Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Duitse arts onthult: Zó gaat het er écht aan toe in azc's

  •  
02-02-2016
  •  
leestijd 10 minuten
  •  
560 keer bekeken
  •  
Raphaele Lindemann

© Foto: Facebook

Deze posting werd al 300.000 keer gedeeld op Facebook
Veel Duitse media (o.a.  FAZSternDie WeltBildFocus ) berichten over de Duitse arts Raphaele Lindemann uit Mainz die afgelopen donderdag op Facebook zijn mening over de vluchtelingenproblematiek onder woorden bracht. Hij is verantwoordelijk voor de eerste medische hulp voor pas in Duitsland aangekomen vluchtelingen. ‘Ik heb me voorgenomen dit bericht zo neutraal mogelijk te schrijven. Dat is me echter door de schokkende realiteit niet gelukt en op het eind zijn toch de polemiek en mijn eigen mening met me op de loop gegaan…maar dat mag je toch nog wel zeggen….’, schrijft hij in zijn open brief op Facebook, die ik hieronder naar het Nederlands heb vertaald.
Door Raphaele Lindemann 
Beste mensen,
Na bijna vier weken in een opvangcentrum waar vluchtelingen direct na aankomst worden opgevangen, vind ik eindelijk de tijd om een paar woorden aan de werkelijke situatie ter plekke te besteden en deze in samenspraak met de leiding van het opvangcentrum openbaar te maken.
In de opgehitste sfeer tussen alle politieke kampen kunnen een paar feiten uit eerste hand niet schaden. Ik heb me voorgenomen dit bericht zo neutraal mogelijk te schrijven. Dat is me echter door de schokkende realiteit niet gelukt en op het eind zijn toch de polemiek en mijn eigen mening met me op de loop gegaan…maar dat mag je toch nog wel zeggen….
Ik ben momenteel als arts verantwoordelijk voor de eerste medische hulp aan pas in Duitsland aangekomen vluchtelingen. Deze hulp vindt vrijwel altijd vóór iedere volgende stap plaats. Dus nog voor de registratie (inclusief vingerafdrukken en foto!), de verzorging met (merk)kleding uit giften, de mogelijkheid zich te douchen, iets te eten of de verplaatsing naar elders in het land. Concreet betekent dit dat je hier een duidelijke indruk krijgt over de feitelijke situatie van de vluchtelingen die voor het eerst in een centrum aankomen.
Deze indruk is puur en absoluut ongefilterd. Ik kan jullie verzekeren dat het absoluut onmogelijk is om bijvoorbeeld een voet met bevriezingsverschijnselen te verzorgen die meer dan 500 kilometer, in kapotte schoenen met natte sokken, door de winter is gemarcheerd en daarbij door een ‘naïeve rooskleurige Gutmensch-bril’ te kijken. Of een zuigeling van 4 weken oud in vochtige kleding met longontsteking te behandelen, die samen met een eenjarige en een vierjarige helemaal alleen met de moeder over de Middellandse Zee, via Griekenland, hier zijn beland en vervolgens het verwijt van wereldvreemdheid moeten aanhoren. Dit hier is de wereld! En dit hier is zeer realistisch en nergens ‘rooskleurig’! De vader van de drie kinderen kwam overigens in Syrië om het leven.
Deze mensen komen hier aan in een absoluut desolate en beklagenswaardige toestand. Natuurlijk zullen sommige mensen verbaasd zijn dat het hier niet over 90% jonge, gezonde mannen gaat. Dat heeft het wankelen van de regeling om de familie over te brengen succesvol in negatieve zin beïnvloed. Ik zie per dienst ongeveer 300-500 vluchtelingen. Minstens 40% daarvan zijn KINDEREN! Er zijn gezinnen, er zijn ouderen en ja – er zijn ook jonge mannen. Waarom ook niet? Wat ze gemeen hebben, is dat ze absoluut verzwakt en uitgeput zijn. Ik heb tot nu toe nog nooit zoveel ellende en vertwijfeling op een hoop gezien.
Onlangs hebben we bijvoorbeeld een vrouw behandeld, omdat haar benen compleet verbrand waren. Geen idee hoe het haar is gelukt überhaupt bij ons aan te komen. We hebben alleen al een half uur nodig gehad om de vastgeplakte, vuile en stinkende verbanden van de veretterde wonden los te maken. Daarbij werd niet geklaagd of een veeleisende houding aangenomen. Deze vrouw straalde dankbaarheid uit, omdat ze eindelijk in veiligheid is en er iemand is die voor haar zorgt. Vanzelfsprekend is zij slechts een voorbeeld. En vanzelfsprekend bevinden zich onder de vluchtelingen gegarandeerd ook klootzakken – waarvan er zich vanzelfsprekend al genoeg onder onze eigen bevolking bevinden.
Overigens hebben de vluchtelingen natuurlijk hun smartphone bij zich. ‘Die’ hebben voorheen niet in de steentijd geleefd en zijn uit wat voor boshutten of grotten dan ook gekropen. En voor velen is het in het begin belangrijker hun mobieltje op te laden dan iets te eten te krijgen. En jullie mogen drie keer raden waarom? Wat zou ik als eerste gedaan hebben, als ik comfortabel met mijn auto, ondanks ijzel en gladde straten, bij een op ruim 500 kilometer van huis verwijderd centrum ben aangekomen? Dat ze een teken van leven aan hun geliefden willen sturen, dat wordt deze mensen echter in de regel als verwijt aangerekend en als bewijs voor de ontbrekende hulpbehoevendheid gezien. Met permissie – dat is wereldvreemd en bovendien schofterig! Alsof er een plicht zou gelden om je bij de vlucht in vodden te wikkelen en vooral alle voorwerpen thuis te laten, inclusief de enige mogelijkheid om contact op te nemen met de familie in de vorm van een telefoon.
In de huidige situatie moeten we duidelijk maken welke eisen we zelf aan onze cultuur stellen. Natuurlijk zouden we de grenzen kunnen sluiten en kunnen doen alsof Merkel de schuldige is voor alle ellende op de wereld. Maar gelooft dan werkelijk iemand dat daarmee het probleem opgelost zou zijn? Ik hoor hier in het centrum aan één stuk door huilende kinderen. En ik weet dat ze dan gewoon voor onze grenzen zouden huilen. Zouden we daarmee onze beschaafde wereld redden? Alleen, omdat we het dan niet meer zien en dan op televisie gemakkelijk kunnen zappen? Het getuigt al van een opmerkelijke morele voorstelling als je op Facebook de ellende van een mishandelde hond aan de kaak stelt en tegelijkertijd met open ogen al deze mensen voor onze grenzen wilt laten creperen – ook al is het alleen door de nalatigheid er naar om te kijken. Of dat nu een Europa/Avondland is om te beschermen?
Natuurlijk moeten er ter plekke oplossingen worden gevonden. En natuurlijk kunnen we niet de hele wereld hier opnemen. Maar los je een conflict op de wereld op als je tegen vluchtelingen tekeer gaat en ijskoud de Bondskanselier verraad aan het volk verwijt? Is dat hoe de redding van de wereld eruit ziet? Waar blijven de werkelijk constructieve ideeën en initiatieven van de zo bezorgde burgers?
Door haar  wir schaffen das  had ik voor de eerste keer zoiets als respect en waardering voor kanselier Merkel. Omdat ze zonder met de ogen te knipperen haar politieke carrière had geriskeerd om juist die mensen niet voor onze grenzen te laten creperen en ze de enorme uitdaging had aangenomen in plaats van dat ze haar gebruikelijke spelletje speelde om de regeringstijd uit te zitten. En nooit heeft iemand beweerd dat het een gemakkelijke uitdaging zou zijn.
En laten we nu maar eerlijk zijn: wie van alle ophitsers is dan WERKELIJK zo arm, dat hij moet vrezen door de komst van de vluchtelingen plotseling minder van de Duitse welvaartstaart te krijgen? Is tot nu toe WERKELIJK iemand om die reden armer geworden? Is WERKELIJK iemand om die reden uit zijn woning gesmeten? Is WERKELIJK iemand door een boze asielzoeker opgegeten (NB: toespeling op  deze Duitse documentaire )? En daarmee bedoel ik niet degene die iemand kent, wiens nichtje een buurman heeft, bla, bla, bla. En nee! Ik wil niet ‘zoiets’ in Keulen goedkeuren en ben zeer zeker voor veiligheid en orde en hard bestraffen bij gewelddadige delicten van welke aard dan ook. Overigens was ik al een uitgesproken feminist toen het grootste deel van de huidige ‘voorvechters voor vrouwenrechten’ nog vrolijk en luidruchtig tietenleuzen uitkraamden.
Wat in Duitsland op de eerste plaats door de vluchtelingenstroom is veranderd, is het feit dat we voor het eerst een keer begrijpen wat in de arme landen van deze wereld absoluut gebruikelijk is: we nemen op grote schaal vluchtelingen op en bewijzen daardoor naastenliefde, hulpvaardigheid en zijn bereid te minste een klein deel van de rekening te betalen, die de westerse wereld met zijn buitenlandse en economische politiek arrogant heeft laten opschrijven. Daarmee zeg ik nadrukkelijk niet, dat iedereen hier rustig naartoe kan komen en kan doen wat hij wil. Natuurlijk verlang ik ook de bereidheid tot integratie en gehoorzaamheid aan de Grondwet – maar ook en vooral van mijn eigen landgenoten! Uiteindelijk hebben die al sinds hun geboorte de kans gehad humane waarden te leren. En niet zelden profiteren ze al veel langer dan de vluchtelingen van onze sociale staat…
Natuurlijk moet ook ‘de islam’ in beweging komen, mogelijkerwijs een reformatie ondergaan, om onvoorwaardelijk onze levensstijl en de regels van onze maatschappij te accepteren. Maar zoiets gebeurt toch niet als je alle vluchtelingen zoveel mogelijk in getto’s opsluit en de deuren tot maatschappelijke deelname zo veel mogelijk gesloten houdt. Een blik in de voorsteden van Parijs zou eigenlijk al voldoende moeten zijn om te herkennen waartoe dat leiden kan. En ja – dan zullen alle ophitsers gelijk krijgen.
Natuurlijk is het leugenachtig om de radicale vormen van de islam af te keuren en te bestrijden terwijl je tegelijkertijd bijvoorbeeld met de mensen uit Saoedi-Arabië vrolijk zaken doet zonder wat voor vorm van politieke druk dan ook uit te oefenen. Het is niet zo dat het geen geld uit Saoedi-Arabië zou zijn dat wereldwijd haatpredikers met extreme opvattingen van de islam financiert.
Onafhankelijk van de morele verplichting mensen in nood te helpen begrijp ik gewoonweg niet waarom de grote kans van deze vluchtelingenstroom niet onderkend wordt. Nog geen paar maanden geleden was het grootste gevaar voor ons christelijke Avondland het voorplantingsgedrag van de Duitsers. Over 30 jaar is het gedaan met onze sociale staat en ons pensioensysteem. Duitsland vergrijst. In 2060 zal iedere derde Duitser ouder zijn dan 65 jaar. Iedere tweede is dan minstens 51 jaar.
Vandaag de dag hebben we 49 miljoen werkende mensen in de leeftijd tussen 20 en 64 jaar. In het jaar 2060 zullen het volgens de actuele ontwikkelingen nog slechts 34 miljoen zijn. Deze 34 miljoen mensen moeten dan niet alleen onze pensioenen betalen, ze moeten ook onze hele gemeenschap lopende houden, ervoor zorgen dat we genoeg te eten hebben, het warm hebben en dat eventueel ons achterste wordt afgeveegd en het braaksel uit ons gezicht word weggewist. Bovendien moeten ze natuurlijk nog steeds innovatief en productief zijn, zodat de economische macht Duitsland op de internationale markt niet totaal onbeduidend wordt en onze kinderen en kleinkinderen de luxe van ouderenverzorging überhaupt kunnen permitteren, bij steeds meer grijze monden die gevuld moeten worden.
Wie denkt dat hij het dilemma 2060 kan ontkomen door eerder te sterven moet helaas teleurgesteld worden: al in 2035 zullen we bijna 8 miljoen mensen minder hebben die kunnen werken. Ik zou er op deze plek graag aan willen herinneren dat we vandaag al – dus met 8 miljoen werkenden meer – over krappe pensioenfondsen en een hogere pensioengerechtigde leeftijd moeten discussiëren en je zonder particuliere voorzorgsmaatregelen al realistisch in de categorie ‘armoede onder ouderen’ dreigt te belanden.
En juist nu is een wereldwijde exodus in gang gezet, die zonder wat voor werving dan ook de belangrijkste grondstof voor onze toekomst überhaupt met honderdduizenden ons land binnen laat stromen: mensen met een perfecte leeftijd voor voorplanting en werk. Natuurlijk ben ik geen idioot en weet ik precies dat we hier niet met een overvloed aan vakkrachten te maken hebben (waarbij er onder de vluchtelingen zeker ook vakkrachten zitten. Ik heb al enkele in het centrum ontmoet) en er enorme culturele verschillen zijn (die overigens ook meer en meer in onze eigen samenleving kristalliseren). Daarom schreef ik GRONDstof. Nu kunnen we het volgende doen: of we legeren de nieuwe vluchtelingen in kazernes en isoleren ze, keren ze de rug toe, ondersteunen de vorming van getto’s en proberen ze zo snel mogelijk uit het land te zetten en weg te jagen, of we beginnen in ietwat grotere dimensies wat betreft tijd te denken.
Bijna iedereen van ons had toch in de klas van de lagere school wel een Aziatisch kind – toch? Deze kinderen waren de eerste in Duitsland geboren nakomelingen van de met open armen geïmporteerde Aziatische verpleegsters tijdens de grote noodtoestand in de gezondheidszorg in de jaren 60 en 70. Enorm veel van deze kinderen zijn vandaag de dag DUITSE staatsburgers: politici, rechters en advocaten, verpleegkundigen, zakenmensen, leerkrachten en professoren en ook enkele van mijn geneeskundige collega’s horen daarbij. Dat was een functionerende integratie door in een vroeg stadium ondersteuning bij ontwikkeling en opleiding aan te bieden. Investering in de toekomst. En om nu precies die stap te herhalen, dat zou toch een enorme kans zijn om deze grondstof  – de kinderen van de huidige immigranten – te gebruiken. Als we ons dat willen veroorloven. Of gaat het uiteindelijk wellicht toch om nijd en een zuivere afstamming?
Wat betreft de nijd roep ik graag nog een keer het verkwikkende feit in herinnering, dat 62 personen net zo veel bezitten als de helft van de bevolking op aarde. Ik wacht nog steeds op de schreeuw van verontwaardiging en afgunst hieromtrent, een situatie die regelrecht tegen de armsten onder de armen in stand wordt gehouden.
Misschien nog een kleine ‘gimmick’ ter afsluiting: Afgelopen nacht hadden we onder de vele, vele individuele lotgevallen een jonge, zwangere vrouw in het opvangcentrum, die geen bewegingen van het kind meer had gevoeld. Ze vreesde dat na het lange drijven in de Middellandse Zee, nadat het schip van de mensensmokkelaar gekenterd was, nu ook haar laatste kind was gestorven. Haar andere twee andere kinderen waren al tijdens de vlucht in de zee verdronken, omdat ze geen kracht meer had… Zo’n profiteur van onze sociale voorzieningen toch ook!
cc-foto’s vluchtelingen: Metropolico.org
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (376)

harriebarrie
harriebarrie3 apr. 2023 - 18:32

Wat een vergelijking! Die Aziaten hebben we weinig overlast van! En de leugens over de vele kinderen, ga zelf maar eens langs een AZC, dan zie je dat het merendeel jonge mannen zijn. Ook heeft hij het over dat niemand is opgegeten, dat weet ik nog zo net niet, in ieder geval zijn er genoeg neergestoken, geslagen, verkracht, aangerand, vermoord etc. Dat hele kleine percentage van super rijken, daar erger ik mij ook aan en daar klaag ik ook over, zeker omdat een deel ervan ook zo belachelijk veel (slechte?) invloed heeft op de wereld. De Rothschilds, Rockefellers, maar ook de Clintons, Bush familie en Gates.

woopwoop!
woopwoop!9 feb. 2016 - 17:21

meer bommen op Syrië dat helpt!! Samson nee er is nu vredesoverleg dus ja we gaan bommen droppen...ow vredesoverleg al weer afgebroken ahum doet er niet toe..lekker bommen gooien..dat lost wat op...op wie gooien we die eigenlijk? op de koereden die door Erdogan afgemaakt worden? el nusra en isis, creaties van de cia..of de gematigte rebellen ( wie zijn dat eigenlijk ) of hezbollah of toch assad and putin? weet u het nog? is gewoon vieze geopolitiek , olie mach geld net als dat Ukraine bij de EU halen...en ow ja die Turken met hun vrije staat ook graag...laten we eritrea er ook bij halen woohoo!! maar veel geluk PVDA ...sterkte...veul sterktuh hoor -) ..ik stem nooit weer PVDA en nee ik stem ook geen PVV er is een alternatiefje -)

[verwijderd]
[verwijderd]4 feb. 2016 - 12:45

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
TimoovanEsch
TimoovanEsch7 feb. 2016 - 9:03

Hmmm... Niels, vanwaar die sss als achternaam? Goed, los daarvan: heb je het stuk wel goed gelezen? Hij stelt nu juist, dat deze vluchtelingenstroom wel eens de oplossing kan vormen voor een vraagstuk waar we zèlf geen oplossing voor hebben: vergrijzing. Ik kan me voorstellen dat uw verbeeldingsvermogen het u niet toe staat om verder te kijken dan uw volgende loonstrookje, maar wat nu als we over 20 jaar een ineenstuikende maatschappij ervaren, simpelweg omdat er te weinig mensen over blijven die onze vooruitgang in stand kunnen houden? Dan zijn namelijk -letterlijk- alle handen nodig om de 40+ ers van nu in leven te houden. Dat betekent stagnatie en stagnatie leidt tot een in elkaar stuikende maatschappij. Hij stelt dus letterlijk: in plaats van deze vluchtelingenstroom te verketteren en te beweren dat het teveel kost, zouden we ze juist moeten omarmen en zien als een oplossing voor ONZE EIGEN ONWIL om iets aan de vergrijzing te doen...

DanielleDefoe
DanielleDefoe7 feb. 2016 - 14:16

Sorry Timoo migratie is geen oplossing voor vergrijzing vooral niet als je verder kijkt dan de eerstvolgende 20 jaar.

Pietersen2
Pietersen24 feb. 2016 - 9:24

Het is stuitend dat beide kampen middels de media de publieke opinie proberen te beïnvloeden en ondertussen niet open staan voor een oplossing. De melding dat het een Islam probleem is, zorgt er bij links voor dat men de racisme kaart trekt en verhalen als bovenstaande zorgen er in het andere kamp voor dat de discussie steeds verder verhardt Nergens wordt gesproken over een oplossing. Ondertussen wel mogelijk IS aanslagen in asielzoekerscentra, filmpjes van een verkrachting door Moslims die opduiken in Oostende, etc etc. We zijn al zo ontzettend ver afgedwaald dat de politiek, alleen nog bang voor een massale en niet te controleren protest van de bevolking, zich gegijzeld voelt. Al blinkt men in Den Haag en Brussel de laatste jaren alleen nog uit in het nemen van beslissingen in het eigen belang en niet in visie. De oplossing? Die zijn we al voorbij. Men kiest voor het pappen en nathouden beleid, we worden de komende jaren getrakteerd op aanslagen die leiden tot een politiestaat, ontspoorde geradicaliseerde mensen die er een bizar gedachtegoed op na houden en een politiek die als de dood is dat de PVV straks meer dan 75 zetels heeft. Dat gaat gebeuren,om de doodeenvoudige reden dat de politiek niet op tijd geanticipeerd heeft. Wanneer hebben we dat eerder meegemaakt?!

1 Reactie
Nicki2
Nicki24 feb. 2016 - 21:10

Misschien staan mensen niet meer open voor deze denkbeelden omdat dit al tientallen jaren gepredikt wordt, en het uiteindelijke probleem niet beter wordt. Jaren lang wordt er al gesproken over redenen en oplossingen, maar het wordt gewoon niet beter met allochtonen. Nee, het wordt zelfs erger en erger. En mensen zijn dit gebral over oplossingen en betweters die al jaren deze onzin verkopen zat. En ja, dan moet men natuurlijk niet gek kijken als er bepaalde mensen hun geduld of zelfs beheersing verliezen. Hoewel ik dit altijd zal afkeuren. maar begrijpelijk is het wel. Waren deze linkse mensen maar eens net zo begripvol naar PVV-ers en rechtse mensen toe , als ze naar moslims waren. Want daar gaat het ineens wel.

peterh2
peterh23 feb. 2016 - 21:13

Is het wellicht tijd om toch eens over oplossingen te spreken? Het is doodstil rond het 'plan Samsom' en ik heb nog geen realistisch alternatief gehoord. . Wat deze arts ziet is in zoverre niet relevant dat op 'macro' schaal dit niet veel langer door kan gaan. Wat is het plan?

1 Reactie
Muxje3
Muxje34 feb. 2016 - 9:43

@Isaak Hendriks: het is een moeilijk probleem, maar de harde werkelijkheid is dat er sinds het op gang komen van de vluchtelingenstroom helemaal niet aan oplossingen gewerkt is, tenzij dat werk angstvallig uit de pers is gehouden. Het plan van Samsom? Kom nu toch. Dat plan bestaat uit tamelijk voor de hand liggende oplossingen die een jaar geleden al door mensen als Orbán zijn geopperd en voor die tijd zelfs al af en toe langskwamen in de panelen van GeenStijl. Die mensen zijn daarvoor destijds door de gevestigde politiek, inclusief Samsom, weggezet als xenofobe schoften, en hun oplossingen werden afgedaan als onhaalbaar. "Terugsturen kan niet", "De grenzen kunnen helemaal niet dicht", en nu kan dat opeens allemaal wel. Diezelfde politici zijn maanden bezig geweest met hun briljante antwoord op de crisis: een verdeelsleutel voor vluchtelingen in Europa. Een zinloze maatregel, en zelfs daar kwam men niet tot overeenstemming. En hier ten lande rende men dusdanig ver achter de feiten aan dat men soms noodopvang probeerde te regelen met slechts een paar uur voorbereidingstijd. Veel politici noemden de vluchtelingencrisis een test voor Europa, en ze hebben daar gelijk in. Geen test voor Europa als gebied, als volk, of als gemeenschap, maar vooral een test voor die politici zelf. En tot nu toe falen ze hard. An hour late and a dollar short, elke keer weer. De moeilijkheid van het plan-Samsom-Orbán-GeenStijl zit hem inderdaad niet in het verzinnen ervan, maar in de uitvoering ervan. Er zal behoorlijk wat diplomatiek loopwerk verricht moeten worden, afspraken gemaakt, en geld gereserveerd. maar voorlopig zie ik alleen nog een voorzichtig proefballonnetje... terwijl men met dat loopwerk een jaar geleden al had kunnen beginnen, als men destijds in staat geweest zou zijn om over het feit dat het wel enigszins "rechtse" plannen zijn heen te stappen.

Haastig
Haastig3 feb. 2016 - 20:19

Volgens mij dekt de kop de lading niet. Ik heb gelezen hoe mensen aankomen bij vluchtelingenkampen, waarom ze opgenomen moeten worden etc, maar niet hoe het "er echt aan toe gaat" in de vluchtelingenkampen. Ik ben nu juist reuze benieuwd naar hoe het er echt aan toegaat.

6 Reacties
Herman Rottinghuis
Herman Rottinghuis3 feb. 2016 - 20:55

De paar beschreven behandelingen van ernstige aandoeningen waren voor mij voldoende om zicht te krijgen op het menselijk leed dat na binnenkomst niet over is.

johannn2
johannn23 feb. 2016 - 22:32

Haastig, Hij behandelt die mensen niet buiten de poort, hoor. Hoe graag sommigen dat ook zouden willen. Die mensen komen eerst binnen. Hij beschrijft m.n. hoe het daar in de medische praktijk en eerste hulp toegaat. Daarna krijgen die mensen een plekje en proberen tot rust te komen. Ze maken vrienden enz, enz. Net 'echte' mensen. Naar wat voor toestanden ben jij dan zo reuze benieuwd ? .

Haastig
Haastig4 feb. 2016 - 7:38

Herman Rottinghuis 3 februari 2016 at 21:55 "De paar beschreven behandelingen van ernstige aandoeningen waren voor mij voldoende om zicht te krijgen op het menselijk leed dat na binnenkomst niet over is." Ja, ik kan me er ook iets bij voorstellen. Het punt is dat er een behoorlijk uitgebreid artikel wordt aangekondigd met de kop "Zo gaat het er echt aan toe". Na dat artikel heb ik nog steeds alleen mijn eigen voorstellingsvermogen om te bedenken hoe het er echt aan toe gaat, want dáár gaat het artikel niet over.

Haastig
Haastig4 feb. 2016 - 8:28

johannn 3 februari "Die mensen komen eerst binnen. Hij beschrijft m.n. hoe het daar in de medische praktijk en eerste hulp toegaat." Hij verteld inderdaad hoe mensen er soms fysiek slecht aan toe zijn en dat hij ze verzorgt. Maar verder niets. Ik heb geen idee waar de mensen worden verzorgd. Is er een ziekenboeg waar bv de betreffende vrouw is opgenomen, zo ja wat is er in de tussentijd gebeurd met haar kinderen? Doet hij een selectie van mensen die direct naar het ziekenhuis worden gedirigeerd? In NL krijgen Eritreeers en een paar andere groepen, volgens mij worden zij ingeënt? Is dat daar ook zo? Wordt er alleen gekeken naar fysieke nood of ook geestelijke nood? Wat gebeurt er met de laatsten? Blijven mensen in "zijn" kamp tot ze opgelapt zijn, of worden ze ziek of ongeheeld doorgesluisd naar andere vluchtelingenkampen? Zo ja, hoe houdt men medische controle op de betreffende patiënten. Ik stel me wellicht wat meer vragen dan jij. "Daarna krijgen die mensen een plekje en proberen tot rust te komen. Ze maken vrienden enz, enz. Net ‘echte’ mensen. Naar wat voor toestanden ben jij dan zo reuze benieuwd ?" Nee, dat vertelt hij niet, dat baseer je op andere beelden en je voorstellingsvermogen. Bovendien heb jij het niet over hoe het er in een vluchtelingenkamp aan toe gaat, maar over menselijke eigenschappen. Je beschrijving gaat op voor mensen op vakantie, maar ook mensen in een heropvoedingskamp, het zegt niets over de omstandigheden waaronder je dat probeert te doen. Waar ik reuze benieuwd naar ben is of dat wat jij zo optimistisch beschrijft ook lukt. Krijgen ze rust? Hoort hij ook verhalen van mensen die opeens met een/hun dader geconfronteerd worden? Wat zijn de sparks die de vechtpartijtjes doen ontstaan? Met hoeveel mensen liggen mensen bij hem in 1 ruimte? Als ze in een zaal slapen, komen ze dan wel aan slapen toe? Verkleden de vluchtelingen zich voor het slapen of slapen ze -zoals ik in nogal wat beelden heb gezien- in hun gewone kleding? Hoe gaat men om met mensen met nachtmerries, ptst ed? Hoe veilig of onveilig voelt men zich? Is er -als men op een zaal ligt- ook beveiliging? Hoe is het eten? En drinken (koffie/thee)? Op gezette tijden? Of als je honger/dorst hebt? Worden asielzoekers geacht zelf hun woonverblijf schoon te houden of komen er schoonmakers? Wat doen ze overdag met kinderen? Hangen ze rond of geven wachtende asielzoekers op eigen initiatief een les? Na hoe lang gaan kinderen naar de gewone school? Hoe gaat men om met de conflicterende culturen? Worden groepen & bekenden bijelkaar gezet, of let men daar niet op? Krijg je een bed/kamer/ruimte toegewezen, of mag je ook verzoeken doen? Als men naar andere asielcentra wordt doorgesluisd, mogen ze dan aangeven "met deze groep" of wordt er hooguit naar familiebanden gekeken? Wat wordt er tijdens verblijf gedaan aan geestelijke zorg en ondersteuning? Hoe hoopvol, hoe kalm, hoe desolaat is een verblijf in een Duits vluchtelingenkamp? Je ziet, vragen genoeg als je geïnteresseerd bent.

Kameleon3
Kameleon34 feb. 2016 - 9:55

Je hebt helemaal gelijk

Haastig
Haastig4 feb. 2016 - 12:42

Isaak Hendriks – 4 februari 2016 at 08:26 "als je tijd hebt kun je als vrijwilliger in een AZC werken" Dat zou kunnen als ik tijd had. Ook in dat geval dekt de kop de lading niet van de tekst of jouw reactie. De betere kop zou dan zijn: "Als je wilt weten hoe het er werkelijk aan toegaat in een AZC moet je er werken" met subregel "Maar ik zal wel vertellen dat ze er slecht aan toe zijn als ze aankomen en dat ze moeten blijven komen". "gebouwen vol testosteronbommen zijn." Ik laat me niet leiden door woorden van Wilders. Jij kennelijk wel. Noemen we dat de kracht van herhaling?

