Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Dronebeelden tonen hoe Russen Tsjernihiv totaal verwoest hebben

  •  
18-04-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4123 keer bekeken
  •  
ANP-446865448

Er staan nog een paar muren overeind, maar dat is het dan ook wel. Het Noord-Oekraïense Tsjernihiv is grotendeels vernietigd nadat de Russen er wekenlang hebben huisgehouden. Dat is goed te zien op dronebeelden van de stad. Tussen de ruïnes liggen de geraamtes van uitgebrande auto's zij aan zij met verwoeste, verlaten Russische tanks. Hier en daar is een inwoner te zien die aanschouwt wat ooit een stad met ruim 280.000 inwoners was. 

Daar is weinig van over. Begin maart omsingelden Russische troepen de stad, een strategische toegangsweg naar hoofdstad Kyiv. Ruim drie weken lang hield de belegering stand. De achtergebleven inwoners zaten zonder gas en elektriciteit, voedsel werd schaars. Naarmate de belegering voortduurde, werd de bewoners gevraagd het drinkwater te rantsoeneren. Ondertussen gingen de Russische bombardementen onophoudelijk door. 

Nadat de Russen faalden hoofdstad Kyiv in te nemen en er werd besloten tot een terugtrekking, trokken de troepen ook weg uit het gebied rond Tsjernihiv. Volkskrant-correspondent Tom Vennink bracht dit weekend een bezoek aan de stad. Hij stelde vast: 'De stad is zwaar gehavend. Hele buitenwijken zijn verdwenen. In een buitenwijk was een monument voor de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog eigenlijk het enige wat nog overeind stond. De huizen waren allemaal met de grond gelijk gemaakt.'Hij stelde vast

In de dorpen rond Tsjernihiv worden ondertussen dezelfde Russische oorlogsmisdaden aangetroffen als in de dorpen rond Kyiv: burgers die met de handen en benen vastgebonden zijn geëxecuteerd. Vennink: 'Dat dit ook verder van de hoofdstad af wordt aangetroffen, is een teken dat het niet één brigade was die deze oorlogsmisdaden heeft gepleegd, maar dat het op systematische schaal is gebeurd.'

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.