Joop

Dringende oproep aan bevolking over Code Zwart maakt grote indruk

  •  
28-11-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
64 keer bekeken
  •  
kolff
De afgelopen dagen doemt aan de horizon Code Zwart op. Dat is een situatie die voor iedereen lastig voor te stellen is. In deze video wordt uitgelegd wat het in de praktijk gaat betekenen. Burgemeester Wouter Kolff van Dordrecht doet, samen met medewerkers van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid, de Gemeente Dordrecht, het Albert Schweitzer ziekenhuis en de Ambulancedienst Zuid-Holland Zuid, een dringende oproep aan de burgers om alles op alles te zetten deze situatie te voorkomen. Als Code Zwart een feit wordt, geldt de huiveringwekkende praktijk voor iedereen. De video is volgens vele commentaren een staaltje overheidscommunicatie waar het kabinet wat van kan leren.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (32)

adriek
adriek28 nov. 2021 - 13:38

De cynicus in mij, die met regelmaat ontsnapt, denkt: "wat een indrukwekkend verhaal, misschien moeten we nog een keer applaudiseren voor de zorg" Want wie de boodschap na bijna twee jaar nog steeds niet begrepen heeft zal het pas begrijpen als het daadwerkelijk gebeurt (en velen zullen het dan nog steeds ontkennen).

loh
loh28 nov. 2021 - 12:26

Het is goede communicatie, en een toon en kunde die ik graag vanuit de landelijke overheid zou zien, maar ik denk dat er 1 probleem is: we zien 4 mensen, en alle 4 zijn ze wit. Op zich geen probleem natuurlijk, en het zijn mensen in relevante posities om hier te spreken, maar er is wel een groep in de samenleving die zich iedere keer weer niet of amper herkent in overheidscommunicatie. Laat dat nou ook net een groep zijn waar de vaccinatiegraad laag is (en deze mensen zijn veelal niet principiële weigeraars, maar hebben vaak verkeerde informatie en weten niet goed waar ze terecht kunnen). Evenzo een kabinet dat nagenoeg helemaal wit is (de enige uitzondering sinds een paar maanden stas. Yeşilgöz-Zegerius - in een kabinet dat 36 (!) bewindslieden heeft gezien). In mijn eigen gemeente kwam op een gegeven moment iets voorbij met 10 verschillende mensen die waren gevaccineerd, om niet-gevaccineerden te bewegen tot vaccinatie. Doelbewust mannen en vrouwen, jong en oud, iemand in een rolstoel, grijze muis tot hipster - maar allemaal wit. En daarmee de plank dus misgeslagen als je bewust jezelf divers presenteert maar een aanzienlijke groep compleet overslaat (en, al dan niet bewust, schijnbaar buiten de maatschappij plaatst). Representatie is belangrijk, zeker als je mensen wilt bereiken en overtuigen.

4 Reacties
Haz
Haz28 nov. 2021 - 13:28

Dus is het nou wel of niet een probleem. Als het geen probleem zou zijn heb je wel erg veel woorden nodig om het toe te lichten.

loh
loh28 nov. 2021 - 14:10

@Haz - dit is natuurlijk een vrij loze reactie, maar vooruit: het is niet zo zeer een probleem als het her en der gebeurt maar het gebeurt nagenoeg consequent over de hele linie, lokaal en nationaal. Je wilt bepaalde groepen mensen bereiken maar neemt ze keer op keer niet mee in je communicatie.

Jozias2
Jozias228 nov. 2021 - 15:30

In de veiligheidsregio zuid Holland zuid zijn er veel besmettingen in met name de christelijke gemeentes in de Alblasserwaard. Waarom zou dit dan niet goed zijn?

Hoi3
Hoi328 nov. 2021 - 16:26

''Het is goede communicatie, en een toon en kunde die ik graag vanuit de landelijke overheid zou zien, maar ik denk dat er 1 probleem is: we zien 4 mensen, en alle 4 zijn ze wit.'' Dat is inderdaad vragen om problemen. Geheid gaan racisten daar een probleem van maken. Zo erg kan de coronapandemie voor hun niet zijn.

Mostafa
Mostafa28 nov. 2021 - 12:26

Code zwart betekend dat het beleid voor de gezondheid faalt en dus de schuld aan de politiek en niet iemand anders. Er is tijd en kans voor politiek om deze fouten te repareren: verzien extra ziekenhuizen...geen goed salarissen aan de gezondheidspersoneel...met spoed cursussen voor nieuwe verpleikundigen en artsen, genoeg voorraad zuurstof....zet militairen aan de slag....ect.....codo zwart bestaat niet.

5 Reacties
Haz
Haz28 nov. 2021 - 13:27

Jij hebt er duidelijk geen verstand van als dat je conclusie is.

