© 13 June 2021, North Rhine-Westphalia, Dortmund: Otto Fricke (FDP), state treasurer of the North Rhine-Westphalian FDP, poses for a portrait in the Westfalenhallen on the sidelines of the stat
Het zou best wel kunnen dat een minderheidsregering de enige uitkomst kan zijn van de huidige impasse. Een probleem is wel dat ook de onderlinge relatie tussen de VVD en D66 behoorlijk beschadigd is dankzij de beschadiging door Kaag en Hoekstra van Rutte. Kaag zei: “Hier scheiden onze wegen”. Zo’n uitspraak blijft wel even nagalmen. Stel dat Rutte en Kaag weer vriendjes worden dan zal een derde partij wel nodig zijn. Het CDA is inmiddels een schildpad op de rug en Groen Links als derde partij stuit op andere bezwaren (de vorige keer weggelopen en de belofte aan de PvdA om het samen te doen). Ondanks mijn persoonlijke afkeer van Groen Links denk ik dat de beste weg zal zijn om inderdaad een minderheidsregering te vormen met VVD, D66 en Groen Links. Wie weet is dat de enige stabiele combinatie momenteel. SGP en CU stemmen nagenoeg altijd wel mee met een regering en VOLT zal dat ook wel gaan doen. Daarnaast zal de PvdA het ook wel vaak eens zijn met wat Groen Links zal voorstellen. Nee, het is niet mijn voorkeur, maar het land zal geregeerd moeten worden. Het stuk eindigt met een advies over de duur van een kamerlidmaatschap. Ik heb nooit begrepen waarom mensen die het goed doen in de kamer en graag door willen gaan vervangen moeten worden. Deze trend is ergens eind jaren 80 geloof ik begonnen. Het geheugen in het parlement wordt gevormd door haar leden. Natuurlijk is vers bloed ook goed (denk aan de inbreng van BIJ1, BBB en VOLT), maar de ervaring hoort daar ook zeker een rol te spelen. Het is hier vloeken in de kerk, maar ik zie bijvoorbeeld ervaren kamerleden als Wilders en Omtzigt vaak zinnige dingen zeggen. Je hoeft het dan niet eens te zijn met hun inbreng, maar het heeft een dempend effect (of kan het hebben) op de vluchtigheid van de dagelijkse onzinvoorstellen.
Ik vind het advies nogal aanmatigend. Dhr. Frick heeft 2 termijnen in de Bundestag gezeten voor een kleine partij. Heeft geen ministeriële of andere bestuurlijke positie bekleed. Én enkel op Zweistimmen is benoemd, dus zelf geen echte achterban heeft. De nummer 16 van het CDA hoeft toch ook Merkel niet te adviseren? Bovendien vind ik het bemoeien in buitenlandse partijpolitiek weinig chique.
@E-wood: ik ben het volledig eens met uw laatste zin, maar is dat niet precies wat wij Nederlanders voortdurend doen? Denk aan wat wij inden van de politieke lijn van landen als Polen, Hongarije, Denemarken, Italië, enzovoorts. Het is juist de houding van politici uit ons eigen land wat in Europa steeds meer weerzin opwekt met dat eeuwige vingertje.
Vooral groen links prijzen dat helpt met het losweken van het links kamp Een steeds kleiner deel van het Nederlandse parlement is bereid verantwoordelijkheid te dragen en te zeggen: Totale onzin, een groter deel van het parlement is machteloos geraakt. Deelname aan de nieuwe regering maakt hen de bijwagen van deze regering en er zijn nu veel bijwagens.
Vooral groen links prijzen dat helpt met het losweken van het links kamp
Is wel zo maar dan zouden ze veel harder moeten werken en democratischer moeten zijn, en dat willen ze niet. Ze willen gewoon door vergaderen na al een regeer akkoord te hebben besloten. Niet parlementair regeren.
