Twee Hamburgse advocaten hebben aangifte gedaan tegen de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Namens verschillende Duitse politici, mensenrechtenactivisten en Duitse prominenten hebben zij een aanklacht ingediend wegens oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Behalve Erdogan worden ook andere overheidsfunctionarissen, zoals oud-premier Davutoglu, aangeklaagd.
De advocaten presenteerden hun tenlastelegging van meer dan tweehonderd pagina’s maandag in Berlijn. Dat meldt het AD. In de aanklacht gaat het met name om acties van het Turkse leger in de Koerdische gebieden in het zuidoosten van Turkije, met name in de stad Cizre. In september 2015, toen daar de noodtoestand was uitgeroepen, werden 21 burgers gedood door overheidstroepen. Van december vorig jaar tot maart dit jaar gold in de regio een uitgaansverbod. In die periode kwamen zeker 178 mensen om het leven.
Die 178 slachtoffers werden in een drietal schuilkelders aangetroffen, waar zij bescherming hadden gezocht tegen de aanvallen door het Turkse leger. De lijken waren grotendeels verkoold. Getuigenverklaringen en ander verzameld bewijsmateriaal maken het zeer aannemelijk dat de overheidstroepen benzine in de schuilkelders hebben gegoten, die zij vervolgens aanstaken. Ook wordt er rekening mee gehouden dat de slachtoffers eerst met zware wapens zijn geëxecuteerd, alvorens hun lichamen werden verbrand.
Volkenrecht Dat er nu in Duitsland een aanklacht wordt ingediend, is omdat de opdrachtgevers van de advocaten zich ethisch verplicht te voelen. Volgens hen gaat het om ‘systematische oorlogsmisdaden’ gepleegd door de Turkse overheid. De volkenrechtwetgeving maakt het mogelijk om daar in een ander land aangifte tegen te doen.
Onder de opdrachtgevers bevinden zich onder andere Ulla Jelpke en Andrej Hunko van Die Linke , diverse wetenschappers uit met name Duitsland, maar ook uit andere Europese landen, acteur en componist Konstantin Wecker en vertegenwoordigers van een aantal Duitse mensenrechtenorganisaties. Ook wordt de aanklacht gesteund door Koerdische overlevenden van de aanvallen en een Turkse parlementariër uit de Koerdische HDP-partij. Behalve Erdogan en Davutoglu worden ook minister van Binnenlandse Zaken Efkan Ala en hooggeplaatste politieagenten en legerofficieren aangeklaagd.
Verzuurde relatie De laatste maanden komt de relatie tussen Duitsland en Turkije steeds verder onder druk te staan. Dat begon al bij het ‘ lastergedicht ‘ van cabaretier Jan Böhmermann, wat hem een aanklacht vanuit de Turkse overheid opleverde. Eerder deze maand werd de spanning tussen de beide landen nog eens opgevoerd, nadat het Duitse parlement officieel de Armeense genocide erkende.