Joop

Door droogte bedreigd Kaapstad zet muziek in om korter te douchen

  •  
24-02-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
183 keer bekeken
  •  
395190515_11d0c0a0c3_b
In het Zuid-Afrikaanse Kaapstad waar men vanwege extreme droogte te kampen heeft met een watertekort, is een campagne van start gegaan om ervoor te zorgen dat de bewoners niet langer dan twee minuten onder de douche blijven staan: Verkorte versies van grote hits die exact twee minuten duren.
Kaapstad heeft al drie jaar lang last van aanhoudende droogte. De watercrisis is zelfs zo nijpend, dat volgens sommige onderzoekers nog dit jaar een zogenaamde “Dag Nul” zal plaatsvinden. De dag waarop de stad zonder water komt te zitten. Dag Nul staat momenteel voorspeld op 9 juli 2019. Die dag moeten, als het zo doorgaat, de meeste kranen in de stad worden afgesloten en zullen mensen in de rij moeten gaan staan voor water.
Om dat te voorkomen hebben beroemde Zuid-Afrikaanse artiesten hun medewerking aan de stad verleend voor het project “ 2 Minute Shower Songs “. Een album vol nummers die precies lang genoeg zijn om je in te zepen en af te spoelen, terwijl je ondertussen toch je favoriete hit van begin tot eind mee kan brullen. En kort genoeg om de watercrisis niet nog erger te maken. De Zuid-Afrikaanse overheid heeft de inwoners van Kaapstad gevraagd het dagelijkse waterverbruik te beperken tot 50 liter. Ter vergelijking: een douche van vijf minuten verbruikt al bijna 45 liter.
Helen Zille, premier van de provincie West-Kaap waar Kaapstad onder valt, noemde eerder dit jaar de watercrisis een uitdaging ‘groter dan alles wat een grote stad sinds de Tweede Wereldoorlog of 9/11 waar dan ook ter wereld heeft moeten trotseren’.
Bron: Business Insider / Beeld: Bartek Kurchaczyk
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (19)

koffieleut2
koffieleut227 feb. 2018 - 9:55

De waterprijs in Nederlan is niet maatgevend we verzuipen er bijna letterlijk in. Dus in plaatst van het aanleggen van waterinstallaties om water te vergrijgen hebben wij al honderden jaren geinversteerd in het tegenovergestelde. Ook dat kost geld, energie enz. Of denkt met dat een stoomgemaal als in wouda op groene stroom draaid/draaide. Ook is het waterverbruik van ons geen gemiddelde. Gemiddeld waterverfverbruik is c.a 25 liter pp/d. Laat ik de waterprijs een opschroeven naar 80 cent. Als 1000 liter water 80 cent zou kosten, dan kost het gemiddelde verbruik dus 2 cent per persoon per dag. Begrijp dat men ook lekker wil douchen enz, maar als je niet investeert, en het maar laat afhangen van de natuur, want het zal wel goed komen, dan loop je er eens tegen aan dat het even niet zo gaat als je had gehoopt. Dan kun je dus niet elke dag douchen. Is dit erg? vervelend, ja erg nee. Zouden wij niet investeren, dan waren we de kust van Duitsland. En geloof mij, Nederland droog houden kost een aardige duid. Meer als het gemiddelde waterverbruik. Er is hier op zich geen probleem die niet op te lossen is met een beetje wil en inzet van de overheid.

Muxjes
Muxjes26 feb. 2018 - 20:17

Onruststoker heeft het uitgezocht. Ontzilten kan, en ook op grote schaal, en de waterprijs verveelvoudigt, maar blijft betaalbaar. Alleen de investering van dergelijke onziltingscapaciteit is meerdere miljarden. Dat moet geleend worden. Zullen banken dergelijke bedragen aan Zuid Afrika lenen? Ik heb geen idee.

