Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Bye, bye!

Boris Johnson treedt af, kan zich nu volledig richten op carrière als clown
Joop

Duel om Oekraïne

  •  
16-12-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
269 keer bekeken
  •  
Online1034sm

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (18)

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde17 dec. 2021 - 19:14

Poetin wil geen NAVO-troepen in Polen, Hongarije, Tsjechië, Bulgarije, Roemenië, Slowakije, Slovenië, Estland, Letland, Litouwen, Albanië, Kroatië, Montenegro en Noord-Macedonië. Met andere woorden, we zijn terug in de koude oorlog. Poetin wil een Jalta 2 akkoord, de wereld verdelen in machtsblokken over de hoofden van de inwoners van de betrokken landen. Alle voormalige landen van het Oostblok moeten neutraal worden. We hebben gezien waarvoor die zogenaamde neutraliteit in Georgië, Oekraïne, Moldavië en Belarus gebruikt werd. Er wordt een kunstmatig conflict gecreëerd wat voor Rusland aanleiding is er Russische troepen heen te sturen om die de landen te destabiliseren. Zo creëerde Poetin zijn bufferzones. Het is pure machtswellust. Hij gebruikt het excuus zich bedreigd te voelen terwijl juist de betrokken landen en het westen zich in toenemende mate bedreigd voelen. Hetzelfde gebeurt ook in de Estland, Letland, Montenegro, Kroatië en Bosnië en Herzegovina. In de Baltische landen zijn regelmatig schermutselingen aan de grens, de Russische bevolking in die landen wordt opgestookt zich te keren tegen de officiële machthebbers. In Midden Europa worden pogingen tot staatsgrepen verijdeld door attente inlichtingendiensten. De dreigende afscheiding van de Servische Republiek heeft alle kenmerken van een conflict dat door Rusland gestimuleerd wordt. Het imperialisme van Rusland kent geen schroom noch enige of juridische of democratische legitimatie. Poetin grijpt zijn kans omdat hij weet dat de VS zich nu meer richt op China dan op Europa. En voor we het weten grenst Duitsland straks weer aan een Russisch gezind dictatoriaal land en zijn we terug waar we 30 jaar geleden waren.

Debby Teusink
Debby Teusink16 dec. 2021 - 17:03

De suggestie dat de VS en Rusland in de zelfde mate verantwoordelijk zijn voor het gedrag van Putin is ronduit weerzinwekkend. Sinds wanneer hebben de VS gebieden in Oekraïne bezet, en zo welke gebieden? Volgens iedereen met hersens is Rusland gewoon een ouderwetse agressor van het kaliber Derde Rijk of Irak onder Sadam. De VS hebben met veel moeite een paar antitankraketten gestuurd, geen hele divisies!

12 Reacties
Frans Kwakman
Frans Kwakman16 dec. 2021 - 18:42

Welk deel van de VS ligt in Europa? Juist, debby, geen enkel. Daarom is het vreemd dat je hier doet of Rusland de agressor is, het zou net zo goed de VS kunnen zijn. En hou in de gaten dat we hier, dankzij gelijkgeschakelde pers, media, alleen de VS/EU kant van de verhaal horen. Verder, de russen hebben wel degelijk mee geholpen aan ook onze bevrijding en in Irak trok de VS onder valse voorwendsels naar binnen, waarna de oliebronnen netjes verdeeld zijn, ja geen Iraakse firma's jammer. Je hebt een zeer eenzijdige blik op de situatie die alleen zo opgedreven is vanwege de angst van de VS dat we russisch gas via de NordStream2 pijp gaan afnemen in plaats van de LPG per schip uit de VS. Een keuze welke mij zeer eenvoudig lijkt.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland16 dec. 2021 - 18:51

Helaas zit het niet zo. De VS organiseerden een staatsgreep samen met de EU . U leest alleen propaganda in de kranten.