Windowjan
Windowjan3 feb. 2016 - 18:12

Altijd maar weer foto's met vooral vrouwen en kinderen, de realiteit is toch anders. Inhoudelijk is het een leuk verhaal. Uw ‘gimmick’, of afsluiting vind ik minder leuk, ouders zijn nog altijd verantwoordelijk voor hun kinderen. Als ik mijn twee kinderen door een mensenhandelaar en mijn domme handelen in een levensgevaarlijk bootje stop, met of zonder reddingsvest, dan ben ik een slechte pappa, punt.

13 Reacties
Herman Rottinghuis
Herman Rottinghuis3 feb. 2016 - 20:57

Een zeldzaam voorbeeld van een volmaakt gebrek aan inlevingsvermogen: welke verwijten denkt Windowjan dan dat deze vrouw zichzelf maakt?

Sandra van Rosmalen
Sandra van Rosmalen3 feb. 2016 - 22:39

Hoe gemakkelijk is het om alles te versimpelen? Als je man gedood is in de oorlog en je huis is gebombardeerd, is het dan gek dat je wegvlucht uit het land dat je man gedood heeft? En dat je dan wellicht goedgelovig bent, dat je vertrouwt op mensensmokkelaars die jou en je kinderen veilig naar de overkant zeggen te zullen brengen. Allemaal zo gemakkelijk te versimpelen en veroordelen aan de zijlijn. Je WEET niet wat het verhaal is achter die alinea, dus kun je er ook niet over oordelen!!! BAH!

johannn2
johannn23 feb. 2016 - 22:50

Windowjan, Jij stelt: " Altijd maar weer foto’s met vooral vrouwen en kinderen, de realiteit is toch anders." Hij beschrijft die werkelijkheid van dichtbij: 40 % kinderen, zegt hij. Jammer voor jou dat dat zo slecht in jouw plaatje past. De realiteit die hij in zijn artikel beschrijft - en die je ook op de foto's ziet - is dat de vluchtelingen een normale mix zijn van mannen en vrouwen en kinderen. Dat past blijkbaar niet in jouw realiteit. Waarschijnlijk geloof jij alleen in 80 % mannelijke vluchtelingen. En zoiets als bewijs zal jou niet van die 'waarheid' afbrengen. Ze zijn slechte papa's en mama's zeg jij alvast. Tot hun onschuld is bewezen. Schuldig tot hun onschuld is bewezen voor jou. En dan blijven ze nog schuldig natuurlijk, want het tegendeel past niet in jouw 'realiteit'. Maar die mensen zijn in nood gevlucht. Hebben weinig voor het kiezen gehad. En even een nieuwtje: ook Arabische mensen houden van hun kinderen. Daar sta je van te kijken, wed ik. .

Dezus Vanyvon
Dezus Vanyvon4 feb. 2016 - 1:24

Ben het helemaal eens met u. Vooral als je bedenkt dat ze ook veilig in Turkije hadden kunnen blijven, misschien minder luxe opvang, en geen uitkering en huis in het vooruitzicht gesteld. Ze hoeven dan in ieder geval geen gevaarlijke bootovertocht te maken. En in zaak van oorlog is jezelf in veiligheid kunnen brengen toch prioriteit nummer 1. Als je dan toch besluit na de oproep van de Eu (kom naar ons, hier krijgt u een uitkering, werk, een huis, want we hebben u nodig om onze economie draaiende te houden, onze populatie is aan het uit sterven, we vergrijzen) met een bootje over te steken om dat veilige land te verlaten weet je dat het een gevaarlijke reis gaat worden met eventueel de dood tot gevolg. En als ouder ben je inderdaad verantwoordelijk voor je kinderen en vindt ik het egoïstisch als je je kinderen aan dit gevaar bloot stelt.

EricDonkaew
EricDonkaew4 feb. 2016 - 3:26

johann: 40 % kinderen, zegt hij. ----------------- Zegt hij. Is dat dan wél een bewijs?

Muxje3
Muxje34 feb. 2016 - 9:28

@Johann, die mensen zijn wellicht in nood gevlucht uit Syrië naar Turkije of Griekenland. Maar ze zijn NIET in nood vanuit Griekenland naar hier gevlucht (ook al is de opvang in Griekenland blijkbaar nog beroerder geregeld dan hier). Waarom begint zo'n gezin aan een barre wintertocht door de regen, en lopen ze zich de voeten kapot en de longen uit het lijf, om maar in Duitsland uit te kunnen komen? Ik krijg hier weer net zo'n gevoel van als bij dat verdronken kleutertje op dat Turkse strand: een verschrikkelijk beeld, maar als je even doorgraaft liggen er vooral stommiteit of onwetendheid aan dat leed ten grondslag, geen acute menselijke noden. Over de hoeveelheid mannen: in Duitsland kwamen in 2015 rond 1 miljoen vluchtelingen aan, waaronder 650.000 tot 800.000 jonge mannen. Om je een idee te geven: er zijn rond de 5,5 miljoen Duitse jonge mannen in dezelfde leeftijdscategorie, dus het is onterecht om te blijven stellen dat het maar om een klein percentage van de totale Europese bevolking gaat... Ik zelf denk dat de Duitsers zich terecht grote zorgen maken over de toekomst; zelfs als we uitgaan van 100% welwillende en hardwerkende vluchtelingen, gaat dit grote gevolgen hebben voor de Duitse samenleving. Misschien ten goede en misschien ten slechte, maar in elk geval zullen de gevolgen nauwelijks te beheersen of terug te draaien zijn.

fugazi
fugazi4 feb. 2016 - 12:40

Je hebt gelijk. Die mensen zitten veilig in Turkije en duwen dan hun kinderen zonder zwemvestje in een rubberbootje omdat de ouders zonodig naar Duitsland willen. Schande is het en als dat typerend is voor de mentaliteit van deze 'vluchtelingen', kunnen we ze inderdaad beter tegen houden aan de grens.

tuutuutuut
tuutuutuut4 feb. 2016 - 23:01

vluchten voor gevaar is net zo normaal als een brandalarm hebben. nu ff groter denken en je hebt een originele gedachte. niet een dogma door dumpert, geenstijl of pvv gepropageerd.

hminkema
hminkema6 feb. 2016 - 13:27

@johannn: Is het werkelijk zo overdreven te stellen dat er een oververtegenwoordiging van jonge mannen in de asielopvang is? Om die vraag te beantwoorden, helpt het als we even naar de feiten kijken (gegevens www.coa.nl, actueel per 1 feb 2016): * 70% van de mensen in de asielopvang is man; 30% vrouw; * bijna 80% van de mannen en 68% van de vrouwen in de asielopvang is volwassen; * de grootste groep mannen (40%) en vrouwen (34%) valt in de smalle leeftijdsgroep van 18-29 jaar; * 27% van de 12.000 opgevangen kinderen (tot 18 jaar) zijn ama's (dus worden niet vergezeld van een ouder); Onder de aanname dat een op te vangen gezin gemiddeld twee kinderen telt en 1,5 ouder (er ontbreken geregeld vaders of moeders), maken ca. 4650 gezinnen deel uit van de opvang die samen ca. 16.300 individuen tellen. Dat betekent dat 60% van de asielaanvragers zich niet in gezinsverband meldt, en is ook geen ama is. Van hen komt ca. 70% uit de leeftijdsgroep 18-29 jaar en is 72% man. Kortom, mij lijkt het niet overdreven te stellen dat de genoemde sociale groep inderdaad disproportioneel vertegenwoordigd is. Om te zien of de vrouwen-met-kinderen-foto's in de media oververtegenwoordigd zijn, zouden we bronnen en foto's moeten gaan tellen. Dat heb ik nu maar even nagelaten.

TimoovanEsch
TimoovanEsch7 feb. 2016 - 9:12

Joh, jouw horrorshow wordt helemaal niet uitgezonden. Alleen op rechts-extremistische sites en af en toe met oud-en-nieuw. Voor de rest zijn het doodgewone, bange mensen die op zoek zijn naar veiligheid. En als je het dan in jouw horror-scenario wilt planten: ja, dat is je "5e colonne": doodgewone, bange mensen, op zoek naar een toekomst.

TimoovanEsch
TimoovanEsch7 feb. 2016 - 9:56

In juni 2015 was de statistiek in Duitsland: 73% mannen, 27% vrouwen en kinderen. Die statistiek is echter serieus aan het veranderen, nu ook de vrouwen en kinderen de tocht naar Duitsland wagen. Er wordt zelfs gesteld dat op dit moment het aandeel vrouwen en kinderen groter is dan het aandeel mannen. In Griekenland is het beeld anders: daar is 60% van de vluchtelingen vrouwen en kinderen, slechts 40% is man. Dat betekent mijns inziens, dat de mannen doorstromen, op zoek naar werk, terwijl de vrouwen met hun kroost een veilig heenkomen zoeken in Griekenland, wachtend op goed nieuws. In het kort komt het erop neer, dat de grote groep mannen dus slechts de voorbode was. Zij reizen sneller, nemen meer risico's (inherent aan mannen; sla de statistieken van de Darwin Awards er maar eens op na) en komen dus eerder aan in West-Europa. Dat wij in een weekend op en neer naar Oost-Europa vliegen, is een privilege dat niet voor deze mensen is weggelegd...

TimoovanEsch
TimoovanEsch7 feb. 2016 - 10:03

als reactie op hminkema: Als ik uw cijfers vereenvoudig, onstaat het volgende beeld: 55% volwassen mannen, waarvan 40% tussen de 18 en 29 20% volwassen vrouwen, waarvan 34% tussen de 18 en 29 -> dit betekent dat 25% kinderen zijn. Dat is dus het werkelijke aantal. Goed, het merendeel is op dit moment mannen (55%) 45% vrouwen en kinderen. Klinkt al iets genuanceerder, niet? Daarin is inderdaad niet meegenomen het aandeel 15 tot 18 jarige mannen; die mannen die voordat ze uit de asielzoekersprocedure komen, waarschijnlijk al volwassen zijn.

hminkema
hminkema7 feb. 2016 - 16:58

#TimooVanEsch: Inderdaad moeten we uit de cijfers afleiden dat onder de opgevangen asielzoekers 25% kinderen zijn. Of deze disproportioneel in de media worden geportretteerd, moet blijken uit een analyse van gepubliceerde afbeeldingen. Dan kan ook het bezwaar dat Windowjan voelde "Altijd maar weer foto’s met vooral vrouwen en kinderen, de realiteit is toch anders" worden geadresseerd, of de (on)redelijkheid van Johannn's reactie daarop.. Ook is het zo dat zich onder de volwassen asielzoekers zich bijna driemaal zoveel mannen bevinden als vrouwen. Ook hier kan & mag de vraag gesteld worden of deze verhouding recht wordt gedaan in afbeeldingen in de media. Iedereen snapt dat er politieke & politiek-'correcte' aspecten zitten aan zo'n vraag. Wat de categorie 'kinderen' betreft, past nog een kritische kanttekening. Ook in de categorie 'kinderen 12-17' blijkt een grote oververtegenwoordiging van mannen (jongens), namelijk 3500 jongens tegen 1400 meisjes. Het verschil is qua grootte gelijk aan het aantal ama's (zo'n 2100). Mijn vermoeden is daarom dat de ama's voor het overgrote deel (oudere) jongens zijn. Omdat veel van hen zonder identiteitspapieren reizen, is niet uitgesloten dat een deel van hen in feite tot de groep jongvolwassenen behoort. Maar goed, dat zijn peanuts op het geheel. "Goed, het merendeel is op dit moment mannen (55%); 45% vrouwen en kinderen. Klinkt al iets genuanceerder, niet?" Dat hangt er van af wat u 'genuanceerd' noemt. Wie de indruk had dat in onze asielopvang in hoofdzaak gezinnen worden geborgen, zou immers een heel andere verhouding verwachten. Gemiddeld 2 kinderen met 1,5 vader/moeder geeft een proportie van 21% mannen en 79% vrouwen en kinderen. Mijn vermoeden is dat die laatste proportie dichter bij de in media gepubliceerde afbeeldingen ligt (zoals de afbeelding bovenaan dit artikel). In dat geval zou de conclusie zijn dat in de media het beeld wordt opgehouden dat in de asielopvang hoofdzakelijk hulp aan gezinnen wordt geboden, terwijl de cijfers uitwijzen dat de werkelijkheid anders is.

nananua
nananua3 feb. 2016 - 16:15

Ik heb respect voor het brede scala van capaciteiten van deze dokter: naast arts ook demografisch expert en specialist op het gebied van Duitse pensioenen. Maar om eerlijk te zijn: toen ik de obligate foto's zag van de zielige vluchtelingenkinderen zag (mogen die mannen niet op de foto of zo?), was de eerste stellingname van de schrijver dezes 'Ik heb me voorgenomen dit bericht zo neutraal mogelijk te schrijven" al bij voorbaat onderuit gehaald

4 Reacties
Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin3 feb. 2016 - 17:58

En jij verzint er voor het gemak even bij dat de arts helemaal alleen de beeld inhoud heeft kunnen bepalen, zoiets?

Herman Rottinghuis
Herman Rottinghuis3 feb. 2016 - 20:59

En dat is dus precies wat hij 'bij voorbaat' zelf al zegt.

johannn2
johannn23 feb. 2016 - 22:53

nananua, " Maar om eerlijk te zijn: toen ik de obligate foto’s zag van de zielige vluchtelingenkinderen zag (mogen die mannen niet op de foto of zo?)," Met wat voor bril kijk jij ? Zie je werkelijk de mannen niet op die foto's ? .

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin3 feb. 2016 - 23:22

Daarbij door 2 foto’s van “zielige vluchtelingen kinderen” , terwijl ik heel blije gezichten zie, maar dat kan een moment opname zijn wordt het hele verhaal waardeloos, zoiets?

Kameleon3
Kameleon33 feb. 2016 - 15:00

De schrijver begint het artikel met "‘Ik heb me voorgenomen dit bericht zo neutraal mogelijk te schrijven. Dat is me echter door de schokkende realiteit niet gelukt en op het eind zijn toch de polemiek en mijn eigen mening met me op de loop gegaan…" Maar het artikel is vanaf het begin al niet neutraal. Dit irriteerde mij mateloos. Schrijf het neutraal op, of begin je artikel niet zo.

13 Reacties
Kameleon3
Kameleon33 feb. 2016 - 15:02

Deze bevlogen man (hulde!) heeft zo duidelijk een mening. Jammer, als ervaringsdeskundige was het al sterk genoeg geweest als hij het bij een neutraal verslag had gelaten

Noort2
Noort23 feb. 2016 - 17:04

Hoe kun je als je zo dicht op de ellende staat van iemand verwachten neutraal te zijn? Neutraal ben je als je thuis achter je zak chips en je bier naar het nieuws kijkt en denkt: daar lopen weer een stel klaplopers. Neutraliteit is voor dombo's. Je bent betrokken of je bent het niet, er is geen tussenweg. Vraag u zelf dus in alle neutraliteit maar eens af tot welke groep u werkelijk behoort.

Luuk van Riel
Luuk van Riel3 feb. 2016 - 17:04

Zoals de man zegt, als je zoveel ellende mee maakt en bekent bent met de geschiedenis dan kun je gewoonweg niet objectief blijven over dit onderwerp. Ieder mens met verstand en een dergelijk "first hand" inzicht in deze situatie weet dat de oplossing gewoonweg simpel is. Het enige wat concrete stappen tegen houdt is het hele politieke oppositie gelul. De oplossing is simpel: Omarm deze mensen. Zorg dat ze geregistreerd staan en zorg dat bij het minste vergrijp gedurende de eerste periode van asiel ze teruggestuurd worden. Zorg dat hun kinderen scholing krijgen en de volwassenen de taal en gewoontes leren. Als er een systeem opgezet wordt dat dit alles verzorgt zal het een hele berg problemen die onze maatschappij nu tergen de wereld uithelpen. Vergrijzing is een van de grootste problemen binnen de Benelux en Duitsland. Een influx van jonge werkkrachten met een goeie toekomst betekent meer kinderen en dus op de lange termijn meer specialisten en belastingbetalers. Ja het kost misschien een hoop belastinggeld. Maar is het niet belangrijker om ervoor te zorgen dat over 50 jaar onze westerse wereld nog te onderhouden is?

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin3 feb. 2016 - 18:23

Spijkers op laag water, zeker als je pretendeert het beter te weten, wanneer zou het neutraal zijn naar jouw mening?, ervan uitgaande dat je niet dagelijks met oorlogsvluchtelingen of met de directe problematiek te maken hebt.

Kameleon3
Kameleon33 feb. 2016 - 19:21

Nogmaals, dan moet de schrijver niet zelf neutraliteit suggereren in de eerste alinea. Een neutrale beschrijving van zijn werkzaamheden en de toestand in de azc's was al sterk genoeg geweest om heel wat argumenten van de tegenstanders/sceptici van asiel te verzwakken

Herman Rottinghuis
Herman Rottinghuis3 feb. 2016 - 21:02

De schrijver 'suggereert' helemaal geen neutraliteit. Hij bekent direct aan het begin al dat hij zijn voornemen tot neutraliteit niet heeft kunnen realiseren. Goed lezen wat er staat, mensen.

Events, dear boy, events
Events, dear boy, events3 feb. 2016 - 21:37

@niels sss ''als we nog steeds grote gezinnen hadden gehad dan hadden we de huidige problemen niet gehad.'' ? Welke huidige problemen zouden we dan niet gehad hebben? Werkloosheid van ca 600.000 mensen? Ongecontroleerde invasies van vele tienduizenden 'vluchtelingen'? Tekort aan betaalbare woningen (voor starters oa; not to mention: grote gezinnen)? Te grote klassen in het voortgezet onderwijs? Een nationale gezondheidszorg die uit zijn voegen barst? Lees mijn reactie hier verder onder bij Lo de wijk; een afname van de ca 17 miljoen die er nu in Nederland wonen naar ca 10 miljoen een zegen zou zijn. In ieder geval zouden de grenzen eindelijk eens dichtgetimmerd moeten worden.

johannn2
johannn23 feb. 2016 - 22:56

Kameleon, Feiten en meningen zijn duidelijk van elkaar te onderscheiden. Maar misschien irriteren beiden jou ? .

johannn2
johannn23 feb. 2016 - 23:01

niels sss 3 februari 2016 at 20:09 Nielss, ik weet niet of het je is opgevallen, maar we hébben en we kíijgen geen grote gezinnen meer. Dat is hoe je het ook bekijkt een gegeven. Dus jou 'oplossing' is nonsens. .

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin3 feb. 2016 - 23:17

reactie op Kameleon 3 februari 2016 at 20:21 Als de man zelf al aangeeft dat het hem door de omstandigheden niet lukt neutraal te blijven ondanks het voornemen ga jij vertellen dat het artikel vanaf het begin niet neutraal is en dat hij neutraliteit suggereert, bevlogen weliswaar, dat hij daarbij de feitelijke situatie van de vluchtelingen beschrijft wat hem niet onberoerd laat is reden tot mateloze irritatie, hoe een neutrale beschrijving er naar jouw mening uitziet geef je niet aan, misschien zit daar het probleem.

Kameleon3
Kameleon34 feb. 2016 - 9:52

Het is misschien de vertaling. "en op het eind zijn toch de polemiek en mijn eigen mening met me op de loop gegaan…"" suggereert dat een groot deel het artikel neutraal is en bijvoorbeeld alleen de laatste alinea beschouwend. maar dit is hoe je "op het eind" interpreteert. De dokter begint al snel met argumenteren: "er zullen enkele klootzakken tussen zitten" geen naïeve rooskleurige Gutmensch-bril’ en vervolgens het hele artikel door. Neutrale feiten waren al genoeg geweest. 40% kinderen inderdaad, de casuïstiek van de helletocht die de mensen hebben afgelegd, het verlopen van de procedures in zo'n azc. De houding van de mensen

Kameleon3
Kameleon34 feb. 2016 - 9:57

En zoals een andere user opmerkte: de kop van het artikel is "duitse-arts-onthult-zo-gaat-het-er-echt-aan-toe" Dat is ook waarom ik het artikel ging lezen vanaf facebook.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin4 feb. 2016 - 13:54

reactie op Kameleon 4 februari 2016 at 10:52 “De dokter begint al snel met argumenteren:” Ik zou dat willen vertalen naar tegen de stroom in zwemmen in een zee van onwetendheid, onbegrip en vijandigheid. “Neutrale feiten waren al genoeg geweest.” Je kan blijkbaar feilloos neutrale feiten van inkleuringen onderscheiden, wat neutraal volgens jouw mening ook mag zijn, dat de dokter argumenten in zijn uiteenzetting inbouwt vind ik begrijpelijk en niet het minste afdoen aan de schrijnende uitkomsten waar hij zich dagelijks voor gesteld ziet, dat de context niet overdreven is als je bedenkt dat handgranaten, varken karkassen, de meest weerzinwekkende ideeën en beschuldigingen tegen deze mensen gebruikt worden bij jou tot mateloze irritatie leidt vraag ik me af wat jou probleem is, zeker waar hij aangeeft dat hij er niet in zal slagen aan jouw eisen te voldoen, los van wat er met “op het eind” wordt bedoeld, een futiliteit waar ik me niet druk over zou maken maar nou hoef ik gelukkig niet neutraal te zijn.

Kees Apollo
Kees Apollo3 feb. 2016 - 14:34

Het contrast is weer groot. De 60% van PvdA Timmermans staat breedlachend ongeschonden op de foto's. - En de 40% vluchtelingen die het zwaar hebben die zien we niet.

1 Reactie
johannn2
johannn23 feb. 2016 - 23:08

Kees Apollo, Wat je ziet is een deel van de ongeveer 80 % die na behandeling weer heeft leren lachten. Mag niet natuurlijk. Ze moeten het zwaar blijven hebben. .

Bella Bruens
Bella Bruens3 feb. 2016 - 13:31

Iedereen verdient menswaardigheid!

Lo de wijk
Lo de wijk3 feb. 2016 - 11:33

Het argument dat we meer mensen uit verre streken nodig hebben om onze vergrijzing tegen te gaan valt als je bedenkt dat al die mensen uit verre streken ook eens grijze haren zullen hebben en hulp behoeven. Hoe los je dat dan op? Nóg meer mensen uit verre streken binnen laten komen die later zelf ook hulpbehoevend zullen zijn? Dat is een oplopende spiraal die uiteindelijk het hele systeem vernietigd.

12 Reacties
Events, dear boy, events
Events, dear boy, events3 feb. 2016 - 13:09

Een piramidespel, zeg maar. En ja, dat is het ook.

Moeder Pietje
Moeder Pietje3 feb. 2016 - 13:10

Tevens dacht ik dat er onder sommige groepen binnen Links nogal om het milieu gedacht wordt. Je hoort dan vaak dat ze tegen groei zijn. Ik kan daar vaak goed in meegaan. We hebben maar 1 aarde en alles maar uitnutten en voornamelijk de korte termijn in gedachten houden is een heilloze destructieve weg. Is dat segment Links dan ook voor groei van onze populatie? Het is natuurlijk leuk filosoferen, en ik ween van harte mee als het daar om gaat, om te stellen dat er genoeg geld is want het wereldbezit ligt in de handen van een beperkt groepje mensen. Maar hoe realistisch is het dat dat op korte termijn anders gaat worden/aangepakt kan worden? Met andere woorden : de rooskleurigheid die zou liggen in aanwas die gewoon bekostigd kan worden , waar is die op gebaseerd?

P. Zwinkels
P. Zwinkels3 feb. 2016 - 13:18

Juist! Daarbij laat de geschiedenis zien dat slechts een deel van deze mensen daadwerkelijk betaald werk gaat uitvoeren. Waardoor de kosten vele malen groter zijn dan de baten. Grootste deel beland in de bijstand. . Daar kunnen geen apothekers en doktoren uit Syrië tegenop werken.

RU486
RU4863 feb. 2016 - 14:24

@#Moeder Pietje Mamma, eerlijk gezegd snap ik niet wat de standpunten van 'links' over het milieu te maken heeft met mensen die op de vlucht zijn. Ik zie geen causaal verband. En waar heb je gelezen dat 'sommige' linksen tegen groei zouden zijn

Kameleon3
Kameleon33 feb. 2016 - 15:08

een oplopende spiraal, hi hi.. Ik heb de cijfers niet paraat, maar volgens mij vormen vluchtelingen vaak grote gezinnen, dus wat dat betreft denk ik dat het toch helpt om onze vergrijzing tegen te gaan. Overigens een zeer secundair argument (mooi meegenomen), solidariteit lijkt me het primaire argument

Lo de wijk
Lo de wijk3 feb. 2016 - 17:56

Dat er voor de mensen goed moet worden gezorgd die hulp behoeven staat boven alle kijf. Maar als we door te grote aantallen zelf ook arm worden kunnen we hun ook niet meer helpen. Dus er moet een realistische balans worden gemaakt. Hoeveel armer willen we worden om anderen te helpen, maar toch niet zo arm dat we dat niet langer zullen kunnen doen? Nederland is een van de meest dichtbevolkte landen van de wereld. We staan in de top met onze meer dan 15 miljoen inwoners 400 mensen per km2. Er is in vergelijking met veruit de meeste landen in de werld bijna geen vrij natuur meer in ons landje. En -nogmaals, want het ziet er naar uit dat niet eidereen het heeft begrepen- als we steeds meer mensen binnenlaten z.g. om de vergrijzing tegen te gaan, dan zullen we ook voor die mensen steeds meer mensen binnen moeten laten om eens voor hun te zorgen. Enz. ad infinitum. En zou het trouwens zo'n ramp zijn als ons landje eens wat minder inwoners zou hebben? Omdat de bevolking niet toeneemt maar afneemt door minder kinderen te krijgen? Of is er zoveel plaats in ons land dat dat voor altijd door kan blijven gaan met de bevolkingstoename? Ik voel medelijden met al die hulpbehoevenden in de wereld, maar de enige oplossing is hun te helpen goed voor zichzelf te zogen. De rest is tijdelijk lapwerk. Want de oorzaak van de ellende blijft met pleisters plakken op mensen die hier al zijn aangekomen niet opgelost. Er moet daar iets positiefs gebeuren. Zodat het daar meer wordt zoals het hier al is.

Lo de wijk
Lo de wijk3 feb. 2016 - 18:10

PS: Het gezegde is "buiten alle kijf." Ik weet het. Maar "kijf" betekent "gekibbel", en er zijn gelukkig weinig mensen die er over zouden kibbelen dat je mensen die voor je neus staan met ziektes en wonden niet moet helpt te genezen. Ieder mens vindt dat je dat uiteraard moet doen. Dat zegt ons geweten ons. Dus in die zin staat het boven alle gekibbel -kijf- dat we de mensen die er al zijn zeker op z'n minst die eerste hulp moeten geven.

Events, dear boy, events
Events, dear boy, events3 feb. 2016 - 20:46

@ Lo de wijk ''En zou het trouwens zo’n ramp zijn als ons landje eens wat minder inwoners zou hebben?'' Hear, hear! Nee, Lo, dat zou geen ramp zijn, integendeel, dat zou een zegen zijn, en misschien op termijn wel een noodzakelijke voorwaarde voor het behoud van de levensstandaard en de Nederlandse, of westerse zo je wilt, way of life, zoals we die in de loop van de ca laatste 400 jaar ontwikkeld hebben, sublimerend in de jaren 70 van de vorige eeuw (ik ben wat dat laatste betreft een beetje bevooroordeeld, want in mijn twintiger jaren, maar toch). Iemand die daar ca 12 jaar geleden al voor pleitte was Paul Gerbrands. Zijn uitstekende pamflet ''Mijn land van veel en vol'' is nog steeds actueel, actueler dan ooit zelfs. Hij was destijds ook voorzitter van de ''Club van Tien Miljoen'', meen ik. Je hoort weinig meer van hem. Hij werd indertijd zwaar bedreigd door hetzelfde soort figuren dat nertsenfokkers terroriseert, zeg maar, de geradicaliseerde Gutmenschen die vandaag de dag ook maar blijven pleiten voor het vol laten lopen van Nederland met 'vluchtelingen', of dat er nou 30.000 zijn (2014), of 58.000 (2015). En blijken het er aan het eind van 2016 90.000 te zijn, dan zullen ze ook weer vinden dat Nederland dat kan 'schaffen'. Grote beschavingen kennen een periode van opkomst, een van bloei, en een van neergang/verval. Nederland, en trouwens heel West Europa, zit in het 41e jaar van de ondergang. Zoiets gaat natuurlijk niet van vandaag op morgen. Het West Romeinse rijk deed er ook 100 jaar over (vanaf de eerste oversteek van de Donau van twee complete Gotenvolkeren in 376 tot aan de afzetting van de laatste officiële West Romeinse keizer). Die Romeinen verzetten zich hevig, en deden alles om hun grenzen te bewaken. Het lukte ze alleen niet; alle invasies waren te groot voor ze om te ''managen''. Europa zou het wel kunnen, technisch dan, maar doet weinig. Dat komt omdat Europa, met name het West Europa, slap, decadent, en machteloos is geworden. Ach, als het niemand wat kan schelen, laat het dan ook allemaal maar gebeuren. Ik schenk nog een wijntje in (zolang het nog kan).

