Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Dronken gast kan Amsterdamse kroeg sluiten

  •  
05-10-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
245 keer bekeken
  •  
dronken.jpg
Gemeente gaat horecawet uit 1964 die aanwezigheid dronken gasten verbiedt, handhaven op straffe van sluiting
De Amsterdamse horeca is in rep en roer, nu de gemeente heeft besloten om een nieuwe handhavingsstrategie in te voeren, waarbij aanwezigheid van een dronken gast kan leiden tot sluiting van de gelegenheid. “Three strikes you’re out”, betekent in dit geval dat één zatte Harry de tent een week op slot kan gooien. Wordt daarna weer een gast in kennelijke staat aangetroffen, dan moeten de deuren een maand gesloten blijven. Een derde keer betekent dat de gelegenheid voor goed moet sluiten.
De gewraakte zinsnede is al sinds 1964 onderdeel van de Drank- en Horecawet:
Het is verboden in een slijtlokaliteit of horecalokaliteit of op een terras de aanwezigheid toe te laten van een persoon die in kennelijke staat van dronkenschap of kennelijk onder invloed van andere psychotrope stoffen verkeert.
Horecaondernemers melden aan het Parool zich ‘vogelvrij verklaard’ te voelen. Het is dan ook nogal lastig om in een drukke kroeg precies te kunnen peilen wie al dan niet een drankje te veel op heeft. De nieuwe regel is bovendien een uitstekende manier voor nimby-buurtbewoners of de concurrent om van een bepaalde gelegenheid af te komen. Want niet de dronkenlap maar de ondernemer wordt bestraft. Zelfs als het niet eens zijn eigen glaasje was dat aan een dieptestudie werd onderworpen. Zodra iemand zich onder jouw dak of op jouw terras bevindt, kan een controleur de zaak dicht gooien.
Op Twitter werd honend gereageerd op de vertruttende maatregel: 
tweetdronken
dronkenklapster
cc-foto: paukrus

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (43)

PeterDraman
PeterDraman5 okt. 2013 - 14:48

Wat is dit voor onzin, gaan ze straks ook regelgeving opzetten dat coffeeshop bezoekers niet stoned mogen zijn in de coffeeshop?

StormdeBeer
StormdeBeer5 okt. 2013 - 14:48

Geen brood eten in de bakker. Geen vlees in de slager. Niet bidden in de kerk. Niet lopen op straat. Alleen maar belasting betalen en tolerant zijn. Mooi hoor die PvdA aan de macht. Gaat steeds beter met Nederland.

Maggy1943
Maggy19435 okt. 2013 - 14:48

Van dit soort maatregelen word ik heel recalcitrant. Dus het wordt tijd dat ik (kon ik het maar) naar mijn bruine kroegie ga in het centrum van Mokum, een feessie ga bouwen en mij vol ga gieten met een hoeveelheid biertjes, alleen al om het feit dat ik opstandig wordt van deze oer-burgerlijke maatregel.

DitBenIk2
DitBenIk25 okt. 2013 - 14:48

Ik lees het, maar ik geloof het niet.

ValsPlat
ValsPlat5 okt. 2013 - 14:48

.....dus met m'n dronken kop naar de Stopera!

hartpine
hartpine5 okt. 2013 - 14:48

dat dacht ik al veertig jaar geleden. Toen hadden de laatste hippies zo'n beetje alle belangrijke baantjes in gepikt. En toen konden de exhippies hun gang gaan.

Zakenpief
Zakenpief5 okt. 2013 - 14:48

Er zit hier een Hero Brinkman grap in....

DitBenIk2
DitBenIk25 okt. 2013 - 14:48

Heeft het gemeentehuis een kantine?

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen5 okt. 2013 - 14:48

Onvervalst blauwe knoop socialisme. Bah wat een moraalridders!

neutralist
neutralist5 okt. 2013 - 14:48

Het is dus waar wat ze zeggen: Amsterdam wordt truttig. Wat een maatregel voor een (vermeende) wereldstad zeg.

JAWEH
JAWEH5 okt. 2013 - 14:48

Nou jongens en meisjes, Ik ben helemaal om hoor. Drink jezelf vanavond lekker klem en denk aan mij. Doe mij nog maar een lekker portie beukenootjes !

JanB2
JanB25 okt. 2013 - 14:48

De rechtse betutteling kent geen grenzen. Amsterdam rechts? Ja! Maar dat is toch een Pvda stad? Precies!

techneutje2
techneutje25 okt. 2013 - 14:48

Wanneer komt de wet, dat je dikke mensen de toegang ontzegt tot supermarkten?!

