Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Dringende brief aan CEO van Total

  •  
31-08-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
62 keer bekeken
  •  
tanzania

© foto: Fons Burger

Een minuut leestijd: De pijpleiding passeert meer dan tien beschermde bosgebieden en honderden rivieren. Duizenden kleine boeren zullen moeten wijken voor de smerige streep die Total door Afrika gaat trekken.
Beste Patrick Pouyanné,
Hoewel ik allang geen benzine meer gebruik en de Total-stations alleen nog bezoek voor een broodje kaas of een kopje koffie, ging mijn hart open toen u, als CEO van Total, 20 augustus uw klimaatplannen bekendmaakte. Hoewel 30 jaar een behoorlijke tijd is, klinkt een oliemaatschappij die in 2050 helemaal CO2-neutraal wil zijn natuurlijk als muziek in mijn oren. Wel jammer dat de aankondiging nog weinig concrete maatregelen betrof, maar wat niet is kan nog komen. Ook is de aankondiging ingegeven door het feit dat er straks geen Europese institutionele belegger meer is die aandelen wil van een oliemaatschappij die niet over onze toekomst nadenkt.
Dit weekend viel ik van mijn stoel toen ik van de online-site van activisten AVAAZ een dringend verzoek kreeg om u op te roepen te stoppen met de aanleg van East African Crude Oil Pipeline. Het is een pijpleiding die over een afstand van bijna 1500 kilometer uw oliebronnen in Oeganda moet verbinden met tankers op de Indische oceaan. De leiding voert door een gebied dat ik goed ken.
Met bulldozers, draglines, kampementen met lassers en aan te leggen infrastructuur, trekt straks een compleet circus door gebieden met fragiele olifanten-, leeuwen- en chimpansee-reservaten. De pijpleiding passeert meer dan tien beschermde bosgebieden en honderden rivieren. Duizenden kleine boeren zullen moeten wijken voor de smerige streep die Total door Afrika gaat trekken. Een streep die loopt tot de Tanzaniaanse kustplaats Tanga waar de olie hopelijk veilig wordt overgepompt zonder al te veel schade aan de mooiste mangroves en koraalriffen van Afrika.
Natuurlijk heb ik ook gelezen wat uw marketeers beweren over de 3800 banen die dit schept, de zorgvuldigheid waarmee u de route koos, de 58.000 mensen die u in uw onderzoek heeft betrokken maar ik neem toch aan dat de focus ligt op de 216.000 vaten olie die er dagelijks door de pijplijn stromen. Voor uw informatie: dat is per dag meer dan een half miljoen kilo CO2 als die olie wordt verbrand.
Als het uw bedoeling is om voor 2050 nog even zoveel mogelijk olie uit de grond en CO2 in de lucht te pompen om vervolgens op 1 januari 2050 de C02 uitstoot te stoppen, kunt u die voornemens ook maar beter voor u houden. Als het uw intentie is om werkelijk te verduurzamen, dan is de 20 miljard dollar die u in Afrika gaat uitgeven beter besteed aan een mooie zonnecentrale in de Sahara.
Inmiddels onderteken ik met nog enige hoogachting de petitie op Avaaz.org
Een minuut voor twaalf: u kunt het tij nog keren, Patrick Pouyanne
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (14)

Kuifje3
Kuifje31 sep. 2020 - 9:42

Zolang er een vraag naar olie en olieproducten is zal er gezocht worden naar bronnen en zal de gevonden olie vervoerd moeten worden. De vraag van de auteur in dus vrij zinloos. Stel dat Total dit niet doet dan zal er altijd wel een andere partij in gaan stappen. Willen we CO2 reduceren dan zal er toch echt nagedacht moeten worden over andere energiebronnen. Dan is er vooralsnog eigenlijk maar één echt alternatief en dat is kernenergie. Zolang dat echter niet bespreekbaar is voor de politieke elite zullen we het met olie, kolen of gas moeten doen. Wind en zon zijn ook aardige alternatieven, maar leveren voorlopig veel te weinig rendement. Biomassa is nog veel vervuilender en is een inmiddels achterhaalde energievorm (niet voor D66).

P Haan
P Haan1 sep. 2020 - 6:02

Een compleet inhoudsloze petitie. Als de getallen er onder kloppen trekt deze verder ook geen aandacht, maar dat zal ook komen omdat er geen verhaal verteld wordt. Dat u van uw stoel bent gevallen is naar, maar wellicht is het handig om wat informatie te delen voor er een emotioneel inhoudsloos appél gedeeld wordt. http://eacop.com/ Het grootste probleem is de verregaande corruptie, en de zekerheid dat er gaten in de pijp geboord gaan worden om lokale fabriekjes te voeden. Illegaal natuurlijk, ongecontroleerd en met onherstelbare milieuschade. Als er dan toch van de stoel gevallen moet worden, ga eens op Curaçao kijken wat een drama zich daar al jaren afspeelt: https://www.naarcuracao.com/isla-curacao/

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin1 sep. 2020 - 9:47

Om niet te vergeten Nigeria! Of het nu Total is of Shell, het zal niet helpen, de olie-maatschappijen lachen om de naïviteit van mensen. Mensen die nog steeds de verhalen geloven die ze de goedgelovige mens op de mouw spelden en nu nog schrikken van dit soort totaal tegengestelde praktijken hebben heel erg lang op een andere planeet geleefd, lijkt me. Het enige dat helpt is boycotten, hele economieën stilleggen, maar dan ook massaal.