JasDon
JasDon16 dec. 2021 - 20:49

Frans, wat een eenzijdig geneuzel presteer jij neer te pennen. Poetin moest letterlijk protesteerders betalen in Oost Oekraïne en moest daarna zijn legertje inzetten om daadwerkelijk gebied te 'bevrijden'. Daarentegen waren er maar een paar EU politici op een pleintje nodig om het zetbaasje van Poetin te verwijderen. Het geeft je te denken he? O nee, je denkt niet na want je bent vooral het gedrag van Poetin te vergoelijken met domme retoriek.

henk-alexander
henk-alexander17 dec. 2021 - 0:02

Met EuroMaidan begon een anti-Russische hetze, die in Europa al decennia bon ton was en nog steeds is. De regime change in Kiev mondde uit in de afscheiding van de 'Autonome Republiek de Krim' en de anti-EuroMaidan opstand in de Donbass regio (Loegansk en Donetsk); verschillende video's van VICE hebben het verzet van de bevolking daar in beeld gebracht. In de westerse media is daar nagenoeg niet over gerept, of het moet in negatieve zin zijn. Ook het levend verbranden van opposanten in Odessa door fascistische elementen van EuroMaidan is in de westerse media nagenoeg onvermeld gebleven. De nieuwe machthebbers in Kiev hebben geprobeerd in het kader van de Antiterroristische Operatie (ATO) uitgevoerd door nationalistische en fascistische bataljons met geweld de volksopstand in de Donbass te bedwingen. Honderdduizenden mensen zijn voor het dodelijke geweld van de ATO op de vlucht geslagen naar Rusland (vgl. UNHCR). Waarom hebben deze mensen een toevlucht gezocht in een land dat door de media in het 'vrije westen' als een dictatuur wordt afgeschilderd?

Frans Kwakman
Frans Kwakman17 dec. 2021 - 9:39

o, mr. Donovan, natuurlijk weet ik dat niet mag afwijken van de officiele lijn, amerikanen zijn goed, russen slecht. Maar dat is de kreet waarmee in de verkiezingsstrijd in de VS gestrooid wordt. Verder hebben ze daar een realistischer kijk op die zaak. Alleen hier moet de NAVO dringend meer geld lospeuteren en dan moet die controverse keihard aan gezwengeld worden. En stukjes als de jouwe zijn daar uiterst geschikt voor. Maar het is de polici in de VS om zoveel mogelijk onrust te onderhouden in Europa, juist om dat NAVO verbond te ondersteunen. Nu geef ik persoonlijk liever een paar miljard weg dan dat er weer mensen naar het andere einde van de wereld gestuurd worden, dat wel maar ik ben geen onderdeel van de strijd,aversie tegen de russen. Eerlijk gezegd mag ik ze wel, de mensen. Militairen van beide niet zo.

JasDon
JasDon17 dec. 2021 - 16:02

@Frans "o, mr. Donovan, natuurlijk weet ik dat niet mag afwijken van de officiele lijn, amerikanen zijn goed, russen slecht. Natuurlijk mag dat, maar probeer dat eens te doen met feiten en een wereldbeeld waar mensen nog aanraakvlakken kunnen vinden. Jij leeft in een sprookjeswereld gevoed door RT-progaganda of één of andere haat tegen de VS. En je hoeft de VS niet lief te vinden om kritisch te kunnen zijn op Poetin. Dat sprookje verzin jij er bij.

Frans Kwakman
Frans Kwakman17 dec. 2021 - 21:37

Beste donovan, jouw verwijt komt niet aan. Wat RT propaganda is weet ik niet al vermoed ik dat het de tegenhanger van die andere propaganda, waar jij zo duidelijk onderdeel van best, is. Verder zijn amerikanen en russen mij om het eender. Van degenen die vroeger bij miu logeerden had ik toch liever russen. O, ja, ik ben eenzijdig. Nou wat echt eenzijdig is, de amerkanen zijn alleen maar goed, en je beseft het niet aans hoe stom dat is. Maar als die NAVO straks ten aanval trekt zal je wel anders brommen.