Doppert2
Doppert23 feb. 2016 - 21:20

Juist! Maar dat schijnt niemand te willen snappen. Als we volgens dat argument mensen gaan binnenhalen om de vergrijzing tegen te gaan, zitten we over enkele decennia met 30 miljoen mensen hutjemutje in Nederland, van wie dan ook het merendeel weer vergrijsd is.

Moeder Pietje
Moeder Pietje3 feb. 2016 - 22:52

Ik heb de indruk dat het pas van recente datum is dat "rechts" zich ook zorgen om het milieu is gaan maken. En daar zit dan ook in toenemende mate een verdienmodelaspect aan vast. Voorheen was dat niet zo : de beleving van rechts was echt dat het geite wollensokken, dus Links,- onzin was die ook niet te betalen zou zijn.

Lo de wijk
Lo de wijk4 feb. 2016 - 4:40

@Events, dear boy, events Ja, het zou prima zijn als we wat meer leefruimte hadden door wat minder dichtbevolkt te zijn in ons land. Ik had het met opzet over minder om te laten zien dat we daar helemaal niet bang voor hoeven te zijn. Maar met het aantal inwoners van nu of een beetje meer valt ook nog best goed te leven. Alleen veel meer lijkt me wel problematisch worden. Dus wat dat betreft is wat minder beter dan meer. Zeker beter dan veel meer. Maar de regering ziet dat ook wel krijg ik de indruk. Ook lieve Angela ziet dat nu ook wel. En zelfs de allerliefste Zweden... En men begint er zich ook meer bewust van te worden dat de problemen in de regio's waar de mensen vandaan komen moeten worden opgelost. Anders wordt de oorzaak niet weggenomen, en blijft het maar door gaan met de ellende voor al die mensen. Wij kunnen hier dat probleem voor hun niet oplossen. Maar zij kunnen dat wel. En daarbij zouden we hen daar zoveel mogelijk mee moeten steunen. In de eerste plaats moreel door ze te laten weten dat ze letterlijk volkomen de moeite waard zijn. En dat ze het kunnen. Niet alleen wij. Zij net zo goed.

Kameleon3
Kameleon34 feb. 2016 - 10:00

trouwens, even puur technisch. Ook de dertigers, veertigers en vijftigers die hier binnen komen. Tegen de tijd dat zij zeventigers zijn, is onze babyboom grijze bubbel al gestorven en zijn we voor een groot deel van het vergrijzingsprobleem af.

omaoeverloos
omaoeverloos3 feb. 2016 - 11:19

De Zangeres zonder Naam wordt node gemist, zij was de enige die dit relaas met een snik op de gevoelige plaat kon vastleggen.

8 Reacties
joopxxx
joopxxx3 feb. 2016 - 12:34

Dank voor deze nutteloze informatie

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin3 feb. 2016 - 13:01

En altijd weer gevat willen zijn is soms zo misplaatst dat het te gênant voor woorden wordt.

ToBeOrBecome
ToBeOrBecome3 feb. 2016 - 14:33

Ik vind dat gejank vanuit de minaretten anders aardig in de buurt komen!

omaoeverloos
omaoeverloos3 feb. 2016 - 14:35

"En altijd weer gevat willen zijn is soms zo misplaatst dat het te gênant voor woorden wordt. " Want? Omdat de schrijver, net als voornoemde zangeres, op het zieligheidsknopje van je ziel heeft gedrukt mag ik niet gevat zijn? Natuurlijk is het te triest voor woorden, dat gesleep met die kinderen over de halve aardbol om ze, wanneer het allemaal goed gaat, een beter leven te geven. Dit gebeurt echter al decennia zonder dat er een haan naar kraait, nu het echter in de achtertuin gebeurt staan de media er bol van. Deze goede man heeft een paar weekjes aan de ellende mogen ruiken, ik wellicht wat langer en in andere omstandigheden, waar de "arts" met een zakmes en wat verbandgaas nog aardig wat resultaat wist te boeken.

EricDonkaew
EricDonkaew3 feb. 2016 - 14:40

Dank voor deze nutteloze informatie ------------------ Nee hoor, ik vind het een leuke kwinkslag van oma.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin3 feb. 2016 - 17:17

reactie op omaoeverloos 3 februari 2016 at 15:35 Van gevat naar als door een wesp gestoken, even ter correctie, ik heb de schrijver niet nodig om de ernstige situatie waarin deze vluchtelingen zich bevinden tot me te laten doordringen, ik heb niets met zieligheidsknopjes, klinkt zooo gemaakt en onecht. Wat moeten die ouders dan, hun kroost achterlaten?, daarbij klinkt in jouw commentaar teveel het element van gelukzoeken door, wat het volgens mij in dit geval niet is, ze vluchten voor een wrede oorlog en mensonterende toestanden, ik denk dat er in de afgelopen tijd weinig oorlogen zijn geweest die zo ingrijpend zijn geweest, voor de bevolking in de eerste plaats, dat je gehard bent op vele slachtvelden (naar ik wil aannemen) kan m.i. geen maatstaf zijn, dat er een tegen geluid komt van deze arts is denk ik meer een reactie op alle negatieve berichtgeving over deze mensen.

omaoeverloos
omaoeverloos4 feb. 2016 - 8:25

"ik denk dat er in de afgelopen tijd weinig oorlogen zijn geweest die zo ingrijpend zijn geweest, voor de bevolking in de eerste plaats" Dat bedoel ik dus, men vergeet zo snel. 600.000 somaliers in kamp Dadaab, 100.000 Soedanezen in Kakuma. Velen al sinds 1988! Maar ja, die zijn ver weggeborgen en hebben niet de middelen om naar een betere toekomst af te reizen. Als ik dan zie dat een weekje opvang in een sporthal hier 115.000 euro kost, tja, dan wordt ik een beetje stekelig.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin4 feb. 2016 - 12:55

reactie op omaoeverloos 4 februari 2016 at 09:25 Natuurlijk zijn er veel brandhaarden en veel meer slachtoffers, ik mag aannemen dat de UNHCR ze niet helemaal vergeten is, de oorlog in Syrië heeft een aantal dimensies wat maakt dat de acute nood hier komt binnen stormen als ze niet verdrinken, er is geen houden aan, ik vind het dan ook schrijnend dat m.n. oost-europese landen wel de lusten maar niet de lasten van de gemeenschap willen dragen, er was sprake van ze te korten, ik hoor er niets meer van, ik zou zeggen rot ze uit de EU, we moeten niet teveel van die rechts nationalistische regimes fourneren die ons dwingen Schengen op te heffen, wat veel economische schade met zich meebrengt. Ik zou niet al te stekelig worden over de kosten van opvang, ik zou van een nood een deugd proberen te maken, er is genoeg te doen in dit land, wat dacht je ervan de vrouwen op te leiden in b.v. de zorg, dat ze de overwerkte thuishulp gaan ondersteunen met het aantrekken van oma’s steunkousen, de mannen het bouwvak om hun land later weer te kunnen opbouwen, daarmee zou je ook al die ontevreden woningzoekenden kunnen tegemoetkomen, ik ben er zeker van dat de vluchtelingen zulke taken met beide handen zullen aangrijpen al was om dankbaarheid te tonen, als ze daarbij een bijdrage ontvangen en gaandeweg in eigen onderhoud kunnen voorzien zijn we allemaal uit de brand. En dan die kindertjes die de dood voor ogen hebben gezien, door zoveel misère volgens mij voor het leven getekend zijn, hoe zich dat verder ontwikkelt weet ik niet, misschien dat ontwikkelings psychologen blijvende schade kunnen voorkomen en dat we ze de ellende kunnen proberen te laten vergeten, hoe dan ook het probleem speelt zich hier en nu af, we kunnen niet alle problemen oplossen, met dit vluchtelingen probleem weet Europa zich al geen raad, laat staan de rest.

Lo de wijk
Lo de wijk3 feb. 2016 - 10:51

Vier Amerikanen houden een zeer interessante discussie over de huidige Syrië situatie en de toekomst daar vandaag in CrossTalk.

Kalmthout
Kalmthout3 feb. 2016 - 10:41

Een deel van de reageerders is kennelijk zodanig door emoties overmand, dat zij niet meer volledig in staat zijn hun onderscheidingsvermogen te laten functioneren. Zo lijkt het erop dat zij iedereen die kritiek heeft op de vluchtelingenstroom in de hoek van de vluchtelingenhaters plaatsen. Begrippen als gevoelloosheid, gebrek aan empathie, eigenbelang en nog erger vliegen hen om de oren. Voor een deel van de critici zal dit ongetwijfeld gelden. Die mag je van mij best als dom volk wegzetten. Maar net zo min als je bij een hoog percentage criminele Marokkaanse jongens en mannen niet mag zeggen dat alle Marokkanen slecht zijn, kan je ook niet zeggen dat alle critici vluchtelingenhaters zijn. Ik ben er van overtuigd dat het overgrote deel van de Nederlandse bevolking, de critici incluis, onder bepaalde voorwaarden echte vluchtelingen met open armen ontvangt. Zeker wanneer ze al in ons land zijn gearriveerd. Maar dat je kritische vragen stelt over het Europees beleid, het feit dat vluchtelingen talloze veilige landen zijn gepasseerd, de veiligheid rond de azc's en de meeliftende economische vluchtelingen is volledig legitiem. Vooral dat van die nepvluchtelingen is een draagvlakkraker. Ontkennen dat dit wel meevalt heeft geen zin. Vorige week heeft Zweden meegedeeld dat zo'n 50% van de laatste instroom niet in aanmerking komt voor een verblijfsstatus. Finland verwacht zelfs 65% terug te sturen. Ook dat is hoe het er écht aan toe gaat in azc's.

4 Reacties
Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin3 feb. 2016 - 13:07

“Ik ben er van overtuigd dat het overgrote deel van de Nederlandse bevolking, de critici incluis, onder bepaalde voorwaarden echte vluchtelingen met open armen ontvangt.” Daar gaan we al, je denkt dat ze dat onderscheid kunnen maken, en vertel eens hoe die echte vluchteling er volgens hun uitziet, misschien het soort vluchteling dat in de regio moet worden opgevangen?

nesje2
nesje23 feb. 2016 - 14:09

precies als je kritische vragen stelt ben je een vluchtelingenhater. Of het is allemaal de schuld van het westen. Net als dat verhaal van die arts.Die mensen hoeven niet in Duitsland te eindigen. ze hadden onderweg in elk land asiel aan kunnen vragen. Maar dat mag je niet zeggen.Want de wereld is van iedereen.

RU486
RU4863 feb. 2016 - 14:27

Je zou deze vluchtelingen toch eerst binnen moeten laten om dan te kunnen constateren dat het nepvluchtelingen zijn. Verder is het toch prima dat Finland en Zweden deze nepvluchtelingen weer uitwijst. Ben benieuwd naar de Nederlandse cijfers over hoeveel er worden teruggestuurd

Hans Beek
Hans Beek3 feb. 2016 - 17:52

En waar stuur je dan die migranten naar toe die geen documenten hebben? Denkt u dat algerije, marokko etc zomaar mensen binnenlaten omdat wij dat willen?

GeachteLezer
GeachteLezer3 feb. 2016 - 10:20

De oplossing van het migrantenvraagstuk wordt in verschillende richting gezocht. Het verhelpen van de oorzaak van de migrantenstroom is natuurlijk de beste. Veel (voor links angehauchte) schrijvers vinden dat wij daar schuld aan zijn: Sykes-Picot, Lawrence of Arabia, de geschiedenis, de oorlogen, Irak, weet je wel? Allemaal onze schuld. -- Echter, de meest voor de hand liggende oorzaak wordt over het hoofd gezien: De toenemende overbevolking van onze planeet, voornamelijk veroorzaakt door de enorme baby productie in armere streken. Oorlogen beginnen vaak door schaarste, in combinatie met een overschot aan jonge mensen (een sterk pyramidevormige demografie) en 'teveel' jonge mannen zonder perspectief. -- Dat is natuurlijk niet allemaal onze schuld, maar ligt, simpelweg, aan een te sterk groeiende bevolking. Dat kan geen land aan dat geen even sterk toenemende welvaart kent. In Syrie is precies dat gebeurd: Een sterk groeiende bevolking, drie jaar droogte en dus mislukte oogsten, migratie naar de steden, onrust, opstand en burgeroorlog. En dus: Vluchtelingen. -- Pak de oorzaak bij de wortels aan en beperk de overbevolking van onze planeet. Krijgen we dat niet voor elkaar dan gaan we migrantenstromen zien waarbij de huidige wandeltochtjes vergeleken zijn.

2 Reacties
Moeder Pietje
Moeder Pietje3 feb. 2016 - 12:07

Verstandig zou inderdaad zou zijn dat populaties zich in magere tijden inbinden wat betreft hun reproductiedrang. Je maakt mij niet wijs dat voorbehoedsmiddelen voor die landen onbetaalbaar zijn. Ook niet dat ze evt door ons niet versterkt zouden kunnen worden als onderdeel van hulp. Maar ik heb begrepen dat men in die armere landen niks wil weten van geboortebeperking. Tja, wat moet je dan vervolgens? Hier in Nl wordt je met kritiek overgoten zodra je het in je hoofd haalt allerlei extra onnodige kostenfactoren te creeeren in een uitkeringssituatie. En terecht. De tering naar de nering is een goed uitgangspunt. Waarom denken velen daar milder over zodra het Afrikanen of zo betreft? Zo van : dat is hun cultuur nu eenmaal. Mogen ze ook wat. En de bekendste : ze zien het als rijkdom voor de oude dag. Zijn de aanhangers van dat adagium nu echt zo dom of snap ik het niet? Een kind of 2 of 3 desnoods is idd een mogelijke(...)verrijking in immaterieel en ms zelfs materieel opzicht. Maar meer toch niet?

GeachteLezer
GeachteLezer3 feb. 2016 - 14:13

Speelt ook allemaal mee. Maar een van de factoren die vergeten wordt is dat de droogte daar al drie jaar zorgde voor een mislukte oogst, boeren daardoor naar de stad trokken met gezin om als zwervers te leven. De populatie van de steden is daadoor enorm gegroeid wat uiteraard (gevoegd bij de Arabische lente en andere al langer bestaande onrust) zorgde vokor opstand. Daarna sloeg de vlam in de pan en ging iedereen daar een opportunisctische agenda voeren, helaas. -- Wat moet je doen? Voor Syrie is het te laat om iets anders te doen dan de brand te laten uitwoeden en de vluchtelingen te helpen. Echter voor andere landen help het zeker als je zorgt voor een stabielere bevolking, te beginnen bij geboortebeperking. In Nigeria worden elk jaar 6 miljoen babies geboren. Waar zijn die over 20 jaar? Voor een gedeelte hier, samen met heel, heel veel andere migranten. Daar moet je wat aan doen, niet aan een paar AZC's meer of minder. Dat zijn allemaal druppels op een gloeiende plaat over tien a twintig jaar.

José
José3 feb. 2016 - 9:51

Er wordt hier herhaaldelijk gesuggereerd dat de meeste vluchtelingen economische 'gelukzoekers' zijn, maar dat verhaaltje klopt niet. In 2015 kwamen de meeste asielzoekers uit Syrië en Eritrea, en zij krijgen zo goed als zeker een verblijfsvergunning. Syriërs vormen de helft van alle aanvragen. Syrië (49%) en Eritrea (17%) zijn goed voor twee op iedere drie aanvragen. In 2014 was dat 71%. http://www.flipvandyke.nl/2016/01/asielzoekers-2015-per-continent-en-land-hoeveel-uit-moslimlanden-afrika/#more-3708 Verder heeft Kinderombudsman Marc Dullaert zijn schatting bijgesteld: "Wij gaan er inmiddels wel vanuit dat de schatting van 337.000 kinderen op 1 miljoen vluchtelingen die in 2015 richting Europa kwamen, aan de lage kant is", zegt hij. "Ik gebruik nu het cijfer van één op de twee vluchtelingen. Dat betekent dat de omvang van het probleem met de alleenreizende kinderen óók veel groter is dan tot nu toe werd aangenomen. Maar hoe groot, dat blijft volstrekt onduidelijk." http://www.trouw.nl/tr/nl/36361/Vluchtelingen/article/detail/4236569/2016/02/02/Kinderombudsman-denkt-dat-helft-vluchtelingen-kind-is.dhtml

6 Reacties
Lo de wijk
Lo de wijk3 feb. 2016 - 11:42

U ziet even over het hoofd dat er een grote handel is in valse Syrische paspoorten. Het gaat om grote aantallen. Voor zo'n €850 krijg je er al een. Gedrukt op een Syrische regerings-dukpers die in handen gevallen is van de rebellen. RTL: "Journalist koopt Syrisch paspoort voor Mark Rutte" http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/journalist-koopt-syrisch-paspoort-voor-mark-rutte

Frank Lenssen2
Frank Lenssen23 feb. 2016 - 13:09

@ José (10:52u) - dank voor deze zinvolle informatie. Dullaert laat nogmaals zien waar hij voor aangesteld is, en het zou jammer zijn als hij om de VVD moverende motieven (zo voel ik het althans) weg gaat. @ Lo de wijk (12:42u) - ja goed, U komt met casuïstiek (één geval vanuit de RTL-hoek), en generaliseert naar de grote getallen. Maar in hoeverre ziet José dan iets over het hoofd? Denkt U dat Uw informatie dan hard maakt dat van die Syrische (en Eritrese) asielzoekers er dan velen automatisch als fraudeurs aangemerkt moeten worden? Volgens mij kan je zo een brug logisch echt niet slaan. En dan: een verblijfsvergunning krijg je niet zomaar. Ik denk dat je heel snel door de mand valt, met de valse paspoort en je gebrek aan kennis van 'je eigen regio', en de taal of dialect die je spreekt.

José
José3 feb. 2016 - 13:23

@ Lo de wijk Als je de link gelezen had, zou je deze alinea zijn tegengekomen: "Nationaliteit In Nederland zijn geen achterstanden (meer) in de registratie van asielzoekers. Dat betekent dat de nationaliteit van alle asielzoekers is gecontroleerd. Ook zal inmiddels een eerste gehoor hebben plaatsgevonden. We kunnen dan ook aannemen dat de nationaliteit wel klopt. Is het niet bij de identiteitscontrole dan is het wel bij het gehoor dat iemand door de mand valt. Iemand kan dan wel een fantastisch vals Syrisch paspoort hebben, het is onmogelijk om accentloos het Syrische dialect van het Arabisch te spreken. Een Vlaming haal je er toch ook altijd uit? En het verschil tussen bv een Marokkaan en een Syriër is veel groter."

José
José3 feb. 2016 - 14:52

@Frank Het lot van die kinderen (en hun ouders!) breekt mijn hart. Over hen schrijft Anne Branbergen deze week in de Groene: De ‘vermiste’ vluchtelingenkinderen op Roma Termini. Rome – Een voorbeeld van wat er gebeurt met de minstens tienduizend vermiste vluchtelingenkinderen die momenteel door Europa zwerven kwam afgelopen weekend in Rome aan het licht. De 52-jarige Amerikaan M.E., riant gepensioneerd dankzij zijn hoge baan bij vliegtuigmaatschappij Boeing, had zijn Roman Holidays goed georganiseerd. In de buurt van Stazione Termini, waar het wemelt van de minderjarige vluchtelingen en zigeunerkinderen, had hij via internet een mooi, groot appartement gehuurd. In de Via Principe Amedeo was het een komen en gaan van minderjarige jochies uit Egypte, Afrika en wie weet waarvandaan. Patrouillerende politieagenten op Stazione Termini hadden de jochies al vaker onderling over l’Inglese horen spreken: ‘Ik moet naar de Engelsman.’ Toen de portier van het chique appartementengebouw in de Via Amedeo naar het politiebureau stapte omdat hij het niet vertrouwde, was de zaak snel rond. Twee als zwervers verklede politieagenten legden het komen en gaan van buitenlandse jochies een week lang vast en deden afgelopen weekend een inval in het appartement. De Amerikaanse bouwkundig ingenieur lag op dat moment naakt met een jochie op bed en wist direct wat hij moest zeggen, namelijk: ‘Bel de ambassade.’ Enige nattigheid moet hij al gevoeld hebben, want hij had een reservering voor een nieuw B&B om de hoek klaarliggen op zijn bureau. De volgende ochtend zou hij vertrekken. Pedofiel sekstoerisme in een Europese hoofdstad alsof het Thailand is. Dat de rijke Amerikaan Rome had uitgekozen hoeft niet te verbazen. In Italië alleen al zijn ruim zes-duizend minderjarige bootvluchtelingen zoek. De meeste van hen komen uit Eritrea, gevolgd door Somalië, Egypte en Afghanistan. Na registratie verdwijnen ze in het niets, wat in Italië heel makkelijk gaat, want Italië is al jaren een draaideur naar Noord-Europa. Een minderjarige vluchteling heeft recht op assistentie, wettelijke bescherming, onderwijs en een dak boven zijn hoofd. Dat weten de ouders in de thuislanden ook, die hun kinderen daarom vaak expres alleen de zee op sturen. Maar Noord-Europa bereiken ze alleen door rond te hangen op treinstations, in de hoop op een zakcentje om een kaartje te kopen. Volgens Europol heeft een geraffineerde infrastructuur van georganiseerde misdaad zich ‘ontfermd’ over de weerloze kinderen op de Italiaanse stations. De Amerikaan kwam naar luilekkerland, en hij wist het. Zoek op internet, en u zult vinden. http://www.groene.nl/artikel/de-vermiste-vluchtelingen-kinderen-op-roma-termini

peterpolter
peterpolter3 feb. 2016 - 17:57

Dit probleem in een zwart-wit of welles-nietes discussie willen vangen lost het niet op. Dat de mensen die naar toe komen voor een beter bestaan over het algemeen erge dingen overkomen zijn is denk ik niet heel relevant voor de discussie. Het probleem is dat de landen zo veel mensen niet tegelijk kunnen helpen. Er wordt verwezen naar aantallen uit het verleden, maar het was toen ook een groot probleem, veel van die mensen ziijn uiteindelijk toen vertrokken. Zeker op basis van de culturele verschillen zijn problemen nu groter als toen, en dat blijkt ook uit de statistieken. Het verwijt van "gelukszoeker" betrekt dan vooral het gegeven dat de meeste vluchtelingen een land kiezen waar ze een stuk verder voor moeten reizen (met alle gevolgen van dien, zo lezen we hierboven), maar waar een duidelijke voorkeur blijkt voor een economisch aantrekkelijk land. Zie bijvoorbeeld: https://ind.nl/Documents/Asylum%20Trends%20December%202015.pdf Het aantal kinderen is overigens nu in opvang in Nederland net iets meer als 1 op 5: https://www.coa.nl/nl/over-coa/cijfers Helaas is een verwijzing naar de bron van de cijfers van de Kinderombudsman niet terug te vinden in het artikel, waar mee vastgesteld zou kunnen worden over welke aantallen en verhoudingen het nu precies gaat. Meer opvang in de regio, betere afgedwongen spreiding van de vluchtelingen wereldwijd, het zijn allemaal mogelijkheden om menselijke opvang te combineren met haalbaarheid. Dan ben je niet meteen een onmens.

Lo de wijk
Lo de wijk4 feb. 2016 - 5:26

@José Dank voor die toelichting. Blij te lezen dat er wel goed opgelet wordt op waar de mensen echt vandaan komen, en of het wel echte vluchtelingen uit levensgevaarlijke streken betreft.

Hans Beek
Hans Beek3 feb. 2016 - 9:45

Deze arts is een goed mens die echt de handen uit de mouwen steekt en iets doet. Ik vraag me dan ook af hoeveel vluchtelingen er intussen bij peter r, dolf jansen etc op zolder zitten want ook zij zouden toch het voorbeeld gaan geven? :-) Daarnaast is het argument dat we door de instroom van moslimmigranten onze zorg veilig stellen natuurlijk kletskoek: belemmeringen De Raad voor Werk en Inkomen (RWI) heeft Prismant onderzoek laten doen onder Turkse en Marokkaanse meisjes en vrouwen. Het onderzoek richtte zich op motieven en drijfveren om al dan niet voor de zorg te kiezen én op factoren die bepalen of ze er blijven werken en doorstromen naar een hoger niveau. Naast een analyse van arbeidsmarktgegevens en een literatuurstudie zijn interviews gehouden met Turkse en Marokkaanse meisjes en hun docenten op het vmbo en mbo. Ook is gesproken met Turkse en Marokkaanse vrouwen die reeds werken in de zorg. Slechts een klein percentage van Turkse en Marokkaanse meisjes en vrouwen kiest voor een opleiding of een baan in de zorg. Uit het onderzoek blijkt dat naast een aantal algemeen geldende factoren (zoals het slechte imago van de zorgsector en gebrekkig inzicht in de arbeidsmarktperspectieven) ook specifiek culturele factoren deze keuze beïnvloeden. De algemene kennis van de Nederlandse gezondheidszorg is bijvoorbeeld onvolledig en voor een groot deel gebaseerd op de manier waarop de zorg in het land van herkomst geregeld is. Maar ook de status van beroepen in de zorg speelt een belangrijke rol. Het zorgen voor anderen wordt in de eigen cultuur nog niet als ‘echt werk’ gezien. Ook worstelen sommige meisjes en hun familie bijvoorbeeld met de vraag of je als vrouw volgens de Koran een man mag wassen.

1 Reactie
GeachteLezer
GeachteLezer3 feb. 2016 - 11:31

Ik denk dat dat klopt: Werken in de zorg heeft onder (ex-)migranten een lage status. Zij gaan dus niet zorgen voor de oudere Nederlander (zichzelf incluis). -- Wat je helaas gaat zien is een toenemende afbraak van de op onderlingen solidariteit gebaseerde verzorgingsstaat. Een terugkeer naar de familie-afhankelijkheid en focus op eigen groep en cultuur. Met de toename van de hoeveelheid migranten zal dit niet gaan verbeteren, zeker niet omdat een groot deel van hen juist eerder gebruik maakt van hulp en zorg dan eraan toevoegt.

Ulltrafox
Ulltrafox3 feb. 2016 - 9:32

Lieve mensen Ik hoop dat jullie de reportage van KRO NCRV s Brandpunt zojuist even hebben gezien. Net afgelopen op Nederland 2. En ander neem even de moeite om de uitzending op iPad terug te zien. Daar een reportage te zien over de mensensmokkel in Turkije.. Men spreekt duidelijk de stelling uit aan de hand van de beelden en gesprekken, dat Turkije alles erop heeft ingezet om zoveel mogelijk te verdienen aan de mensenstromen. Mensen worden al hier met geblindeerde bussen en touringcars naar de stranden vervoerd. Politie legt ze geen strobreed in de weg, deze maffia is gewapend en schiet iedere reporter overhoop die zich in de buurt waagt, zo zegt de journalist van de KRO ter plaatse. Langs de Turkse stranden worden dagelijks aangespoelde lijken onder nummer begraven. In de kustplaatsen is een bloeiende handel met zwemvesten en autobanden etc. Het goedkopere spul is nep en zo lek als wat. Wie het gebruikt en komt in het water, gaat met zon zwemvest een zekere dood tegemoet. Made in Turkije. De oversteek kost per persson 5000 dollar. Turkse mensen die wisten ook de journalist te vertellen wat er gaat gebeuren met de miljarden van Merkel. Die stoppen ze in de eigen zakken, zo werd gezegd. Dat is nou eenmaal Turkije werd er gezegd...Leuk EU lid kom erbij, net als de Oekraïne. In de Reportage ook een gebeurtenis waarbij vluchtelingen plus kinderen op het nippertje werden gered van een lekgeslagen boot. Deze was van plastic en opblaasbaar met buitenboordmotor. Speciaal gemaakt voor de asielindustrie. Totaal niet zeewaardig maar dat interesseert de Turkse maffia niets. Zelfs de vluchtelingen beseffen niet aan welke ramp ze waren ontsnapt en zeiden het gewoon opnieuw te willen proberen. In de reportage ook een gesprek met een Syrische vrouw die weet hoe gevaarlijk de oversteek is en ze probeerd iedere landgenoot, ook via social media te waarschuwen en vraagt om in hun land te blijven. Men vroeg haar wat ze van het plan vond ( van de PVV) om iedere vluchteling die aankomt in Griekenland direct weer terug te sturen. Ze zei dat dit een fantastisch plan is! Want dan houdt deze ellende met verdrinkende mensen eindelijk eens een keer op. Maar door de mensen in Griekenland op te vangen hou je het drama in stand. Nu......welke mensen op dit forum hebben nu nog het lef om tegen het advies van deze Syrische UN te gaan? Is het ook niet zo dat je als Arts zijnde het principe moet hanteren dat voorkomen beter is dan genezen? Deze arts zou dus om menselijk letsel en leed te voorkomen moeten zeggen: STOP deze oorlogen en STOP de toevloed van asielzoekers !! Maar wat deze persoon doet is in feite de politiek vragen om het probleem in stand te houden. En daarom vanuit het inzicht vanuit deze reportage is dit standpunt verwerpelijk, zelfs vanuit humaan oogpunt. Bekijk de reportage....echt een eyeopener.