Uitgekleed
Uitgekleed31 aug. 2020 - 13:37

Die 1500 km gaat wel door de streek waarin het Victoria meer ligt en de Kilimanjaro in een nationaal park. Wij vinden het afkeuringswaardig dat de natuur daar omgeploegd gaat worden en zoals de kap van het amazone woud, alleen de arme bevolking heeft van ons afgekeken hoe een leefbare samenleving werd bereikt en passen dit nu ook toe met de middelen die ze hebben.

Petra Buis
Petra Buis31 aug. 2020 - 12:31

Is het niet al te paternalistisch om het oliepijpleidingenbeleid van Afrika hier in Europa te gaan voeren ? Afrikaanse landen zijn mans genoeg om zelf te regelen of en zo ja hoe er leidingen gelegd worden. Actievoerders tegen het leggen van pijpleidingen, vragen die de Afrikanen wel eens wat zij er van vinden ? En dan niet alleen maar een klein groepje Afrikanen die de acties steunen, nee, ook andersdenkende Afrikanen. Want ook Afrikanen hebben zomaar allerlei verschillende opvattingen. Of speelt Afrikaanse meningsvorming geen rol bij het helpen van Afrika ?

2 Reacties
Kuifje3
Kuifje31 sep. 2020 - 9:47

Als Total het niet meer doet zullen de Chinezen het erg graag van ze overnemen.

Paul250371
Paul2503711 sep. 2020 - 10:32

Of speelt Afrikaanse meningsvorming geen rol bij het helpen van Afrika ? Niet alleen bij het helpen, ze speelt helemaal geen rol.

Buitenstaander
Buitenstaander31 aug. 2020 - 11:43

Beste Fons, Misschien schetst dit wel het terugkerende probleem van heel Afrika en hun lokale machthebbers: Die pijpleiding loopt toch over LAND. en van wie is dat land, en wie geeft dus toestemming? Ja, je kan en moet waarschijnlijk, een beroep doen op Total, maar als een land bepaalt dat het mag, dan lijkt me kloppen aan een deur daar ter plaatste ook een dingetje.... Maar zoals veelal in Afrika, zal het 'bewind' er wel veel beter van worden, en dus is een koloniaal praatje (zoals hier wel weer zal verschijnen) misschien te gemakkelijk.... Eigen heft in handen nemen, Afrika!

GHS
GHS31 aug. 2020 - 11:27

De oliebronnen in Oeganda. Ergo Oeganda is rijk aan olie en dat gaat men nu pas exploiteren. Ik heb altijd de vraag: als er olie uit de grond gaat, dan ontstaat daar toch een leegte. En wat gebeurt er als die leegte te groot wordt. Krijgen we dan ( net als in Groningen) aardbevingen? Of worden die leegten door iets anders opgevuld? M.a.w. is daar rekening mee gehouden voor de bevolking aldaarf?

1 Reactie
JasDon
JasDon31 aug. 2020 - 13:13

Dat hangt allemaal van de ondergrond af. Er kan bv. seismische activiteit ontstaan, maar dat hoeft weinig uit te maken als de toplaag erg rigide is. De reden waarom aardbevingen in Mexico stad zo schadelijk zijn is dat het op een lekker meebewegend moeras gebouwd is. De effecten zijn met de ervaring die er is wel goed te bepalen.

Sam V
Sam V31 aug. 2020 - 10:47

Dhr. Burger zal toch wel weten dat Total de aanbieder is van de wens van de Oegandese regering. Deze regering wil ontginning van het gebied. Als Total het niet doet ... U begrijpt het wel. Ik vind het een rare oproep. Het enige dat dit doet (Mits Total hieraan gehoor zal geven) is Afrika nog verder in de Chinese invloedssfeer brengen. CNOOC doet immers ook mee. Verwacht u dan een verbetering? Ik stel voor dat de lokale burger en autoriteiten zich wenden tot hun eigen regering. De burger in het Westen heeft hier weinig mee te maken. Pak dan je eigen regering aan.

Appel2
Appel231 aug. 2020 - 10:12

Weinig anders dan dat hier in Nederland het de bedoeling is dat de helft of meer van de boeren moeten verdwijnen om vervolgens plaats te maken voor huizen, bedrijven, en wegen in plaats van natuur. https://www.foodlog.nl/artikel/boeren-moeten-wijken-voor-bouwers-en-wegen/ Het is niet anders dan fakenews dat zij vooral moeten wijken voor natuur.

2 Reacties
Knertel
Knertel31 aug. 2020 - 14:06

Honderden miljoenen worden uitgetrokken om de helft of meer van de boeren te doen verdwijnen? Dat is een koopje. Valt in de zelfde categorie fakenews als zouden de Nederlandse bieren de Wereld voeden. Maar waarom dan toch weer een totaal onvergelijkbare situatie erbij sleuren. Is het alleen maar om Links te bashen? Saai en heel voorspelbaar.

Appel2
Appel21 sep. 2020 - 9:02

@Knertel De regering heeft aangegeven de vrijkomende gebieden door afbouw van agrarische activiteit te willen gebruiken voor huizen- bedrijven- , wegen- en spoorbouw. Niet voor natuur.