Eid
Eid18 dec. 2021 - 10:11

@Frans.. Beetje een rare vraag he Frans ("welk deel etc..") We hebben het hier gewoon over een Bondgenootschap vs Rusland, met een leider die eigenlijk Jalta2 wil introduceren. Dat de EU en de VS graag meer landen in hun 'systeem' willen krijgen is ook geen geheim. Maar sluit je ogen ajb niet voor hybride oorlogsvoering, een groot stokpaard van vriend Putin. En wanner de NAVO aanvalt, niu never want A die gaan zich niet nogmaals branden aan Rusland, B wat schiet je in hemelsnaam op korte en middellange termijn op met een berooid land als Rusland?

JasDon
JasDon18 dec. 2021 - 13:24

"O, ja, ik ben eenzijdig. Nou wat echt eenzijdig is, de amerkanen zijn alleen maar goed, en je beseft het niet aans hoe stom dat is. " Die overtuiging leeft vooral in jouw hoofd Frans, niemand in dit gehele draadje roept de VS tot held uit. Dus prop dat stropopje maar ergens in waar de zon niet schijnt. "Maar als die NAVO straks ten aanval trekt zal je wel anders brommen." Big IF Frans, tot nu toe is er zich nog geen troepenmacht van de NAVO in Oekraïne aan het verzamelen. Daarentegen heeft Rusland 100.000+ man gemobiliseerd plus de nodige tanks, etc.

Frans Kwakman
Frans Kwakman18 dec. 2021 - 16:03

Jasdon - als je op Sardinie even nadenkt dan weet je dat een land mobiliseert om de ophanden zijnde aanval af te slaan. Maar als je gewoon zonder nadenken blijft leven, be my guest. Maar alstublieft niet te dichtbij want ik ben niet zo gediend van de grofheden van jou.

Eid
Eid18 dec. 2021 - 20:21

@Frans En als Frans ook even nadenkt, dan trekken landen niet aleen troepen samen wanneer ze mobiliseren, maar ook als ze willen dreigen met. De geschiedenis heeft dat meermaals uitgewezen. Maar... ondanks dat u probeert de schijn te wekken van objectiviteit getuigt geen enkel commentaar daarvan.

Frans Kwakman
Frans Kwakman19 dec. 2021 - 11:36

beste Eid, de foto die deze ochtend mijn blik trof, een groot aantal amerikaanse oorlogsvoertuigen op weg naar ? , in elk geval ergens in Europa op grote pontons. Dat soort dingen doet mij vrezen.

Farmer 2.0
Farmer 2.016 dec. 2021 - 16:26

Kleine vogeltje is de Oekraïne ? Of Europa ? Kan beide !

3 Reacties
Debby Teusink
Debby Teusink16 dec. 2021 - 20:38

Kwakman, bevrijding, door de Russen? Slavernij voor Oost Europa gedurende bijna vijftig jaar zal je bedoelen, Stalin was een grotere moordenaar dan zelfs Hitler! De Duitsers waren godbetert na vijf jaar vertrokken

MAD1950
MAD195016 dec. 2021 - 23:04

@Debby Teusink "De Duitsers waren godbetert na vijf jaar vertrokken" Dat klopt, maar niet vrijwillig. Om ze weg te krijgen waren Engelsen, Canadezen, Amerikanen, Polen (vaak vergeten, maar ze waren echt belangrijk) en Russen nodig. De Russen rolden het oostfront op en de anderen het westfront. Natuurlijk was Stalin een schoft, maar af en toe moet je de ene schoft tot bondgenoot maken om de andere weg te krijgen. Het gevolg was vijftig jaar onderdrukking in Oost-Europa, klopt. Zonder Stalin als bondgenoot was er minstens vijftig jaar onderdrukking in Oost- en West-Europa geweest.

henk-alexander
henk-alexander17 dec. 2021 - 0:16

Debby Teusink, '(...)De Duitsers waren godbetert na vijf jaar vertrokken(...)' Dat moet wel ambivalente gevoelens oproepen, want de Duitsers gingen pas weg nadat ze met inzet van het Rode Leger (Russen en andere zogenoemde Sovjetvolkeren) daartoe gedwongen werden. De oorlog heeft meer dan 27 miljoen doden gekost aan de niet-westerse kant.