SocialDarwinistisch
SocialDarwinistisch5 okt. 2013 - 14:48

Drink! Maar geniet met mate.

MG1968-2
MG1968-25 okt. 2013 - 14:48

Is de achterliggende gedachte het -door gebruik te maken van deze oude wet- (alsnog) kunnen sluiten van horeca-ondernemingen die het bestuur (of buurtbewoners) een doorn in het oog zijn, maar waarbij geen rechtsgronden 'gevonden' kunnen worden die dat mogelijk maken? Want als het niet selectief ingezet wordt lijkt me handhaving ondoenlijk en inderdaad zoals hieronder betoogd het wel een hele grote straf voor iets dat niet volledig door de uitbater te controleren is. Ik vermoed dat toepassing in de meeste sitaties oneigenlijk gebruik is en in andere weer willekeur/disproportioneel en daarmee getoetst onhoudbaar. Wat niet wegneemt dat een bewuste doorschenker dik gestraft mag worden. Maar daar heeft de barman dan ook invloed op. Hier voor mijn neus staan nu drie hele grote tenten (oktoberfeesten). Nee niet in amsterdam. Maar in verplaats ze in gedachte naar de hoofdstad. Geen mensen in 'kennelijke staat' acceptabel.... hoe zou je dat moeten regelen? Alcoholteams (zoals bewaking) door de tent sturen en iedereen die wat wazig kijkt eruit zetten?

Maggy1943
Maggy19435 okt. 2013 - 14:48

"Als ze nou ergens bekend zijn met het verschijnsel van zich misdragende ladderzatte boeren die vrijgezellenavond vieren dan is het wel in Mokum.Vandaar ook al die bordjes op de kroegen die ze vertellen dat ze niet welkom zijn". Op geen enkel raam van kroegen in Amsterdam staat dat "boeren" niet welkom zijn. De fantast van deze bewering discrimineert, iedereen wordt in de Amsterdamse kroegen binnengelaten zonder aanzien des persoon. Als men zich niet gedraagd wordt men zonder pardon de kroeg uitgekieperd. Stel dat de fantast in dezen in de stad Groningen met een stel Amsterdammers een kroeg bezoekt en hij bulkt allerlei misplaatste discriminerende opmerkingen over de "boerenbevolking" in Groningen dan wordt de persoon in kwestie met kop en kont de kroeg uitgekieperd. Grunningers staan er om bekend dergelijke opmerkingen beslist niet te pikken. De Belgen zijn n.l. ook niet zo blij met pedante en brutale brallers in hun kroegen. Ollanders worden in Belgische kroegen eerder weggekeken of verwijderd dan verwelkomd. Er zijn ongeschreven regels in kroegen. Daar heb je je aan te houden. Ik ben zowaar als zijnde niets te weten over regels in kroegen, door mijn (overleden lief) opgevoedt. Hij als horecaman heeft mij behoedt om geen verbale scheve schaatsen te rijden. Met een paar biertjes op kan een mens nogal eens wat uitflappen. Zo'n type was ik. Dank zij mijn lief ben ik een braaf meisje geworden, ha,ha.

jvanhall
jvanhall5 okt. 2013 - 14:48

Amsterdammers worden de nieuwe provincialen. Wat een spruitjeslucht.

1 Reactie
JAWEH
JAWEH5 okt. 2013 - 14:48

ook Amsterdam ligt al heul lang in een provincie. Vandaar dat de meeste mensen uit andere provincies Amsterdammers die het over proviciaaltjes hebben wat meewarig aankijken.

Maggy1943
Maggy19435 okt. 2013 - 14:48

Laat zuipschuiten lekker dronken zijn. Het wordt in dit land met de dag krankzinniger met regelgeving, controle en maatregelen. Vrijheid van leven wordt meer en meer beknot. Ik word er burgerlijk ongehoorzaam van.

1 Reactie
Sternenstaub
Sternenstaub5 okt. 2013 - 14:48

"Ik word er burgerlijk ongehoorzaam van." Beloofd is beloofd, hoor!

insignia
insignia5 okt. 2013 - 14:48

Is er dan echt geen wijze meer in die gemeenteraad? Dit is toch stom. Kijk als iemand stomdronken is en met z'n autosleutels loopt te zwaaien, maar dan wordt toch wel een taxi besteld door het personeel.

