Joop

Duikboot, vissersboot, slavenschip

  •  
23-06-2023
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
2630 keer bekeken
  •  
griekenlandboot

Er waren in Europese ogen onpersonen aan boord daar op de Middellandse Zee

Wie nieuws en talkshows op de televisie volgt, weet zo langzamerhand alles over het noodlottig wedervaren van de duikboot die met vijf passagiers een kijkje ging nemen bij de Titanic. Professoren in de archeologie verschenen in beeld, diepzeeduikers en marineofficieren. De media leefden massaal mee. Zo werden wij vanuit heel veel gezichtspunten op de hoogte gehouden van dit uitstapje naar een massagraf, dat – voor zover we het kunnen bekijken – na meer dan een eeuw op de zeebodem nu zijn rust ontnomen wordt.

Er is al vaker op gewezen dat er een scherp contrast is met de manier waarop de ondergang van die vissersboot met vijfhonderd vluchtelingen op de Middellandse Zee wordt behandeld. Geen deskundige beschreef wat er gebeurde in de ruimen toen het schip zonk: daar zaten naar verluidt honderden vrouwen en kinderen. Men hield het bij wat vermoedens. Men behandelde het als een tragisch bedrijfsongeval zoals die nu eenmaal voorkomen. We kregen geen informatie over het scheepstype. Geen ervaren visserman kwam vertellen over de constructie van dit soort boten en wat de risico’s waren. Niemand vertelde ons hoe je zo’n volgeladen schip op koers houdt en wat voor navigatieapparatuur je daar voor nodig hebt. Of wat voor een machine er waarschijnlijk in zat. Zaken die bij de duikboot wel uitvoerig aan de orde werden gesteld.

De vraag is hoe dat komt. Zo nu en dan komen er nieuwsflitsen voorbij van zinkende veerboten in Bangladesh of op de Filipijnen met tien- tot honderdtallen slachtoffers. Dat volgen we ook niet met gespannen aandacht. Dan kun je nog zeggen: het gebeurde ver weg aan de andere kant van de wereld. We maken ons drukker over de spijker in onze eigen voet dan over een scheepsramp duizenden kilometers verderop. Zo is de mens. Die vissersboot met vijfhonderd vluchtelingen zonk echter op ons eigen continent, lang niet zover van onze canapés als dat duikbootje bij de Titanic. Er moet een andere reden zijn. Die reden is: de meeste opvarenden van dat vissersbootje lijken Pakistanen te zijn. Die mensen zijn in onze ogen niet zo veel waard, in ieder geval niet zoveel als de vijf opvarenden van dat duikbootje onder wie een miljardair. De gedachten gaan nu uit naar de tijd dat in ieder geval onze elites de mensheid indeelden in personen van meer en minder waarde. Die van slaven werd in geld uitgedrukt. De wet ontzegde ze tot Johannes van den Bosch in 1828 of zo daar een eind aan maakte, een persoonlijkheid en als zij omkwamen was dan schade die behoudens het eigen risico van 15% bij de verzekering werd gedeclareerd. Neem bijvoorbeeld het slavenschip Leusden waarvan de bemanning de luiken dichtspijkerde toen het dreigde te vergaan. Zeshonderd slaven kwamen om. De zeelieden keerden nog even terug op het zinkende schip om 26 kilo goud aan boord in veiligheid te brengen. Daar hebben ze later nog een beloning voor gekregen.

Of neem de slaven op het Rotterdamse schip Neptunus. Toen hun opstand dreigde te mislukken, bliezen ze liever het kruitmagazijn op dan zich gevangen te laten nemen. Vierhonderd doden. Dit soort incidenten zijn heel lang voor kennisgeving aangenomen. Pas de laatste jaren komt er serieuze aandacht voor of liever gezegd: wordt die aandacht afgedwongen.

Het waren geen slaven op vissersboot in de Middellandse Zee, maar voor het overige staan de reacties op de ramp in de Middellandse zee nogal in de traditie van het soort gevoelens dat de affaires rond de Neptunus en de Leusden destijds naar boven brachten.

Geen slaven op dat scheepje? Je kunt je afvragen hoeveel opvarenden, eenmaal in Europa geland, in een soort schuldslavernij zouden belanden om de passage over de Middellandse Zee met rente terug te betalen. Dat overkomt in ieder geval veel Nigeriaanse meisjes die zich via smokkelroutes naar Europa laten vervoeren. Zij zijn verplicht zich te prostitueren. Hoe dat werkt valt te zien in de Netflix-film Joy. Nu en dan komen nieuwssnippertjes voorbij over alleen reizende minderjarigen die zonder een spoor na te laten uit asielzoekerscentra verdwijnen. Weinigen maken zich daar druk over en vragen zich af in wier handen die adolescenten dan vallen.

En anders waren de opvarenden voor het merendeel in zeer precaire omstandigheden terecht komen waarin gehoorzamen en asjeblief spelen voor hun overleving centraal stonden.

Het kan het publiek weinig schelen. Dat is nu al een paar eeuwen zo. Op die vissersboot zaten onpersonen net als destijds op de slavenschepen.