1 Reactie
Lo de wijk
Lo de wijk3 feb. 2016 - 12:33

Veel dank. Ik heb geen iPad maar kijk er naar op m'n laptop: "De migrantenmaffia Reportage uit Uitzending Brandpunt 02 februari 2016" http://brandpunt.kro.nl/seizoenen/2015/afleveringen/02-02-2016/fragmenten/de-migrantenmaffia

P. Zwinkels
P. Zwinkels3 feb. 2016 - 9:17

En ondertussen wordt de Joden in Marseille aangeraden 'discreet' om te gaan met hun geloof. Zoals het afzetten van hun keppeltje, vanwege dreiging vanuit Islamitische hoek. . Maar deze nieuwe mensen zullen ons alleen maar welvaart brengen, echt waar. Zoals de geschiedenis heeft uitgewezen.

3 Reacties
P. Zwinkels
P. Zwinkels3 feb. 2016 - 14:35

Beste Isaak, het verschil tussen ons is dat we verschillende groepen als slachtoffer zien. Jij ziet de immigranten (van de laatste decennia) graag als slachtoffers en ziet daardoor niet meer helder. . Ik zie onze verworven vrijheden voornamelijk geslachtofferd worden. Steeds. Maar. Weer. . Ps. 1. Wat heeft Geert Wilders hiermee te maken? Ps. 2. Leuk ook om weer een bekende 'linkse' debattechniek te zien. U stelt mij een vraag, beantwoord deze vervolgens voor mij en valt mij er daarna op aan. Bijzonder amusant!

ElPinguinLoco
ElPinguinLoco4 feb. 2016 - 3:06

Check misschien eerst even uw bronnen vooraleer je alles wat op sociale media passeert zomaar voor waar aanneemt. Enkel Zvi Ammar roept op om de kippa niet meer te dragen, waarvoor hij haast geen enkele steun vindt. Rabbi Haïm Korsia, hoofdrabbijn voor Frankrijk, alsook Roger Cukierman, president van het Conseil Représentatif des Institutions juives de France (CRIF) en Vice President van het World Jewish Congress lieten al duidelijk weten wat voor absurd idee dit is en het in geen enkele hoedanigheid te steunen. Het idee dat dus "wordt aangeraden ‘discreet’ om te gaan met hun geloof" is een leugen, dat wordt absoluut niet gedaan. Of toch niet op een belanghebbende wijze, want ik kan evengoed mensen gaan aanraden pindanootjes in hun neus te duwen, maar veel stof zal het niet doen opwaaien. Laten we stoppen met het verzinnen van verhaaltjes die enkel achterliggende politieke agenda's promoten. En laten we ook stoppen met doemscenario's te verspreiden over die grote boze islam. Want dit ridicule verhaal over Joden in Marseille dient enkel daartoe, maar toch blijft een bepaalde groep het maar verder verspreiden. Lees anders eens een ander artikel op deze site, dat ook mooi de bangmakerij illustreert die door bepaalde groepen wordt bekrachtigd: https://www.joop.nl/nieuws/huffington-post-vluchtelingen-worden-valselijk-beschuldigd-van-verkrachting

P. Zwinkels
P. Zwinkels4 feb. 2016 - 8:05

Isaak. Goed om te zien dat u nog meer linkse trucs toepast. - De tegenstander als dom afschilderen (gebaseerd op niets) - Verkleinwoordjes gebruiken . De geschiedenis zal hard oordelen over mensen als u. Naïef, ontkennend en laf. Weet niet of u kinderen of kleinkinderen heeft; maar dan zou het goed zijn als u probeert te zien welke kant het op gaat met Europa de laatste jaren. Zij zullen niet meer van dezelfde vrijheden kunnen genieten zoals u.

rbakels
rbakels3 feb. 2016 - 8:37

Jammer dat het verhaal niet meteen duidelijk maakt waar het heen gaat. Ik begon het te lezen in het vermoeden dat deze dokters eens goed uit de doeken ging doen wat een vreselijke etters die vluchtelingen zijn, testosteronbommen waarbij geen vrouw veilig is, die hun eigen vrouw als een slaaf behandelen, en die uit een cultuur komen die volstrekt onverenigbaar is met de onze. Niets van dat alles dus. We moeten eens goed nadenken wat er eigenlijk met onze eigen cultuur aan de hand is dat we zo afgestompt zijn dat we liever naar Wilders, De Telegraaf en het AD luisteren dan de realiteit onder ogen zien. Maar zijn de feiten van "Keulen" dan niet ernstig genoeg? Ten eerste staat helemaal niet vast dat de daders in Keulen vluchtelingen waren. Het probleem was juist dat ze in de menigte makkelijk weg konden komen. En verder zullen er op de vele duizenden vluchtelingen allicht een paar gestoorden zitten.

1 Reactie
Frank Lenssen2
Frank Lenssen23 feb. 2016 - 13:22

Goede inzending, Frits (09:37u) - wat je zegt klopt, en de vraag die je bij 'Keulen' stelt is zinnig, en 'Keulen' is nog steeds een mysterie, al gaan nogal wat overhaaste (en overspannen?) medereageerders ervan uit dat het een massa-aanranding met heel veel diefstallen door vluchtelingen was. Dat is eng: soms denk ik: ze hadden graag dat het allemaal waar en bewezen is, ze willen dat misschien zelfs, om hun verschrikkelijke woede en afkeer te legitimeren. Dat lukt niet, en het heeft er veel schijn van dat dat ook niet gaat lukken. Het enige wat men tot dusver met enige zekerheid kan zeggen is: er zijn dingen gebeurd, de schaal is onbekend, de dingen die lijken vast te staan komen op conto van Noordafrikanen die weliswaar ook met een onzekere status in Duitsland verblijven, maar dat dan al langer. Ze horen niet bij de recente grote influx van asielzoekers. Ze zijn 'minimaal ingeburgerd', mijn term, en zijn bekend met de geografie ter plekke. Ze worden in de gaten gehouden omdat ze zich regelmatig schuldig maken aan zakkenrollen. Dat gaat via het 'Antanzen', één persoon danst swingend tegen een passant aan, en leidt hem zo af, zijn kompaan pikt ondertussen de portemonnee van die passant. Ik geloof op basis van wat ik nu weet dat de mythe dat veel mannen uit de AZCs aldaar 'testosteronbommen', dan wel 'tuberculosetestosteronbommen' zijn, net in Duitsland gearriveerd, agressief en geil als boter, en dus heel erg gevaarlijk; dat die, zoals elke mythe, onwaar is. Sterker nog: het is een vuile en doortrapte leugen, en de oorsprong ligt bij Wilders en de TMG-groep, vooral. Ik zou het persoonlijk niet erg vinden als Wilders en diezelfde TMG-groep (haar vertegenwoordigers in de media, bijvoorbeeld de redactie van GeenStijl, die kwam met die 'tuberculosetestosteronbommen' aankakken), wegens laster en smaad betekenisvolle (geld)straffen zouden krijgen. Je mag niet zomaar alles zeggen, en de ook de vrijheid van meningsuiting kent zo haar grenzen. Alleen de gekende reactionaire idioten en aartsleugenaars, die de verhoudingen tussen mensen op scherp zetten, die zien dat anders. Maar daar zijn het dan ook idioten voor.

helvetiaan
helvetiaan3 feb. 2016 - 7:02

Als u de foto’s misleidend vindt dan moet u daar de arts en zijn relaas niet op aan zien. - See more at: http://www.joop.nl/opinies/duitse-arts-onthult-zo-gaat-het-er-echt-aan-toe-in-azcs#sthash.SX7DEOhA.dpuf

Droog2
Droog23 feb. 2016 - 1:34

Ondanks de herhaalde bewijzen uit het verleden dat wij in Nederland heel goed kunnen omgaan met vluchtelingen en er economisch voordeel uit kunnen halen, toch steeds die weerstand. Wees dan consequent, stuur de hugenoten terug, de katholieken die uit Duitsland gevlucht zijn, de industriëlen die van België naar hier kwamen. Eens zien wat er dan nog van Nederland overblijft. Vroeger hadden we de moed en kunde om dankzij de vluchtelingen onze welvaart naar een hoger peil te brengen. En dan zouden we nu naar de hardst schreeuwende minderheid moeten luisteren die niet verder kijkt dan het volgende loon/"loon" strookje? De toekomst begint bij jezelf. Wat doe jij er aan om je verzorging mogelijk te maken wanneer je die nodig hebt?

7 Reacties
peterh2
peterh23 feb. 2016 - 6:11

Toen waren wij 'opvang in de regio', dat is niet te vergelijken met een migratiestroom die duizenden kilometers door tientallen landen trekt op de meest royale voorzieningen. . Als morgen een burgeroorlog in België of Duitsland zou uitbreken dan vangen wij er miljoenen op, daar ben ik van overtuigd. Dat gaat ook veel makkelijker omdat de culturele en religieuze verschillen veel kleiner zijn en veel mensen ook weer terug zullen gaan achteraf.

Mark Gh
Mark Gh3 feb. 2016 - 6:33

Het verleden lijkt ook aan te tonen dat er misschien wel korte termijn voordelen te halen zijn, maar op lange termijn niet en sociale voordelen zijn er al helemaal niet.

ratio2
ratio23 feb. 2016 - 9:23

Drogredenering. De tijden waren anders (mensen namen genoegen met veel minder), de groepen die kwamen waren anders (leken meer op ons) en Nederland was anders (minder voorzieningen voor iedereen, burgers en vluchtelingen). Vluchtelingen in Nederland integreren gaat een kwestie van de lange adem worden. Decennia lang gaan we er last van hebben, omdat ze niet de taal spreken, getraumatiseerd zijn, moeilijk aansluiting zullen kunnen vinden met de Nederlandse arbeidsmarkt en omdat ze gediscrimineerd gaan worden. Those are the facts. Betekent dat dat je ze de deur kunt wijzen? Nee. Wat het wel betekent is dat je een goede scheiding maakt waarbij je de echte vluchtelingen opvangt en de rest zo goed en kwaad als het kan probeert uit te zetten. De echte vluchtelingen probeer je vervolgens te helpen met integreren, of met terugkeer als het nog ooit veilig wordt, maar daar moet je niet vanuit gaan. Gaat dat leuk worden? Nauwelijks. Gaat het geld kosten? Zeker. Gaan we nog jaren en jaren in het gezeik zitten van alle kanten? Onvermijdelijk. Maar er is simpelweg geen andere realistische/min of meer humane optie. Dus we kunnen het maar beter gewoon accepteren en proberen er het beste van te maken.

fugazi
fugazi3 feb. 2016 - 9:46

Helaas blijkt dat van alle asielzoekers die de laatste 30 jaar zijn binnengekomen, het overgrote deel de samenleving alleen maar geld kost. Aan bijstand. Aan criminaliteit en noem maar op. We moeten er gewoon niet meer aan beginnen. Klaar. 'Wat doe jij er aan om je verzorging mogelijk te maken wanneer je die nodig hebt?' Ook weer zo'n dooddoener. Mocht dat een probleem worden in de toekomst, zoeken we dan mensen uit andere landen zoals bv uit Azie waar we nu al kijken voor nanny's e.d. De mensen die nu komen zijn daar toch niet geschikt voor.

Beerend4
Beerend43 feb. 2016 - 9:52

@droog, en je hebt zeker al een paar vluchtelingen thuis opgenomen... Doneert rijkelijk.geld aan hulporganisaties voor vluchtelingen... Beter wereld begint bij jezelf toch...

Moeder Pietje
Moeder Pietje3 feb. 2016 - 12:19

@ ratio Flinke versobering van voorzieningen en uitkeringen voor immigranten, een goed grenscontrole zijn dingen die en goed voor ons en goed voor degenen zijn die nu risico's aangaan om hierheen te komen. Er wordt wel gezegd ook dat ze cultureel hier moeite zouden hebben te aarden. Ik denk dat idee niet meer opgaat. De islamitische populatie is hier dermate groot dat ze daar op aansluiten. Binnen die eerst genoemde populatie was al decennia vaak weinig reden om zich aan te passen, men sloot zich gewoon op in de al aanwezige islamitische wijken.

Moeder Pietje
Moeder Pietje3 feb. 2016 - 22:59

Als de berichten ons niet misleiden heeft een en ander al geleid tot remigratieacties van "vluchtelingen".

JanB2
JanB23 feb. 2016 - 0:46

Hear!!!

OlavM
OlavM3 feb. 2016 - 0:17

Een prachtige, aangrijpende brief, van een directe getuige, van iemand die zijn handen uit de mouwen steekt, nuttig, ja broodnodig werk verricht en met zijn voeten in de modder staat. Natuurlijk laat hij zijn gevoel meespreken; je hebt een hart van steen als je dat niet zou toelaten. Gelukkig bestaan ook nog deze mensen, die niet op cynische wijze negatief generaliseren, barstens vol vooroordelen zitten, vooral aan hun eigen materiële behoeften denken, en -dat zie je hieronder ook weer veel gebeuren- op één puntje aanhaken en dat bekritiseren, zonder het gehele verhaal tot zich door te laten dringen en daar iets mee te doen.

8 Reacties
Droog2
Droog23 feb. 2016 - 1:18

Precies

Phoenix van Milete
Phoenix van Milete3 feb. 2016 - 8:29

= Natuurlijk laat hij zijn gevoel meespreken; je hebt een hart van steen als je dat niet zou toelaten. = . Echter gevoel en verstand dienen in balans te zijn; dit artikel laat het gevoel de vrije loop en het verstand buiten beeld. = Gelukkig bestaan ook nog deze mensen, die niet op cynische wijze negatief generaliseren, barstens vol vooroordelen zitten,....= . Zoals mensen die iedereen die tegen immigratie zijn wegzetten als dommeriken die het niet hebben begrepen of anders zijn het xenofoben. . =........ vooral aan hun eigen materiële behoeften denken, ........= . Zoals de schrijver van dit artikel, die denkt aan het in stand houden van de pensioenen en de verzorgingsstaat, ondanks de vergrijzing, middels immigratie. Deze wens strookt trouwens niet met de werkelijkheid; de ervaring is van de westerse landen is dat immigranten uit het MO en noord Afrika maar moeilijk integreren en per saldo geld kostten. Daar komt de sociaal maatschappelijke ontwrichting, die langzaam maar gestaag doorgaat, bij. Kijk maar eens naar dit artikel uit het NRC: http://www.nrc.nl/next/2016/02/02/juf-we-kunnen-de-vormen-van-uw-lichaam-zien-1587600

Mark Huysman
Mark Huysman3 feb. 2016 - 9:58

[Zoals mensen die iedereen die tegen immigratie zijn wegzetten als dommeriken die het niet hebben begrepen of anders zijn het xenofoben.] Ze zetten zichzelf weg als xenofoben en fascisten. Zoals ene Phoenix van Milete die elders schrijft: “De bottom line is: Liever een nazi dictatuur van eigen makelij dan een infiltratie van een gewelddadige en intolerante woestijncultuur die niet de onze is.”

Lo de wijk
Lo de wijk3 feb. 2016 - 11:12

@Phoenix van Milete Dank voor die link naar dat NRC artikel "Juf, we kunnen de vormen van uw lichaam zien". Daar komen de drastische verschillen tussen onze culturen wel heel erg sterk uit de doeken, verteld door onderwijzers uit hun praktische ervaringen in de klas. Bijna angstaanjagend als we bedenken dat er ook toekomstige politici en beleidsmaker onder die jongere zitten. Maar gelukkig hebben we democratie, en zal niet de minderheid uiteindelijk beslissen in ons land hoe we moeten leven. Het kan echter wel voor veel spanningen zorgen, Dat ervaren die leerkrachten nu al in de klas.

Dunya2
Dunya23 feb. 2016 - 13:03

""Bijna angstaanjagend als we bedenken dat er ook toekomstige politici en beleidsmaker onder die jongere zitten". Maak je maar geen zorgen daarvoor moet hoger onderwijs gevolgd worden, wat niet voor iedereen weggelegd is. Allicht dat een ijverige vluchteling die positie kan bereiken. Gun het een ander in plaats van zo negatief te zijn.

Lo de wijk
Lo de wijk4 feb. 2016 - 9:32

@Dunya Het artikel gaat als ik het goed begrijp niet specifiek over vluchtelingen maar over kinderen van autochtone en allochtone kinderen, in het bijzonder kinderen van moslims. Daar boterd het blijbraar niet tussen, en dat is een veeg teken. Want als die met diezelfde ideeen de maatschappij in gaan kan je op je vinggers natelllen dat het enorme spanningen en conflicten als gevolg zal hebben. Uiteraard zal een aantal vluchtelingen een hogere opleiding gaan volgen, zij het een minderheid. En als ze ook die door de onderwijzers beschreven mentaliteit hebben, zal de universiteit daar waarschijnlijk geen verbetering in brengen. De leiders van de terroristen hebben juist vaak een hogere opleiding gevolgd. Dus sorry dat ik niet optimistisch ben daarover. Al heb ik wel de hoop dat er iets positief zal veranderen. En dat verwacht ik ook.

Dunya2
Dunya24 feb. 2016 - 12:22

@ Lo de wijk Degenen die een universitaire opleiding volgen zijn over het algemeen een andere slag mensen dan die van het VMBO (-kader). Dat soort grapjes of opmerkingen over vrouwen zijn typisch VMBO-grapjes, waar wetenschappers (autochtonen EN allochtonen) geen humor in zien. Dus het heeft meer met de sociale-economische omstandigheden en het denkniveau van die leerlingen te maken dan hun afkomst.

Dunya2
Dunya24 feb. 2016 - 12:28

correctie: sociaal-economische omstandigheden

Brigitte Schrijvers
Brigitte Schrijvers2 feb. 2016 - 23:53

Goed geschreven! Mijn complimenten.

Frank Straathoff
Frank Straathoff2 feb. 2016 - 23:21

Als we met dezelfde lat blijven meten kunnen we nog wel een miljard vluchtelingen en economische migranten verwachten. Iedereen snapt dat dan uiteindelijk onze welvaart (en beschaving) zal bezwijken en dat deze stroom vluchtelingen/migranten dus een keer ingedamd moet gaan worden. Geen rocket science lijkt me. De vraag is alleen: wanneer?

13 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman3 feb. 2016 - 0:40

[De vraag is alleen: wanneer?] Als we een einde hebben gemaakt aan de oorlogen en absurde ongelijkheid. Lastig zolang jouw geliefde zombie kapitalisme de planeet in de greep heeft.

Droog2
Droog23 feb. 2016 - 0:44

Het staat ook al in het stuk. De grootste reden waarom onze welvaart in gevaar komt zijn niet de vluchtelingen maar het feit dat er hier steeds minder mensen zijn in de werkende leeftijd. Het is geen wat als verhaal maar een feit. Terwijl onze verzorgingsstaat in gevaar komt omdat we steeds minder mensen hebben is het "rocket science" om mensen die hier kunnen werken buiten de deur te houden? Die raket van je gaat de grond niet verlaten.

Frank Straathoff
Frank Straathoff3 feb. 2016 - 1:45

@mark Goed dus jij stelt dat er pas een halt geroepen moet worden aan massale immigratie als er 1. Geen oorlogen meer zijn 2. Geen ongelijkheid meer is in de wereld 3. Eigenlijk pas als er geen kapitalisme meer is... Snap je nu hoe moeilijk het soms is voor realisten om met dit soort dagdromerijen om te gaan?

Frank Straathoff
Frank Straathoff3 feb. 2016 - 1:52

@droog Nou en of die raket vliegt! Het stuk is niet door een econoom geschreven maar door een arts/idealist. Het argument van arbeidsvoorraad op termijn wordt door velen weersproken. Even bijlezen zou ik zeggen. Daar komt bij dat deze groepen de gemeenschap doorgaans geld kosten dan opleveren, ook op langere termijn. Affiin, voor jou kunnen het er niet genoeg zijn dus. Laat Afrika, Midden Oosten en centraal Azie maar komen, Droog vindt dat het wel kan...

Mark Huysman
Mark Huysman3 feb. 2016 - 9:40

Het is dagdromerij om te denken dat er geen vluchtelingen en migranten meer zijn zolang er nog overal oorlog en ellende is. Ongelijkheid zal niet volledig uit te bannen zijn maar de huidige fase waarin 62 mensen evenveel hebben als de helft van de wereldbevolking is voorbij het absurde.

fugazi
fugazi3 feb. 2016 - 9:49

Mark: 'Als we een einde hebben gemaakt aan de oorlogen en absurde ongelijkheid' Wie is 'we'? En waarom zou ik een einde moeten maken daaraan? We sturen al tig jaar geld naar Afrika. Het werkt gewoon niet. Waarom is dat mijn probleem? Droog: Wat heeft het voor een nut om hier mensen naartoe te halen vanwie belend is dat ze de rest van hun leven in de bijstand zullen zitten? Wat levert dat op?

Droog2
Droog23 feb. 2016 - 10:42

@ Frank Straathoff Je hoeft alleen maar, op gelet te hebben in school, om te weten dat wij geen standaard bevolkings piramide hebben, om je heen te kijken om te weten dat er niet veel aanwas is, naar andere landen te kijken waar dit proces al langer speelt en de problemen die zij nu hebben qua verzorging. En dan nog een op tel som maken. Ik weet niet of je invulling van wat ik wel zou vinden gepast is. Het laat in ieder geval zien hoe je werkt en de waarde van je uitspraken. Dank je.

Moeder Pietje
Moeder Pietje3 feb. 2016 - 12:27

En dat is pas echt een nivelleringsfeestje voor de multiculturalisten. Laat iedereen van elders maar komen en we zakken af naar het niveau van veel armere landen. Dan is wel alles eerlijker verdeeld.Dat is waar. Maar dan ook niet blijven mekkeren over slechtere uitkeringen en andere faciliteiten, ok? Riemen vast, hier gaan we. Opperste dialectiek. Opgeklommen naar een land in goede doen(alhoewel dat dank zij de neoliberalisering en hulp van de PVDA)al voor velen behoorlijk afgebroken is geworden)dalen we nu weer af naar een slechter niveau. Ooit zal alles weer beter gaan. Maar dat gaan wij niet meer mee maken. Toch mooi, als je vol idealen zit.

Lo de wijk
Lo de wijk3 feb. 2016 - 13:05

Er zijn mensen die denken "Hoe meer zielen, hoe meer vreugd." Alleen gaat die vlieger niet op als je al een van de meest dichtbevolkte landen van de wereld bent. Wanneer zeggen die mensen "Meer kan niet."? Als we geen vrije natuur meer hebben en de torenflats in de wolken staan met de hoogste verdiepingen, en het technisch niet mogelijk is ze nog hoger te bouwen? Of toch al lang voordat het zover zou komen? En dan laat ik de vele andere sociale factoren nog buiten beschouwing.

Frank Straathoff
Frank Straathoff3 feb. 2016 - 15:26

@Isaac Moeilijk hè om de de hyperbool (van een miljard mensen) als stijlfiguur te herkennen? Ik stel dat als we niet met een andere lat gaan meten, we de hele derde wereld hier kunnen verwachten (let op hyperbool) en dan bezwijkt ons systeem. En ik denk nogmaals dat iedereen het daar wel mee eens is. De vraag is dus ook, wanneer is genoeg, genoeg? Ja, en ik verwijt mensen van dagdromerij als zij stellen dat vluchtelingen/migranten welkom blijven zolang er nog oorlogen zijn (?) er nog ongelijkheid bestaat (?) en zo lang er kapitalisme bestaat (?). Dagdromerij is dan nog een understatement.

Jan Willem deBoer
Jan Willem deBoer3 feb. 2016 - 18:03

Isaak daar moet je geen stijlfiguur tegen aan gooien maar de helft van het Duitse budget van een miljard of vijftig.

Frank Straathoff
Frank Straathoff3 feb. 2016 - 18:16

@Isaak Ik kan je niet overtuigen, zoveel is duidelijk. Jij blijft primair gericht op de persoon die een andere mening heeft dan op wat hij te zeggen heeft. Ik stel nogmaals; op enig moment is genoeg, genoeg. De vraag is, wanneer? Simple as that... Wanneer is voor jou het punt bereikt dat er genoeg vluchtelingen/migranten in Nederland zijn aangekomen? Nooit? Nu al? Nog 100.000? Nog 1 miljoen? Nog 20 miljoen? Wanneer Isaak?

Frank Straathoff
Frank Straathoff4 feb. 2016 - 9:15

@Isaac Je waagt je niet aan getallen, en dat begrijp ik, maar je geeft daarmee wel impliciet aan dat op enig moment voor jou dus ook de maat vol is. Slechts dit laatste gegeven is wat ik probeerde te stellen... op enig moment kan het niet verder en waarom kost het de linkse roze brillenbrigade zoveel moeite dat te onderkennen. Overigens keert de wal het schip want van links tot rechts denkt men er inmiddels min of meer hetzelfde over nl. dit kan zo niet langer. In (jouw) alinea 6 t/m 9 geef je een aantal oplossingsrichtingen aan die doen vermoeden dat je verder denkt dan 'hou die grenzen maar open'. Er zitten goede en haalbare oplossingen tussen waarbij wmb alle efforts gestopt moeten worden in het 1. Beëindigen van het conflict 2. Opvang in de regio en 3. Bewaken van de EU buitengrenzen (ook middels 24/7 marine blokkade grens Turkije/Griekenland en N-Af/Italie. Echte en verifieerbare oorlogsvluchtelingen ter plekke selecteren en menswaardig transport en opvang bieden in EU. Blijft het een gatenkaas (Duitsland)? Dan een mini-Schengen of zelf grenzen dichten. Bottomline... Contract opstellen met vluchtelingen met als strekking dat indien conflict voorbij is iedereen terug gaat. Tot slot. Vanwaar toch die linkse reflex om elk ander geluid onder het Wilderskamp te scharen? Ik voel me meer thuis in de CDA hoek als het om de asieldiscussie gaat. Het raakt me verder niet, daar gaat het niet om, maar het komt zo infantiel over. Moet ik jou een AFA fan noemen omdat dat zo lekker de andere kant op bekt? Gewoon niet doen, dan neemt men je serieuzer.

Lo de wijk
Lo de wijk2 feb. 2016 - 22:27

De Syriërs die gevlucht zijn wonen nog steeds in hun eigen land. Zo'n 6.5 miljoen. Ze zijn voor IS, Al Nusra enz. gevlucht naar VN kampen die met medewerking van hun regering zijn gebouwd. Of naar familie of andere woningen in voor hun veilige gebieden waar die terroristen de macht niet hebben. Er vluchten zelfs mensen uit Irak, Afghanistan en Somalië naar die VN kampen in Syrië. Het staat allemaal in dit VN rapport: "2015 UNHCR country operations profile - Syrian Arab Republic" http://www.unhcr.org/pages/49e486a76.html

4 Reacties
Lo de wijk
Lo de wijk2 feb. 2016 - 22:29

Correctie: "De meerderheid van de Syriërs die gevlucht zijn wonen nog steeds in hun eigen land..."

johannn2
johannn23 feb. 2016 - 0:07

Lo de wijk, Beetje warrig verhaal, maar allé, Je bent off topic Lo. Het gaat om mensen die bijna zijn gecrepeerd tijdens hun vlucht. Die vaak bij die vlucht dierbaren hebben verloren. En die nu basale verzorging nodig hebben in afwachting van hun verzoek om erkenning als vluchteling. Uit jouw hele verhaal proef ik, dat jij hen die niet wenst te geven. Right ? .

Lo de wijk
Lo de wijk3 feb. 2016 - 0:41

@Johann U proeft maar wat u wilt. Ik zeg enkel dat het veel beter zou zijn Syrië te helpen met al die Syriërs die binnen Syrië zelf vluchten en de mensen die uit Irak, Afghanistan, en Somalië naar Syrië vluchten. In plaats van dat niet te doen omdat de "elite" regime change in dat land wil zien uit economisch eigenbelang. Of dal land zelfs naar de knoppen te helpen zoals ze dat deed met Libië. Ze zien nog liever een gefaalde staat dan een staat met een leider die niet voor hun belangen opkomt maar voor de belangen van hun burgers. Gaddaffi deed dat, evenals Assad dat doet. Maar om de massa achter bloedige oorlogen te krijgen worden de leiders eerst een tijd grondig via de MSM gedemoniseerd met de grofste vervalsingen en leugens over hen.

Lo de wijk
Lo de wijk4 feb. 2016 - 5:14

@Isaak Hendriks Het overgrote deel van de Syrische vluchtelingen bevindt zich in Syrië zelf volgens dat VN rapport. Dus het is logisch dat we die mensen daar zoveel mogelijk helpen. En omdat die VN kampen daar zijn met medewerking van de Syrische regering -volgens het rapport- is het logisch die regering daarbij te steunen in plaats van die te marginalisren, laat staan tegen te werken of te boycotten. En ja, er vluchten ook mensen uit die andere in dat VN rapport genoemde landen naar toe. Dus ook helpen de situatie voor de mensen in Irak, Afganistan, en Somalië helpen verbeteren zou goed zijn. Maar we hebben nu eenmaal maar beperkte middelen daartoe. En de kampen bevinden zich in Syrië waar de meeste vluchtelingen verblijven.

joopxxx
joopxxx2 feb. 2016 - 22:02

Mooi geschreven !!