@DenFlexwerker, Je neemt voor mijn gevoel wel erg grote woorden in de mond. 'k Pleit in zijn geheel niet voor dictatoriaal bestuur, integendeel. Een eventueel zakenkabinet kan alleen aantreden als een meerderheid van de Tweede Kamer daarmee akkoord gaat, en houdt - zo leert de geschiedenis - meestal maar één of anderhalf jaar stand. De suggesties van Fricke blijf ik ongelukkig vinden: Kaag op Financiën, hoe verzint de man het. Wat Frickes' voorkeur voor een minderheidskabinet betreft, deze is ronduit bizar. Een buitengewoon goed geoliede machtsmachine als de VVD is, zou dan zo'n beetje in zijn eentje de lakens gaan uitdelen, een maatschappelijk volstrekt ongewenste situatie. Mijn voorkeur voor een zakenkabinet op dit moment is uit nood geboren: als de ballenbakpolitici in Den Haag er niet meer uitkomen, zul je iets moeten - dan maar dit, voor een tijdje...
Beste is gewoon een VVD-er aan te stellen als minister van financieen en dat Rutte president blijft. Rest kan verder worden verdeelt afhankelijk hoe en wat het van kabinet wordt.
Dat valt te proberen. Er moet sowieso een nieuwe regering komen, want bepaalde onderwerpen zijn nu controversieel verklaard en daar kan/mag de regering niet zomaar over beslissen. Dat moet niet te lang duren. Ik mis trouwens nog een ander Duits advies: voer t.z.t. (net als in Duitsland) een kiesdrempel in van 5 procent. Dan ben je na verloop van tijd verlost van die kleine k*tpartijtjes en krijg je vanzelf grotere machtblokken. Dan kunnen partijen ook meer waarmaken van hun programma en hoeven niet om de haverklap water bij de wijn te doen...
Ik ben het in grote lijnen wel met de heer Fricke eens. Ik kijk er natuurlijk wel net als hij met een zekere afstand naar, maar ben inNederland ook nooit een partijmens geweest. Zie dus ook dat het partijbelang vaak voor het algemeen belang gaat. Dat belang is dat er snel een missionaire regering komt, al was het maar omdat die weggejaagd kan worden. Hopelijk niet en worden er goede herstelplannen voor corona gemaakt en andere problemen. Hierbij zijn klimaat en natuur voor mij prioritair. Graag zou ik de klimaataanpak wat meer natuurgericht zien, zoals de partij van de dieren voorstaat maar helaas is mevrouw Ouwehand geen Thieme en mist zij de grote lijnen. Het zou wel goed zijn als die minderheidsregering wat meer groen in zich had dus dat moet dan maar Groen Links worden. Die regering heeft dan twee constructieve partijen ter linker en rechterzijde waarvan één al genoeg is voor de meerderheid. En opschieten graag.
Minderheidsregering zou inderdaad een zeer goed idee kunnen zijn. Bij punt A ga je rechtsom en bij punt B ga je linksom en zo pak je het beste uit beide kanten.
De partij die alles naar de klote heeft geholpen de afgelopen 40 jaar? nee dank u.
Ok, ik vind het kinderlijk simpel advies dat waarschijnlijk allang is overwogen. Het probleem is toch echt dat niemand met elkaar wil samenwerken. Begrijpelijk. De kamer is zo gevuld met matennaaiers dat iedereen iedereen wel heeft verneukt. Weet niet wat hoort en wat niet hoort, maar waarom is een Duitser zo intiem betrokken bij onze interne politiek? Hoort hij niet eerder met zijn eigen land bezig te zijn?
Gaat niet werken. Zo'n kabinet moet eerst de regeringsverklaring overleven. Rutte wil in ieder geval geen gedoogsteun van de PVV (d66 ook niet lijkt me) dus zal je het aantrekkelijk voor links moeten maken ze niet gelijk weg te stemmen. Maar dan kan je ze net zo goed gelijk aan boord nemen.
Geen verkeerd idee. Met wisselende meerderheden werken is toch al een aantal jaren het geval.
Ben er wel voorstander van. Heb een hekel aan dat ellenlange formeren in achterkamers om vervolgens met een muurvast akkoord jarenlang handjeklap te doen omdat we een stalen stemdiscipline kennen in Nederland. Meer flexibiliteit en wisselende meerderheden / minderheden zou de democratie misschien wel goed doen. Mocht het toch niet werken dan kunnen er altijd alsnog nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven.
Zit een probleem in de redenering. Het is niet dat de andere partijen niet willen. Het is de VVD met in haar kielzog CDA die een vorming van een kabinet blokkeren. De rechtse oppositie is te verdeeld en ongeloofwaardig. Over links kan maar Rutte en Hoekstra liggen voor de kar.