1 Reactie
Maggy1943
Maggy19435 okt. 2013 - 14:48

@Klaas Zunderdorp, dit is puur zoeken naar een maatregel doo der gemeenteraad Amsterdam. Kroegbazen zijn echt alert op mensen die teveel ophebben. Dan wordt er inderdaad een taxi gebeld en wordt de persoon in kwestie die dronken is naar de taxi begeleidt. Het is een onzinmaatregel en er zal behoorlijk veel tegengas door klanten en kroegeigenaars gegeven worden. Het is niet netjes van de Gemeente Amsterdam om deze maatregel te gaan treffen, het is pure broodroof in crisistijd, de horeca heeft het al moeilijk zat.

Patrick Faas
Patrick Faas5 okt. 2013 - 14:48

Toevallig heb ik een horecazaak in Amsterdam en gisteren stortte er een man in op straat, die we hebben binnengehaald en water hebben gegeven, omdat hij dronken was van het bier dat hij op zak had. In de toekomst moeten we zo iemand dus niet meer helpen?

1 Reactie
BioMike
BioMike5 okt. 2013 - 14:48

"In de toekomst moeten we zo iemand dus niet meer helpen?" Eens aan Rutte en co. vragen hoe dat rijmt met de participatiesamenleving?

[verwijderd]
[verwijderd]5 okt. 2013 - 14:48

Je mag dus niet roken en niet drinken in de kroeg. Wat word je er dan geacht te doen?

2 Reacties
Patrick Faas
Patrick Faas5 okt. 2013 - 14:48

In het portiek van de buren.

Bakoe
Bakoe5 okt. 2013 - 14:48

Eh... Een boek lezen? Samen pim pam petten? Uh een cursus punniken volgen. Sorry ik noem maar wat op , ik zou het echt niet weten.

boswachter2
boswachter25 okt. 2013 - 14:48

Dit kan alleen in een gemeente waar links aan de macht is. Noord Korea is er niets bij.

1 Reactie
JAWEH
JAWEH5 okt. 2013 - 14:48

U komt regelmatig in Noord Korea ?

JAWEH
JAWEH5 okt. 2013 - 14:48

Alle onderstaande reactiegevers hebben liever dat er lekker wordt doorgeschonken aan bezopen mensen ? Eens kijken of je nog zo piept als je kind wordt doodgereden door een dronkaard, die toen hij al aardig aangeschoten was, toch nog tien borrels van de barkeeper gekregen.

1 Reactie
StormdeBeer
StormdeBeer5 okt. 2013 - 14:48

Alsof zo'n dronkaard een kroeg nodig heeft om te zuipen. Onzin. Dan moet je drank verbieden. Of auto's.

JoopSchouten
JoopSchouten5 okt. 2013 - 14:48

'De fatale staat' in wording. Overlast van dronkenschap voorkomen met een repressieve oude wet om een ideale wereld op te dringen. Het is niet aan een Staat of Stadsbestuur om zelfgekozen dronkenschap te veroordelen als er verder niets aan de hand is. Een goede barman kan ter plaatse beter bepalen of en wanneer iemand een slechte dronk dan de handhaver van een rigide wet. Als mensen alcohol nodig hebben heeft dat een reden of een oorzaak.

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten5 okt. 2013 - 14:48

' ... een slechte dronk heeft ... '

Sternenstaub
Sternenstaub5 okt. 2013 - 14:48

Big Smother is crushing you. Dit is de tijd om obscure, verouderde, repressieve wetjes uit de kast te halen om de status- en machtsgeile burgervaders een gevoel van contrôle en regentschap over het volk terug te geven. Had men die wetjes nu maar geschrapt, intussen, met het oog op het recht op vrijheid en zelfbeschikking. Maar nee, men liet ze op de plank liggen om het volk een toontje lager te kunnen laten zingen wanneer het naar de zin van de patriarchale fossielen iets te mondig is geworden of iets te luid mort. Dit besluit past in de grotere context van de opkomst van de rechts-reactionaire beweging, al is het ook een beweging achteruit, en die wordt gedragen door lieden met een pathologische narcistische persoonlijkheid, oftewel enge mannetjes, die je vooral vindt in tijden van crisis en conflict, want dan komen ze als pissebedden onder hun stenen vandaan, als adders uit het gras, als kakkerlakken uit de kast. Gelukkig heb ik mijn dronkemanstijd reeds lang geleden afgesloten, dus geen kroeg zal door mij hoeven sluiten. Geen dronkenschap in de kroeg, is net zoiets als een kip zonder ei, een auto zonder benzine, Jan Klaassen zonder Katrijn. Triest.