Jozias2
Jozias228 nov. 2021 - 14:00

@mostafa Je kunt alles wel afschuiven op het beleid van de overheid maar als iedereen zich aan de basisregels zou houden en zich zou laten vaccineren had je dit probleem niet gehad. Als je met een dronken kop 200km uur door de bebouwde kom rijd en er vallen slachtoffers dan komt dat niet door het beleid op het gebied van verkeersveiligheid.

lmgikke
lmgikke28 nov. 2021 - 14:34

Jozias, je kunt alles wel op eigen verantwoordelijkheid gooien, maar het feit blijft dat er een klein deel van de bevolking het verpest voor een groter deel. En dat de overheid er bij staat te kijken en niets regelt. De overheid faalt, en komt er mee weg dankzij goed praters zoals jij. Als het straks code zwart is, mogen ze wat mij betreft de social media posts van de patient erbij pakken, maakt de selectie aan de poort makkelijker. Jozias? hoeven we niet te helpen, eigen verantwoordelijkheid.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine28 nov. 2021 - 19:40

@Imgikke, misschien passen Rusland of China beter bij je ;-) Gelukkig zullen mensen zoals jij nooit de meerderheid worden/krijgen in Nl.

Jozias2
Jozias228 nov. 2021 - 20:42

@imgikke Mijn punt is nu juist wel dat het ligt aan die 15% vaccinweigeraars Maar ook aan de 50% die zich niet laat testen bij klachten. En de 30% (van die 50% die zich laat testen) die ondanks een positieve uitslag toch naar buiten gaat. De regering mag van mij 2g en of een vaccinatieplicht opleggen maar het alleen maar op de regering gooien en zeggen ‘dat ze het maar moeten regelen’ is wel erg makkelijk. Ik heb mijn verantwoordelijkheid genomen door me te laten vaccineren.

ton14024
ton1402428 nov. 2021 - 9:29

... komt te overlijden, waarschijnlijk door te stikken in een genadeloze doodsstrijd. Grote kans dat jij als wappie daar een van wordt.

2 Reacties
ton14024
ton1402428 nov. 2021 - 9:33

Want het kan altijd beter. Friesland wappieparadijs.????

Ötkan Amahl
Ötkan Amahl28 nov. 2021 - 16:56

Nog veeeeel grotere kans van niet. Natuurlijke selectie treft weliswaar iedereen, maar niet hetzelfde.

Tom Lucassen
Tom Lucassen28 nov. 2021 - 9:19

Goed filmpje. De gezondheidszorg van ons allen gaat boven die van individuele vrijheid. Op de snelweg zou ik ook wel 130 willen rijden, maar het is gezonder en beter voor ons allen als we 100 rijden. Veiligheid staat voorop. De ongevaccineerden die dat alleen op basis van individuele vrijheid doen (en niet om andere medische redenen) mogen van mij genegeerd worden bij de poort. Je hebt de keuze gehad, niet gepakt en dus is het iemand anders die voor gaat. Simpel.

2 Reacties
ton14024
ton1402428 nov. 2021 - 9:35

Maar wel RTL4 inseinen.

JanB2
JanB228 nov. 2021 - 9:46

@ Tom Ik neig ook steeds meer naar dat laatste. Buiten medische redenen is er eigenlijk geen enkel excuus meer om niet gevaccineerd te zijn. Een zware coronainfectie is sinds de vaccins een keuze (zo lang het duurt want de vaccins raken uitgewerkt).

RaymondenJoop
RaymondenJoop28 nov. 2021 - 9:13

Probleem is dat degenen die hier naar kijken en min of meer braaf de regels volgen, het probleem niet zijn. M.a.w., hier keer je het tij niet mee. Je zal iets moeten verzinnen om die grote binnensteden te bereiken. Blijkbaar heeft die immigrant met een niet-westerse achtergrond een ander idee over vaccinatie. Alle methodieken tot nu ten spijt, zoals prikken op de markt, etc. Nu is dat in mindere mate ook het geval in de bible belt, maar overall kan je dus stellen dat het een religieus probleem is. Geeft zelfs Nieuwsuur nu ook toe. Richt je op de imams, stel hun verantwoordelijk. Dat zoen ze ook als het om volgen vd eigen normen en waarden gaat.

13 Reacties
Tom Meijer
Tom Meijer28 nov. 2021 - 9:36

Besef je wel dat jij met wat je hier schrijft een deel van het probleem bent? Denk daar maar eens over na.

ton14024
ton1402428 nov. 2021 - 9:38

Bij een triage simpel even RTL4 bellen.

ManekiNeko
ManekiNeko28 nov. 2021 - 10:03

@RaymondenJoop 28 november 2021 at 10:13 Richt je op de imams, stel hun verantwoordelijk. Dat zoen ze ook als het om volgen vd eigen normen en waarden gaat. Voor zover mij bekent wordt er- en zeker in Amsterdam- door Imams opgeroepen zich aan de regels te houden die de overheid uitvaardigd. Ook zijn diverse moskeeën gewoon gesloten indien de overheid daar om vraagt. Wat religieuzen en anderen in hun privéleven doen is aan hun.