IloveIsrael
IloveIsrael2 feb. 2016 - 21:28

Ja lieve Digibeta, bij veel mensen zijn de schellen van de ogen gevallen, bij jou nog niet zo te lezen. Maar dat komt vanzelf, vroeg of laat ga je een keer uit, wordt je passeerd na 6 jaar op een wachtlijst te hebben gestaan voor een huurwoning, wordt je achtergesteld bij één of andere baan bij de gemeente etc. Ik geef milde voorbeelden hoor.

5 Reacties
Sol Invictus
Sol Invictus2 feb. 2016 - 22:58

"Ik geef milde voorbeelden hoor." ik vind deze voorbeelden van liegen behoorlijk extreem, eerloos, en laf.

johannn2
johannn22 feb. 2016 - 23:59

spitjm, IloveIsrael behoort tot het kamp van de mensen die denken, dat als je een leugen maar vaak en hard genoeg herhaalt, dat het dan vanzelf een waarheid wordt. .

Mark Huysman
Mark Huysman3 feb. 2016 - 0:41

ILoveApartheid?

Mark Gh
Mark Gh3 feb. 2016 - 6:27

Het voorbeeld van de wachtlijst was anders tot een week geleden gewoon beleid.

IloveIsrael
IloveIsrael3 feb. 2016 - 8:29

Vervelend dat zo'n lijstje niet te weerleggen is. Je kunt er op schelden en de schrijver afbekken maar weerleggen lukt nog niet zo he.

nesje2
nesje22 feb. 2016 - 21:22

beste Mees. Deze mensen hadden in het eerste beste land waar ze aankwamen hulp kunnen krijgen. Maar eerst met de kinderen door al die ellende gaan,om dat ze maar een doel hebben. naar Duitsland! en niet in die al die landen waar ze door heen kwamen. je mag zelf invullen waarom ze deze barre tocht doorstaan hebben. en ieder realist weet dat binnen zeer korte tijd plan B in werking gaat. omdat het totaal geen draagvlak meer is.

4 Reacties
Droog2
Droog23 feb. 2016 - 0:54

Duitsland kampt zoals je in het stuk had kunnen lezen met een gebrek aan mensen in de werkende leeftijd. En heeft de wijsheid getoond om naar kennis te handelen. Ik vind het de verantwoordelijkheid van iedereen die in 2060 nog fatsoenlijke verzorging wil hebben zich in te zetten voor die verzorging. Dus help de mensen die jou gaan helpen. Geef ze scholing en het werk volgt vanzelf.

Hans Beek
Hans Beek3 feb. 2016 - 9:25

@droog: belemmeringen De Raad voor Werk en Inkomen (RWI) heeft Prismant onderzoek laten doen onder Turkse en Marokkaanse meisjes en vrouwen. Het onderzoek richtte zich op motieven en drijfveren om al dan niet voor de zorg te kiezen én op factoren die bepalen of ze er blijven werken en doorstromen naar een hoger niveau. Naast een analyse van arbeidsmarktgegevens en een literatuurstudie zijn interviews gehouden met Turkse en Marokkaanse meisjes en hun docenten op het vmbo en mbo. Ook is gesproken met Turkse en Marokkaanse vrouwen die reeds werken in de zorg. Slechts een klein percentage van Turkse en Marokkaanse meisjes en vrouwen kiest voor een opleiding of een baan in de zorg. Uit het onderzoek blijkt dat naast een aantal algemeen geldende factoren (zoals het slechte imago van de zorgsector en gebrekkig inzicht in de arbeidsmarktperspectieven) ook specifiek culturele factoren deze keuze beïnvloeden. De algemene kennis van de Nederlandse gezondheidszorg is bijvoorbeeld onvolledig en voor een groot deel gebaseerd op de manier waarop de zorg in het land van herkomst geregeld is. Maar ook de status van beroepen in de zorg speelt een belangrijke rol. Het zorgen voor anderen wordt in de eigen cultuur nog niet als ‘echt werk’ gezien. Ook worstelen sommige meisjes en hun familie bijvoorbeeld met de vraag of je als vrouw volgens de Koran een man mag wassen.

Jan Willem deBoer
Jan Willem deBoer3 feb. 2016 - 9:29

Onzin Droog Duitsland heeft 4% werkloosheid, net voldoende voor de nodige arbeidsmarkt flexibiliteit. Werkgevers stellen nu al schrijf de 1ste generatie af, geef ze levenslang een uitkering en richt je op de jeugd, leidt die goed op voor de toekomstige arbeidsmarkt. Daarbij vergeten ze twee zaken die voor hun niet relevant zijn. -1- Kinderen van ouders die een leven lang aan het staatsinfuus hangen presteren niet geweldig om het eufemistisch uit te drukken, met als resultaat, in combinatie met een islamitische achtergrond -2- problemen met een aanzienlijk deel van de 2de en 3de generatie, qua integratie en/of aanpassing. Laten we gemakshalve ervan uitgaan dat alle 450.000 geïdentificeerden daadwerkelijk slechts Syriërs zijn en dat de 650.000 uit het systeem verdwenen, wel geregistreerd, niet geïdentificeerd, niet in de illegaliteit onderduiken of nog beter, helemaal niet bestaan. De mogelijkheid bestaat dat Syriërs beter zullen integreren dan bijvoorbeeld Marokkanen uit het Rif, ik ga daar zelfs van uit op basis van eigen ervaring. Dan nog is uw betoog als potentiële oplossing voor vergrijzing niet meer dan een natte wensdroom van werkgevers, waarbij zij het voordeel van de best presterende 2de generatie krijgen en waarbij alle kosten en nadelige sociale en maatschappelijke gevolgen ten laste vallen van de (EU)maatschappij. In vergelijking met kennismigratie als oplossing voor vergrijzing is het een levensgevaarlijk experiment. De geschatte kosten worden tot 2017 nu al gebudgetteerd op 50 miljard (€ 28.000 voor volwassenen, € 44.000 voor kinderen). Nog is er vanwege een betalingsoverschot van € 20 miljard niet bezuinigd, maar Schäuble begint al voorzichtige uitspraken te doen in die richting. Er is heel veel te zeggen voor het geven van veiligheid aan bedreigden in de regio, er is zelfs veel te zeggen om dat gecontroleerd voor de allerzwaksten (kinderen, ouderen en vrouwen) tijdelijk in de EU aan te bieden. Oplossing voor de vergrijzing is voor het tweede echter een non argument.

Ravens
Ravens3 feb. 2016 - 9:47

@Droog, ook de nieuwkomers worden oud, oplossing nog meer mensen?

srgt Hartman
srgt Hartman2 feb. 2016 - 21:06

Vechtpartijen, steekpartijen, vernedering van homo's en andere niet-moslims. Zo gaat het er ook echt aan toe in azc's. Ik kan me nauwelijks voorstellen dat al die verkleumde kinderen dat op hun geweten hebben..

2 Reacties
nesje2
nesje23 feb. 2016 - 7:40

De rijke golfstaten misschien een geweten geven

Sardar2
Sardar23 feb. 2016 - 10:36

@ srgt Hartman, 2 februari 2016 at 22:06 Die kinderen hoeven geen krokodillentranen van uw. U zal over 5-10 jaar hetzelfde kinderen ook verkleumen met uw oordeel over hun geloof.

Samarkand
Samarkand2 feb. 2016 - 20:28

Ik heb vorig jaar zomer bloembollen moeten eten, uit noodzaak. Wat nou rijk land?

4 Reacties
Nick Ros
Nick Ros2 feb. 2016 - 23:24

Bloembollen zijn veel duurder dan uien per kilo. Dus een lulverhaal.

Sol Invictus
Sol Invictus2 feb. 2016 - 23:25

"Ik heb vorig jaar zomer bloembollen moeten eten, uit noodzaak." probeer aardappels, kan je ook nog op wintersport. Het Oostenrijkse Lüge schijnt erg mooie pistes te hebben.

Moeder Pietje
Moeder Pietje3 feb. 2016 - 13:23

Vroeger kon je in Rotterdam bij de Grote Markt a d Blaak nog weleens achtergelaten fruit en groenten mee nemen. Wel regelmatig spul wat binnen 1 dag opgegeten diende te worden maar ik klaagde niet. In het het kader van "Rotterdam, schoon, heel, veilig" is dit ouderwetse verschijnsel verdwenen. Ik kwam pas laat achter het verschijnsel "dumpster-diven"(supermarkten die spul weggooiden in hun afvalcontainers en een optie boden voor aanlenging van het budget). Maar ook dit verschijnsel is op zijn retour. Zo wordt het aan alle kanten steeds lastiger om te overleven als je in de knel zit. Ik zal het alternatief maar niet benoemen.

Samarkand
Samarkand4 feb. 2016 - 12:34

@Nick Ros - Als je denkt dat ik ze zelf had gekocht, dan wel ja. Je kan ze ook ergens gaan opgraven, idioot. @spitjm - Op aardappels heb ik maanden geleefd, kan je je voorstellen dat je op een gegeven moment daar ook geen geld meer voor hebt?

rick verdonschot
rick verdonschot2 feb. 2016 - 20:21

Dat het huidige economische systeem op instorten staat valt echt niet op te lossen door het importeren van grote groepen mensen. Je hoeft geen econoom te zijn om in te kunnen zien dat exponentiële groei niet mogelijk is op een planeet die niet groeit. Ik maak me -als 34 jarige- echt geen illusies dat ik ooit iets van een pensioen zal krijgen. De tijden zijn veranderd...er is geen toenemende welvaart meer, huizenprijzen verdubbelen niet meer iedere 15 jaar.

Sardar2
Sardar22 feb. 2016 - 19:59

In de komende vier jaar zullen naar schatting minimaal nog een miljoen vluchtelingen uit Syrië, Irak en Afghanistan toegelaten worden. Hopelijk zullen we de tekorten van nu niet meer meemaken. Het is niet menswaardig en ook niet Europa waard. Wie er problemen mee hebt, in de zin van inleveren van welvaart en voorzieningen voor korte tijd, moet beseffen dat het ook een garantie is om in lange termijn deze welvaart en voorzieningen voor iedereen op peil houden. Wie er niet mee eens is heeft pech, en kan even de biezen pakken en naar verre landen vertrekken, waar de welvaart en voorzieningen nog verder zoek raken!

4 Reacties
peterh2
peterh22 feb. 2016 - 22:56

[Wie er niet mee eens is heeft pech, en kan even de biezen pakken en naar verre landen vertrekken.] . En als het een meerderheid is die het er niet mee eens is, wat dan? Moeten dan de 'voorstanders' hun biezen pakken of kunnen die accepteren dat hun naïeve idealen wellicht onvoldoende draagvlak hebben in de samenleving anno 2016?

Sardar2
Sardar23 feb. 2016 - 9:44

@ peterh, 2 februari 2016 at 23:56 [En als het een meerderheid is die het er niet mee eens is, wat dan?] Dan moeten ze hun biezen pakken en ophoepelen uit andere landen en hun landsgrenzen hermetisch afsluiten, alsof ze er niet bestaan! In een globaliserende wereld is geen ruimte voor gesloten landen. Het is uiterst dom om te denken men kan met stemmen de wereldontwikkelingen richting geven. Men kan ermee hooguit zichzelf voor schut zetten en dat doet Wilder en conservatieve nationalisten.

Doppert2
Doppert23 feb. 2016 - 9:55

Wat bedoelt u met garantie? De instroom van migranten/vluchtelingen is geen garantie voor de welvaart. In tegendeel zelfs, nu is al duidelijk (althans in Duitsland) dat zo'n 80% nooit een baan zal hebben en van die overige 20% moet nog maar blijken of ze uiteindelijk (economisch gezien) de balans in het voordeel laten uitslaan. Uiteindelijk zal deze instroom meer kosten dan het gaat opleveren, dus van behoud of zelfs verbetering van de welvaart zal niet veel terechtkomen. Lees ook de rapporten over de vluchtelingengroepen die tot nu toe in Nederland asiel hebben gekregen. Op wat uitzonderingen na zijn ook die cijfers niet hoopvol.

Sardar2
Sardar23 feb. 2016 - 13:01

@ Doppert. 3 februari 2016 at 10:55 [Wat bedoelt u met garantie?] Het betaalbaar houden van de huidige welvaart in het weten is ook degelijk afhankelijk van relatie met de rest van de wereld. Afgezien hoe deze verhoudingen tot stand komen, het bestaan daarvan is een garantie voor morgen. Wie zijn deuren dicht doet houdt niet alleen niet uitgenodigde gasten buiten maar ook de nut van buitenaf. Het is niet een eenrichtingsverkeer!

Kalmthout
Kalmthout2 feb. 2016 - 19:23

Mooi hoor, empathisch vermogen en zo. Maar wat heb je aan al die empathie als je willens en wetens mensen in handen van louche smokkelaars laat vallen, een levensgevaarlijke oversteek laat maken en honderden kilometers laat lopen. Misschien was wat meer ratio en pragmatisme hier meer op z'n plaats geweest. Maar ja, met empathie is het nog altijd goed pleisters plakken.

1 Reactie
joopxxx
joopxxx2 feb. 2016 - 22:10

Empathie nodig om de vluchtelingen nu te helpen, omdat zij jaren in de steek zijn gelaten, ook toen ze in opvangkampen buiten Syrië zaten. En pleisters plakken is beter dan niks doen.

[verwijderd]
[verwijderd]2 feb. 2016 - 18:53

--- Dit bericht is verwijderd —

14 Reacties
Frank Lenssen2
Frank Lenssen22 feb. 2016 - 20:14

@ Marianne (19:53u) - van harte met je eens. Ik deel je gevoelens. Dank voor je hartekreet.

peterh2
peterh22 feb. 2016 - 20:26

Gaat u dan wel straks aan onze bijstandsmoeders uitleggen dat hun uitkeringen gehalveerd worden omdat de idealisten honderdduizenden zielige migranten binnengehaald hebben? De belastingen fors verhoogd worden en de wachttijden voor een sociale huurwoning zonder urgentie naar de 20 jaar gaat? . Als we deze criteria doortrekken zijn er miljarden mensen die hulp nodig hebben, miljarden mensen die hier in Ter Apel opgevangen worden als u consistent zou zijn. Het eerlijke verhaal is dat we dat helemaal niet kunnen, en ook niet moeten willen, omdat dat onze maatschappij en economie zou ontwrichten als maar 1 promille van deze mensen echt zou komen. . Daarom is het nodig om naar hen en en onszelf om geen illusies te wekken, niet mensen het idee te geven dat 1 voet op Griekse grond een leven in de Europese welvaartsstaat tot gevolg heeft. Dat wij bereid zijn om onze grenzen, welvaart en verworvenheden te verdedigen, maar tegelijk ook genereus bijdragen (zowel financieel als materieel) aan opvang en kansen in de regio.

Common Sense
Common Sense2 feb. 2016 - 23:13

Hoe zo? Er sterven dagelijks 20,000 mensen van de honger op deze planeet. Waarom zou ik extra gevoelens moeten koesteren voor deze op het oog zeer goed doorvoede migranten?

Sol Invictus
Sol Invictus2 feb. 2016 - 23:41

"Gaat u dan wel straks aan onze bijstandsmoeders uitleggen dat hun uitkeringen gehalveerd worden omdat de idealisten honderdduizenden zielige migranten binnengehaald hebben?" ik zal ze uitleggen dat jij hem stilletjes drukte toen de grootste heist uit de geschiedenis van de mensheid zich had voltrokken, op idealistische wijze democratie wilde brengen in Irak, Syrie en Libie, ISIS bewapende, maar uitgerekend die vluchtelingen wel de schuld durft te geven van jouw desertie toen het aankwam op verantwoordelijkheid nemen. driewerf laf.

Piet de Geus
Piet de Geus3 feb. 2016 - 0:17

"Gaat u dan wel straks aan onze bijstandsmoeders uitleggen dat hun uitkeringen gehalveerd worden" Ga jij ze maar uitleggen dat er niet per se een piemel in moet, als je de consequenties niet kunt betalen.

Droog2
Droog23 feb. 2016 - 1:05

@peterh "Daarom is het nodig om naar hen en en onszelf om geen illusies te wekken, niet mensen het idee te geven dat 1 voet op Griekse grond een leven in de Europese welvaartsstaat tot gevolg heeft....." Die welvaartsstaat is nu al aan het afbrokkelen door gebrek aan mensen. Mensen buiten houden helpt niemand. Ook ons niet. Als je ze binnenhaalt heb je in ieder geval de kans om dit wel aan te pakken. De kans met het badwater weggooien.

peterh2
peterh23 feb. 2016 - 6:07

[Die welvaartsstaat is nu al aan het afbrokkelen door gebrek aan mensen. Mensen buiten houden helpt niemand.] . Er zijn honderdduizenden werklozen, vooral ouderen komen niet meer aan de bak omdat ze 'te duur' zijn. In de toekomst zal door de internet-revolutie en robotisering eerder minder werk zijn dan minder. . Jullie trappen allemaal in de frame van de werkgevers, die willen meer mensen binnenhalen om zo steeds meer concurrentie (en dus lagere lonen) te forceren. De welvaartsstaat brokkelt af door neoliberale keuzes, niet door een tekort aan mensen! . Migratie gaat Duitsland 50(!) miljard kosten en maakt dat ze in 2017 weer een begrotingstekort hebben, hoezo kans?

Ravens
Ravens3 feb. 2016 - 9:46

@Mark Huysman, ha ha dat is een goeie, een eind aan de oorlogen en kapitalisme. Dat willen we allemaal, maar tot dan. Werkelijk gespeend van enig realisme. Zelfs de toename in bezit in de westerse wereld alleen al is niet oplosbaar. Of het ontduiken van belasting door multi nationals.

Ravens
Ravens3 feb. 2016 - 9:49

@Droog, gebrek aan mensen. De aarde stevent af naar 7 a 8 miljard personen.

Jan Willem deBoer
Jan Willem deBoer3 feb. 2016 - 10:08

Marianne ik wilde dat ik dat kon, empathie tonen voor kinderen die in het nieuws zijn. Het lukt me eenvoudig niet. Ik kan geen vluchtelingkindje zien, zonder associatie met honger, geen onderwijs, onderdrukking, bedreiging, vluchtelingen kampen, kinderen werkzaam, al of niet gedwongen, in steengroeven, het recyclen van electronica afval, het slopen van scheepswrakken, of in prostitutie, kindsoldaten etc.. Kinderen betalen altijd de zwaarste rekening over al in de wereld, miljoen, tientallen miljoenen, neen honderden miljoenen keren. Ik kan het niet helpen dat ik denk ja kut vergeleken met mijn klein kinderen zijn ze slecht af, maar levend in Turkije toch weer stukken beter af dan vele onderdrukte, bedreigde en misbruikte kinderen elders. Ik kan het ook niet helpen dat ik me dan begin te ergeren aan laat ik het emotionele chantage noemen, waarbij de volledige focus en ondersteuning komt te liggen bij de groep die in het nieuws is. Geen aandacht voor de kinderen die slechter af zijn in de regionale opvang in Jordanie of Libanon. Helemaal geen aandacht voor de kinder ellende elders in de wereld. Eén miljoen asielzoekers in Duitsland en de vele tientallen miljarden euro's vliegen je om de oren. Met 10 miljard zou de kwaliteit van de regionale opvang naar een acceptabel niveau getild kunnen worden. Met de resterende 40 miljard zou heel veel gedaan kunnen worden om de levenssituatie van kinderen wereldwijd aanzienlijk te verbeteren. Het stoort me en ergert me dat dat niet gebeurt. Dat we niet om kijken naar de zwaksten onder de kinderen. Gebrek aan visie en internationaal politiek beleid heeft er toe geleid dat de politiek is overvallen door een ongecontroleerde stroom vluchtelingen. Een afname is niet te zien, ook deze maand steken 3.000 per dag de Duitse grens over. De historie leert dat die aantallen bij beter weer zullen stijgen. Duitsland mag zich opmaken voor een tweede jaar met 1 miljoen asielaanvragen. De kinderen uit andere regio's zullen lang moeten wachten voor ze geholpen worden, if at all.

Jan Willem deBoer
Jan Willem deBoer3 feb. 2016 - 10:11

correctie: ......SLECHTS empathie tonen voor kinderen........

Mark Huysman
Mark Huysman3 feb. 2016 - 12:52

@Ravens [ha ha dat is een goeie, een eind aan de oorlogen en kapitalisme. Dat willen we allemaal] Is dat zo? Waarom stemt dan een overgrote meerderheid dan op pro-kapitalistische partijen?

Herman Rottinghuis
Herman Rottinghuis3 feb. 2016 - 21:43

@ Jan Willem deBoer (Fryslân Boppe) Samenvattend dus: je moet deze vluchtelingen en hun kinderen niet helpen want er zijn nog zieliger vluchtelingen en kinderen in de wereld. Vraagje: ben je zo ook aan je werk gekomen en heeft je partner jou ook om die reden gekozen?

Jan Willem deBoer
Jan Willem deBoer4 feb. 2016 - 1:05

@Herman Rottinghuis 3 februari 2016 at 22:43 Lezen wat er niet staat blijft een talent voor slechts zeer verheven personen als u, maar omdat ik een goed zin heb wil ik het nog één keer uitleggen. DeBoer heeft een probleem met het bevoordelen van die 500.000 Syrische vluchtelingen die het zich kunnen permiteren de service van mensensmokkelaars te huren boven de 13 miljoen die binnen Syrie veiligheid hebben gezocht of het nog net over de grens in jordanie of Libanon moesten zoeken. DeBoer heeft ook een probleem dat we die 13 miljoen have nots helemaal laten verrekken. DeBoer weet dat niets zo permanent is tijdelijke opvang terwijl we die mensen nauwelijks enig perspectief kunnen bieden en wederom het overgrote deel van een toestroom veroordelen tot een levenslang verblijf aan het staatsinfuus, waarbij we dan ook nog eens hierdoor additionele barrieres creeeren voor hun nageslacht. DeBoer vindt die drie punten eigenlijk tamelijk inhumaan en asociaal. Daarom vindt DeBoer zowel voor Syriërs, als voor Jordanië en Libanon, regionale hoog kwalitatieve opvang, containerwoningen, stromend water, medische faciliteiten, onderwijs in eigen taal, veel humaner en socialer. Geld zou geen probleem geweest zijn gezien het feit dat de meest populaire EU doellanden dit jaar en volgend jaar een kleine dertig miljard aan kosten maken voor registratie, identificatie en onderbrenging hier. Nu spenderen we zoveel geld aan sobere opvang hier dat we tegen UNHCR zeggen fuck you met je budget behoefte van $ 7 miljard. Verder verwijs ik nog even naar mijn post van 2 februari 2016 at 15:44. Fijn dat u zo geïnteresseerd in mijn werk, echt niet nodig. Heb voor een tweetal multinationals internationale functies vervuld omdat men mij ervaren, kundig, zeer intelligent, sterk analytisch en stressbestendig vond. Ik zelf heb dat, afgezien van stressbestendig, redelijk overdreven gevonden want zie mezelf als ongecompliceerde boerenlul. Daarna, was het gezeik van de directie zat, ben ik zelfstandige geworden en doe alleen nog wat ik leuk vind. Vind ik het niet meer leuk verkoop ik die toko en ga rentenieren. Oh ja ik doe ook kleinschalig en volledig van mijn eigen centen enkele schoolprojectjes in Afrika en ondersteun wat vrouwen met women empowerment. Alleen vrouwen, die voelen zich wel verantwoordelijk, en kinderen, geen luie klaplopende kerels. DeBoer vind namelijk economische zelfstandigheid voor vrouwen en goed onderwijs voor kinderen belangrijk als duurzame verbetering van de levensstandaard in de armste regio's. Kan het iedereen aanraden, flut bedragen van een paar honderd euro renteloos lenen aan ondernemende vrouwtjes die dan hun eigen zaakje starten. En als ze het weer terugbetaald hebben, geef je het aan anderen.En een enkel keertje ga je nat en scheld je de schuld kwijt. U was ook geïnteresseerd in de mening van mijn ega. Tja die vond mij een brutale leuk uitziende knul, maar raakte pas echt geïnteresseerd toen ze merkte dat ik zeer sociaal was, haar als minimaal gelijkwaardig zag, iedereen in zijn of haar waarde liet en altijd de zwakkeren beschermde, ook al ging het ten koste van mij zelf. Dat laatste hadden zowel mijn sociaal democratische vader als mijn communistische grootvader er wel ingeramd. En ik weer succesvol bij mijn zoon. Daar hoef je namelijk niet links voor te stemmen, liberaal is beter. Stukje eigen verantwoordelijkheid voor je gedrag en ontplooiing. En dat brengt me weer terug bij het probleem in het begin. Mijn ergenis veel te doen voor de kinderen van de have's en niets te doen voor die van de have not. Verder nog vragen dominee?

digibeta
digibeta2 feb. 2016 - 18:44

Als ik het voor het zeggen zou hebben zou ik de meeste 'mensen' die hier gereageerd hebben het land uitzetten. Ik denk verder ook niet dat ze elders zouden worden opgevangen. Sorry, maar ik word echt ontzettend misselijk van de reacties. En met jullie moet ik hier samen wonen? En dit voel en zeg ik, een geboren en getogen Nederlander.

5 Reacties
Frank Lenssen2
Frank Lenssen22 feb. 2016 - 20:13

Met je eens, uiteraard - . ik heb net als jouw bijzonder vaak last van plaatsvervangende schaamte, Digibeta.

nesje2
nesje22 feb. 2016 - 21:32

Is niet leuk om te horen! vechtpartijen, homo´s weggepest.zelfmoorden. Vrouw onvriendelijk gedrag. de werkelijk is vaak niet fijn om te weten. helaas voor u is het de realiteit.Dit is nederland

Lo de wijk
Lo de wijk2 feb. 2016 - 22:21

Mogen die medelanders van u die u het land uit wil zetten dan mee met deze mensen? "Asielzoekers België keren 'ontgoocheld' terug naar Bagdad" http://www.elsevier.nl/Buitenland/achtergrond/2016/2/Asielzoekers-Belgie-keren-ontgoocheld-terug-naar-Bagdad-2754812W/

Matthias_V
Matthias_V2 feb. 2016 - 23:05

Grappig dat je zelfmoorden ook in het rijtje zet. Lijkt me toch wel een andere categorie. Daarnaast: Ja, op de zo-en-zo veel duizend mensen zitten er nare personen tussen, met rare ideeën over homo's en vrouwen. Maar het grote merendeel van de vluchtelingen zijn goede en dankbare mensen, die hier een beter leven hopen te hebben. Natuurlijk zijn er problemen, maar allemaal oplosbaar. En dit is inderdaad Nederland - goed opgemerkt.

Droog2
Droog23 feb. 2016 - 1:13

@digibeta: Inderdaad. Als het water te hoog wordt voor onze dijken en we hebben niet genoeg mensen om de grotendeels bejaarde bevolking te evacueren, kunnen we misschien die mensen laten zitten die geen vluchtelingen wilden.

[verwijderd]
[verwijderd]2 feb. 2016 - 17:48

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
Events, dear boy, events
Events, dear boy, events2 feb. 2016 - 21:12

Het is helemaal niet goed voor de economie. Henk Kamp heeft dat een tijdje terug ook al gezegd. Er zullen ongetwijfeld mensen en bedrijven (de bouwers van Heumensoord bv) zijn die er dik aan verdienen, maar dat geld moet wel ergens vandaan komen en dat is de belastingbetaler. Ook die domme fabel dat het goed zou zijn ivm de vergrijzing kom je geregeld tegen. Ook allemaal onzin. De automatisering en robotisering gaat gewoon door, de arbeidsproductiviteit stijgt ook nog steeds, dus is er veel en veel minder behoefte aan ongeschoolde arbeiders dan in de jaren 60, toen de 'gastarbeiders' hiernaartoe kwamen. Men spreekt al vele jaren van een 'kenniseconomie', en aan kennis ontbreekt het die halve en hele analfabeten ten enenmale (muv al die architecten en hersenchirurgen uit Syrië, uiteraard) Dat 'economie' argument wordt door de immigratie-apologeten altijd 'achteraf' van stal gehaald. Ik heb 3 jaar geleden nooit iemand horen beweren dat we in 2015 grote behoefte aan 58.000 moslims zouden hebben ivm onze economie. Zo lees ik vandaag de dag nergens dat we dit jaar grote behoefte hebben aan 90.000 moslims ivm onze economie, of 145.000 in 2017.

Moeder Pietje
Moeder Pietje3 feb. 2016 - 13:04

@ events..... Ik heb misschien iets gemist maar die zogenaamd e hoogopgeleiden hadden al die tijd toch ook de mogelijkheid te solliciteren in NL? Waarom een belachelijke tocht afleggen als het gewoon op een beschaafde wijze kan?

[verwijderd]
[verwijderd]2 feb. 2016 - 17:45

--- Dit bericht is verwijderd —

3 Reacties
joopxxx
joopxxx2 feb. 2016 - 22:14

Je bedoeld dat deze dingen hier al gebeurden toen zij hier nog niets eens waren.

Mark Huysman
Mark Huysman3 feb. 2016 - 0:31

Ja maar dat waren onze eigen aanrandingen en vechtpartijen, veel gezelliger! Eigen verkrachtingen eerst!

