. Dan moet het wel fout zijn. De ene persoon kan dat beter hebben dan de ander. Maar o wee als het mogelijk tot gezichtsverlies leid. Daarom is het link, want voor hetzelfde geld zit je weer met weer malloot die het als een bedreiging ziet en daar na gaat handelen. Voorbeelden inmiddels genoeg.

fcr
fcr10 aug. 2020 - 14:43

Zijn vraag aan het publiek - "Willen jullie de totale vrijheid van meningsuiting" - was op excellente manier sarcastisch en treffend omdat het een variant was op de beruchte "Sportpalast" toespraak van Goebbels, "Wollt Ihr den totalen Krieg?" ("Willen jullie de totale oorlog?").

2 Reacties
NoahAmber
NoahAmber10 aug. 2020 - 16:29

Volgens mij was het meer gebaseerd op het : Willen jullie minder Marokkanen, van Greet (*^_^*)

C@io1
C@io111 aug. 2020 - 2:41

NoahAmber jij wint de humorprijs deze week :D, kreeg mij aan de lolz