Jaco38
Jaco3828 nov. 2021 - 10:09

Raymond, eens dat overheidscommunicatie even wat anders is dan een voor een bepaalde groep “duidelijke” boodschap ventileren. Het gaat er idd om hoe de mensen bereikt worden die zich nog laten beïnvloeden. Er zijn circa 50.000 religieus gemotiveerde niet gevaccineerden op de bible belt, is een kleine groep tov het totaal van 1,8 miljoen niet gevaccineerden. Dat religieuze motieven bij moslims ook een rol kunnen spelen wil er hier bij een aantal niet in dat ligt allemaal aan de overheid die niet genoeg gedaan heeft om deze groep te bereiken. Er is weinig nieuwsgierigheid bij de media om meer inzicht te krijgen in de motieven van deze groep, pas dan kun je gericht extra aandacht aan deze groep geven.

RaymondenJoop
RaymondenJoop28 nov. 2021 - 12:24

@Tom Nee Tom, denkenden zoals jij zijn het probleem. Erken de groepen die een probleem vormen. Dat de moskees grotendeels gesloten zijn, betekent niet dat je het gedachtengroep binnen die groep niet kunt veranderen. Dat geldt ook voor de pastoor, etc binnen de biblebelt. We zitten direct in een stuip als we durven te benoemen. Het gevolg is dat er nu onnodig doden vallen binnen die specifieke groepen. Direct voortkomend uit de inclusiviteitsgedachte die nu ook betekent dat iedere vorm van kritiek onwelkom is. Denk daar maar eens over na. En mbt de wappies is het wat mij betreft keihard aanpakken.

Haz
Haz28 nov. 2021 - 13:30

Mensen zoals jij zijn het probleem, Tom.

EenMening
EenMening28 nov. 2021 - 13:49

@Jaco38 "Er zijn circa 50.000 religieus gemotiveerde niet gevaccineerden op de bible belt, is een kleine groep tov het totaal van 1,8 miljoen niet gevaccineerden." Zelfs het niet vaccineren is een politieke kwestie geworden. Over de wappies is iedereen het wel ongeveer eens. Links focust zich vooral op de biblebelt, terwijl het percentage om religieuze redenen niet gevaccineerden daar vrij klein is. Rechts zal zich meer focussen op de achterstandswijken in de grote steden. Ze zullen mogelijk ook aanvoeren dat de vaccinatiegraad in Rotterdam ongeveer even hoog is als in de biblebeltgemeente Nunspeet (ca 71 %).

Jaco38
Jaco3828 nov. 2021 - 15:46

“Eenmening: Ze zullen mogelijk ook aanvoeren dat de vaccinatiegraad in Rotterdam ongeveer even hoog is als in de biblebeltgemeente Nunspeet (ca 71 %).” Met dien verstande dat Nunspeet 27.000 inwoners telt en Rotterdam ruim 600.000.

ManekiNeko
ManekiNeko28 nov. 2021 - 17:31

@RaymondenJoop 28 november 2021 at 13:24 @Tom Nee Tom, denkenden zoals jij zijn het probleem. Erken de groepen die een probleem vormen. Dat de moskees grotendeels gesloten zijn, betekent niet dat je het gedachtengroep binnen die groep niet kunt veranderen. Dat geldt ook voor de pastoor, etc binnen de biblebelt. Jammer nou. Het gaat niet om het gedachtengoed, het gaat erom wat je doet.

JanvdH2
JanvdH228 nov. 2021 - 18:36

@raymond, Kijk eens naar de lijst tijdelijke priklokaties van ggdhaaglanden onderandere Moskee Al-Madinah Moskee Mimar Sinan Moskee Anwar-E-Mustaf TICS Moskee Maar dat komt natuurlijk omdat het een religieus probleem is

RaymondenJoop
RaymondenJoop28 nov. 2021 - 21:05

@Jan Wat zegt iets over een priklocatie als degene die er normaliter komen zich naar verhouding niet laten vaccineren? Overigens niet gezegd dat ik de locatie slecht vind, integendeel. Maar laat bijv mensen met aanzien binnen die gemeenschap deur aan deur voorbijgaan bij hun leden. Of specifiek drukwerk in de brievenbus, etc zal best meer te verzinnen zijn Niet een stel blanken met een mooi filmpje, daar kijken ze toch niet naar

Tom Meijer
Tom Meijer28 nov. 2021 - 21:41

Veel mensen met een ernstig probleem. Dat is wel duidelijk.

Jaco38
Jaco3829 nov. 2021 - 7:09

JanvdH: dat bewijst natuurljk niet zoveel, er wordt niet beweerd dat in de officiële leer van de Islam een brede stroming tegen vaccineren is. In Nederland zijn de meeste christelijke kerken ook voorstander van vaccineren, dat laat onverlet dat er een stroming is die daar anders in staat. Het kunnen ook bezwaren zijn die meer cultureel zijn of een mix van beiden. Feit is dat dat de vaccinatiegraad onder moslims opvallend laag is, niet alleen in Nederland en er weinig interesse lijkt bij sommigen om te willen weten hoe dat komt, pas dan kun je er wat aan doen.