Onruststoker
Onruststoker26 feb. 2018 - 9:18

"het gaat er om dat er gewoon dat er een half miljoen inwoners zijn in Kaapstad waardoor er duur lijkt." koffieleut, Laat ons eens een educated guess doen. Kaapstad heeft 4 miljoen inwoners. De provincie Westkaap heeft 5 miljoen inwoners. Het gemiddelde inkomen per inwoner niet hoog. Voor de meesten is water dat op die manier geproduceerd moet worden erg duur. Het drinkbaar maken van zeewater wordt op verschillende plaatsen bestudeerd. In San Diego is in 2015 een ontziltingsinstallatie gebouwd die 8% van het water van de stad levert. Die installatie bouwen kostte 1 miljard. De bouw duurde 3 jaar. De prijs van het water is er nog niet bijgeteld. Dit is de grootste ontziltingsinstallatie op het westelijk halfrond. https://en.wikipedia.org/wiki/Claude_%22Bud%22_Lewis_Carlsbad_Desalination_Plant In Israel staat ook een ontziltingsinstallatie. In Israel wordt 2% van alle gebruikte energie aan ontzilting besteed. Er staat dan ook een kolencentrale naast de ontziltingsinstallatie. De prijs was in 2011 40 cent per kubieke meter. Er is een bedrijf: Lenntech, dat ontziltingsinstallaties bouwt, die komen op 0,76 Euro per m3 bij een energieprijs van 0,12 Euro per kWh en een rente van 7% In Nederland wordt 33 cent belasting geheven op een m3 water. Dus de nettoprijs is 0,07 per m3. Dit is tien maal de netto waterprijs van Nederland. Het water zal ongeveer tien maal zo duur worden. De stad gebruikt 1 miljoen m3 per dag en betaalt daar nu 70.000 Euro per dag voor, dat is 25 miljoen per jaar. Dat wordt tienmaal zoveel, 250 miljoen per jaar. Dat zou 60 Euro per jaar per bewoner zijn, zeg maar, 300 euro per jaar voor een gezin bestaande uit 5 personen, 25 euro per maand.

koffieleut2
koffieleut225 feb. 2018 - 23:07

Onruststoker, dat levert een hoop zout op dat ook weer verkoopbaar is ( ook zo`n dooddoener) Wat wil je zeggen? dat het niet mogelijk is?. Natuurlijk is het mogelijk, het is niet zo dat het om een groot bedrag gaat om per persoon zoet water te maken, het gaat er om dat er gewoon dat er een half miljoen inwoners zijn in Kaapstad waardoor er duur lijkt. Met een redenatie als die van jou is zoet water maken in een klein dorp goedkoper dan in een grootte stad. Ik maak als jaren water, van zoet tot demin. Van liters tot kuubs Van kuubs to miljoenen kuubs. Ik ben misschien geen Ing ir drs of wat dan ook, maar heb ondertussen wel zoveel ervaring dat ik hier best een duidelijke statement over durf te geven. Het is mogelijk en niet al te duur, maar als er geen wil is, geen visie en men het geld liever anders uitgeeft, prima, maar ga dan niet bij droogte lopen huilen.

Muxjes
Muxjes25 feb. 2018 - 20:56

Beste Joyce, klimatoloog de Winter van de universiteit van Kaapstad zegt dat deze droogte ramp onvoorspelbaar was, drie winters geen regen is nog nooit eerder gebeurd. Ieder jaar regent het in de winter, en behoorlijk. En dan op een keer, drie winters op rij zonder regen. Lijkt mij onverstandig om zo iemand tegen te spreken als je niet een heel sterk verhaal hebt Onruststoker geeft aan dat hij het ANC slechte bestuurders vindt, daarin heeft hij jou al gelijk gegeven. Kaapstad ligt in de provincie Westkaap, de politieke verhoudingen in de provincie liggen hetzelfde als Kaapstad. De oppervlakte van de provincie is drie keer zo groot als Nederland. 80% van ce bevolking van de provincie woont in Kaapstad. Kaapstad lijkt op geen enkele manier op Nijmegen. Westkaap lijkt niet op Gelderland en Zuid Afrika lijkt niet op Nederland. Het is duidelijk dat je graag iedere ramp in Zuid Afrika in de schoenen wil schuiven van het ANC, maar soms gaat er ook iets ernstigs mis zonder dat het ANC erbij betrokken is. Triest, maar sommige dingen zijn niet aan direct aanwijsbaar menselijk falen toe te schrijven. Kaapstad is een van de eerste grote steden die een plotselinge droogteramp overkomt. Het kan overal gebeuren. Misschien jaagt dat je angst aan? Een ramp die onvermijdelijk blijkt, je fantasie absoluut te boven gaat, en dat terwijl er verstandige mensen in het bestuur zitten? 4 miljoen mensen zonder water. Luxe appartementen waar niets uit de kraan komt. Het lijkt zo onwerkelijk, maar toch, het kan op een keer dichtbij zijn. Dat is beangstigend. Het zou dom zijn om dat te ontkennen.

