Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Duits tijdschrift zwijgt voor Syrië

  •  
07-10-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Schermafbeelding-2016-10-07-om-11.55.27
‘Wij zwijgen vandaag.’ Dat staat vrijdag in grote letters te lezen op de website van het Duitse weekblad Stern. Daarboven een foto van de verwoestingen in Syrië, eronder een verklaring. Daaronder nog veel meer foto’s van de rampzalige gevolgen die de nu al ruim vijf jaar durende oorlog heeft voor het land en de Syrische bevolking. In de verklaring staat te lezen:
Wij journalisten mogen niet sprakeloos zijn. Wij zullen beschrijven. Rapporten. Analyseren. Maar hoe meer wij onze taak serieus nemen, hoe sprakelozer wij worden door het lijden van de mensen in Aleppo en in heel Syrië. In plaats van antwoorden hebben we slechts meer en meer vragen.
Hoe vertellen we nog over het alledaagse lijden? Doen we we genoeg in onze berichtgeving? Hebben we voldoende over het onderwerp gemeld?
Op die laatste vraag moeten we eerlijk antwoorden: nee. Nee, we hebben niet genoeg gemeld. Deze reactie leidt tot de volgende en misschien wel belangrijkste vraag: Waarom niet?
Omdat we niet langer geschokt zijn door de beelden en het nieuws van nóg meer doden? Omdat alles zo ver weg is – op zijn minst voor ons gevoel? Omdat we afgemat zijn door de massale verschrikkelijke beelden en boodschappen? Hebben we geen behoefte meer aan deze foto’s omdat we misschien bezig zijn – bewust of onbewust – onszelf te beschermen? Omdat we hebben geen tijd hebben om adequaat om te gaan met het onderwerp? Omdat het volgende nieuws, het volgende schandaal, de volgende shitstorm wacht? Of levert Syrië gewoon niet genoeg clicks op?
Het is waarschijnlijk een beetje van alles.
We slagen er niet elke dag in het lijden dat elke dag plaatsvindt in Syrië voldoende te behandelen. De situatie is letterlijk ongelooflijk. Toch proberen we het. Elke dag opnieuw. Dat is onze taak. Maar vandaag willen we nog iets anders doen. Ons losmaken van de gebruikelijke journalistieke reflexen. Niet luidere, snellere en nog veel meer berichten. Maar stilte.
stern.de zal vandaag de hele dag zwijgen. Geen berichten, geen advertenties, geen breaking news. Alleen foto’s. Van Aleppo en Syrië. Geen choquerende foto’s. Geen bebloede kinderen. Maar het trieste dagelijks leven.
Vandaag gaat het ons niet om bereik, clicks en efficiënte marketing. Vandaag willen we een statement maken. Een stille. Om zo de ondraaglijke sprakeloosheid tegen te gaan – om die eindelijk toe te laten.
De redactie van stern.de

Meer over:

syri, nieuws, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.