Voor het overige ben ik van mening dat het toeslagenschandaal niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen en de affaire rond het Groninger aardgas evenmin.

Beluister Het Geheugenpaleis, de wekelijkse podcast van Han van der Horst en John Knieriem over politiek en geschiedenis. Nu: de nadagen van Rutte in vergelijking met die van andere premiers.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (71)

Pater
Pater25 jun. 2023 - 0:15

Een onzinnige, goedkope vergelijking. De zaak van de vissersboot met 500 doden en de rol van de Griekse marine daarbij heeft ruime aandacht gehad. De zaak van de Titan zeker nog meer. En dat komt door het belangrijkste verschil: de spanning of de Titan nog gered zou worden. VdHorst weet dat vast ook wel, maar zoekt liever de heilige verontwaardiging.

7 Reacties
Certa
Certa25 jun. 2023 - 9:17

Mee eens, die vergelijkbare spanning was ook de reden dat de volgende items heel veel in het nieuws waren * het Marokkaanse jongetje dat in een put zat * de Thaise voetballers die in een grot vast zaten * de Chileense mijnwerkers die 69 Dagen vast zaten * het Spaanse jongetje dat in een waterput zat Sommigen zien helaas de vergelijking niet, of het ontbreken van de vergelijking met een gezonken boot.

Hanvander Horst
Hanvander Horst25 jun. 2023 - 17:42

Vijfhonderd mensen verdronken, niet spannend genoeg......

Certa
Certa25 jun. 2023 - 18:13

Je begrijpt het niet. 1 Marokkaans jongetje Was dagen in het nieuws. Hij zat vast in een put. Chileense mijnwerkers waren dagelijks in het nieuws. Ze zaten vast. Thaise voetballers zaten vast in een grot. Een Spaanse jongetje was dagelijks in het nieuws. Hij zat in een illegale waterput. Die mensen waren allemaal niet vermogend. De pers zat er net als bij de duikboot toch bovenop. Er is dan ook een andere overeenkomst die wel relevant is. Het element de “tijd tikt”. Komt de redding op tijd? Is er voldoende zuurstof?

Jozias2
Jozias225 jun. 2023 - 20:39

@han Het is hier al tig keer aangegeven. De reden voor de aandacht komt niet voort uit de getallen, het leed of de nationaliteit. De spanning wordt veroorzaakt door de onzekere uitkomst. Dat er 500 mensen verdrinken is groot leed. Tegelijkertijd stond die uitkomst direct vast en zijn er sinds 2014 al 20.000 mensen in de middellandse zee overleden. En de onzekerheid is het verschil. Die andere zaken hebben er niets mee te maken.

Pater
Pater26 jun. 2023 - 1:03

@VdHorst Gezien je commentaar: nog wat dieper gezonken. Wat een onzin.

DanielleDefoe
DanielleDefoe27 jun. 2023 - 16:56

[Het is hier al tig keer aangegeven.] Er was nog hoop op een goede afloop.

Hanvander Horst
Hanvander Horst1 jul. 2023 - 13:52

Ik herhaal: 500 mensen dood. Vrouwen en kinderen massaal in het ruim verdronken. Nou jammer dan, niet spannend meer. Waarom zou je je om een follow up bekommeren. Kronkel maar, je glipt toch niet tussen mijn vingers doer.

Peterrr3
Peterrr324 jun. 2023 - 18:00

Han, vaak ben ik het wel met je eens. Maar nu zoek je naar iets wat er niet is. Elke week vinden er wel één of meer dodelijke auto-ongelukken plaats in Nederland. Die ongelukken worden doorgaans ook niet aan de talkshowtafels besproken. Maar daar heb ik je nog nooit over horen klagen. Waarom nu dan wel?

Selecterized
Selecterized24 jun. 2023 - 16:38

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Certa
Certa24 jun. 2023 - 13:06

Als het artikel waar zou zijn, dan is het gek dat er wel enorme aandacht was voor de Thaise voetballers die in een grot vast zaten. Of de Chileense mijnwerkers die bijna 70 dagen opgesloten zaten. Of de Marokkaan rayan die in een diepe put vast zat. Dagelijks in het nieuws en Verre van miljonairs. Waarom waren zij toch dagelijks in het nieuws, net als de duikbook? Het “race tegen de klok” element. Dat maakt er een verhaal van. Als gelijk bekent was dat de duikboot was geïmplodeerd, of dat rayan bijvoorbeeld na zijn vol gelijk was overleden, was het niet in het nieuws of slechts 1 item. De aangehaalde voorbeelden laten zien dat afkomst of vermogen juist geen enkele rol speelt.

2 Reacties
Certa
Certa24 jun. 2023 - 18:41

Als aanvulling: het artikel suggereert ten onrechte dat mensen een onderscheid maken tussen “onmensen” en anderen. Als er sprake is van “de tijd tikt” komt het in noemenswaardig in het nieuws. Ongeacht of het een duikboot is met miljonairs, een Marokkaans arm jongetje in een put, arme Chileense mijnwerkers of arme Thaise kinderen in een grot. Afkomst doet er dus niet toe.