U bekijkt het wel heel erg door de linkse bril. PVDA en GL beide grote verliezers van de verkiezingen houden elkaar krampachtig vast. D66 wil hen beide er beide graag bij hebben om een blok tegen Rutte te hebben. Het CDA is van slag door interne zaken. En Wilders staat buiten spel. Om alleen de rechtse partijen de zwarte piet toe te spelen, lijkt mij een erg kortzichtige blik op de zaak. Waar iedereen de mond van vol heeft; Polarisatie, juist door alles en iedereen in de slachtofferrol en als schuldige aan te wijzen loopt het niet meer lekker. Er is geen groot genoeg middenblok. Het CDA en wat christelijke partijen waren dat het meest, maar die worden door sommigen als extreem rechts weggezet. Bij1 die de MP gewoon beschuldigd 30000 Covid doden op zijn naam te hebben, liepen er toen ook mensen weg uit de kamer bij die uitspraak? De huidige regering krijgt het predikaat “pluche plakkers”, maar GL adept Klaver neemt net als Wilders geen verantwoording om constructief te gaan regeren. Nogmaals, het woord polarisatie wordt door veel groepen veel gebruikt maar zien niet in door anders denkenden in een vijandig hokje te plaatsen zij juist polariseren.
Als je dan toch advies wilt opvolgen doe dan een echte minderheid en laat D66 erbuiten. Dan heeft het nog een kans van slagen voor 4 jaar.
Dat is wel een goed idee. Dan is er geen enkele partij met een regeerakkoord gebonden aan afspraken met leugenkampioen en gladde aal Rutte. En zal die alle kanten mee moeten buigen om aan de macht te blijven. Want daar gaat het hem om natuurlijk. Nee. Ik zie een minderheidskabinet VVD/D66 er ook niet van komen. Hij kan niet tegen Kaag op.
Een wel buitengewoon matig en beperkt advies van Herr Fricke. Het lijkt me beter de huidige garde tot 1 september a.s. de kans te geven met een meerderheidsregering te komen, zo niet, dan treedt er op 1 september een zakenkabinet aan bestaande uit relatief ongebonden zwaargewichten om de Nederlandsche politiek op adem te laten komen. Dan kun je de komende anderhalf jaar de nasleep c.q. uitloop van de Coronacrisis te lijf gaan of afhandelen, wellicht een kiesdrempel invoeren en besmette reputaties op een beschaafde manier uitrangeren. De huidige politiek in dit land is één grote puinhoop waarin iedereen zijn eigen parochie begint. Een adempauze is dus wel op zijn plaats. Het model dat Frick voorstelt is veel te beperkt en eenzijdig met D66 als aanhangwagentje van een partij die slechts een ruime 20% van het electoraat vertegenwoordigt.
"Het lijkt me beter de huidige garde tot 1 september a.s. de kans te geven met een meerderheidsregering te komen, zo niet, dan treedt er op 1 september een zakenkabinet aan bestaande uit relatief ongebonden zwaargewichten om de Nederlandsche politiek op adem te laten komen". De nieuwe benevolent dictator en net zo fictief die 'relatief ongebonden zwaargewichten'.. Verder wil ik geen technocratie maar een democratie. Verder is een kiesdrempel slecht voor de democratie: elke markt is gebaad bij vrije toetreding dus ook de kiezersmarkt. Veel grote partijen wiens nut nu niet te betwisten is, zijn als splintertjes begonnen. Dat "besmette reputaties op een beschaafde manier uitrangeren", wat gaat dit in de praktijk inhouden? Dit want meestal is dit in de praktijk bepaald niet beschaafd...
Een regering van ongebonden zwaargewichten: zwaargewichten zijn al gevaarlijk in de politiek omdat ze minder geneigd zijn tot luisteren. Ongebonden zwaargewichten zijn een gevaar voor de democratie. Het gaat altijd om politieke keuzes, ongebonden ministers komen met technocratische keuzes noemen.
Ik denk dat we beter de hele tweede kamer naar huis kunnen sturen en op basis van de Atheense Democratie opnieuw moeten beginnen . We kunnen in de huidige situatie het ons niet permitteren om ons land te laten regeren door mensen wiens loyaliteit bij de grote bedrijven liggen en niet bij de mensen.