Frank Lenssen2
Frank Lenssen23 feb. 2016 - 8:07

@ joopxxx en Mark Huysman - . spijker op de kop!

koloth
koloth2 feb. 2016 - 17:24

Vreselijk allemaal, deze asielzoekers zijn de slachtoffers van de politiek. Hoe heeft dit kunnen gebeuren ? De zgn. Arabische lente zou veel verbeteringen geven en alle dictatotrs zouden verdwijnen. Het westen EU/VS heeft zich dan ook actief financieel en millitair gemengd in de strijd om de zgn. dictators te verwijderen, maar over deze zgn. dictators zijn dus de meningen verdeeld. Want er blijken nog wat meer redenen te zijn geweest om deze zgn. dictators te laten verdwijnen, politieke/financiele redenen waren de echte redenen. Ja mensen politiek is smerig en het klootjesvolk krijgt de rekening en de vluchtelingen zijn de karma van onze politiek. Stemt U vooral weer op de globalisten voor echte vooruitgang.

peterh2
peterh22 feb. 2016 - 17:23

Natuurlijk zijn de individuele verhalen schrijnend, maar de grote lijn is dat we dit niet veel langer kunnen volhouden. Zowel financieel als maatschappelijk is de rek er behoorlijk uit, mijn gevoel is dat juist in het belang van de mensen die nu al 'binnen' zijn we de hoofdstroom 'buiten' moeten houden. Net een steekincident in Almere in een AZC, dat is 'ook' hoe het er echt aan toegaat. De druk op politie om de boel een beetje onder controle te houden wordt wel erg groot...

4 Reacties
Quibus2
Quibus22 feb. 2016 - 20:48

Er zitten ruim een miljoen Syriërs in Libanon, een miljoen Iraki + Syriërs in Jordanië, een miljoen Afghanen in Iran, een miljoen Oekraïners in Rusland en, in 2012 nog, rond 800,000 Iraki in Syrië. Maar de grote machtige EU zou geen miljoen vluchtlingen kunnen herbergen? Dat lijkt me lastig te rijmen.

joopxxx
joopxxx2 feb. 2016 - 22:25

"Net een steekincident in Almere in een AZC" En dat gebeurd buiten het AZC niet onder Nederlanders.....

peterh2
peterh22 feb. 2016 - 22:50

[Maar de grote machtige EU zou geen miljoen vluchtlingen kunnen herbergen?] . De EU, en dan voornamelijk Duitsland, Zweden en andere West-Europese landen, vangt nu al meer dan een miljoen migranten op. Ik zeg bewust geen 'vluchtelingen' omdat een groot deel een economisch motief heeft: in een land als Turkije is er geen levensgevaar (behalve voor een homo, christen of atheïst maar die mensen moeten we dan ook ruimhartig opvangen). . Het punt is dat het nu piept en kraakt: kan West-Europa nog eens 2 tot 3 miljoen migranten extra aan bovenop degene die hier al zijn? Migranten die cultureel en religieus nogal wat spanningen veroorzaken? . Ik denk het niet, zeker omdat er ook verkiezingen aankomen...

Herman Rottinghuis
Herman Rottinghuis3 feb. 2016 - 21:56

@ peterh Precies: ".. Mijn gevoel is..." En dat is natuurlijk volstrekt betrouwbaar en feitelijk keihard. Een steekincident - dat natuurlijk onder Nederlanders nooit voorkomt - maakt de druk vast heel erg groot op de politie...

worker
worker2 feb. 2016 - 17:05

Raphaele Lindeman geeft hier een bijzonder goede verwoording van het huidige probleem van de vluchtelingen c.q. landverhuizers. Wat op m.i. op de eerste plaats moet gebeuren aan de basis, is voedsel en medische hulp ter plekke, inplaats van uitbreiding van oorlogshandelingen. Niet meer bombarderen dus maar voedseldropping en medicamenten voor hulpverleners ter plaatse. Bij de eerste registratie in Nederland, een iPhone voor die dat nog niet heeft. Bouwen, bouwen , bouwen van menswaardige onderkomen op europees niveau. Wat goed is voor de werkgelegenheid en de economie. Stop met eurodeclaratie's aan Turkije voor niet bewezen diensten. Grootschalige internationale kinderopvang organiseren, zij zijn in % de grootste slachtoffers. En er is plek genoeg voor iedereen. De Syrische regering heeft de Nederlandse regering geen toestemming gegeven om militaire interventie te plegen, stoppen dus.

3 Reacties
Friendly2
Friendly22 feb. 2016 - 20:40

Hear hear. Een gratis dagelijks veer tussen het Europese vaste land en NoordAfrika zou er toe kunnen bijdragen dat er geen drenkelingen bijkomen. Vooraf een selectie en tijdens de trip identificatie en toewijzing eindbestemming, wellicht medische zorg, kleding en andere eerste levensbehoeften verstrekken. Transit vanaf Europese poort via bussen treinen direct naar eindbestemming. In Nederland kantoorruimte om laten bouwen tot woningen. Werk deels laten doen door vluchtelingen zelf. Oorlog beëindigen door IS te geven waar ze om vragen. Vaak is dat economischer dan een gevecht voort te laten duren, met kans op nog meer escalatie. Naïef? Dan dreigen met nucleaire kracht als alternatief.

joopxxx
joopxxx2 feb. 2016 - 22:20

Grootschalige internationale kinderopvang organiseren, zij zijn in % de grootste slachtoffers. Mee eens !!

Events, dear boy, events
Events, dear boy, events2 feb. 2016 - 22:53

''Bij de eerste registratie in Nederland, een iPhone voor die dat nog niet heeft. Bouwen, bouwen , bouwen van menswaardige onderkomen op europees niveau. Wat goed is voor de werkgelegenheid en de economie.'' Maar wie gaat dat dan allemaal betalen, lampie?

Mark Gh
Mark Gh2 feb. 2016 - 16:00

Het is natuurlijk te verschrikkelijk voor woorden wanneer iemand zijn of haar huis verliest en moet vluchten voor zijn leven. De lichamelijke verwondingen die hier worden beschreven lijken me echter het resultaat van de tocht naar en door Europa en niet van de ontsnapping uit Syrië. Die problemen zijn dus te voorkomen door de deur dicht te doen en mensen niet meer hun voeten te laten bevriezen wanneer ze door de Oostenrijkse sneeuw banjeren op weg naar Duitsland. Het is ontegenzeggelijk waar dat er een limiet zit aan wat een gebied aan kan aan opvang voordat het ten koste gaat van juist die dingen waardoor het gebied zo'n aantrekkingskracht heeft op de vluchtelingen: de verzorgingsstaat. Daarbij moet, in mijn ogen, ieder land natuurlijk wel mensen opvangen maar is het ook de plicht van ieder land om ook de grens te trekken wanneer het zoveel wordt dat er even pas op de plaats gemaakt moet worden: eerst de mensen die je hebt een plaats in de samenleving geven, inclusief opleiding, baan en woning, en dan weer kijken of je opnieuw mensen kunt opvangen. De mensen die je dan opvangt kun je zelf ophalen, met een vliegtuig, direct bij de bron. Ondertussen moet de internationale gemeenschap onder leiding van de VN (en dus niet de EU) in de buurlanden van de herkomstlanden fatsoenlijke opvang regelen van waaruit landen die mensen willen opnemen kunnen selecteren. Als laatste opmerking: ik twijfel niet aan de echtheid van het relaas van deze arts. Het is alleen niet de hele waarheid, er zijn toch echt meer mannen dan vrouwen en kinderen die binnenkomen en er zijn toch ook echt gewoon problemen in die AZCs en met de immigranten. Al die dingen samen vormen de waarheid en het is een duivels dilemma hoe we met deze situatie om moeten gaan.

7 Reacties
Piet de Geus
Piet de Geus2 feb. 2016 - 18:05

"Die problemen zijn dus te voorkomen door de deur dicht te doen" Vooralsnog is het andersom: die problemen ontstaan doordat de deur dicht is, inclusief de zijdeur en het kattenluikje.

Mark Gh
Mark Gh2 feb. 2016 - 19:13

Dat is omdat het tweede deel, de fatsoenlijke en door de internationale gemeenschap georganiseerde opvang in de buurlanden niet van de grond komt.

Quibus2
Quibus22 feb. 2016 - 21:03

En dat komt an weer doordat de UNHCR tamelijk gebrekkig gespnosord wordt door, bijvoorbeeld, de EU. Want gewoon je humanitaire plicht voldoen is geen 'stoer rechts hervormingsbeleid'. Goedkoop is duurkoop, zo blijkt maar weer. En dan vind ik de duurkoop voor de EU nog tamelijk insignificant.

Ulltrafox
Ulltrafox2 feb. 2016 - 21:05

@Piet de Geus Samengevat... Nee het komt niet door een dichte deur; die is er vooralsnog niet eens. Dus hoe kun je spreken van een dichte deur. Wijs me 1 land aan waar de deur potdicht is. Ik denk dat je niet verder komt dan Noord Korea. De problemen ontstaan door: 1. Onkenning van de oorzaak nl de amerikaanse machtspolitiek 2. Gebrek aan opvangcapaciteit/hulpverlemers/politie etc 3. Verhouding draagkracht en draaglast is overschat/onderschat 4 Te grote verwachtingen door mensenhandelaars Culturele verschillen zal ik bewust niet noemen. Ik ben ervan overtuigt dat mensen van goede wil en een goede toekomst perspectief altijd goed met elkaar kunnen leven

Piet de Geus
Piet de Geus3 feb. 2016 - 0:21

"Nee het komt niet door een dichte deur; die is er vooralsnog niet eens." Doe niet zo mal. De mensen komen over zee omdat de buitengrenzen dicht zijn en er geen veilige routes de EU in zijn. Rest de optie om op het strand op te duiken: dan ben je binnen en kunnen ze je niet meteen terugsturen.

Mark Gh
Mark Gh3 feb. 2016 - 6:32

@Quibus: dat weet ik en dat is schandalig. De bijdrage aan de UNCHR is vrijwillig en hoewel Nederland in de top van de bijdragende landen staat is het bedrag nog altijd behoorlijk laag in mijn ogen. Om nog maar niet te spreken van andere - veel grotere - landen die aanmerkelijk minder bijdragen.

Moeder Pietje
Moeder Pietje3 feb. 2016 - 13:28

@ Piet Lijkt wel een invasie.

Poezenmens
Poezenmens2 feb. 2016 - 15:24

5 dagen geleden, 27 januari, werd de bevrijding van Auschwitz herdacht. Als ik de vele reacties lees waar de onverdraagzaamheid en egoïsme vanaf spat, vraag ik me af of dit nog wel zin heeft.

5 Reacties
fugazi
fugazi2 feb. 2016 - 17:19

Wat heeft het een met het ander te maken dan?

José
José2 feb. 2016 - 18:46

Voetnoot Arnon Grunberg Een nieuwe bevrijding is dringend gewenst De dag waarop Auschwitz werd bevrijd, 27 januari, is in Duitsland de dag waarop de slachtoffers van het nationaal-socialisme worden herdacht. Dit jaar was de 27ste januari aan me voorbijgegaan, maar een Duitse vriend herinnerde me eraan. Hij voegde er in zijn e-mail aan toe: 'Ik ga iets hachelijks zeggen. Maar als ik naar de 800(!) aanslagen op asielzoekerscentra in 2015 kijk, merk ik, alle Willkommenskultur ten spijt, in de praktijk weinig van de bevrijding van Auschwitz.' Ik vrees dat mijn vriend niet ongelijk heeft. Auschwitz werd in 1945 bevrijd door het Rode Leger, maar Europa heeft zichzelf niet van het Lager weten te bevrijden. Het nieuwe nationalisme, dat lijkt op het oude nationalisme, de nieuwe Blut und Boden-theorie, die lijkt op de oude theorie, nieuwe vijandbeelden, die lijken op oude vijandbeelden. Een nieuwe bevrijding is dringend gewenst, maar die zie ik er op korte termijn niet van komen.

Jan Willem deBoer
Jan Willem deBoer2 feb. 2016 - 18:54

Inderdaad de wens en noodzaak om tot een rechtmatig en gecontroleerd asielbeleid te komen voor daadwerkelijke oorlogsvluchtelingen, en bij een te groot antal met focus op de zwaksten der zwaksten m.a.w. vrouwen, kinderen en ouderen kan één op één vergeleken worden met een vernietigingkamp.

Tom Meijer
Tom Meijer2 feb. 2016 - 20:10

@ José. Arnon had gelijk en inderdaad dat wordt volkomen duidelijk als je de vele domme, kille, onwetende, arrogante reacties hier leest.

Sol Invictus
Sol Invictus2 feb. 2016 - 21:44

"Als je denkt dat de Russen dat [het bevrijden van Auschwitsch] deden omdat ze om jou en de jouwe gaven zou ik echt ff terug gaan naar school." ik heb zo'n idee dat het de bevrijde, uitgehongerde slachtoffers bitter weinig uit maakte wie de kampbeulen overhoop schoot, de hekken opende en voedsel begon uit te delen. dat Stalin een crimineel was maakt de ellende in de nazi kampen niet minder erg, en hun bevrijding niet minder geweldig. "Wel verklaart dit gebrek aan kennis je platte kijk op het leven" geminacht worden door een eerloze fantast is een pracht compliment.

ME2
ME22 feb. 2016 - 14:16

het blijkt erg moeilijk voor de meeste onder ons om de situatie werkelijk onder ogen te willen komen, en je te verplaatsen in een ander. ik vraag me af wie al oog in oog is geweest met een van de omschreven vluchtelingen die wel met deze verwondingen aankomen in een azc en wel die kilometers hebben afgelegd. al zouden het er 100 zijn, vanwaar dit extreem cynisme en het 'beter' weten. tegen wie vechten jullie dan de eigen angst om in eenzelfde situatie terecht te komen. waar is jullie gevoel voor mededogen en een poging tot objectiviteit.

Ulltrafox
Ulltrafox2 feb. 2016 - 14:08

Het verslag van deze Arts lijkt authentiek. Daartegenover hebben we gelukkig ook een hele hoop andere beelden, verslagen en dossiers. Wel ofniet vers van de doofpotten. Maar alle pleidooien ten spijt, hoop ik dat iedereen het onderwerp een keer vanuit een realistischere hoek gaat bekijken. Want ook deze arts zegt immers, dat we niet alle ellende uit de wereld kunnen opvangen en alle vluchtelingen. Wanneer komt bij dit persoon dan het moment waarop ze gaat zeggen tegen een ontheemde....U komt er niet meer in?? Er moet een keer een grens worden getrokken, juist ten bate van hen die al binnen de grenzen zijn en deze mensen zijn reeds al van allerlei komaf en pluimage. Wanneer is de grens dan bereikt zou men zeggen... Volgens mij is de grens bereikt wanneer er geen geld meer blijkt te zijn om de eigen mensen medisch te kunnen of willen helpen. Dat men barrières gaat opwerpen voor het eigen volk om zich te laten helpen door een arts. Wij noemen dit beschaafd het eigen risico in de Zorg en wij noemen dit een basispakket of een uitgebreid zorgpakket, waar een flink prijskaartje aan hangt. De grens wordt bereikt wanneer grote groepen mensen hun zorgpremie niet meer kunnen betalen en steeds meer betalingsachterstanden krijgen en schulden. De grens wordt bereikt wanneer men zegt dat je na een bepaalde leeftijd eigenlijk niet meer geholpen moet worden. De grens is bereikt als te dure levensreddende of verlengende medicijnen niet meer worden vergoed. Bovenstaande komt er op neer dat mensen met laag inkomen eigenlijk minder levensverwachtingen hebben en meer risico lopen om eerder te sterven wegens zorg mijden. Ikzelf ben er ook eentje van. Em ik moet met argusogen toekijken hoe al deze nieuwkomers medisch in de watten worden gelegd, kosteloos. Wie het daar niet mee eens is, die mag het zeggen. Maar zeggen dat er geld genoeg is om deze mensenmassa tot in lengte van dagen onze zieltogende verzorgingsstaat aan te kunnen bieden, die leeft in een andere wereld. Mijn mening heeft geen politieke kleur, niet links of rechts maar het is de realiteit waar ik dagelijks mee te maken heb. Want ik ben ziek, maar ga niet naar de dokter. Kost me m'n E.R. Met dank aan onze regering. Ik begrijp ook dat deze asielindustrie veel werk opleverd voor vooral mensen als deze arts. Evenals juristen en beveiligingsbedrijven.

8 Reacties
ElChe
ElChe2 feb. 2016 - 14:34

Jij hebt niets, maar dan ook werkelijk niets begrepen wat deze arts hier geschreven heeft. Ik heb medelijden met de mensen die zich in jouw omgeving bevinden.

Bert Vlierman
Bert Vlierman2 feb. 2016 - 14:56

Kijk, als een groep jongens een discotheek binnenstapt en één van hen verkracht een meisje, zeg je dan dat er verkrachters zijn binnengekomen, en dat dat niet kan, en dat er nog meer jongens verkrachters zijn, en dat je het beste helemaal geen jongens in de discotheek kunt laten? Jij zegt dat wel, maar alleen over een bepaald soort jongens. Trek je lijn door, en verbied van mei tot september alles jongens in de kop van Noord-Holland om naar de kroeg te gaan. Iedereen zal je voor gek verklaren, maar dan ben je tenminste principieel. Los hiervan: het migratieprobleem wordt een probleem waarbij vergeleken alle huidige in het niet verdwijnen. Maar dat is een ander verhaal.

nesje2
nesje22 feb. 2016 - 15:15

Begrijp u volkomen.Durf ook niet verder als de huisarts, kost ook mijn eigen risico. Daar komt ook de boosheid van de mensen vandaan.Overal werd op bezuinigd, en dan zie je de vluchtelingen massaal hier op aan komen en nu is er wel geld. En nee ik ben geen racist de echte vluchteling moet wel geholpen worden. Maar wie is de echte vluchteling.

Piet de Geus
Piet de Geus2 feb. 2016 - 15:28

"Bovenstaande komt er op neer dat mensen met laag inkomen eigenlijk minder levensverwachtingen hebben en meer risico lopen om eerder te sterven wegens zorg mijden." Dat is onzin. Laagopgeleide mensen (waar dat lage inkomen doorgaans een gevolg van is) leven korter door een ongezonde levensstijl en zijn geen zorgmijders maar juist grootgebruikers van de zorg. Het 'boem is ho' komt bij hun levensstijl al ver voor de pensioengerechtigde leeftijd: bij mannen met alleen de basisschool is de levensverwachting in als goed ervaren gezondheid gemiddeld 50 jaar, terwijl dat er bij hoger opgeleide mannen 69 zijn. Desalniettemin lukt het om de eerste groep met veel kunst- en vliegwerk gemiddeld 72 jaar te laten worden. De tweede groep wordt gemiddeld 79 en heeft aan het eind van het leven dus 10 ongezonde jaren, terwijl dat er bij de eerste groep maar liefst 22 zijn. Dus hoezo zorgmijders? Zorg mijden doe je met een gezonde levensstijl. Hier kun je de cijfers terugvinden: http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/dossiers/vrouwen-en-mannen/publicaties/artikelen/archief/2008/2008-2601-wm.htm Ben je bang dat de zorg onbetaalbaar wordt, dan kun je in plaats van de grenzen te sluiten veel beter een suikertaks en een vettaks invoeren plus een levensstijlafhankelijke zorgpremie, zodat er een financiële prikkel ontstaat om gezonder te leven voor mensen die hun gezondheid niet belangrijk genoeg vinden als prikkel. Dat bespaart niet alleen bergen met geld, met de directe opbrengst kan mooi de opvang van vluchtelingen betaald worden.

fugazi
fugazi2 feb. 2016 - 15:43

EiChe, wat is dat toch altijd met dat 'ik heb medelijden met...'? Hij heeft precies begrepen wat deze zgn 'arts' schrijft.

mees.
mees.2 feb. 2016 - 18:48

@ nesje 2 februari 2016 at 16:15 Het moet uit ontwikkelingssamenwerking gehaald worden en dat gaat niet ten koste van jou. We hebben allemaal potjes en dat potje wordt gebruikt voor het gereserveerde. Je kunt niet zomaar het potje ontwikkelingssamenwerking leeghalen om jou te plezieren,daar hebben we andere gereserveerde potjes voor. Als jij het niet redt met je geld zijn er instanties waar je terecht kunt voor hulp,daar zijn ook allemaal potjes voor gereserveerd. Hoe zou jij het vinden als jij daar om een terechte hulpvraag komt dat potje is leeggehaald omdat het voor vluchtelingen nodig was. Ik vind het daarnaast absoluut misselijkmakend dat je na het verhaal van deze dokter alleen maar aan jezelf kunt denken. Walgelijk

Tom Meijer
Tom Meijer2 feb. 2016 - 20:01

@ fugazi 2 februari 2016 at 16:43 "deze zgn ‘arts’." Wie ben jij om zo'n smerige suggestie te geven? Walgelijk. Schaam je.

Quibus2
Quibus22 feb. 2016 - 20:54

Asielzoekers waren in 2014 goed voor rond 0,09% van de zorgkosten. Laat dat in 2015 of 2016 door de grotere aantallen eens 0,2% zijn. Daar gaat echt niemand in Nederland een pleister minder om plakken.

Frank Koopmans
Frank Koopmans2 feb. 2016 - 13:55

Fijn om te lezen, zo'n optimistisch, positief relaas van een ervaringsdeskundige. Maar realistisch is het niet. Onze noodzaak tot hulp is net zo groot als onze angst voor de toekomst. Zowel voor- als tegenstanders zouden zich moeten beseffen dat het een het ander niet oplost. Ze verliezen zich in het bestrijden van elkaar. Waarbij oplossingen volledig geconcentreerd zijn op een niet-bestaande, zelf gecreëerde werkelijkheid. De makkelijkste weg, een vlucht uit de realiteit. Die realiteit is, dat de mens van nature "slecht" is. Hoe minder er te verdelen is en hoe meer mensen er zijn, hoe slechter, egoïstischer hij wordt. Onze populatie op aarde is nog steeds groeiende, terwijl steeds meer gebieden door klimaatveranderingen onbewoonbaar worden. De angsten van alle partijen zijn gegrond. De vraag is: Wat kunnen we er samen aan doen?

5 Reacties
Tom Meijer
Tom Meijer2 feb. 2016 - 20:07

"Fijn om te lezen, zo’n optimistisch, positief relaas van een ervaringsdeskundige. Maar realistisch is het niet." Ik zou van Uw reactie het zelfde kunnen zeggen al ben ik er van overtuigd dat deze arts een ervaringsdeskundige is en U dat met volledige zekerheid *niet* bent. Het is arrogant, onwetend en koud zoals U reageert. U zou beter moeten weten.

Caroline Marike
Caroline Marike3 feb. 2016 - 10:52

Bizar. De uitgewoonde vraag durven stellen 'Wat kunnen we doen' als negatieve reactie op een stuk over iemand die wérkelijk wat doet. Het ziet, handelt en er zijn mening over vormt. Eerder werd ook genoemd dat deze arts een idealist zou zijn. Hoe dan? Hij staat er met zijn neus bovenop? Jij, vanaf je laptopje in je warme huis in Nederland ziet de werkelijkheid van dit probleem duidelijker dan degene die er mee werkt? Zo arrogant allemaal. Chapeau voor deze arts. Want weet je? Hij zal er ook niet rijk van worden. Heeft hij nog wel een huis? Bij terugkomst? Zou het wel terug kunnen keren in zijn gezin of familie of structuur? Hij is immers veranderd? Grote veranderingen vragen nou eenmaal een grote opoffering. En ja. Die vraag dingen los te gaan laten om de wereld een thuis te laten zijn voor ons allemaal komt ook onze kant op.

Jan Willem deBoer
Jan Willem deBoer3 feb. 2016 - 18:37

Hele vreemde opmerking dat over iemand die werkelijk wat doet. Het enige wat hij doet is zijn core activiteit, het verlenen van medische diensten van asielzoekers. Aan het oplossen van de crisis doet hij niets anders dan Frank Koopmans, zijn mening geven.

Herman Rottinghuis
Herman Rottinghuis3 feb. 2016 - 22:44

@ Jan Willem deBoer (Fryslân Boppe) Over de arts die een recht-op-en-neer artsenbestaan opgeeft om gezondheidszorg aan asielzoekers te geven zegt JWdB te Frl: "Het enige wat hij doet is zijn core activiteit, het verlenen van medische diensten van [aan?] asielzoekers". Appeltje-eitje.. toch? Voorts: "Aan het oplossen van de crisis doet hij niets anders dan [...] zijn mening geven." Inderdaad, JWdB te Frl. Ondanks dat hij het druk en zwaar heeft met de crisis van mensen die zijn hulp echt nodig hebben, heeft hij even de tijd genomen om mensen die denken dat Hun Crisis toch echt belangrijker is, dringend te verzoeken niet in de weg te lopen en eens enig grondig menselijk zelfonderzoek te doen. Ja, dát kan niet iedereen aan, natuurlijk.

Jan Willem deBoer
Jan Willem deBoer4 feb. 2016 - 1:49

Maar Herman toch, nog steeds dat typisch hollands moreel verheven vingertje. Lovenswaardig wat onze Duitse arts doet, het verlenen van medische hulp aan aangereisde asiel zoekers. Ik respecteer zijn keus, maar medisch stelt het allemaal niet zo veel voor, een iets andere vorm van recht op en neer huisartsen werk. Hij zal geen groter kerkhof creeeren dan de gemiddelde huisarts. Emotioneel heel zwaar kan ik me ook niet echt voorstellen. Zijn "klanten" hebben het gehaald en als hij in zit over de anderen moet hij afreizen naar Jordanie of Libanon om daar in de vluchtelingenkampen hetzelfde de toen. Dat zou mijn keus in zijn geval overigens zijn geweest. Zijn epistel is meer die van een idealistische sociaal werker. Maar ook dat mag van mij. Persoonlijk heb ik liever objectieve verslaggeving zodat ik mijn eigen mening kan vormen. Kortom mij raakt hij niet met dit emotieoverladen stuk en andere critici van Merkels non beleid waarschijnlijk ook niet, dat zijn over het algemeen meer feiten vretende pragmatici. Daarbij denk ik niet dat zijn intentie was om louter te preken voor eigen parochie. Een gemiste kans dus in mijn optiek.

Robe Spierre
Robe Spierre2 feb. 2016 - 13:48

We moeten gewoon praktisch zijn, maar ook menselijk. Die Oostblokkers hebben het zo slecht nog niet gezien: Die willen alleen Christenen opnemen. Laat Nederland dan alle Atheïsten opnemen, desnoods nog een restje Christenen (liever niet). Duitsland heeft deze hele shit veroorzaakt/aangewakkerd, dus die krijgen de moslims. Eigen schuld. Op deze manier kunnen we meer mensen opvangen, blijven de PVV'ers rustig, en zelfs de Muslims zijn blij want die zitten in hun favoriete land. Alleen zullen de Duitsers niet zo blij zijn, maar dan hadden ze Merkel maar niet moeten kiezen. En Duitsers pikken toch alles, dat hebben we in Keulen wel gezien. Probleem opgelost! Standbeeld voor mij!

IloveIsrael
IloveIsrael2 feb. 2016 - 13:42

Ach, het weer tijd voor onze dagelijkse portie schuldgevoel. Met telkens als enige reden de massa-immigratie te bevorderen. Voor extreem links heeft de autochtone Europeaan al lang afgedaan, men vindt het hoog tijd de bevolking te vervangen. Men is ook al een eind op scheut, alleen in Nederland bevinden zich reeds een dik miljoen niet-westerse allochtonen. De voortplantingscijfers in aanmerking genomen gaan we eerdaags ook van binnenuit nat. Hoe hebben al die oorspronkelijke Nederlanders dít toch kunnen laten gebeuren. De gevolgen zullen zonder tegenmaatregelen namelijk niet mals zijn.

2 Reacties
Sol Invictus
Sol Invictus2 feb. 2016 - 16:58

"Voor extreem links heeft de autochtone Europeaan al lang afgedaan, men vindt het hoog tijd de bevolking te vervangen." wanneer zat extreem links hier voor het laatst in de regering? "Men is ook al een eind op scheut, alleen in Nederland bevinden zich reeds een dik miljoen niet-westerse allochtonen. De voortplantingscijfers in aanmerking genomen gaan we eerdaags ook van binnenuit nat." jij hebt die cijfers niet in aanmerking genomen, want dan had je beter geweten. "Hoe hebben al die oorspronkelijke Nederlanders dít toch kunnen laten gebeuren." zoek een spiegel, en vraag het je zelf. of je steun aan de illegale invasie van Irak en de veroorzaakte opkomst van IS wel zo'n goed idee was. Of je steun aan IS in haar strijd tegen Assad wel zo'n goed idee was. Of het een goed idee was Ghadaffi te vermoorden. Of het zo'n goed idee was om de Taliban te steunen. Ik help liever mensen die vluchten voor oorlog dan mensen die vluchten voor hun eigen verantwoordelijkheid.

