© cc-foto: Marja S
Het gebrek aan regen bedreigt de voedselvoorziening. Niet in Nederland maar in grote delen van Europa. Met de oorlog in Oekraïne kan dat leiden tot veel kleinere oogsten en als gevolg een verdere stijging van de voedselprijzen. De agrarische lobbyorganisatie ZLTO, waarbij 12.000 boeren en tuinders in Zeeland, Noord-Brabant en Zuid-Gelderland zijn aangesloten, luidt de noodklok. De oogsten dreigen te mislukken door gebrek aan regen en er dreigt daardoor ook een tekort aan grondwater. Het waterschap Brabantse Delta heeft vanwege het watertekort een beregeningsverbod ingesteld waardoor de akkers niet besproeid mogen worden met water uit sloten of de grond.
Bestuurslid Janus Scheepers verklaart bij de NOS dat het probleem al begonnen is. Door gebrek aan water ontkiemen de zaden niet. "We kunnen de gepote en gezaaide planten niet boven krijgen of in leven houden, zo vroeg in het jaar al." Hij waarschuwt dat het deels mislukken van de oogsten voedsel duurder gaat maken. Niet alleen plantaardig voedsel maar ook vlees omdat de prijzen van het veevoer zullen stijgen.
Het KNMI meldt dat 2022 tot nu toe een van de droogste jaren is sinds de metingen bijna honderd jaar geleden begonnen. Voorlopig wordt er ook geen regen verwacht. De komende jaren wordt dat probleem alleen maar groter. Mark Harbers, minister van Infrastructuur en Waterstaat, bezocht dinsdag West-Brabant waar getracht wordt het probleem van groeiend watertekort op te lossen.
In België worden burgers al gewaarschuwd zuinig om te gaan met water want het ergste moet nog komen. Afgelopen zomer was weliswaar erg nat en even leek het er op dat daarmee de in voorgaande jaren ontstane tekorten opgevuld konden worden maar die hoopt blijkt ijdel, schrijft de VRT in een interview met professor hydrologie Marijke Huysmans van de Vrije Universiteit Brussel (VUB):
Mooie liedjes duren niet lang, want dat herstel is nu al deels tenietgedaan. "Net als de voorbije jaren hebben we opnieuw een heel droog voorjaar met weinig neerslag, hoge temperaturen en een droge wind", zegt Huysmans. "We verwachten dat dit in de toekomst met de klimaatverandering vaker zal gebeuren." (...) De hydrologe raadt daarom nu al aan om zuinig te zijn met water, "zodat we de buffer niet te snel helemaal opgebruiken", klinkt het. "Gebruik regenwater als je de tuin wil besproeien en ga zeker je gazon niet sproeien. Het gras kan wel tegen een droge periode." Wees over het algemeen dus zuinig met water.
cc-foto: Marja S
Meer over:
noord brabant, boeren, waterschap, voedselprijzen, voedsel, belgië, mark harbers, klimaatcrisis, droogte, oogst, nieuwsHeb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
Waarom heeft de boer met een voedselvoorziening een bewaterings verbod en blijft de floriade drinkwater sproeien op die verdomde bloemen... Ons voedsel dreigt te vergaan... Nee we redden de bloemetjes anders komen mensen niet kijken en lopen we €5,- mis... Wat als de aardappelen en andere gewassen mislukken ?... Wat een overheid hebben we weer... Meten met 2 maten alleen doen wat ze zelf goed uitkomen... (Informatie over floriade: omroep Flevoland gepubliceerd op 1 augustus 14:24uur 2022). "Voordat de bezoekers om tien uur het terrein op mogen, hebben deze trekkers al uren gereden om het groen water te geven" 🤷🏼♂️ beslist u zelf maar wat u ervan vind... Dit is gewoon weer boertje pesten vanuit de overheid omdat ze het niet kunnen winnen ! Maar ze vergeten dat het ook hun aardappelen zijn !!
Geen nood in deze alles maakbare samenleving. We hebben de middelen en het geld om het vanuit de hele wereld te importeren. En de rest van de wereld...tsja. Het enige afzien wat we hier dan hebben is dat de prijzen omhoog gaan, maar reken naar dat aankomende kerst alle records weer gebroken zullen worden. Proost iedereen...ik pak er een lekker biertje op 🍺🍻🍺🍻🍺
Geen nood, over een jaar of zo weer een IPCC rapport en een nieuwe klimaatconferentie. Tot die tijd maar weer afwachten, misschien wordt het vanzelf beter...
"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."