VVD kan zo inhaken bij D66, PvdA en Groenlinks samen. Die optie ligt open. Is een kwestie van willen. Van het CDA is weinig meer over. Dus waarom moet die persé meedoen? Enige reden die ik kan bedenken is dat willens en wetens er wéér een rechts kabinet moet komen. En waarom zouden Groenlinks en PvdA daar niet voor gaan liggen? Anders gezegd: waarom moet één van die twee zich lenen om weer een ondernemersfeestje teregelen waarbij de achterban van PvdA of GL het nakijken heeft? Waarom? VVDers zijn er alleen maar voor de ondernemers. Iedere tweede woord dat ze in de mond nemen is "ondernemers". Alsof de rest van de wereld niet bestaat. Er zijn meer soorten mensen dan alleen ondernemers. Tunnelvisie en kortzichtigheid. Terwijl ze er toch goed aan hadden gedaan eens te denken aan andere zaken in de wereld. Kijk even wat er de afgelopen weken allemaal gebeurt is! En daar kunnen PvdA en Groenlinks nou misschien iets beteken.
"VVD kan zo inhaken bij D66, PvdA en Groenlinks samen. Die optie ligt open. Is een kwestie van willen." Dá s een goeie opmerking. Het is precies wat Rutte niet wil. Wie ? Rutte. Je weet wel, die regeringsleider van wie we een nieuwe bestuurdersstijl verwachten (wat hij ook beloofd heeft) omdat onder hem de menselijke maat verdwenen is. Omdat hij ook een zeer selectief geheugen had. Omdat onder hem daardoor de nodige crises bij de overheid zijn ontstaan. Waarvoor hij eindverantwoordelijk is. Maar, zoals hij zegt, niet direct betrokken, dus niet zijn schuld. Dus: ik ga vrolijk verder. En dat lijkt ook nog zomaar gewoon te gaan gebeuren.
VVD 34 (+1) en D'66 24 (+5) zetels, samen 58 zetels. PvdA 9 (-) en GroenLinks 8 (-6!!!!) zetels, samen 17 zetels. Samen de helft van de VVD alleen. Misschien moeten PvdA en vooral GroenLinks zich iets meer aanpassen?
Je geeft zelf al het antwoord: waarom zou VVD kiezersbedrog willen plegen door als rechtse partij, de gangmaker te zijn op een links feestje? Volgens peilingen wil haar achterban dat kabinet niet. We weten hoe het met de PvdA vier jaar geleden eindigde toen die de gangmaker op het verkeerde feestje werd en de VVD wil dat niet.
Wat kan het nou schelen hoeveel zetets iemand heeft. Den Uyl kon indertijd met een veel groter zetelaantal in de oppositie. PvdA en Groenlinks zitten gewoon in een enorme machtspositie. Ze hoeven niet persé mee te doen met de VVD. Dan zoekt de VVD het toch fijn uit met extreem rechts. En nee, het land hoeft niet persé bestuurd te worden. Want dat is gewoon een "argument" om zaken onder druk te zetten zodat makkelijker concessies worden gedaan cq verkocht kan worden aan het grote publiek. Gewoon poot stijf houden. Als de VVD wil regeren met PvdA of GroenLinks dan nemen ze de ander d´r gewoon fijn bij en anders ga je maar naar extreem rechts.
@Zelf nadenken GL en PvdA weten dat, als ze solo meeregeren, hun inbreng in het regeerakkoord kleiner zal zijn dan als de samen werken. Ze weten ook dat ze zelfmoord plegen bij een solo deelname aan de regering met een minimum aan herkendbare inhoud. Dus die laten elkaar niet los. Anderzijds hebben ze laten merken dat ze heus bereid zijn tot compromissen, in die zin zingen ze allang een toontje lager. Als de VVD dat niet wil is dat de keus van de VVD.
Is het niet juist de D66 die dwars ligt en niet wil regeren met CDA en JA21? Overigens, de combinatie VVD+D66+GL+PvdA heeft geen kamermeerderheid (75, 1 zetel te weinig).
@TweedeKans "Misschien moeten PvdA en vooral GroenLinks zich iets meer aanpassen?"" Hoe komt het dat de PvdA en GRL, en het CDA, zo klein zijn geworden? Voor PvdA en CDA overduidelijk door hun meeregeren met de VVD. Zich aan de VVD aanpassen. En dat wordt zelfs GRL in de oppositie verweten. Toch even te vaak aangepast aan de VVD. Regeren met de VVD is dodelijk.
