Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

DSB hield wanbetalers uit boeken

  •  
06-05-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
89 keer bekeken
  •  
Platter_300.jpg
Falliet verklaarde bank maakt nu weer miljoenen winst, zeggen curatoren
DSB Bank heeft in 2007 betalingsachterstanden van haar klanten via een omstreden werkwijze op nul gezet. Zo kon de bank de schuldpositie van klanten naar beleggers toe mooier voorstellen om andere uitgaven mogelijk te maken.
In de systemen van de bank werden betalingsachterstanden van klanten met een hypotheek of krediet op nul gezet. Een groot aantal klanten, dat achter liep met de maandelijkse aflossing, werd zelfs geschrapt. Dat schrijft het FD donderdag.
De bank, en met name commercieel topman Hans van Goor, meende dat te kunnen doen, omdat de klanten een zogeheten looncessie hadden afgegeven: de maandelijkse hypotheekbetaling wordt dan door de werkgever ingehouden van het loon en betaald aan DSB.
Deze werkwijze zorgde voor veel ruzie in de raad van bestuur. Onder ander toenmalig financieel topman Jaap van Dijk vond het nogal voorbarig om er vanuit te gaan dat de achterstallige betalingen wel binnen zouden komen. Van Dijk wist de praktijk met veel moeite terug te draaien, maar werd hierom uit zijn functie gezet. Dit blijkt uit een verklaring van Van Dijk aan de raad van commissarissen van DSB. Van Dijk was niet de enige, ook anderen die bezwaar maakten moesten het veld ruimen.
Toezichthouder DNB was van de problemen op de hoogte. Topman Dirk Scheringa en rechterhand Van Goor mochten blijven. DNB vertrouwde op de nieuwe ‘chief financial officer’ Gerrit Zalm.
DSB weer winstgevend De bankroet verklaarde bank van Dirk Scheringa maakt intussen weer winst, Per maand stroomt er 30 miljoen euro binnen aan rente en aflossing, terwijl de kosten van de onderneming ongeveer 1,5 miljoen euro zijn. Dat zegt curator Rutger Jan Schimmelpenninck van advocatenkantoor Houthoff Buruma donderdag in De Volkskrant.
De winstgevendheid van de overblijfsels van DSB is te danken aan een forse verlaging van de kosten. Personeels- en reclamekosten heeft het bedrijf immers niet meer.
“Uitgaande van deze inkomstenstroom kunnen we in de loop van volgend jaar de eerste uitkeringen doen aan schuldeisers”, zegt Schimmelpenninck. De grote schuldeisers zijn de Nederlandse banken die in totaal 3,5 miljard moesten bijdragen aan het depositogarantiestelsel. Daarnaast zijn er achtduizend spaarders die meer dan een ton hadden uitstaan bij DSB Bank. Boven dat bedrag krijgen ze niets uit de garantieregeling voor spaarders.
Lees hier meer

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.