De waterschappen hebben altijd de grondwaterstanden laag gehouden voor de landbouw. Niets is er ooit gedaan om water vast te houden zoals het ooit natuurlijkerwijze was, alles moest linea recta naar de zee vloeien. Niets geleerd? Waarom geen wateropslagplaatsen gecreëerd en de natuurlijke loop hersteld? Waarom is er nog niet voldoende gedaan aan het herstellen van wat zij ooit gerecht hebben t.b.v. de landbouw aan waterlopen van verschillende soort? Ook nu zie je weer dat waar aan herstel van de natuur gewerkt wordt het weer evengoed teniet gedaan wordt t.b.v. de economie. Het is afgelopen met de tijd dat landbouwers maar met de vinger hoefden te knippen om dat gedaan te krijgen dat ongewenst was. Nu is het zaak dat zij eindelijk eens de rekening betalen als het een keer niet zo gaat zoals het moet. En het niet weer naar de consument kunnen doorschuiven. ook daar is het al jaren en jaren, winstmaximalisatie t.k.v. en in geval van nood alles doorschuiven naar de consument. Moet de consument inleveren, dan de boeren ook. Het wordt tijd dat bedrijven, alle bedrijven, de overmatige winsten eens reserveren voor tijden van nood en herstellen wat zij kapot gemaakt hebben. En ja die koeien. We hebben al jaren lang gezegd dat er hier teveel koeien op een te klein oppervlak leven. Maar als we willen inkrimpen dan geven de heren boeren niet thuis. Dan gaan ze nog liever met Baudet in zee en met shovels in de weer. Wat er met de natuur gebeurd is en nog gebeurt zal ze een worst wezen
Ja. Wederom blijkt de enorme invloed van de landbouw op onze leefomgeving, direct en indirect, en dus ook op het klimaat. "Niets geleerd? Waarom geen wateropslagplaatsen gecreëerd en de natuurlijke loop hersteld? " Inmiddels lopen daar al weldegelijk enkele jaren projecten voor. Dat gebeurt. Maar (te?) laat en nog niet genoeg. "Waarom is er nog niet voldoende gedaan aan het herstellen van wat zij ooit gerecht hebben t.b.v. de landbouw aan waterlopen van verschillende soort? Ook nu zie je weer dat waar aan herstel van de natuur gewerkt wordt het weer evengoed teniet gedaan wordt t.b.v. de economie. " Zou dat nou niet kunnen zijn omdat we opnieuw een kabinet Rutte, met VVD en CDA als kern, hebben? De vraag stellen, is hem beantwoorden. "Het is afgelopen met de tijd dat landbouwers maar met de vinger hoefden te knippen om dat gedaan te krijgen dat ongewenst was. Nu is het zaak dat zij eindelijk eens de rekening betalen als het een keer niet zo gaat zoals het moet.". Het zou afgelopen moeten zijn, Maar, nogmaals, met een VVD/CDA - kabinet is dat nog maar zeer de vraag.
Maar dan wordt ons voedsel duurder. En aangezien geld ons regeert is dat ongewenst. Importeren uit Afrika of Zuid Amerika is natuurlijk ook een optie... Je kunt de boeren wel de schuld geven, maar de meeste boeren verdienen rond modaal. Van twintig koetjes en wild groeiende tarwe in een natuurbos kan geen enkele boer bij de huidige marktprijzen bestaan. Boeren willen best, maar de consument wil niet betalen.
@vdbemt: Waarom geen wateropslagplaatsen gecreëerd en de natuurlijke loop hersteld? We zijn in Nederland al een goede 600 jaar bezig met inpolderen. Er is bijna geen natuurlijke loop in Nederland meer te vinden. Overal is een loop omgelegd, versmald of verdiept. Je kunt Flevoland weer onder water zetten, of de Haarlemmermeer, Heerhugowaard, de Schermer, de Purmer, Wieringermeer, Slotermeer, Bijlmermeer, Noordoostpolder en ga zo maar door. Alleen is dan de helft van Nederland onder water of een onbewoonbaar moeras. Alle plaatsen met Broek in de naam zijn gebouwd op moerassen. Broek in Waterland, Broek op Langedijk, Broeksele (Brussel). Alle natuurfreaks ten spijt, maar Nederland is een kunstmatig aangelegd land en kunstmatig aangelegde natuur. De oerbossen zijn door de eeuwen heen gekapt voor schepen en gebouwen. We zullen het er mee moeten doen.
Wat een rancuneus, boervijandig stukje weer waar vooral onkunde in doorklinkt over waterschapszaken. Dat begint al met de eerste zin. U heeft geen idee hoe het polderpeil bepaald wordt en hoe de belangentegenstellingen tussen veehouderij, akkerbouw, natuur en bebouwing afgewogen moeten worden. U zou eens het streekmuseum in Almelo kunnen bezoeken om te zien hoe vroeger wateroverlast de regel was voordat men door kanalisatie en ander waterstaatkundige werken dit probleem te lijf ging.
@Youppie., "Alle natuurfreaks ten spijt, maar Nederland is een kunstmatig aangelegd land en kunstmatig aangelegde natuur. De oerbossen zijn door de eeuwen heen gekapt voor schepen en gebouwen. We zullen het er mee moeten doen.". Maar als we zo goed zijn om dat kunstmatig zo te verknallen. Dan zijn we toch ook in staat om het kunstmatig te herstellen.