Ravens
Ravens3 feb. 2016 - 10:48

@spitjm, extreem links zat niet in de regering, maar ook geen extreem links. Nederland gaat toch prat op zijn midden partijen regeringen. Hetzij met een rechts of links signatuur.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin2 feb. 2016 - 13:36

Dit relaas is me uit het hart gegrepen, volgens mij moet ieder weldenkend mens in de gaten hebben hoeveel misère deze mensen over zich heen hebben gekregen en krijgen, als deze vluchtelingencrisis iets duidelijk heeft gemaakt is het wel dat een heel eng deel van onze bevolking perfect duidelijk maakt hoe nazi Duitsland heeft kunnen gebeuren, ze passen er naadloos in, misschien zijn ze erger omdat de mogelijkheden om te achterhalen hoe de vork in de steel zit oneindig veel groter is als destijds,Ich hab es nicht gewusst geldt evenzeer voor onze verzetshelden hier.

5 Reacties
Ravens
Ravens2 feb. 2016 - 16:35

Nazi Duitsland moordde de eigen bevolking uit, geen instromers.

Tom Meijer
Tom Meijer2 feb. 2016 - 20:13

@ Ravens 2 februari 2016 at 17:35 Zoudt U uw historische kennis niet eens wat kunnen oppoetsen, dat is hard nodig.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin3 feb. 2016 - 1:41

reactie op Ravens 2 februari 2016 at 17:35 Los van dat jouw bewering niet klopt, moord is moord, bovendien had ik het hier meer over de mentaliteit, wat moord zeker niet uitsluit.

Ravens
Ravens3 feb. 2016 - 9:56

@TomMeijder, de joodse bevolking had toch de Duitse nationaliteit en woonden er generaties.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin3 feb. 2016 - 14:14

reactie op Ravens 3 februari 2016 at 10:56 Dat het niet alleen om duitse joden ging had je moeten weten, die werden overigens ook aan onze grenzen geweerd en anders aan de duitse autoriteiten uitgeleverd.

Jan Pieter2
Jan Pieter22 feb. 2016 - 13:28

Je mag hopen dat de vrede in Syrie zo snel als mogelijk weerkeert, grote delen vh land zijn nu al veilig maar het mooiste zou zijn dat deze mensen dan terug kunnen keren aan aan de opbouw van hun land kunnen werken. Ze zijn daar hard nodig, gun Syrie en andere landen dat deze mensen weer terug kunnen keren. Nuchtere vraag is hoeveel echte asielzoekers bij de huidige groep vluchtelingen zit, dat weten we nog niet. Wat we wel weten is dat een bedrag van ongeveer 50 Miljard Euro dat de komende 2 jaren alleen al in Duitsland nodig is om de vluchtelingen op te vangen ten koste zal gaan van investeringen in de economie, infrastructuur, veiligheid etc. Belastingen zullen omhoog moeten en het begrotingstekort zal toenemen. Als de Duitse economische motor gaat haperen merken we dat hier ook meteen en zal de volgende recessie zich aandienen. De emotionele troefkaart mag uitgespeeld worden maar deze meneer overdrijft het wel een beetje vind ik.

2 Reacties
jellevwal
jellevwal2 feb. 2016 - 15:12

Nu ook Nederland gaat bombarderen is het kennelijk de bedoeling Syrië helemaal kapot te maken, zodat de stroom naar ons nog groter wordt. Je moet wel gaan denken dat het allemaal de bedoeling is.

Tom Meijer
Tom Meijer2 feb. 2016 - 20:21

"De emotionele troefkaart mag uitgespeeld worden maar deze meneer overdrijft het wel een beetje vind ik." Zo, vindt U dat? U vindt dat. En welke feiten baseert U die stellige mening? Laten we wel wezen: U heeft geen poot om op te staan want U bent daar niet geweest. U hebt daar niet als arts de eerste lijnhulp gegeven. U fantaseert er maar wat op los. En naar mijn mening ontbreekt ook elk inlevingsvermogen en dat is heel ernstig. Ik hoop dat U nooit verzeild raakt in een situatie als waarin die vluchtelingen terecht zijn gekomen.

Pindaklaas
Pindaklaas2 feb. 2016 - 13:03

Erg blij met dit artikel. Het wordt tijd dat dit soort berichten naar buiten komen en het kan wat mij betreft niet genoeg zijn. Het heeft een paar pluspunten namelijk. 1. We zien hoe het er werkelijk aan toe gaat en we kunnen ons er van verzekeren dat deze mensen echt alles gedaan hebben om een vreselijke oorlog te ontvluchten. 2. We kunnen aan de reacties van het extreme gedachtengoed zien hoe weinig empathie deze groep heeft. Hoe misselijkmakend zij reageren. Ze zijn geen haar beter dan welke extreem geradicaliseerde dan ook. Er is nogal wat aan de hand en voor een groot deel veroorzaakt door het westen. Ophitsers als Wilders die door Israël gefinancierd worden maken dat de ketel nog verder wordt opgestookt.

1 Reactie
José
José2 feb. 2016 - 19:54

Hier een verhaal over wat eraan is voorafgegaan: http://mo.be/reportage/papa-waarom-nemen-we-niet-het-vliegtuig-naar-europa

[verwijderd]
[verwijderd]2 feb. 2016 - 13:03

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Quibus2
Quibus22 feb. 2016 - 21:01

Vluchtelingen kunnen niet verantwoordlijk gehouden worden voor financieel wanbeleid van het kabinet Rutte, lijkt mij zo. Taken overhevelen naar gemeenten zonder het bijbehorende geld ook over te hevelen (en het dan boeken als 'briljante' hervorming want dat klinkt veel beter dan bezuiniging!) is natuurlijk evident stupide.

Doppert2
Doppert22 feb. 2016 - 12:43

"Zó gaat het er écht aan toe in azc’s". Nou volgens mij is het geen AZC, maar een "Flüchtlingserstversorgung" (maar dat terzijde), dat is de eerste stop voordat men daadwerkelijk naar een AZC gaat. En of het er 'écht' zo aan toe gaat in AZC's is nog maar heel erg de vraag. Dit is het verhaal van 1 persoon over een periode van vier weken. Sla de Duitse kranten open en je leest soortgelijke, tegenovergestelde verhalen over hulpverleners die belogen, bedrogen, bedreigd en als vrouwelijke voetveeg worden gebruikt door 'asielzoekers'. Verder natuurlijk heel triest, maar waarom 500 kilometer door veilig gebied lopen tot je letterlijk geen voeten of benen meer hebt om op te staan, terwijl je in diverse landen asiel kan aanvragen.

Alabama2
Alabama22 feb. 2016 - 12:36

---"En laten we nu maar eerlijk zijn: wie van alle ophitsers is dan WERKELIJK zo arm, dat hij moet vrezen door de komst van de vluchtelingen plotseling minder van de Duitse welvaartstaart te krijgen? Is tot nu toe WERKELIJK iemand om die reden armer geworden? Is WERKELIJK iemand om die reden uit zijn woning gesmeten? Is WERKELIJK iemand door een boze asielzoeker opgegeten"--- nog even hij gaat zich afvragen of er WERKELIJK 1000 vrouwen aangerand en beroofd zijn in Keulen, of de migratiecrisis Duitsland WERKELIJK 50 miljard heeft gekost, en of iedere burger in europa WERKELIJK niet zit te wachten op een paar miljoen onopgevoede afhankelijke mensen in de achtertuin.

7 Reacties
Acid Prune
Acid Prune2 feb. 2016 - 12:48

Wellicht moet je je drukmaken of er WERKELIJK allerlei gluiperds zijn die uw huis via de achterdeur bij klaarlichte dag zitten leeg te roven omdat u bij de voordeur in een schutterputje de broek zit vol te schijten voor de moslims. Die gluiperds lachen zich een hoedje ! En u trapt er in !

Uilenspiegel
Uilenspiegel2 feb. 2016 - 13:12

U bent gewetenloos.

Lisanne Pronk
Lisanne Pronk2 feb. 2016 - 13:38

En of het emphatisch vermogen bij jou WERKELIJK ontbreekt

ElChe
ElChe2 feb. 2016 - 14:43

"nog even hij gaat zich afvragen of er WERKELIJK 1000 vrouwen aangerand en beroofd zijn in Keulen," Dat hoef je niet meer af te vragen, want dat is ook zo volgens de Duitse Justitie. Het is zelfs zo dat door de vele valse aangiften de politie overwerkt is en hierdoor werkelijke daders vrij uit kunnen gaan.

Dunya2
Dunya22 feb. 2016 - 18:04

En of het verstandelijk vermogen bij jou WERKELIJK ontbreekt.

Rich74
Rich742 feb. 2016 - 20:19

Je moet eens een keer een maandje in een verzorgingshuis meelopen jij. Dan kun jij ook schrijnende gevallen zien.

Tom Meijer
Tom Meijer2 feb. 2016 - 20:42

Om moedeloos te worden van de zoveelste immorele reactie. Moedeloos is misschien een verkeerde reactie: ik zou eerder ontzettend kwaad om zoveel gewetenloosheid moeten zijn. Ik ben bang dat dat niet helpt, op gewetenloosheid bestaat eigenlijk geen goed antwoord.

jahoor2
jahoor22 feb. 2016 - 12:30

De reacties van extreem-rechts hieronder zijn, zoals verwacht, zonder enige oprecht medelijden. En zo geen haar beter dan welke moslim-extremist dan ook.

5 Reacties
Kolok
Kolok2 feb. 2016 - 14:00

En die van u is, zoals verwacht, totaal niet inhoudelijk en louter op de man..

Sol Invictus
Sol Invictus2 feb. 2016 - 15:32

"Niemand hier roept op tot geweld, rept over concentratiekampen, untermenschen, lebensraum of het vierde rijk." dat is feitelijk onjuist. iemand rept hier over concentratiekampen, untermenschen, lebensraum en het vierde rijk. jij, en alleen jij. "Anne Frank zou zich schamen voor je ondoordachte uitspraken." Anne Frank die oorlogsvluchtelingen wil weren. Je moet toch een keer dat boek van haar lezen. "Niet zo verbazend, alle massamoordenaars uit de 20ste eeuw incl. de Nazi’s waren linkse types" heb je wel eens van Otto Wels gehoord? Die durfde als enige zijn stem nog te verheffen tegen Hitler, met de SA al in de zaal. https://www.youtube.com/watch?v=SimPsL7LYHs

Frank Lenssen2
Frank Lenssen22 feb. 2016 - 16:22

@ jahoor (13:30u) - dat klopt. Moslimextremisten malen niet om mensenlevens. Extreem-rechts ook niet. Dan kan je nog zeggen dat die moslimfanaten een vooruitzicht koesteren op hun versie van de hemel, hoe primitief ook. Zelfs dat hebben de rechtse gekken niet. . De wereld, en het leven, dat zijn voor veel mensen te ingewikkelde en te moeilijke concepten.

Frank Lenssen2
Frank Lenssen23 feb. 2016 - 8:13

@ Wolff - ho ho, wacht even. Ik schreef: 'extreem-rechts', en 'rechtse gekken'. Daarmee bedoel ik helemaal niet rechts in het algemeen. Zelf ben ik gematigd links. Daarom kon ik vroeger redelijk goed uitkomen met de VVD, die een stabiliserende rol had in de politiek, en wel degelijk ook een sociale kant (die ze heel lang geleden ook had, denk aan wetten over kinderarbeid en onderwijs). . Die VVD is morsdood. . Gematigd rechts is conservatief, het wil vooral betrekkelijke rust, het goede behouden, ook op cultureel gebied, en het houdt niet van revoluties en chaos. Ik kan me daar in vinden. . Extreem-links heeft ook veel weg van een niet ongevaarlijk rariteitenkabinet, hoor. . Dus meen ik dat ik een breed en gezond midden niet beledigd heb met mijn berichtje.

Frank Lenssen2
Frank Lenssen23 feb. 2016 - 13:32

@ Wolff (10:49u) - en ook mijn dank aan jou voor je toelichting. Kijk, ik noem me links, en dat woord is tientallen jaren toch een soort steno geweest voor: de oude PvdA, sociaaldemocratisch, een solide verzorgingsstaat naar Rijnlands model, dat soort mentale omgevingen en manieren van denken. Dat is niet meer zo, helaas. Wanneer Syriza in Griekenland ook al op de publieke netten als 'extreem-links' gekarakteriseerd wordt, dan is er iets goed mis met de notie van betekenisgeving. En er ontbreekt historisch besef, of er is een agenda gebruikt die ik niet ken. Jonge mensen kun je verder niet kwalijk nemen dat ze op deze manier in het ootje genomen worden, ze weten niet beter. Verder ben ik het met je eens dat de begrippen 'links' en 'rechts' misschien buiten beschouwing gelaten kunnen, of moeten, worden. Ze hebben aan betekenis ingeboet, of liever: hun betekenis is zowel ruimer als vager geworden, misschien zijn ze obsoleet geworden. Dus schud ik virtueel je hand, Wolff.

[verwijderd]
[verwijderd]2 feb. 2016 - 12:15

--- Dit bericht is verwijderd —

5 Reacties
Uilenspiegel
Uilenspiegel2 feb. 2016 - 13:13

Ook u bent gewetenloos.

Piet de Geus
Piet de Geus2 feb. 2016 - 18:09

"vanuit uw superieure toren" Aangezien je dat zo ongeveer iedereen verwijt, kunnen we constateren dat je op zijn minst indirect inzicht hebt in je eigen positie. Dat is alvast een beginnetje.

Dunya2
Dunya22 feb. 2016 - 19:07

""Dan is leed een argument om een zwerver in huis te nemen of minimaal zo’n 1 miljard mensen in Europa uit te nodigen, om maar 2 voorbeelden te noemen. En dan noemen ze rechts onderbuik georienteerd". Hoe wil je bovenstaande constatering dan benoemd hebben: wartaal of onderbuik georienteerd? Ik zelf denk dat het wartaal is. Best zielig.

Uilenspiegel
Uilenspiegel2 feb. 2016 - 22:12

Feit is dat er geen miljarden komen en we de geschatte instroom gemakkelijk aan kunnen. Dus al u retoriek ten spijt: u bent gewetenloos. Verder heb ik niets tegen wat pragmatisme, u blijkbaar wel want u gaat uit van denkbeeldige casussen.

Lo de wijk
Lo de wijk3 feb. 2016 - 13:25

Ik weet uit veel eigen ervaring precies wat u bedoelt. Helaas.

overlever
overlever2 feb. 2016 - 12:11

Leuke foto's. Ziet er vrolijk uit.

1 Reactie
Uilenspiegel
Uilenspiegel2 feb. 2016 - 13:14

Flauwe reactie.

taylor
taylor2 feb. 2016 - 12:03

De tranen lopen over mijn wangen.

5 Reacties
Uilenspiegel
Uilenspiegel2 feb. 2016 - 13:15

Dat zou wel moeten ja, maar u gunt de ander zijn leed niet waar.

Mark Huysman
Mark Huysman2 feb. 2016 - 14:00

Van zelfmedelijden?

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin2 feb. 2016 - 14:19

reactie op Mark Huysman 2 februari 2016 at 15:00 Ooit gehoord van empathie, meelevendheid en een hart hebben?

Jan Willem deBoer
Jan Willem deBoer2 feb. 2016 - 14:44

Ik zal het je nog sterker vertellen, niet alleen gehoord maar er zelfs last van. Mijn probleem is dat ik daarnaast pragmaticus ben en zoek naar algemeen werkbare oplossingen voor allen die voor dreiging zijn gevlucht, niet alleen voor de meer dan 1 miljoen die de middelen hadden de service van mensensmokkelaars in te schakelen i.p.v. mezelf emotioneel te laten chanteren door een enkeling uit de vergroten en te personificeren. Ja ik maak me meer zorgen over die meer dan 10 miljoen in de regionale opvang dan over de 58.000 in Nederland die klagen over trage wifi's, slecht eten en slecht slapen. Ik zit me af te vragen hoe vaak en wat die arme donders in de regionale opvang te eten krijgen omdat de Merkels van deze wereld wel 50 miljard uitgeven aan 1 miljoen, maar geen 7 miljard aan de regio's. Die wel met hun politieke overleving bezig zijn, niet met vluchtelingen in de regio. Waar is de PvdA nu met de sterkste schouders de zwaarste lasten, waar is de werkelijke solidariteit om de zwaksten in de regio te helpen. Dat is gvd een stuk humaner, socialer, empathisher, meelevender en hartelijker dan als verdwaasde idealist welkomsliedjes te zingen. Van het Hek zou zeggen; laserstraal een stuk op.

Mark Huysman
Mark Huysman3 feb. 2016 - 10:06

@Raymond, Jawel, maar Ger Timmer heeft daar geen last van. Zijn tranen zijn ‘ironisch’.

Acid Prune
Acid Prune2 feb. 2016 - 11:57

Is natuurlijk te verwachten dat de morele zombies door gaan met hun gerochel .

2 Reacties
Common Sense
Common Sense2 feb. 2016 - 13:06

Ik zie het ja :-)

Uilenspiegel
Uilenspiegel2 feb. 2016 - 13:15

Fijn wat u een ander toewenst.

Common Sense
Common Sense2 feb. 2016 - 11:43

Illustratie van het succes van de integratie: https://www.rijksoverheid.nl/documenten/rapporten/2016/02/01/twee-werelden-twee-werkelijkheden-een-verslag-over-gevoelige-maatschappelijke-kwesties-in-de-school

Visvijver2
Visvijver22 feb. 2016 - 11:42

Helaas nogal wat reacties die niet hadden misstaan in de kwaliteitsforums van GS en Pow, het door Geert (en bijvoorbeeld Halbe) ingegeven cynisme is aardig doorgedrongen tot in de poriën van de samenleving. Het stuk had wat 'redactie' verdient, maar deze man heeft net zoveel recht van spreken als de Nederlandse stemmingmakers en politici die er de afgelopen maanden zo'n zooi van hebben gemaakt.

1 Reactie
Jan Willem deBoer
Jan Willem deBoer2 feb. 2016 - 19:08

Maar niemand hier ontkent zijn recht van spreken, sommigen passen er echter voor om het volledig met zijn conclusies eens te zijn.

Jhonathan
Jhonathan2 feb. 2016 - 11:20

't Is me wel een selectieve vertaling zeg. Na het lezen van deze 'onthulling' op zijn Facebookpagina - inclusief hetgeen in de Nederlandse vertaling hierboven is weggelaten - blijk het uiteindelijk toch weer een Godwin pur sang.

Albert Einstein
Albert Einstein2 feb. 2016 - 11:18

Het zal wel nazistisch zijn, maar is het niet veel beter om de kinderopvang in Europa beter te regelen, zodat autochtone echtparen zonder probleem weer 3 kinderen kunnen nemen in de strijd tegen de vergrijzing?

2 Reacties
Acid Prune
Acid Prune2 feb. 2016 - 12:38

overbevolking is niet het antwoord.

Albert Einstein
Albert Einstein2 feb. 2016 - 13:16

Mee eens, maar dan moet er een 1-kind-politiek worden ingevoerd, en dat zal op bezwaren van politiek-correcte zijde stuiten, want het is niet-christelijk. Mijn voorstel mbt de kinderopvang is wel het antwoord op omvolking.

tinekea2
tinekea22 feb. 2016 - 11:05

wat ik nou niet snap: als die vluchtelingen nou zo enorm leiden, waarom hebben ze dan niet meteen in Turkije of griekenland asiel aangevraagd, waarom doorlopen met al die kinderen naar duitsland?

3 Reacties
jahoor2
jahoor22 feb. 2016 - 12:21

@tinekea dat antwoord had je geweten als je af en toe zou informeren.

Tom Meijer
Tom Meijer2 feb. 2016 - 20:59

@ Wolff 2 februari 2016 at 18:56 U verwacht dat iemand die een cynische opmerking plaats een serieus antwoord krijgt? Kom nou toch zeg.

Lo de wijk
Lo de wijk2 feb. 2016 - 23:13

Het antwoord is dat men naar de landen wil waar het meest te halen valt. Want anders was men wel in een van de tussen-landen gebleven waar het ook veilig is. Dat weten de reageerders die u aanvallen ook best, zij het onderbewust, maar kunnen het niet over hun lippen krijgen. Daarom zoeken ze uitvluchten om dit antwoord niet te geven.

Yogi Bear
Yogi Bear2 feb. 2016 - 10:42

Zie zie je maar weer, een deel van de bevolking verdient geen haar beter dan de storm die ons en onze kinderen te wachten staat.

1 Reactie
jahoor2
jahoor22 feb. 2016 - 12:20

de storm, de Tsunami spookverhalen. Bespaar me je onzin.

Frank Lenssen2
Frank Lenssen22 feb. 2016 - 10:41

Het is ontluistende hoe mensen met een reactionair gedachtenleven reageren op dit verhaal. Ik denk dat het voor zichzelf spreekt, het relaas van de arts. . Het sluwe van rechts is dat het overal een antwoord op heeft. Had de dokter gesignaleerd dat de kinderen allemaal door ondervoeding aldaar overleden waren, waren de reacties van rechts precies hetzelfde geweest. . Ik schrijf over rechts dan maar ook gewoon weer hetzelfde, beter verdient het niet: vol van haat, zonder medelijden, dom, hebzuchtig, angstig, en bijzonder agressief. Je zal maar zo iemand tot je opvoeder hebben. Wat een jeugd van niks heb je dan.

14 Reacties
Frank Lenssen2
Frank Lenssen22 feb. 2016 - 12:17

(ontluisterend)

Jhonathan
Jhonathan2 feb. 2016 - 12:28

Frank Lenssen 2 februari 2016 at 11:41 U bent met uw polarisatie, vooroordelen en stigmatisering, geen haar beter dan hen die u zegt te verachten.

Acid Prune
Acid Prune2 feb. 2016 - 12:45

Er was dan ook weinig protest toen de scholen moesten fuseren tot instituten waar aan de lopende band kinderen werden verwerkt tot diplomahebbende morele zombies . Een maatschappij waarin het individuele succes het hoogste goed is en het collectieve succes iets is waarop men neer dient te kijken kweekt men burgers die niet in staat zijn met de beste wil van de wereld zich in te leven in een ander. Op TV zie ik slechts robots of dat nu acteurs, politici, artiesten of geen-idee-waarom-die-persoon-nu-weer-bekend-is zijn. Het Machinale heeft de maatschappij totaal ontwricht en de homo sapiens wordt verteld dat het niet meer de jaren '70 zijn .

Acid Prune
Acid Prune2 feb. 2016 - 12:50

@frank Je reaguurders zouden zo een computergegenereerd programmaatje kunnen zijn .

Robles
Robles2 feb. 2016 - 13:07

U zou eens moeten stoppen om iedereen die twijfels heeft over de huidige gang van zaken weg te zetten als sluw rechts.

rosarosa
rosarosa2 feb. 2016 - 13:39

@ Danielle “extreem rechts als enige nog op komt voor hun belangen” Opkomen voor je eigenbelang... dat is iets nieuws, dat is werkelijk revolutionair. Al die empathische mensen mogen eindelijk hun eigenbelang gaan dienen in plaats van zich maar te blijven opofferen ;-)

Ulltrafox
Ulltrafox2 feb. 2016 - 13:53

Je verward rechts met nationalistisch.... Want rechts is juist voor de migratiesamenleving, zoals wel blijkt uit de woorden van diverse werkgevers verenigingen.

Mark Huysman
Mark Huysman2 feb. 2016 - 15:05

@Danielle Oeverling [Niet zo verbazend, alle massamoordenaars uit de 20ste eeuw incl. de Nazi’s waren linkse types] Hoe suf kun je zijn? De nazi’s waren extreem-rechts, net als de PVV. Hun praktijk was: - -vernietiging van de (linkse) arbeidersbeweging -verhoging van de winsten van het grote kapitaal, niet alleen in absolute zin maar ook als percentueel aandeel van het nationale inkomen door het kunstmatig laag houden van de lonen. -grootscheepse privatiseringen. Begin jaren 30 vlak voor de nazi’s aan de macht kwamen waren veel grote concerns en commerciële banken in Duitsland genationaliseerd. De nazi’s draaiden dat midden jaren 30 allemaal terug (waarmee ze ingingen tegen de heersende trend in de rest van de wereld ). De term ‘privatiseringen’ is voor het eerst gebruikt in de jaren 30 door The Economist om de nazi economische politiek te beschrijven Ze werden gesteund door de belangrijkste industriëlen en bankiers en kregen hulp van kleinere ‘burgerlijke’ rechtse partijen bij het vestigen van hun dictatuur. Niks links aan dus.

Frank Lenssen2
Frank Lenssen22 feb. 2016 - 16:20

@ Danielle - ik wil helemaal niet door jou en de jouwen verdedigd worden. . Breng ik zelf jou en jouw geestverwanten tot leven? Hoe kom je erbij. Bij al je agressie kan ik hier wel hartelijk om lachen.

Ravens
Ravens2 feb. 2016 - 16:46

@Mark Huysman, Pol Pot, Lenin, Stalin waren toch links.

Mark Huysman
Mark Huysman2 feb. 2016 - 19:00

@ Ravens Danielle Oeverling (2 februari 2016 at 14:37) heeft het over de Nazi’s die ‘links’ zouden zijn. Dat is krankzinnig. Daar reageer ik op. Als je inhoudelijk weerwerk hebt dan lees ik dat graag.

Frank Lenssen2
Frank Lenssen22 feb. 2016 - 20:29

@ Acid Prune (13:50u) - . haha, zeg dat wel. Het reactionaire geëtter van gek rechts is buitengewoon voorspelbaar, en bedient zich van een heel beperkt aantal tropen. Daniëlle Oeverling is de jongste loot aan deze ICT-boom, zal ik maar zeggen. Ik denk dat ik zelf zo een programmaatje ga schrijven, en dan ga kijken of rechts me gaat toejuichen. Dat zou zomaar kunnen. Het zijn net kleine automaten met hooguit een randomgenerator om letterlijke zelfherhaling te voorkomen. . File under: 'ivoren toren', 'Gutmensch', 'tuberculosetestosteronbom', 'moslimverkrachters', 'Keulen', 'vol', 'overvol', 'bezorgde burgers', 'gratis geld', 'emotionele chantage', 'wegkijkers', 'opvang in de regio', 'minder', 'gelukzoekers', 'extreem-links', 'staatsomroep', en nog veel meer. Ik geloof dat mij zo iets wel toevertrouwd is. . Druk op het knopje en het komt eruit. Nog even wat schuilnamen verzinnen en wat leuke avatars bijeenplukken (Le Pen père et fille, Generaal Franco, Pinochet, Alberto Salazar, en Wilders toen die nog op ene Johnny Lulupessy leek die ik ooit op de middelbare school kende). Ga ik op Joop met mezelf ruzie maken dat het knalt. . Ik zie leuke mogelijkheden.

Tom Meijer
Tom Meijer2 feb. 2016 - 21:09

@ Acid Prune 2 februari 2016 at 13:50 "Je reaguurders zouden zo een computergegenereerd programmaatje kunnen zijn" Dat is goed verklaarbaar: het komt omdat er antwoord wordt gegeven op computergegenereerde reacties. Je kunt moeilijk verwachten dat een intelligent antwoord op zijn plaats zou zijn bij alle immorele crap die hier geproduceerd wordt.

Ravens
Ravens3 feb. 2016 - 10:19

@Mark Huysman, ik kan het stuk van Danielle Oeverling niet vinden. Ook niet met de zoekfunctie in de browser. Dacht eerst dat u dat zei. Excuus dan. Maar massa moordenaars heb rechts en links.

Common Sense
Common Sense2 feb. 2016 - 10:35

Fijn om te horen, we kunnen rustig slapen. Ondertussen zelfs in Januari 60,000 mensen erbij, en dat dus in een rustige maand. Pffff. Maak je borst maar nat voor de zomer! Hoe meer mensen er binnenkomen, hoe meer mensen zullen zeggen, hé laat ik ook eens gokje wagen. Toch niets te verliezen, en zo een huis, baan en uitkering lijkt me ook wel wat.

4 Reacties
Common Sense
Common Sense2 feb. 2016 - 10:35

en = en/of

jahoor2
jahoor22 feb. 2016 - 12:24

@Common Sense Je hebt nogal een vreemd beeld van ´deze mensen´ waarschijnlijk een beetje teveel naar de onzin verkopende PVV geluisterd. Deze mensen verlaten huis en haard voor een oorlog die zijn niet, zoals jij, bezig met een uitkering.

Robe Spierre
Robe Spierre2 feb. 2016 - 14:20

"Deze mensen verlaten huis en haard voor een oorlog die zijn niet, zoals jij, bezig met een uitkering." Ze verlaten Syrie voor een oorlog. Ze verlaten Turkije voor een uitkering (of werk).

puckstar
puckstar2 feb. 2016 - 15:58

@Robe hoe kom je erbij dat ze Turkije daarom verlaten? In Turkije puilen de (niet door de regering opgezette) vluchtelingenkampen uit. Turkije erkent vluchtelingen buiten de EU niet, dus die kunnen helemaal nergens aanspraak op maken. Vind je het gek dat ze dan op een gegeven moment vanwege de zeer slechte situatie aldaar, op zoek gaan naar (groener) gras?

elja888
elja8882 feb. 2016 - 10:32

Het is erg, maar die mensen kiezen er toch zelf voor om vanuit een veilige plek, het vorige land, te vertrekken. Vermoedelijk helemaal verkeerd ingeschat die reis. Maar dat is dan wel hun eigen keuze en eigen verantwoordelijkheid. Kun je natuurlijk niet de kinderen verwijten, en dat is triest. En blijkbaar zich ook verkeken op de economische mogelijkheden hier. Hoewel nog steeds voor een deel gelijk. Ze hebben nog steeds voorrang bij een huis hier, hoewel men dat nu wat probeert te veranderen. En ze worden wel bij en omgeschoold, en geprobeerd richting baan te werken door bedrijven. Vermoedelijk goedkoper voor bedrijven, want de werklozen die hier zijn krijgen die kans niet. En dat steekt nog steeds heel erg. Logisch toch dat mensen roepen eigen bewoners eerst. Ook hoe er voor de ouderen gezorgd wordt hier is diep triest. Nee we kunnen gewoon niet immigranten op eigen initiatief hier aannemen zolang we in dit land nog zitten met mensen die honger lijden. Laten we eerst eens zorgen het eigen huis wat op orde te krijgen. En eens stoppen de bewoners die hier al wonen te overzien en als vuil te behandelen.