Hanvander Horst
Hanvander Horst24 jun. 2023 - 20:31

Het ¨Wat als..."komt geheel voor jouw rekening.

Jeromba2
Jeromba224 jun. 2023 - 12:27

'We kregen geen informatie over het scheepstype. Geen ervaren visserman kwam vertellen over de constructie van dit soort boten en wat de risico’s waren. Niemand vertelde ons hoe je zo’n volgeladen schip op koers houdt en wat voor navigatieapparatuur je daar voor nodig hebt. Of wat voor een machine er waarschijnlijk in zat. Zaken die bij de duikboot wel uitvoerig aan de orde werden gesteld.' Logisch toch? We hebben het hier over een unieke duikboot (met twijfelachtige reputatie) versus een schip zoals er veel zijn. Dat schip zelf is echt niet zo relevant in een tragedie die breed in het nieuws is geweest vanwege het hoge aantal slachtoffers. Dat immigranten niet aankomen in luxe cruiseschepen maar in overbeladen wrakken is helaas oud nieuws en hoegenaamd niemand wist iets van die duikboot af tot dit ongeluk.

Paul Spijkers
Paul Spijkers23 jun. 2023 - 21:59

Het is waar dat amusement over wat famueze super rijke Amerikanen de nieuws en sociale kanalen als een plaag nu al een week vervuilt. Omdat we in die nieuws bubbel van onzin verhandellen zitten en niet de zuid Azische, waar, naast Syriers en Egyptenarn, die 350 Pakistaanse migranten en hun smokkelaars vandaan kwamen. We luisteren ook eerder naar Elvis Presley dan naar Ustad Nusrat Fateh Ali Khan. En denken dat Trump tweets nieuws zijn of dat het uitmaakt of het Rutte is of een andere pop. Of houden onzelf voor de gek dat als landen niet Europeesch zijn dat ze dan geen verantwoordelijkheid of eigen wil hebben behalve als reflectie van wat een Europeaan fout of goed doet. En Han heeft natuurlijk gelijk dat veel van die inzittenden en hun families slachtoffers al waren of blijven of worden van uitbuiting en onderdrukking, zowel direct door pooiers en smokkelaars, als indirect als goedkope arbeid met slechte omstandighede door liberalen die de sociale rechten en diensten van landen van Europa verder willen afbreken.

2 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe24 jun. 2023 - 10:25

Ik weet wie het is, en volgens mij was Ustad Nusrat Fateh Ali Khan ook succesvol in het westen. Maar was dat niet al zo'n 30 jaar geleden?

Hanvander Horst
Hanvander Horst24 jun. 2023 - 10:26

Maar het gebeurde w el in onze regio, toch?

Certa
Certa23 jun. 2023 - 21:30

“ Die reden is: de meeste opvarenden van dat vissersbootje lijken Pakistanen te zijn. Die mensen zijn in onze ogen niet zo veel waard” Wat een onzin. 40% van de inzittenden van de duikboot was ook Pakistaans. Ik heb geen cijfers dat bij de vissersboot een hoger percentage Pakistaans was.

3 Reacties
Vuurrood
Vuurrood24 jun. 2023 - 9:09

Hoeveel zaten er in die duikboot en waren schathemelrijk? Vijf? Hoeveel zaten er op de vissersboor en waren hemeltergend arm? Vijfhonderd?

Hanvander Horst
Hanvander Horst24 jun. 2023 - 10:27

Er zat een multimiljonair met zijn zoon in van Pakistaanse afkomst maar houder van een Maltees paspoort, die in Engeland had gestudeerd en was getrouwd met een Britse vrouw.

Certa
Certa24 jun. 2023 - 17:03

Kennen jullie die Chileense mijnwerkers nog die 69 dagen in een mijn vastZaten? Of die Thaise jongens in een grot? Of het Marokkaanse jongetje in de put vorig jaar februari? Was allemaal dagelijks op het nieuws. Ze waren verre van miljonair. Zien jullie de overeenkomst met de duikboot? Namelijk “de tijd tikt…” Het vermogen of afkomst is totaal irrelevant.

Ewout Pool
Ewout Pool23 jun. 2023 - 20:55

Binnen 10 jaar zullen de Europese kustwachten met scherp schieten om boten met migranten naar de kelder te jagen is mijn voorspelling. In west-Europa is er nu eenmaal geen meerderheid die een (substantieel) deel van hun welvaart zal willen opgeven om deze migranten plek te geven. Erst das Fressen, dann die Moral, zei een Brecht ooit terecht.