Joyce Klassen
Joyce Klassen25 feb. 2018 - 17:56

@Onruststoker Een waterprobleem is niet iets voor een stadsbestuur, maar voor de nationale overheid. Natuurlijk is zoiets duur. Maar wij gaan Nijmegen toch ook niet vertellen dat ze hun eigen dijken maar moeten regelen ? Nee, de watervoorziening is nou typisch nationaal beleid. En dat het door de droogte van de laatste drie jaar zou komen ben ik ook niet met je eens. Er zijn al decennia lang aanwijzingen dat de reservoirs voor Kaapstad leeglopen. En klimaatverandering is ook niet iets nieuws. Nee, men had gewoon eerder in moeten grijpen. En uiteraard heeft een stad daar de middelen niet voor. Maar ik stel me voor dat Kaapstad van nationaal belang is, en dus zeker mag terugvallen op de regering voor steun bij grote investeringen in haar infrastructuur. Wat is dat

Onruststoker
Onruststoker25 feb. 2018 - 16:16

Oeps, vergeten, ik zal haar even voorstellen: dr.ir. MJ (Martine) van der Ploeg Expertises: Hydrologie, Bodemfysica, Waterbeheer, Agrohydrologie, Ecohydrologie, Grondwater https://www.wur.nl/nl/Personen/Martine-van-der-Ploeg.htm

Onruststoker
Onruststoker25 feb. 2018 - 16:13

"Ik kom met een simpele werkbare betaalbare oplossing, jij komt met bhoehoehoe en fout fout fout." Beste koffieleut, het zou toch interessant zijn als je mijn bijdrage zou lezen voordat je die bekritiseert. Ik schreef: ‘Dit soort dure technologische oplossingen is niet voor elk land weggelegd’, zegt Martine van der Ploeg, universitair docent Bodemfysica en Landbeheer aan de Universiteit Wageningen. Natuurlijk kun je het met haar oneens zijn, maar dan is de stelling dat je met een simpele werkbare betaalbare oplossing komt te weinig verklarend. Je moet niet vergeten dat Kaapstad 1200 miljoen (4 mammoettankers) liter water nodig heeft in normaal gebruik, PER DAG!!! Het heeft 4 miljoen inwoners en grote waterverbruikende industrieën.

koffieleut2
koffieleut225 feb. 2018 - 15:23

Onruststoker, Als je proactief water maakt hoef je geen piek te draaien , je hoeft dus niet de volledige watervoorziening te laten draaien op zoet waterproductie. Het is beide.

koffieleut2
koffieleut225 feb. 2018 - 15:16

Muxjes, Ik kom met een simpele werkbare betaalbare oplossing, jij komt met bhoehoehoe en fout fout fout. Ik denk dat ze meer hebben aan mijn voorstel dan jouw "oorzaak" dus men kan er niets aan doen bijdrage.. Van zout zoet water maken is geen moeilijke technologie, er zijn goede betaalbare oplossingen voor Kaapstad omdat ze aan zee liggen. Pro actief beleid heeft meer resultaat dan klagen, want klagen lost niets op.

erikbos
erikbos25 feb. 2018 - 15:11

Wat ook een rol speelt is de slechte staat van onderhoud van de waterleidingen. In Zuid-Afrika lekt 1/3 van al het drinkwater weg uit de leidingen door slecht onderhoud. https://www.trouw.nl/groen/veel-verspilling-door-gammele-waterleidingen-zuid-afrika~ad0cabdc Dat is in drie jaar tijd dus al 1 jaar aan drinkwater onnodig verspild!

Onruststoker
Onruststoker25 feb. 2018 - 13:56

"Een symptoom daarvan is het watertekort, iets wat men al jarenlang heeft zien aankomen" Er zijn enorme stuwmeren rondom Kaapstad, met als doel om zoetwater te verzamelen. Alleen is er een droogte opgetreden, de laatste 3 jaar, waardoor deze stuwmeren zijn leeg geraakt. Ik begrijp je punt wel, dat je graag wil aantonen dat Zuid Afrika inefficient wordt bestuurd door het ANC, en ik ben dat ook wel met je eens. Maar dat geldt niet voor Kaapstad. In Kaapstad is een burgemeester van de Democratische Alliantie, Patricia de Lille, sinds 2009, deze burgemeester is bekend vanwege het aan de kaak stellen van de corruptie binnen het ANC. Sinds 2011 heeft de Democratische Alliantie (waar zij lid van is) 135 van de 211 zetels in de raad. Het ANC heeft er 73. Dus je anti-ANC vliegertje moet je nu toch maar even thuislaten. Kaapstad heeft vaker droogteperioden, het klimaat van Kaapstad is al 500 jaar ongeveer hetzelfde, daarom hebben ze die enorme buffer-voorraden. Kaapstad heeft voldoende water in voorraad om drie jaar zonder regen te kunnen. En in een goede winter zijn de voorraden op peil. Drie droge winters op rij hebben de immer goed gevulde stuwmeren rond de stad vrijwel droog gelegd - een ongekend fenomeen. 'Niemand had dit kunnen voorzien', zegt Kevin Winter, klimaatdeskundige aan de Universiteit van Kaapstad. 'In 2014 waren de waterreservoirs nog overvol.' Nu kun je wel zeggen, het regent dit jaar minder, laten we honderden miljoenen uitgeven om dagelijks 1200 miljoen liter zoetwater per dag (normaal gebruik)!!!! te produceren (voor industrie en huishoudens). En als het dan een week later gaat regenen sta je voor lul. En dan valt de regen weer een jaar tegen, en ook dat heeft Kaapstad vaker beleefd. Maar nu het voor een derde jaar niet geregend heeft, nu raken de stuwmeren leeg en komt er een noodsituatie. "Kaapstad kan juist relatief goedkoop zoet water uit zee halen" Kaapstad zal zeker nu gaan investeren in het onafhankelijk worden van regenval. Maar dat dat een goedkope oplossing is, daarover zijn deskundigen het niet met jou eens. Kaapstad is niet de eerste ter wereld die te maken krijgt met waterschaarste. In sommige droge staten in de Verenigde Staten dreigt het grondwater in 2025 op te raken. Djedda in Saoedi-Arabië heeft de oplossing al moeten zoeken in het ontzouten van zeewater. 'Maar dit soort dure technologische oplossingen is niet voor elk land weggelegd', zegt Martine van der Ploeg, universitair docent Bodemfysica en Landbeheer aan de Universiteit Wageningen. Toch valt de ramp het stadbestuur van Kaapstad niet te verwijten, denkt Winter. 'De stad heeft een geweldige prestatie geleverd door de vraag naar water ondanks de bevolkingstoename en de groei van het toerisme en de landbouw stabiel te houden.'