GL in kabinet, Hmm doe maar niet. Dan toch maar beter CDA, VVD, D’66 en CU. PVDA en GL kunnen elkaar beter loslaten, kabinet met PVDA zou dan kunnen en eventueel toegevoegd CU,SGP,JA21, PVV of FvD.
@RechtdoorZee Niet met JA21 willen regeren noem je dwarsliggen? Alleen de uiterst rechtse kant van de VVD wil wel met JA21, verder helemaal niemand.
Beste optie is en blijft PvdA en GroenLinks samen in een kabinet, liefst helemaal zonder VVD en CDA maar alleen met VVD ontkom je amper aan. Gewoon poot stijf houden, VVD gaat regeren met D66, PvdA en GroenLinks of anders gaat de VVD maar fijn naar de fascisten van JA21, FvD en of Gekke Geert met z´n PVV. Been there, seen it. VVD samen met de fascisten word een soort Derde Rijk aan de Maas, compleet met VOC mentaliteit (die van Balkenende) Krijg je nog meer armoede, nog meer voedselbanken, nog meer natuurrampen, nog meer flexibilisering van werk, nog lagere lonen, nog meer ellende. Rechts is alleen maar ellende voor de meerderheid van Nederland, simpel.
@Thuru Als je liever SGP/JA21/FvD of PVV in een regering wil dan GL, zou je serieus een bezoek aan de psychiater moeten overwegen.
Goed plan. Met de huidige frequentie waarop schandalen over de afgelopen regeerperiodes naar buiten komen hebben we binnen het jaar nieuwe verkiezingen. O zouden deze schandalen nu naar buiten komen om schoon schip te maken zonder verantwoording te hoeven afleggen?
Een minderheidsregering, wel ja, geef die mafklappers van de PVV, FvD en Ja21 maar de macht om de boel te saboteren.
Gelukkig zijn er nog veel meer andere partijen, die de macht hebben om DAT weer te blokkeren.
Het bruine blok heeft 28 zetels, vdbemt, ze staan nu buitenspel maar ze kunnen samen met de VVD en het CDA een hoop schade doen in geval van een minderheidsregering. Ik ben daar niet gerust op.
@Dick. In die zin. VVD en CDA is inderdaad wel zo ongeveer van hetzelfde laken een pak. Maar ik zie D66 daar toch niet in meegaan. En meer niet
Een minderheidsregering is niks voor Mark Rutte. Dan moet hij zich voor elk besluit van-tevoren verantwoorden. Dat gaat het niet worden.
Op dit moment heeft een vijfde (20%) van de Nederlanders een voorkeur voor een coalitie van VVD, D66, CDA, GroenLinks en PvdA. Maar wil 31% dat absoluut niet. Net zo min wil eenzelfde groep een coalitie van VVD, D66, CDA, JA21. Een coalitie met VVD, D66, CDA, PvdA stuit op de minste weerstand (12%).
Als er wel één club is die zit te draaien en te verstoren is het de VVD wel. VVD wil immers niet regeren met PvdA en GroenLinks samen. Dus minderheidsoptie is dan ook maar een wens. VVD zal gewoon om moeten om met D66, PvdA en Groenlinks te gaan regeren. Doe daar CU bij en je hebt een hele menselijke club. Zonder de opzijspoorzetpolitiek van het CDA.
De wens van partijen met gemiddeld 8,5 zetels moeten prevaleren boven de wens van een partij met 34 zetels. Natuurlijk en zullen we dan gelijk stoppen met het houden van verkiezingen? Immers maakt het dan toch niet meer uit op wie je stemt.
Waarom zou de VVD dat moeten? Als je naar de wensen van diens achterban kijkt, dan zitten die daar niet op te wachten (is al gepeild). Dat de VVD dat niet wil is geen verstoring maar de wensen van de achterban respecteren. Dat is trouwens wijs, de PvdA deed dat 8 jaar geleden niet en we weten hoe dat af liep. Waarom zou, volgens jouw logica, het niet meer verstorend zijn dat GL en PvdA elkaar handjes vast houden? Het is immers niet alsof de leden of stemmers een fusie goed hebben gekeurd. Dat is een strategisch spelletje.
@Flexwerker Het is wel strategie, maar zeker geen strategisch spelletje. De leden twijfelen aan samenwerking met Rutte, maar als dat dan toch moet twijfelen ze zeker niet aan het samen optrekken.