Ivan61
Ivan6123 jun. 2023 - 20:52

Han, Jij slaat plank volledig mis. Ik heb even gezocht maar jij scrheef niks over ramp van vorige week. Geen letter. Nu maak jij foute aanname en ga je los op medemens. Typisch wit zou ik zeggen. Van de week zijn ook vluchtelingen verdronken dichtbij Spanje als ik me niet vergis. Jammer genoeg is dat geen nieuws meer. Want het gebeurt bijna dagelijks en de witte mensen hebben druk mee met andere dingen. Voor alle helderheid Han. Ik ben blank en ben ooit oorlogsvluchteling/asielzoeker geweest. Ik kan de paniek, machteloosheid van de vluchtelingen aanvoelen want zo een gevoel raak je nooit kwijt. Maar dat gebeurt bijna dagelijks toch? Steeds meer thuis en dakloze gezinnen in grote steden, Arbeidsmigranten die worden bij grofvuil gedumpt als zij eigen rechten opeisen. Kinderen die levenslange trauma's krijgen omdat zij steeds moeten verhuizen van opvang naar opvang tot dat zij uitgezet worden of niet. Soms langer dan 10 jaar. Zullen wij een keer hierover hebben. En dat een duikboot met 5 rijke mensen meer aandacht krijgt is ergens logisch. Valse romantiek wegens Titanic en geld zat om hulptroepen en media in te schakkelen. Niks mis mee, zou ik ook doen als ik zo vermogend was en jij? Laten wij rijke mensen links liggen en gaan wij onze energie gebruiken om mensen in nood te helpen. Hier in Nederland en dan wereldwijd.

6 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst24 jun. 2023 - 10:29

Over al dat soort dingen heb ik in mijn stuk niet geschreven.

Peterrr3
Peterrr324 jun. 2023 - 18:03

Als we over een jaar 32 gezonken onderzeeërs verder zijn, dan heeft ook niemand het er meer over. Zo werkt het nu eenmaal. Helder punt heb je gemaakt, Ivan!

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin24 jun. 2023 - 21:54

"Over al dat soort dingen heb ik in mijn stuk niet geschreven. " Waarom zou je ervaringsdeskundige zijn verhaal beknotten, dit zijn m.i. aspecten die sporen achterlaten.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin24 jun. 2023 - 21:57

Ik moet eraan toevoegen dat ik de aantijgingen richting Han niet terecht vind.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin24 jun. 2023 - 22:07

"Als we over een jaar 32 gezonken onderzeeërs verder zijn, dan heeft ook niemand het er meer over." Ik weet niet of het realistisch is te vooronderstellen dat er 32 onderzeeërs zullen kelderen, los daarvan begrijp ik je punt, frequentie doet afstompen, hoewel het waar mag zijn gaat het volgens mij voorbij aan aantallen in 1 keer wat voor mij een rol speelt, de context, als er in een oorlog in 1 klap 500 man vallen is het een andere omstandigheid dan 500 drenkelingen, dat ze dat jongetje na dagen uit de put weten te halen is mooi, er sterven mensen in bittere onmacht terwijl niemand het weet, mensen zijn behept met het Netflix syndroom (op youtube kan je in 1 keer wereld beroemd worden) in verband met het kostbaarste, het leven wat mij betreft, daar maak ik geen onderscheid in, of het een gevallen rus is of Alan Kurdi, tenzij je er er een pesthekel aan hebt, daar kunnen overigens redenen voor zijn.

Peterrr3
Peterrr325 jun. 2023 - 20:38

@Raymond Bhagwandin, het is ook geen realistisch voorbeeld. Het was vooral om het punt te maken. Een dodelijk verkeersongeluk 20 kilometer van huis raakt ook bijna niemand meer. Waarom het zo werkt met ons brein weet ik ook niet, dat het zo werkt, dat weet ik wel. Raar dat Han andere conclusies trekt.

Adaestuo
Adaestuo23 jun. 2023 - 18:29

Het is nog veel erger en zieker, op 2 september 2015 werd in vele rechtse huiskamers in Nederland hysterisch vreugdevol gejubeld bij het aanschouwen van de voortreffelijk heldere beelden van het ontzielde lichaam van Alan Kurdi die, samen met zijn ouders, het brute oorlogsgeweld in Syrië poogde te ontvluchten.

3 Reacties
Paul250371
Paul25037123 jun. 2023 - 22:41

Kleine aanvulling. Alan Kurdi was wel de reden dat er in Nederland grootschalig initiatief werd genomen om mensen op te vangen. Humaan te behandelen, kleren, tenten, eten etc., hij was even het symbool van naastenliefde. De dood van dat kind was een injectie van naastenliefde en hulp. Dat was natuurlijk tegen het verkeerde been van rechts en extreem rechts en hun (zogenaamde linkse) politieke partners in crime. Gelukkig toverde rechts in heel Europa en hier gefaciliteerd door Wilders, Wierd Duk, Jeroen Wollaars op de NPO, Telegraaf, GS, Dijkgraaf, en noem de zielloze hufters maar op, een Aas uit hun blauwe pak. "De leugen van Keulen" Dit schandelijk verzinsel over de massa oudejaarsverkrachtingen door vluchtelingen sloeg een krater in de naastenliefde en solidariteit. De rechtse leugen van Keulen zorgde voor de "daar moet een piemel in" pogroms. Deze massale media leugen heeft overeenkomsten met de Reichstagbrand. De Belgische tv heeft excuus gemaakt dat ze de vluchtelingen hebben gebrandmerkt als verkrachters. In Nederland zijn Weird Duk, Wollaars fatsoenlijke mensen en zit de tweede kamer vol met wannabefascisten die vluchtelingen als verkrachtende hyena's zien. "De leugen van Keulen" Iedereen die wel filmpjes of ander bewijsmateriaal heeft van de massale verkrachtingen die 1000 plus vrouwen op het stationsplein in Keulen zijn aangedaan, graag. Prove me wrong.