1 Reactie
FransLenaen
FransLenaen5 okt. 2013 - 14:48

'Dit besluit past in de grotere context van de opkomst van de rechts-reactionaire beweging' --- Ah, nu is dit ook alweer rechts. Of is het 'neo-liberaal'?

[verwijderd]
[verwijderd]5 okt. 2013 - 14:48

Dit lijkt me een krankzinnige maatregel. Kennelijk hebben ze in Mokum nog nooit gehoors van het verschijnsel kroegentocht.....je kunt je in de ene tent vol laten lopen en dan naar de volgende wankelen, die dan vervolgens de schuld krijgt van het feit dat zijn klant bezopen is....

1 Reactie
Maggy1943
Maggy19435 okt. 2013 - 14:48

@ Het is een krankjorum maatregel, het is horecaatje pesten. De Mokummers waaronder ik, weten heel goed wat een kroegentocht inhoudt hoor. Als je in je stamkroegje genoeglijk aanzit is het niet altijd even leuk als er een horde kroegentochtlopers naar binnnen komt zeilen. I.i.g weten wij Mokummers goed raad met onsymphatieke, kroegentochtlopers, ze wordenze op z'n Amsterdams flink in de zeik genomen en met de steert tussen benen vertrekken ze weer snel.

[verwijderd]
[verwijderd]5 okt. 2013 - 14:48

Pieter Pan.... Je drijft weer eens over. Dronkenschap en achter het stuur kruipen met een slok op is niet voorbehouden aan kroeglopers. De gastheer of kroegbaas is daarvoor ook niet verantwoordelijk te stellen. Waar wil jij eigenlijk naar toe? Een totale drooglegging? Of streven we met zijn allen naar een verantwoordelijkheid die bij de DADER moet worden gelegd?

1 Reactie
JAWEH
JAWEH5 okt. 2013 - 14:48

Wow Hansje, Er vallen 120 doden per jaar door alcoholgebruik. Dat lijken mij er 120 teveel. Als jij daar anders over denkt, dan kan ik daar niets aan doen. Er staat nergens in het verhaal dat er geen alcohol geschonken mag worden aan mensen in de kroeg. Ook doorschenken aan dronken mensen is overigens strafbaar. http://www.sre.nl/publicaties/persberichten/doorschenken-in-de-horeca-en-paracommercie-nog-niet-op-orde

sieuwa57
sieuwa575 okt. 2013 - 14:48

Onzinnige maatregel. Een beetje kroegbaas kan echt zelf wel zien in wat voor staat de klanten binnenkomen en zal ook echt niet maar oeverloos door tappen. Daar heeft ie natuurlijk ook belang bij: tap maar raak, dan maakt ie d'r een sneuveltent van, waar ze één avondje komen lallen en nooit meer terugkomen. Net als een deel van de overige klandizie trouwens. Bovendien wordt het gewraakte "jij krijgt niet meer" eerder geaccepteerd van de kroegbaas dan van een ambtenaar van de gemeente. Ik vraag me trouwens af welke criteria worden aangelegd om te bepalen of iemand in kennelijke staat verkeerd. Je kunt de mensen toch moeilijk bij de ingang van het café een blaastest laten doen, hoewel bij de gemeente zijn ze d'r gek genoeg voor, bij voobeeld als dwangarbeidproject voor de reintegratie van bijstandstrekkers.. Misschien dat onsamenhangend gezwets een criterium is voor kennelijke staat? Dan kunnen ze ook gelijk het stadhuis wel gaan sluiten, lijkt me zo...

1 Reactie
JAWEH
JAWEH5 okt. 2013 - 14:48

>>Onzinnige maatregel. Een beetje kroegbaas kan echt zelf wel zien in wat voor staat de klanten binnenkomen en zal ook echt niet maar oeverloos door tappen

Wilbert2
Wilbert25 okt. 2013 - 14:48

Los van wat je van dit plan mag vinden, speelt de kwestie van handhaving ervan. Het schijnt dat we moeten bezuinigen en als je dronken kroeglopers wil opsporen, moet je daarvoor iets anders laten, zoals misschien aanpakken van Roemeense zakkenrollers of helpen voorkomen dat 12-jarigen in de zware criminaliteit terechtkomen. Het is een politieke keuze. Van PvdA, VVD en GroenLinks in dit geval van Amsterdam.

1 Reactie
StormdeBeer
StormdeBeer5 okt. 2013 - 14:48

Juist. Het lijkt me dat ze in Amsterdam genoeg te doen hebben. Maar ze sluiten liever een kroeg, dan dat ze echte boeven vangen.