De FDP kan beter advies aan VVD en D66 vragen hoe je als liberale partij de grootste van het land wordt. CDU/CSU en SPD zijn net als CDA en PvdA volkspartijen die steeds meer de band met de oude achterban kwijtraken, ruime kans voor de FDP om het gat te vullen voordat de populisten het doen.
Een minderheidsregering met wisselende meerderheden. Rutte is een meester in het bereiken van consensus en Kaag beschikt ook over grote diplomatieke vaardigheden.
Een minderheidskabinet dat dus telkens meerderheden moet gaan zoeken in de kamers lijkt me goed voor de democratie. Echter, het lijkt me dat er in feite een rechtse meerderheid is en die zal dan eerder voor ingrijpende klimaatmaatregelen gaan liggen. Immigratie idem dito. Ik denk dat vooral D66 hier bedenkingen zal hebben. Maar je moet toch wat.
D66 maalt daar niet om - die zijn voor de grote bedrijven en als de wereld daardoor eindigt dan is dat maar zo.
Wereld, dat valt best mee. Wat Nederland zou kunnen doen is maximaal 0.35%. Beter is dan elders hoog op klimaart in te zetten, om te beginnen de 600 klolencentrales enzo in azie te cancellen. En die 0.35 volledig benutten kost de nederlander veel en veel geld, door middel van hogere belastingen die door de burger amper is op te hoesten. Dan maar in Nederland stapje langzamer en elders een stapje sneller, dat lijkt me een prima en acceptabele deal.
Hallo. Gewoon doen zou ik zeggen en liefst z.s.m. een nieuw kabinet aan de slag laten gaan. Dat wil een groot deel van Nederlanders, namelijk de VVD met 34 zetels en D66 met 24 zetels. Wat betreft Lilianne Ploumen en Jesse Klaver, ze moeten flink oppositie gaan voeren wat mij betreft. Met slechts 9 zetels (de PvdA) en 8 zetels (Groenlinks) zal het hen sieren om niet in het volgende kabinet te komen. Misschien is het een goed idee om Mark Rutte en Sigrid Kaag het minister-presidentschap te laten delen, eerst 2 jaar voor Mark Rutte en daarna 2 jaar voor Sigrid Kaag. Heel veel succes.
"Wat betreft Lilianne Ploumen en Jesse Klaver, ze moeten flink oppositie gaan voeren wat mij betreft. Met slechts 9 zetels (de PvdA) en 8 zetels (Groenlinks) zal het hen sieren om niet in het volgende kabinet te komen". Deze logic snap ik niet. Als kiezer heb je een verplichting aan de mensen die op je stemmen. Als je beleid kan maken waar deze stemmers op wachten, dan ga je de regering in. Het maakt niet uit hoe veel mensen niet op je stemmen. Als je voor je stemmers te weinig in de regering kan doen, pas dan ga je de oppositie in. Je hebt dus plicht aan je kiezers en als je alleen wilt regeren bij een X aantal zetels, dan moet je dat voor de verkiezingen melden want die moeten dit in hun keus mee kunnen nemen.
De strategie lijkt nu te zijn: eerst zes weken vakantie. Dan twee weken bijkomen. Dan proberen met de oude groep verder te gaan. Als dat mislukt: als met de oude groep (demissionair) verdergaan, en een half jaar of meer uitstel kopen door nieuwe verkiezingen uit te schrijven.
[Dat wil een groot deel van Nederlanders] Een aanzienlijke minderheid van de Nederlanders . Waarbij je er ook donder op kunt zeggen dat een groot deel van die kleine groep helemaal niet wil dat Rutte of Kaag in de regering gaan zitten.
Als dominee van een kleine minderheidskerk weet ik minderheden altijd op prijs te stellen. Ik ben sterk voor een minderheidsregering van D66 en VVD. Zij hebben als enige van de bestaande partijen in de ( verdonkeremaande) TK21 verkiezingen de prijzen in de wacht gesleept waar andere partijen nu nog zeer ontstemd over zijn. Een regering die op zoek moet naar steun in de Kamer voldoet aan ieders wens: dualisme. Het moest dus een liberaal zijn die dat aanbeveelt. En dat uitgerekend overgebriefd vanuit de BRD, waar zo bitter weinig liberalen verblijven.
Liberalen bestaan ook niet in de tweede kamer - neoliberalen hebben we ten overvloede