Jozias2
Jozias224 jun. 2023 - 8:41

@paul Wat was precies de leugen van Keulen? Het eerste bericht dat het een feestelijk evenement was waar niets is gebeurt? Zijn er volgens jou niet meer dan 1000 aangiftes gedaan waarvan meer dan 600 van seksuele intimidatie in die nacht? Is er niets voorgevallen? https://decorrespondent.nl/4322/honderd-dagen-na-het-nieuws-over-keulen-de-feiten/e446af2e-5346-07a1-17dd-96c72f79e545

DanielleDefoe
DanielleDefoe24 jun. 2023 - 9:34

Eeen groot aantal vrouwen deed aangifte van diefstal en/of aanranding . Allemaal leugenaars? https://www.bnnvara.nl/joop/artikelen/onderzoek-wijst-uit-daders-keulen-kwamen-uit-slechts-twee-landen

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin23 jun. 2023 - 18:01

Het moet een snelle dood zijn geweest voor die 5, de vrouwen en kinderen in het ruim zullen niet meteen zijn verdronken vermoed ik, ik stel me de doodsangst voor van het naderende einde, het gehuil, en natuurlijk zijn er hele volksstammen die zullen tegenwerpen dat ze maar thuis hadden moeten blijven zonder te weten welke toestanden hen ertoe drijft dit risico te nemen om aan uitzichtloosheid te ontsnappen, zeker roept een reddingsoperatie andere gevoelens op dan berging, dood is dood, maar de ene doodsoorzaak is de andere niet, of je nou als formule 1 coureur je te pletter rijdt of verkeersslachtoffer wordt van een deelnemer met teveel alcohol in het bloed, in die orde zie ik het, even los van het verdriet van nabestaanden, daar maak ik geen onderscheid in, wat echter wrang is, is dat de griekse drenkelingen hadden kunnen worden gered en mogelijk zelfs de dood in zijn gejaagd door de kustwacht, in geval Titanic was er nog een sprankje hoop, dat maakt de griekse mentaliteit bijzonder crimineel, het is dat er een luxe jacht van een mexicaan heeft voorkomen dat ze allemaal konden verdrinken.

Joop  den Uil
Joop den Uil23 jun. 2023 - 17:33

De spijker op de kop, maar dan vanuit een totaal andere invalshoek: sinds enige tijd (ik spreek alleen over Nederland of west Europa) wordt een mens (enleven) alleen nog meer uitgedrukt in euro's : wat brengen ze op en wat kosten ze (of in politieke termen: zorg, pensioen, woning, onderwijs). Valt ''de mens'' binnen de begroting (qua inkomsten en wat het kost) dan klopt het overheidsplaatje. Zo niet, dan worden er regels ontworpen om dat wel kloppend te maken , vaak ten koste van een individu. Dit afwegende is het meer dan logisch dat de een meer aandacht krijgt dan de ander. Journalisten zijn erop afgericht ... het diadeem van maxima krijgt meer aandacht dan een overhoopgestoken AH medewerkster.

Mirzas
Mirzas23 jun. 2023 - 17:26

Tja net als dat stukje waarin zielige honden uit het buitenland die gretig worden geadopteerd als contrast werden neergezet met de vluchteling vind ik ook deze vergelijking niet goed gekozen. Het ging namelijk ook niet echt om de vijf mensen op de onderzeeër. Het ging om het feit dat het een onderzeeër was en de relatie met de Titanic. Best sympathiek als poging, maar niet sterk.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe23 jun. 2023 - 20:36

In Oekraine doen reddingswerkers ook hun best huisdieren te helpen. Ik zie daar niets verkeerds in. Ook Aleppo had een kattenman. https://www.vice.com/nl/article/g5yxg3/katten-redden-in-ramp-en-oorlogsgebieden-in-syrie

Hanvander Horst
Hanvander Horst23 jun. 2023 - 17:02

A ja, honderden vrouwen en kinderen die in een ruim verdrinken....niet spannend genoeg.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine23 jun. 2023 - 15:25

De gezonken onderzeeër is een 'uniek' verhaal, nog wel op zoek naar de Titanic, een spannend verhaal. Ik vind de tekst maar vergezocht, er is ook meer aandacht voor de laatste flirt van André Hazes of Gordon, dan voor de gemiddelde ramp buiten of binnen Europa. De media brengen het nieuws dat de mensen willen.

Hanvander Horst
Hanvander Horst23 jun. 2023 - 15:17

Op die vissersboot zaten dus onpersonen, geen nieuws.

Palipka
Palipka23 jun. 2023 - 15:09

De kern is onverschilligheid. En de uitwerking daarvan is het tegenovergestelde van liefde. Die duikboot had daar niks te zoeken, misschien hadden ze hun geld kunnen besteden aan iets constructiefs voor de wereld. Nee zo zit dat soort mensen niet in elkaar. Sneu dat ze dood zijn. Maar hè hoeveel mensen hebben zij beschadigd in hun leven? Je wordt toch niet voor niets zo rijk in ons systeem?