1 Reactie
ME2
ME22 feb. 2016 - 14:10

mag ik vragen waar je gelezen hebt dat de situatie 'thuis' waarvandaan ze vertrekken veilig is?

peterh2
peterh22 feb. 2016 - 10:28

Zie hier de gevolgen van het 'open grenzen' beleid van Merkel: . De combinatie van gesloten grenzen en asielaanvraag in de regio zorgt ervoor dat de mensen die toegelaten worden per comfortabele lijnvlucht hierheen kunnen komen. Zo voorkom je dat veel grotere groepen een onmenselijke hindernisbaan door moeten voordat het merendeel hier te horen krijgt dat men niet mag blijven (en dus de illegaliteit in verdwijnt)...

3 Reacties
jahoor2
jahoor22 feb. 2016 - 12:00

Het ´open grenzen´ beleid bestaat helemaal niet. Constructieve politieke partijen (allemaal behalve de PVV) zijn inderdaad bezig met ook een legale vluchtelingen route. Om dit soort menselijke drama´s te voorkomen.

peterh2
peterh22 feb. 2016 - 12:38

[Constructieve politieke partijen (allemaal behalve de PVV) zijn inderdaad bezig met ook een legale vluchtelingen route.] . Er is geen 'legale' vluchtelingen route: volgens het verdrag van Dublin hadden deze mensen asiel moeten aanvragen in het eerste land van de EU waarin ze aankomen, Griekenland dus. Daarna hadden ze het nog kunnen proberen in Kroatië, Hongarije, Slovenië, Tsjechië en Oostenrijk voordat ze in Duitsland aankwamen...

jahoor2
jahoor22 feb. 2016 - 18:48

@peterH zijn ze nog mee bezig. als onderdeel van een totaal oplossing. Alles beter dan grenzen-dicht roepen zonder enige kennis van zaken.

Jan Willem deBoer
Jan Willem deBoer2 feb. 2016 - 10:27

Lindemann wilde toch echt zo neutraal mogelijk verslag doen, maar werd overmand door emoties. Na wat medisch cherry picking uit 1 miljoen binnengekomen asielaanvragers, vreemd genoeg misschien een procent of twintig van zijn verslag, gaat hij vol op het pro vluchtelingen orgel en orakelt het gebruikelijke mantra. Vreemd overigens dat zijn laatste stukje van zijn facebook post niet vertaald is: "Menschen leiden und sterben. Jetzt. Und wir können das verhindern. Wir schaffen das wink-emoticon P.S.: Ich habe nirgendwo das Wort „Nazi“ benutzt. Wer sich trotzdem als ein solcher hingestellt fühlen möchte – bitte sehr: Du Nazi!" Daar zijn we dus weer, iedere Duitser die kritiek heeft op het huidige non beleid wordt weer als Nazi de hoek in getrapt. Het lijkt mij verstandig dat Lindemann zich beperkt tot zijn core business zijnde medische verzorging. Als zijn idealisme dan ingeeft dat voor asielzoekers te doen, prima vooral doen. Zijn probleem is dat niet idealisme maar pragmatisme tot oplossing leidt.

7 Reacties
H.Witte
H.Witte2 feb. 2016 - 11:45

Jan Willem de Boer Wat "de Boer" niet kent dat lust hij niet;

jahoor2
jahoor22 feb. 2016 - 12:04

Op enig pragmatisme heb ik extreem-rechts nog niet kunnen betrappen. Vooral loze beloftes en onhaalbare oplossingen. Deze dokter steekt tenminste zijn handen uit de mouwen terwijl jij van een afstandje een beetje loopt te schreeuwen.

Piet de Geus
Piet de Geus2 feb. 2016 - 12:29

"Daar zijn we dus weer, iedere Duitser die kritiek heeft op het huidige non beleid wordt weer als Nazi de hoek in getrapt." Dan laat je Duits kennelijk te wensen over. Wat Lindemann schrijft is dat hij het woord nazi nergens heeft gebruikt maar dat lieden die zich desalniettemin als zodanig weggezet voelen daar wel een gegronde reden voor zullen hebben en van hem gelijk krijgen. Hetzelfde geldt voor jou, dankzij je reactie die eveneens onbedoeld een schuldbekentenis is.

Jan Willem deBoer
Jan Willem deBoer2 feb. 2016 - 15:04

@henkwitte de Boer heeft heel veel gezien en lust alles, allen met oesters maak je me niet gelukkig. @jahoor Geen idee eigenlijk of extreem rechts pragmatisch is, ik verkeer niet in die kringen. De opmerking is overigens totaal irrelevant omdat extreem rechts nergens in de EU aan de politieke beleidsknoppen draait. @PietdeGeus Leuk geprobeert Piet. Mar net zo goed als ik weet je dat de gevestigde politieke orde, en Merkel voorop, werkelijk iedereen die maar een beetje kritisch was na haar Wir schaffen das in de DunkelDeutschland hoek heeft gedrukt. Ik lees het epistel van Lindemann zoals hij het m.i. bedoelt heeft. Als je het niet met me eens bent noem ik je geen Nazi, maar je bent er wel één en dat weet je. Niet voor niets dat dat stukje tekst geen onderdeel uitmaakte van de vertaling/dit artikel.

Piet de Geus
Piet de Geus2 feb. 2016 - 17:37

Dat ook Daniel met een schuldbekentenis komt is geheel volgens verwachting.

Piet de Geus
Piet de Geus2 feb. 2016 - 17:40

"Leuk geprobeert" Toch is dat wat er staat: als iemand zich ondanks dat ik dat woord niet heb gebruikt als nazi in de hoek gedrukt voelt, dan bedien ik hem graag op zijn wensen. Het is toch vergelijkbaar met iemand die in een drukke straat ineens vanuit het niets begint te roepen dat hij zijn vrouw echt niet slaat. Dan is de boodschap die overkomt echt niet dat hij zijn vrouw niet slaat.

jahoor2
jahoor22 feb. 2016 - 18:52

@de Boer Dat is nou precies het probleem van de PVV ze maken helemaal geen beleid en doen ook geen poging daartoe.

nico333
nico3332 feb. 2016 - 10:27

"en deze in samenspraak met de leiding van het opvangcentrum openbaar te maken." " Ik heb me voorgenomen dit bericht zo neutraal mogelijk te schrijven. " Waarom dan in samenspraak met het opvangcentrum ? Waar was dat voor nodig ? Moest de tekst eerst worden goedgekeurd ? Al met al bevordert die"samenspraak" de neutraliteit niet . Dan nog; een hoop van de beschreven ellende had voorkomen kunnen worden als Merkel ze niet zo openlijk had uitgenodigd.

2 Reacties
H.Witte
H.Witte2 feb. 2016 - 11:36

nico333 In samenspraak met het opvangcentrum is vanzelfsprekend. Een arts heeft een vertrouwenspositie, is medewerker op zo'n centrum en heeft de plicht om de leiding daar voor te leggen dat en wat hij wil publiceren. Dat geldt voor elke medewerker in elk bedrijf. Niet meteen negatief denken. Merkel heeft haar uitspraak pas gedaan nadat de vluchtelingenstroom al nadrukkelijk op gang was gekomen en ze al nagenoeg "voor de poort" stonden. Merkel had weinig keus. In de eerste plaats damde ze daarmee de illegale stroom in, want binnengekomen waren ze toch en in de tweede plaats voorzag zij het opzadelen van de Zuid-Europese landen met grote vluchtelingen kampen en gaf ze gehoor aan die landen om de stroom te verdelen. Een eenvoudig solidariteitsbeginsel.

jahoor2
jahoor22 feb. 2016 - 12:05

@nico333 Geef Merkel maar weer de schuld. Hun leed was vele malen groter geweest als Merkel ze niet had geholpen.

Correl2
Correl22 feb. 2016 - 10:20

Heel triest allemaal. Wat ik nu ga zeggen klinkt hard maar is de absolute waarheid. Hoeveel euro is een mensenleven waard? Twintig jaar geleden mocht je deze vraag niet stellen maar nu is die aan de orde van de dag. Kijk naar ons verzekeringsstelsel. Als je nog geen tien jaar geleden medicatie a 2 miljoen euro per jaar bliefde om in leven te blijven kreeg je die gewoon. Tegenwoordig is het een heel ander verhaal. Feit is dat er simpelweg teveel mensen leven op deze aarde en wij nu eenmaal niet in staat zijn om met een paar honderd miljoen mensen miljarden anderen te redden en onderhouden. We moeten naar een krimp in wereldbevolking om toekomstige generaties aan mensheid ook nog een kans te geven. Klinkt hard en is triest. Klopt, maar dat is waar we naar toe moeten hoe lastig het ook is.

4 Reacties
Sol Invictus
Sol Invictus2 feb. 2016 - 11:17

"Feit is dat er simpelweg teveel mensen leven op deze aarde en wij nu eenmaal niet in staat zijn om met een paar honderd miljoen mensen miljarden anderen te redden en onderhouden." Wealth inequality has grown to the stage where 62 of the world’s richest people own as much as the poorest half of humanity combined, according to a new report. http://www.independent.co.uk/news/world/politics/just-62-people-now-own-the-same-wealth-as-half-the-worlds-population-research-finds-a6818081.html wiens brood men eet, wiens feit men preekt.

truusbeek2
truusbeek22 feb. 2016 - 11:46

"Als je nog geen tien jaar geleden medicatie a 2 miljoen euro per jaar bliefde om in leven te blijven kreeg je die gewoon. "" Grootste onzin!!

Machielse93
Machielse932 feb. 2016 - 12:36

@spitjm, Het overgrote deel van het bezit vertaald zich in aandelen en bedrijven die velen mensen voorzien. Het is niet zo dat het alleen maar om keiharde cash gaat.

Sol Invictus
Sol Invictus2 feb. 2016 - 16:03

"Het overgrote deel van het bezit vertaald zich in aandelen en bedrijven die velen mensen voorzien." niet alleen voorzien, er zijn vele manieren om geld te 'verdienen', en niet alle zijn constructief. "Het is niet zo dat het alleen maar om keiharde cash gaat." goed dat je dat snapt. het is echter wel -vermogen-.

Kolok
Kolok2 feb. 2016 - 10:10

Ik heb verhalen van medewerkers gelezen die nogal een ander beeld schetsen, het zal er net aan liggen wie je het vraagt. Maar om nu te zeggen 'zo gaat het er aan toe op een AZC en niet anders' vind ik wel erg opportunistisch.

2 Reacties
H.Witte
H.Witte2 feb. 2016 - 11:26

Kolok, kunt u zich wel of niet voorstellen dat wat geschreven staat ook echt het geval is, daar gaat het nu om. De medewerkers waar u het over heeft treffen de mensen nadat ze door artsen geholpen zijn en al weer wat in betere toestand verkeren. Natuurlijk zijn er andere verhalen, maar pik er niet uit wat het beste past. Als u aan het verhaal van de arts twijfelt, moet u ook aan die andere verhalen twijfelen.Blijf objectief.

jahoor2
jahoor22 feb. 2016 - 12:06

@Kolok ga zelf een keer kijken en doe eens wat nuttigs.

Common Sense
Common Sense2 feb. 2016 - 10:08

Als Merkel die mensen geen gouden bergen had beloofd hadden ze al die ontberingen mogelijk niet hoeven doorstaan, maar konden ze daarentegen straks hun land van herkomst opbouwen. Voorts is dit natuurlijk een enorm gekleurd verhaal. Alleen maar fotootjes van lachende kinderen en jonge vrouwen laten zien is puur de boel belazeren.

1 Reactie
H.Witte
H.Witte2 feb. 2016 - 11:21

Beste Common Sense Merkel deed haar uitspraak op een moment dat de vluchtelingenstroom al lang op gang was gekomen. Waarom zou dit een gekleurd verhaal zijn. U gebruikt het woord 'natuurlijk' wat een discussietruc is. Dit is een waar verhaal, lijkt me. Bent u wel eens in een AZC geweest. Ik niet, maar ik kan me wel een voorstelling van zaken maken zoals geschreven. Die foto's zijn waarschijnlijk niet eens van de arts die dit stuk schrijft, maar toegevoegd door de redactie. Als u de foto's misleidend vindt dan moet u daar de arts en zijn relaas niet op aan zien.

Albert Einstein
Albert Einstein2 feb. 2016 - 10:08

We mogen niet alle vluchtelingen demoniseren omdat er een hoop slechteriken tussen zitten. Maar we mogen de massa-immigratie ook niet goedpraten door deze schrijnende gevallen te benadrukken. Onbedoeld (of niet?) werken deze gevallen als een psychologisch menselijk schild, zoals in een vuile oorlog weerloze burgers worden ingezet als middel tegen bombardementen.

1 Reactie
Moeder Pietje
Moeder Pietje3 feb. 2016 - 13:47

Na de zogenaamde Islamtrein middels eerst democratie en baarmoeders(Erdogan)lijkt het mij niet onredelijk aan te nemen dat die vluchtelingen idd een wapen vormen teneinde het westen te ontwrichten.

peterschaafsma
peterschaafsma2 feb. 2016 - 9:59

Tja, schrijnend. Maar de vraag reist telkens weer of de Gutmensch zich ooit zal durven afvragen hoe hij het voorelkaar heeft gekregen de afgelopen decennia de publieke afkeer van alles wat naar moslims riekt zodanig te laten escaleren, dat zelfs oprecht behoevende moslims met dezelfde onmenselijke houding worden bejegend als het gajes dat de Blanke Europeaan elke dag het bloed onder de nagels vandaanhaalt.

2 Reacties
Sol Invictus
Sol Invictus2 feb. 2016 - 10:37

Heb je het over de Gutmenschen die Irak wilde bevrijden van een dictator, een moslim haatcampagne starten om de komende slachtoffers (enkele honderduizenden) te ontmenselijken, wat voor Wilders gratis propaganda bleek? Die de soennieten tot criminaliteit dwongen, en ze na oprichting van IS desondanks bewapenden in de hoop Syrie te ontdoen van een dictator, en nu de eigen wapens moeten bestrijden met eigen wapens? Die de Taliban steunden omdat ze tegen de Russen vochten? Die Libië ontdeden van een seculiere dictator om de bevolking 'vrijheid' te geven? Die Egypte ontdeden van een democratie omdat een regering die hoofddoekjes wenst duidelijk erger is dan een regering die honderden mannen tegelijk de doodstraf geeft na een proces van 8 minuten? Dat soort moralisten heb je het over toch? Het is goed dat je eindelijk je verantwoordelijkheid eens neemt voor de puinhopen die je ideologie aanricht, in plaats van als een laffe wezel met ene grote waffel de schuld af te schuiven op hen die jouw puinhopen voor je opruimen - wel in de geest van de bezongen christelijke-humanistische traditie.

Tom Meijer
Tom Meijer2 feb. 2016 - 21:15

Jij bakt ze wel heel onbeschoft bruin zeg.

Brave Hendrik2
Brave Hendrik22 feb. 2016 - 9:55

Een stuk vol hartenkreten. En daarom ietwat onevenwichtig en langdradig. Met de tong op mijn schoenen heb ik de eindstreep gehaald. Maar ik blijf bij mijn standpunt. Vluchtelingen zijn, ondanks hun etterende wonden, de verbrande voeten, de verweesde blikken - waarin je de stervende familieleden langs de vluchtweg nog weerspiegelt ziet - &tc, &tc, natuurlijk gewone vakantiegangers die je, nadat je ze hebt uitgebuit, gewoon de deur moet wijzen. Dus niks geen zielige verhalen vol kommer en kwel en benauwenissen! De zieligerds, dat zijn wij! Ocharme ons! Wee mij! Och, mocht ik eens vluchteling zijn!

1 Reactie
Brave Hendrik2
Brave Hendrik22 feb. 2016 - 10:07

..weerspiegeld...

jellevwal
jellevwal2 feb. 2016 - 9:51

Mij lijkt dat je best begrip kunt hebben voor mensen in oorlogsgebieden, en voor mensen die die oorlogsgebieden ontvluchten, en tegelijkertijd inzien dat niet W Europa al deze mensen kan opnemen. Ook in dit verhaal mis ik weer het waarom van de ellende in Midden Oosten en N Afrika, het westen wat beweert democratie en vrede te brengen.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen2 feb. 2016 - 9:45

Een helder verhaal. Helaas heeft is het haat zaaien al zo effectief geweest dat de congnitieve dissonantie velen ertoe zal zetten dit stuk zonder enige moeite opzij te schuiven.

1 Reactie
Moeder Pietje
Moeder Pietje3 feb. 2016 - 13:53

Grappig dat beide partijen vinden dat de ander aan cognitieve dissonantie lijdt. Belangrijkste verschil is wel dat pro immigranten mensen degenen die het wat minder optimistisch inzien vaak neerzetten als untermenschen, racisten, gevoelloze nare mensen, fascisten, extreem rechtsen, neo nazi's, etc. Terwijl ze zelf vaak gelabeld worden met etiketten als naief. Toch wat mildere benadering, vind ik.

pakmelk
pakmelk2 feb. 2016 - 9:36

Ik geloof niet in die doembeelden van te weinig mensen die kunnen werken, zoals hier beschreven. Natuurlijk gaat er arbeidskracht verloren wanneer de bevolking vergrijst, maar waar deze man totaal niet over rept, en wellicht ook totaal niet over denkt is dat de toekomst gaat leiden naar meer en meer robots. Neem bv (beroeps-)chauffeurs in bussen, taxi's, vrachtwagens; binnen afzienbare tijd zullen deze banen gewoon verdwijnen dankzij zelfrijdende voertuigen. Zo zijn er talloze voorbeelden. Duitsland, en ook Nederland, kunnen heel wel af met veel minder arbeiders in de toekomst. Technologie zal de verlichting zijn.

8 Reacties
H.Witte
H.Witte2 feb. 2016 - 10:52

Pakmelk Technologie zal een verlichting zijn voor de Industrielen. Ik heb nog nooit een werknemer gezien die vanwege een robot is ontslagen en toch gewoon doorbetaald kreeg. Die mag door de staat (doon ons) betaald gaan worden terwijl de industrieel er rijker van wordt.

Piet de Geus
Piet de Geus2 feb. 2016 - 12:32

"Natuurlijk gaat er arbeidskracht verloren wanneer de bevolking vergrijst, maar waar deze man totaal niet over rept, en wellicht ook totaal niet over denkt is dat de toekomst gaat leiden naar meer en meer robots." Dus tegen de tijd dat jouw billen gewassen moeten worden stap je als een koe of een auto in een wasstraat en kom je daar dankzij die robots spic & snap weer uit. Net op tijd om naar je bed afgevoerd te worden.

Machielse93
Machielse932 feb. 2016 - 12:44

@Henkwitte, U heeft daarin gelijk. Het belastingmodel zou anders georganiseerd moeten worden. Minder op arbeid maar meer op winst of vennootschapsbelasting o.i.d. Daarnaast is het verhaal van de robot niet het beste voorbeeld. De meeste van deze banen zullen verdwijnen door automatisering, software etc. Daarnaast is het een vicieuze cirkel als je een vergrijzing wilt opvangen met nog meer mensen die je op hun beurt ook weer moet verzorgen. Een beter model zou zijn met tijdelijke arbeidskrachten die uit het buitenland onder goede omstandigheden een of twee jaar werken. Die nemen dan ook de kennis weer mee terug wat weer goed is voor hun eigen thuisland en samenleving.

Robe Spierre
Robe Spierre2 feb. 2016 - 14:05

Even over de sarcastische opmerking van PdG: Inderdaad zal dit mogelijk zijn. Met name in de medische industrie wordt veel aan robot ontwikkeling gedaan. Er is al een robotarm die helpt met eten. Er is een bedrijf dat momenteel al bezig is met een andere robotarm, die met douchen zou kunnen helpen. De wasstraat zal niet nodig zijn. Er zijn al robots die helpen met lopen, dus vervoer naar een doucheruimte zal geen probleem zijn. Google kan al zelfrijdende auto's bouwen (in feite ook -holle- robots). Dan is het maken van hulp-robots, met name hulp voor bejaarden, echt geen probleem.

Piet de Geus
Piet de Geus2 feb. 2016 - 15:34

"Dan is het maken van hulp-robots, met name hulp voor bejaarden, echt geen probleem." Voor de technische kant van het verhaal niet, vandaar mijn voorbeeld van de wasstraat. Maar vraag eens in verpleeghuizen of aan mensen die van de thuiszorg afhankelijk zijn waar ze echt tekort aan hebben: menselijke aandacht. En die kun je niet automatiseren, hoeveel tamagotchi's je ook uitdeelt om nog wat afleiding te bieden.

H.Witte
H.Witte2 feb. 2016 - 16:09

Robe Spiere Het probleem is het menselijk contact. Grote kans dat door de robots straks de ouderen urenlang, misschien wel de gehele dag, geen mens zien.

H.Witte
H.Witte2 feb. 2016 - 16:48

Machielsen 93 Dat is nog eens constructief. Daar houd ik van. Maar goed, onder het vrije woord hoort ook "bla, bla".

Moeder Pietje
Moeder Pietje3 feb. 2016 - 14:01

Tamagotchies Bestaan die nog? Ik kan mij herinneren hoe lyrisch mijn zus erover was. Mijn zus die de kilheid zelve was als het ging om onderhouden van familiebanden, weinig begrip toonde voor slechter functionerende mensen("Ik heb er een hekel aan als mensen zwakte tonen")etc. Verbijstering mijnerzijds. Zijn er echt ooit eenzame mensen van dat nare object opgeknapt?

Freeman2
Freeman22 feb. 2016 - 9:26

Mag deze brief ook als commentaar onder het artikel over vluchtelingen die zouden hulppersoneel hebben belaagd, geplaatst worden? Het verklaart namelijk een heleboel dat ons-kent-ons echt eigen volk helemaal niet kan bevatten.

[verwijderd]
[verwijderd]2 feb. 2016 - 9:25

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Sol Invictus
Sol Invictus2 feb. 2016 - 10:53

"Het zijn de echte vluchtelingen, het volk, die dit soort horror scenario’s te wachten staat" voor een mening heb ik respect, hoe oneens ook. voor fact-free gewauwel van een wereldvreemde aluhoed wordt ik heen en weer geslingerd tussen walging, medelijden en angst. die walging en medelijden kan ik mee leven, maar het is die angst die aan me knaagt. wat moet er worden van vrijheid en democratie als een goed deel van het electoraat zich nog in de vroege middeleeuwen bevindt, en de rattenvangers fluiten.

Meta Foor
Meta Foor2 feb. 2016 - 9:25

aangrijpend... en deze mensen wil de PvdA linea recta terugvaren naar Turkye ? Het was beter geweest als Samsom ook naar deze AZC's was gegaan ipv een kortet trip naar de kust van Turkye

P. Zwinkels
P. Zwinkels2 feb. 2016 - 9:18

Er even van uitgaande dat deze vrouw, uit de laatste alinea, uit Syrië komt. Waarom is zij niet in Turkije gebleven? Dan hadden haar drie kinderen nog in leven geweest. De schrijver probeert weer eens alle schuld in de schoenen van de boze blanke mens te schuiven. En hoeveel veilige landen hebben de 'ouders' van de verkleumde baby al doorlopen voordat ze in Duitsland kwamen? Naar mijn bescheiden mening blijft het grootste deel migranten met een economisch motief.

8 Reacties
taylor
taylor2 feb. 2016 - 12:08

Juist, ik woon zelf in het buitenland hier zie je er geen een. Geen sociale uitkeringen en woningen al helemaal niet ja huren vanaf 500€ in de maand en huursubsidie bestaat hier niet. Merendeel zijn gelukszoekers. Portugal zie je ze ook niet ook geen sociale zekerheid en sociale woningbouw. Kijk eens naar die snoetjes de narigheid druipt er vanaf.

jahoor2
jahoor22 feb. 2016 - 12:15

@P zwinkels. Die mensen gaan echt niet zomaar, met kinderen en al, op reis. Jouw reactie is harteloos en kil. Het maakt je geen spat beter dan een moslim-extremist.

Machielse93
Machielse932 feb. 2016 - 12:55

@Ger Timmer Dat inderdaad. Hoewel een x% wel degelijk gevlucht is voor oorlogshandeling is het een rationele keuze geweest om door te trekken naar het land met de beste omstandigheden. Ik begrijp dat ze dat doen, maar we moeten dat eigenlijk niet willen. Een groot deel van het lijden is aan henzelf en ook aan dat van de mensen die valse verwachtingen vertellen te verwijten. De oplossing van deze migratiecrisis is daarom zo simpel. Zeg het vluchtelingenverdrag op en schrijf nieuwe richtlijnen en een beleid die haalbaar zijn in deze tijd. Zonder geld, zonder woning, zonder gezinshereniging zonder gratis zorg dan komen er veel minder mensen. Zodra de stroom opgedroogd is kan Nederland best een aantal echte vluchtelingen oppikken uit de kampen. Het liefst de genen voor wie er op lange termijn weinig kans is in de regio. Denk aan religieuze en seksueel georiënteerde minderheden. Ik verwacht ook dat die meer kans op slagen hebben in de Nederlandse samenleving. Overigens ik woon in IJsland en hier zijn ze ook niet. Te koud, te ver, geen open deuren beleid en niet aantrekkelijk genoeg.

taylor
taylor2 feb. 2016 - 14:28

jahoor, dit is de fout die je maakt. Je bent veel te naïef.

Sol Invictus
Sol Invictus2 feb. 2016 - 16:08

"Zeg het vluchtelingenverdrag op en schrijf nieuwe richtlijnen en een beleid die haalbaar zijn in deze tijd." want het Europa van net na WOII stond er een stuk beter voor dan wij nu. 'deze tijd' is nooit een argument in haar zelf, eerder een signaal dat argumenten ontbreken. wat is er precies aan 'deze tijd' dat het vluchtelingenverdrag onhaalbaar maakt? vluchtelingen?

Mark Gh
Mark Gh2 feb. 2016 - 18:26

Het verschil met "de tijd" is dat transcontinentaal vervoer tegenwoordig veel makkelijker is dan toen. Het verdrag is gebaseerd op situaties die binnen een continent blijven, een vluchtelingenstroom binnen Europa zoals tijdens WO 1 toen Nederland vele Belgen en Duitsers opving of meer expliciet de periode van vlak na WO 2 toen velen vluchtten uit het door de Sovjets bezette gebied. Nu komen mensen niet alleen uit Europa, maar vanuit centraal Azië en in Afrika. Toch wel een verschilletje lijkt me. De uitgangspunten van het verdrag zijn niet achterhaald, maar de wereld is veranderd en het verdrag uitvoeren zoals het geschreven is is een garantie voor ellende.

Jan Willem deBoer
Jan Willem deBoer2 feb. 2016 - 19:35

Inderdaad spitjm zeg het vluchtelingenverdrag op en maak het 2016 proof. Een verdrag op basis waarvan 85% van de wereldbevolking asiel kan aanvragen in Duitsland zodra ze een voet in het land hebben gezet is niet in de geest van het verdrag. Verplicht wat mij betreft de ondertekenaars in een serieus conflict gebied een safe haven te creëren in het continent, zowel militair als economisch. Een paar West EU lidstaten kunnen niet het hele probleem in het MO of Afrika oplossen door miljoenen binnen te laten. Hard maar waar. Zelfs al zou 95% van de Nederlandse bevolking het wel willen, het kan niet zonder het sociale vangnet en de medische zorg volledig af te breken. Het is niet en en maar dit of dat. Een goed sociaal stelsel als het Nederlandse en geen controle op toestroom is onverenigbaar.

Moeder Pietje
Moeder Pietje3 feb. 2016 - 14:11

Entiteiten als Australie en de rijkere arabische landen ontspringen de dans. Ook Amerika wat eigenlijk de meeste verantwoordelijkheid zou moeten nemen gezien het feit dat veel voortvloeit uit haat onbezonnen acties houdt een stringent toelatingsbeleid. Ik zie China ook niet massaal mensen opnemen. West Europa met al haar schuldgevoelens gaat zich zelf steeds verder verzwakken door maar gekke Henkie te blijven spelen. Ik moet het nog zien gebeuren, spreiding over Oost Europa . Het zou mooi zijn als het allemaal kon maar mensen maken nu eenmaal misbruik van mogelijkheden. Iets met de kat op het spek binden en zo. Nu echt strictere maatregelen doet misschien burgeroorlogen op dit continent in de toekomst voorkomen. Soms ben ik bang dat het al te laat is daarvoor.