@youppie "Je kunt Flevoland weer onder water zetten, of de Haarlemmermeer, Heerhugowaard, de Schermer, de Purmer, Wieringermeer, Slotermeer, Bijlmermeer, Noordoostpolder en ga zo maar door. Alleen is dan de helft van Nederland onder water of een onbewoonbaar moeras" Het punt is, youppie, als Nederland niet snel EN de juiste klimaatmaatregelen treft EN met vooruitzicht goed waterbeheer doet, half Nederland sowieso onder water komt te staan.
Je kunt toch meer water inlaten. Het grondwaterpeil verhogen.
Water heeft de neiging om van hoger gelegen gebieden naar beneden te stromen. Zwaartekracht.
@Martin van der Linde: jij komt waarschijnlijk uit Noord- of Zuid-Holland of uit de Flevopolder. Oost-Brabant ligt hoger. Hierdoor is geen infrastructuur van sloten en ringvaarten mogelijk. Er zijn dan ook geen inlaten. Hierdoor ben je op het grondwater aangewezen. Dit moet eerlijk verdeeld worden tussen de boeren en de drinkwaterbedrijven. In Zeeland en ook in het uiterste westen van Noord-Branbant heb je het probleem van zout water. Je kunt je gewassen niet met zout water beregenen. Dan verbranden ze.
Twee jaar geleden: Heel Zuid Spanje ging kapot aan de droogte. Foto's van droge bekkens etc. : Klimaat!!!! Nu er volop regen valt in zuid Spanje: Doodstil. Slecht nieuws is goed nieuws, toch?
Ach, "het is koud dus de aarde warmt niet op"-argument. Als je geen verstand hebt van klimaatverandering moet je je commentaar misschien voor je houden
Wat zou de oorlog in Oekraïne nu te maken kunnen hebben met het tekort aan regen in ons land? We zijn een waterland dus gebrek aan water kan er niet zijn. Maar dat oppompen zal ook wel weer geld kosten en dat willen we natuurlijk niet. Kunstmest wordt door de oorlog wel schaars dat zou een groter probleem kunnen worden oor de boeren.
"Niet alleen plantaardig voedsel maar ook vlees omdat de prijzen van het veevoer zullen stijgen." Dat 'omdat' klopt niet. Als de prijzen van vlees stijgen is dat niet omdat de kostprijs stijgt (voer, diesel, kunstmest) maar omdat er minder wordt aangeboden. Agrarische producenten kunnen hun gestegen kosten niet doorberekenen op een markt met volledige mededinging. Ze zijn prijsnemer.
Met landelijk gemiddeld circa 53 mm tegen 41 normaal was april 2022 vrij nat. Maart was met 2 mm tegen normaal 60 mm uitzonderlijk droog, februari dan weer uitzonderlijk nat met 119 mm tegen normaal 60 mm. Januari ietsje minder neerslag, 59 mm tegen normaal 72. April en mei zijn normaliter de droogste maanden van het jaar, kortom, het is weer eens gezeur van de boeren.
De boeren kunnen niet met variaties in wateraanbod omgaan zou je gaan denken. Hoe was het in Nairobi?
Ik heb geen idee waar je die cijfers vandaan haalt, maar hier in Zeeland is het het hele jaar al enorm droog. Ik heb de beschikking over een behoorlijke opslagcapaciteit van regenwater, maar er is de laatste maanden amper wat bijgekomen.
Die cijfers zeggen niets, het is allemaal veel minder stratiform en meer regionaal. Hier in Brabant is sinds begin maart 20mm gevallen bv. En er zijn plekken waar nog minder is gevallen. Dit proces is al 5 jaar aan de gang en mensen blijven lekker vliegen, autorijden en consumeren. En dan ook nog een claim indienen tegen Schiphol omdat ze later in het zwembad liggen. De arrogante eikels.
En dan te bedenken dat de zeer vruchtbare en goed beregenbare Hedwigespolder onder water moest verdwijnen als natuurcompensatie omdat de Antwerpse Haven uitgebreid moest worden. Zo staan er nog veel meer plannen om de Nederlandse land- en tuinbouw te decimeren. En nu dreigt er hongersnood. Gaan alle luchtkastelen bouwende 'boerenbashers' hun plannen aanpassen? Komt er een noodwet om alle stikstofregels aan te passen? Of krijgen we binnen een paar jaar een echte serieuze hongersnood?
Er dreigt geen hongersnood hier, daar is dit land veel te rijk voor. Wel ergens anders waar de (meestal stedelijke) armen hun eten niet meer kunnen betalen. Wel heeft u natuurlijk gelijk dat een krimpende voedselproductie in Nederland negatief bijdraagt aan de wereldvoedselvoorziening als dit niet wordt gecompenseerd. Meer natuur betekent nu eenmaal minder voedselproductie. Overigens: staat die Hedwigepolder nu al echt onder water? Ik heb daar nog geen foto van gezien.