Joyce Klassen
Joyce Klassen25 feb. 2018 - 12:35

@Muxjes Het is niet anders : Zuid-Afrika wordt bar slecht bestuurd door het ANC. Een symptoom daarvan is het watertekort, iets wat men al jarenlang heeft zien aankomen, maar waar men niets aan heeft gedaan buiten hopen en bidden. Het watertekort heeft ongetwijfeld een klimaatoorzaak. Maar dat is geen reden om dan maar op je handen te blijven zitten. Dat zou in Nederland ook niet worden geaccepteerd. Wij dreigen juist om te komen in teveel water (dat door onze rivieren wordt aangevoerd of uit zee naar binnen wordt geslagen), en dus hebben wij maatregelen getroffen zoals "ruimte voor de rivier". Kaapstad kan juist relatief goedkoop zoet water uit zee halen. Maar er moeten plannen voor worden gemaakt en er moet geld voor worden vrijgemaakt. Met name dat laatste willen mensen als Zuma liever niet : de eigen bankrekening en die van de leden van de Zuma-kliek moet worden gevuld met alles wat er overblijft na het vervullen van de directe eerste-levensbehoeften.

Muxjes
Muxjes24 feb. 2018 - 21:31

Makkelijk, nietwaar, om vanuit je makkelijke stoel een ramp op de andere kant van de wereld te duiden zonder veel informatie over wat er asn de hand is. Laat ik je even bijpraten Het is een klimaatramp waardoor het zoetwater op is. Er is een groot waterreservoir dat al heel lang niet meer met regenwater is bijgevuld. Om een miljoenenstad met zoet water te voorzien uit zoutwater zijn enorme installaties nodig. Het kost tijd en veel geld om dat in te richten. Die tijd en hetbgeld zijn er niet. Kijk bijvoorbeeld hier voor meer info: https://punt.avans.nl/2018/01/ergste-droogte-in-kaapstad-in-100-jaar-avansstudenten-vertellen-hoe-het-is-zonder-water/ Maar google anders gerust op Kaapstad en zoetwater.

koffieleut2
koffieleut224 feb. 2018 - 16:53

Membraan technologie? ze zitten bij de kust.

4 Reacties
Muxjes
Muxjes24 feb. 2018 - 21:36

Kaapstad heeft 100 miljoen liter water per dag nodig bij zuinig tot normaal gebruik. (25 liter per dag per persoon) Misschien moeten ze even jou bellen zodat jij kunt uitleggen hoe ze deze plotselinge ramp binnen enkele dagen kunnen oplossen. Ik denk dat ze een absoluut topsalaris willen betalen. Grijp je kans, en vergeet niet je membramen in te pakken.

koffieleut2
koffieleut225 feb. 2018 - 23:08

Ik bied mij aan. Geen probleem.

koffieleut2
koffieleut225 feb. 2018 - 23:18

Nog even een linkje van 2011, Ik kon even niet zo snel een ander vinden, maar geloof mij, de technologie heeft niet stilgestaan https://www.volkskrant.nl/archief/na-42-tellen-wordt-zout-water-opeens-zoet~a2852859/ 40 cent per kuub, hoe goedkoop wil je de productie prijs hebben (2011). Maar ja, das de praktijk, niet de theorie.

Onruststoker
Onruststoker26 feb. 2018 - 9:24

Ontzilting Installaties worden nu voor 76 cent per m3 water afgeleverd, bij een rente van 7%.