Pindareep
Pindareep23 jun. 2023 - 14:25

Helemaal eens dat vluchtelingen minder aandacht krijgen en dat een van de redenen racisme is, maar dit artikel is net te kort door de bocht. Dingen die dagelijks gebeuren zijn geen nieuws. De gezonken onderzeeër heb ik voor het laatst met de Kursk meegemaakt. Boten met vluchtelingen zinken dagelijks. Over de gezonken miljardairs heb ik meer duistere memes, dan medelijden gezien. 2 van de 5 mensen in de onderzeeboot kwamen ook uit Pakistan.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe23 jun. 2023 - 15:54

De jongste was pas 19.

DanielleDefoe
DanielleDefoe23 jun. 2023 - 14:23

In Noorwegen werden de prostitutiewetten herzien nav vliegtuigladingen Nigeriaanse meisjes met toeristenvisa, die gingen tippelen in de straten van Oslo.

Radio-Head
Radio-Head23 jun. 2023 - 14:14

@Han "Het kan het publiek weinig schelen. Dat is nu al een paar eeuwen zo. Op die vissersboot zaten onpersonen net als destijds op de slavenschepen." Denk dat de Turkije Deal er ook aan bijgedragen heeft, of het Afghanistan debacle. Mensen werden hier gereduceerd tot getallen in een Rekenmodel. Een Model waar onnavolgbaar met tot cijfers gereduceerde mensen geslacherd wordt, om de geo-politieke Handels Balans, waar die dan ook voor mag staan, in evenwicht te houden. Omdat het cijfergeweld in de media tot mainstream is gebombardeerd (Menticide, Mentaal kneuzen), lukt het ook niet meer voor velen, om zich van die Horror een voorstelling te maken. Een film, kunst of een boek kunnen het weg~ en onderdrukte gevoel inderdaad weer sublimeren, naar een ontluisterende waarheid. Maar misschien is het opgelegde kapot amuseren te moeilijk om te weerstaan, in een moreel uitgedroogd nihilistisch landschap. The Beatles ~A day in the Life~ https://www.youtube.com/v=usNsCeOV4GM&pp

DanielleDefoe
DanielleDefoe23 jun. 2023 - 14:12

Duikboten spreken tot de verbeelding meer dan 20 jaar geleden verdween de Kursk naar de bodem van de Barentszee. Wereldnieuws dat de Russische regering in verlegenheid bracht. Britse en Noorse hulp werd geweigerd. Geen van de 118 bemanningsleden overleefde de ramp, hoewel zeker 23 van hen nog urenlang op hulp hebben gewacht die door de Noren had kunnen worden geboden .

4 Reacties
Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin23 jun. 2023 - 18:04

"Duikboten spreken tot de verbeelding meer dan 20 jaar geleden verdween de Kursk naar de bodem van de Barentszee." Wat een lullig argument, het leven is geen Netflix, je doet alsof je sec verslag doet, hoe omzichtig ook, waar het hart vol van zit loopt de mond van over, volgens mij hebben dieren bij jou meer waarde dan vluchtelingen.

Peterrr3
Peterrr324 jun. 2023 - 18:11

@Raymond Bhagwandin, wat een vervelende reactie met een onzinnige conclusie op iemand die gewoon uitleg probeert te geven.

DanielleDefoe
DanielleDefoe24 jun. 2023 - 20:20

Peter Mensen leven vooral mee zolang er nog hoop is op een goede afloop. Andrew Anthony heeft er in zijn analyse in The Guardian van 24 juni wat meer woorden voor nodig https://www.theguardian.com/world/2023/jun/24/titan-fate-titanic-thai-cave-disaster

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin24 jun. 2023 - 20:48

Peterrr, als je onder uitleg wilt verstaan dat duikboten nou éénmaal meer tot verbeelding spreken, de opvarenden, 20 jaar geleden, ik ben er nog steeds kapot van dat Mozart is overleden, terwijl er 2 weken geleden vrouwen en kinderen, vergeef me de uitdrukking als ratten in de val verdrinken en niet verder komt dan de jongste was 19, de Kursk, anonimiteit is slecht voor empathie, geen woord vuil maakt aan de recente ramp dan meen ik een patroon te ontwaren, dan noem ik het downplayen en dat vind ik in dit geval schijnheilig, daar wil ik graag doorheen prikken.

TheunT
TheunT23 jun. 2023 - 13:53

Ik denk dat het meer met oud nieuws en nieuw nieuws te maken heeft.

Beisser
Beisser23 jun. 2023 - 13:35

Wat Han hier signaleert is het inherent menselijke wij-zijdenken in optima forma. Het is voor ons westerlingen veel gemakkelijker ons te identificeren met andere westerlingen die kunnen doen wat wij ook wel zouden willen dan met niet westerse vluchtelingen die ook graag in dezelfde vrijheid en welstand zouden willen leven als wijzelf. De zinloze dood van een decadent stelletje leden van onze eigen wij-groep is daarom veel aangrijpender (lees sensationeler) dan de even zinloze dood van een stel wanhopige leden van een zij-groep die toch alleen maar hierheen komen "om van onze rijkdom te profiteren",

6 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe23 jun. 2023 - 14:28

Anonimiteit is ook slecht voor empathie. Dat is ook bekend uit donatiecampagnes.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin23 jun. 2023 - 18:06

"Anonimiteit is ook slecht voor empathie. Dat is ook bekend uit donatiecampagnes." Je doet m.i. wel erg je best om honderden doden met trivialiteiten te downplayen en je daar achter te verschuilen.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin23 jun. 2023 - 18:07

Beissser, alsof Wilders aan het woord is.

Beisser
Beisser23 jun. 2023 - 20:16

['Beissser, alsof Wilders aan het woord is.'] ??

DanielleDefoe
DanielleDefoe24 jun. 2023 - 11:23

Beisser Het geven van "een gezicht" aan vluchtelingen is heel belangrijk. In in 1985 maakte het Afghaanse meisje met de groene ogen grote indruk. De door Nilüfer Demir gemaakte iconische foto van Alan Kurdi had meer effect dan verhalen over duizenden anonieme vluchtelingen. Zie ook de dooodzieke Tijn van 6 die in het kader van serious request nagels kwam lakken. Zijn actie voor de aanschaf van een speciaal apparaat leverde meer dan een 1 miljoen euro op. Zonder Tijn was dat nooit gelukt. https://www.parool.nl/kunst-media/tijn-6-van-nagellakactie-serious-request-overleden~bfaada50/

Peterrr3
Peterrr324 jun. 2023 - 18:13

@Beisser, ik denk dat jij een verkeerde conclusie trekt. Als er het komend jaar nog 20 van die onderzeeërs zinken, dan heeft het ook geen nieuwswaarde meer. Het journaal opent toch ook niet meer met ieder dodelijk auto-ongeluk op de snelweg? Dus met identificatie heeft het niet zoveel te maken, wel met dat het iets nieuws is.

Frank Koopmans
Frank Koopmans23 jun. 2023 - 12:47

Het is helemaal niet erg dat je je als inwoner uit het rijke Westen beter kan identificeren met inwoners uit het rijke Westerse dan met inwoners uit Afrika. Het is ook helemaal niet erg dat je je beter kan identificeren met Westerse schipbreukelingen dan met Afrikaanse schipbreukelingen. Of dat je meer verdriet hebt om het verliezen van een naaste dan met het verliezen met een onbekende. En dus is het ook helemaal niet erg, dat een schipbreuk met Westerlingen bij ons meer in het nieuws komt dan een schipbreuk met Afrikanen. Dat gezegd hebbende, lopen de verhaallijnen van de twee schipbreuken ook nog eens flink uit elkaar. In het ene geval is er sprake van een acute schipbreuk, in het andere geval was er nog een paar dagen hoop. Die verhaallijn liep langer door én vroeg meer van onze zenuwen. Want met een beperkte hoeveelheid lucht opgesloten zitten in een onderzeeër is een nachtmerrie waar iedere Westerling zich uitstekend in kan verplaatsen. En dan was er ook nog eens een link met de Titanic, wat het geheel extra smeuïg maakte. Appels en peren kan je maar beter niet te veel met elkaar vergelijken ;-)

8 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst23 jun. 2023 - 13:11

Dat zou je wel willen. Je illustreert precies wat ik bedoel.

Vuurrood
Vuurrood23 jun. 2023 - 13:25

Koopman: Jij geeft een perfecte definitie van wat racsisme is! Of jij een racsist bent? Wat denk je zelf?

Jozias2
Jozias223 jun. 2023 - 14:21

Koopmans heeft volledig gelijk. Als direct bekend was geworden dat de duikboot geïmplodeerd was en dat de inzittenden om het leven waren gekomen dan was er lang niet zoveel aandacht voor geweest. Net als de schipbreuk op de middellandse zee. Juist het feit dat er nog kans op redding was en dat ze (mogelijk) nog in leven waren maakt het verschil. Een miljardair van Indiase afkomst met zijn zoon staat niet veel dichter bij de gemiddelde westerling dan 14 voetballertjes uit Thailand met hun trainer.

Jozias2
Jozias223 jun. 2023 - 14:25

@vuurrood Wat is er racistisch aan? Elke krant of ander nieuwsmedium weet dat lokaal nieuws of nieuws uit een land waar we ons verbonden mee voelen een andere waarde heeft dan nieuws uit een ander land. Hoe herkenbaarder hoe nieuwswaardiger. Eenzelfde feit in een land waar we minder bekend mee zijn moet veel heftiger zijn om dezelfde nieuwswaarde te hebben. Dat heeft niets met racisme te maken. Iets wat in Suriname gebeurt haalt hier ook eerder het nieuws dan iets wat in Guyana is gebeurt. Dat is vanuit elk perspectief zo.

Satya
Satya23 jun. 2023 - 15:41

Je maakt een grapje? Koopmans is een beetje aan het rechtvaardigen dat er zo gemakkelijk wordt omgegaan met de levens van arme mensen wordt omgegaan. Wel erg tekenend voor onze huidige maatschappij, het is helemaal niet normaal een ander gevoel te hebben bij de tranen van blanke of donkere mensen. Boten op de Middellandse zee worden terug geduwd. Mensen kunnen in veel gevallen worden gered maar het word de redders onmogelijk gemaakt, 20 jaar gevangenisstraf tegen geëist. Wat heeft deze reddingsoperatie gekost? Ik vind dit niet alleen met racisme te maken hebben, ook met arm rijk. Ouderen die hard gewerkt worden niet meer gedouchet en de rijksten weten van gekkigheid niet meer wat ze moeten doen. Dit geval kent zoveel tekenen van onze tijd. De armsten worden ook hier op Joop in reacties, in geld co2 uitgedrukt en de rijksten hebben een ongelimiteerde speeltuin op ieder gebied. Ik vind zeker dat racisme hier een rol speelt maar het is zoveel meer. Velen willen het racistisch element niet erkennen, geen bondgenoten van mij. Cool dat het punkrock museum racistische en homofobe bands geen plek biedt. Gewoon een kiehard nee is fijn om te horen als het over racisme gaat.

Jozias2
Jozias223 jun. 2023 - 15:51

@satya Koopmans rechtvaardigde het niet hij verklaart het. En het racisme kan er echt niet uit opmaken. 2 van de 5 inzittenden hadden een Pakistaanse of Indiase afkomst en vergelijkbare verhalen met Chileense kompels, jongetjes in een put in Spanje en Marokko, jongens in een grot in Thailand kregen net zoveel aandacht. De aandacht kwam door het verhaal. Niet door de afkomst van de slachtoffers.

Beisser
Beisser23 jun. 2023 - 21:51

['Want met een beperkte hoeveelheid lucht opgesloten zitten in een onderzeeër is een nachtmerrie waar iedere Westerling zich uitstekend in kan verplaatsen.']… …maar een paar honderd vrouwen en kinderen, opgesloten in het ruim van een zinkend vluchtelingenschip is dat niet. mooie mentaliteit. Decasente westerling vs wanhopige vluchteling.

Satya
Satya24 jun. 2023 - 9:54

"En het racisme kan er echt niet uit opmaken. " Jij ziet deze redders 20 jaar tegen zich geëist worden? Een boot in nood met blanke mensen teruggeduwd worden? Ik niet. Deze pakistanen waren rijk.

Jozias2
Jozias223 jun. 2023 - 12:40

Volgens mij komt dit meer door de spanning die ontstaat omdat er nog een kans op overleven is die steeds kleiner wordt. Ditzelfde zag je ook in de aandacht voor het voetbalteam in de grot die onderwater liep in Thailand en de reddingsoperatie van de peuter julen die in een put in Spanje was gevallen.

3 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe23 jun. 2023 - 14:33

Techneuten zijn natuurlijk ook hogelijk geinteresseerd in de oorzaak.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen23 jun. 2023 - 14:46

Jozias, Ik denk dat Han wel gelijk heeft dat het mensen hier minder kan schelen als het geen westerlingen betreft, maar dat is niet het hele verhaal. Dat element van een steeds kleiner wordende kans op redding wat jij noemt is inderdaad ook relevant. Die Chileense kompels in 2010 en het jongetje Rayan in die put in Marokko in 2022 waren ook geen westerlingen maar zij hielden de wereld ook bezig.

de passie preker
de passie preker23 jun. 2023 - 17:15

Eens met jozias, als het direct duidelijk was geworden dat de duikboot was geïmplodeerd dan hadden we er net zo weinig over gehoord als over die verdronken bootvluchtelingen.

JoepJos
JoepJos23 jun. 2023 - 11:44

In het eerste jaar van de School voor Journalistiek leert men wat nieuws nieuws maakt. Zo is nieuws actueel en interessant voor velen, het is authentiek en traceerbaar, het is ongewoon en afwijkend, voorstelbaar en nabij. Het sluit aan op een andere nieuwswaardige gebeurtenis. Er zit een patroon in de gebeurtenis en het past in een redactieformule (zoals hype, ophef) en op het moment is er geen ander belangrijk nieuws. Er is beeld en geluidsmateriaal, er zijn beroemdheden/ machthebbers bij betrokken en er is relevant beeld- en geluidsmateriaal en cijferbewijs beschikbaar. Tenslotte is er sprake van ophef, conflict, spanning, emotie (dood, drama, verderf, verontwaardiging). Maar het is natuurlijk interessanter om te roepen dat het werkelijk niemand iets kan schelen dat vluchtelingen op zee de dood vinden.

1 Reactie
Hanvander Horst
Hanvander Horst23 jun. 2023 - 13:15

Ook hier: precies wat ik bedoelde te zeggen. Alsof alles wat je opsomt niet dubbel en dwars bij die vissersboot aanwezig was.

haarklover
haarklover23 jun. 2023 - 11:41

Ik weet niet of de migranten echt als onpersonen beschouwd worden. Ik denk dat veel mensen graag met een duikbootje naar de Titanic kijken zouden, en dat daardoor het verhaal interessanter wordt. Evengoed is een schande dat een boot vol migranten zinkt.