Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Dringend advies? In Duits parlement zijn mondkapjes verplicht

  •  
06-10-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
GERMANY - POLITICS - INTEGRATION - AWARD - MIGRATION
In de Tweede Kamer geldt vooralsnog alleen een ‘ dringend advies ’, maar in de Duitse Bondsdag is het dragen van een mondmasker sinds dinsdagmorgen verplicht. Volgens de voorzitter van het Duitse parlement Wolfgang Schäuble is “de pandemie nog altijd zeer ernstig”.
De mondkapjesplicht geldt in alle ruimtes van de Bondsdag. Parlementariërs mogen hun mondneusmasker alleen af doen als ze op hun stoel zitten, op anderhalve meter afstand van anderen. Bondsdagleden die zich niet aan de mondkapjesregels houden, kunnen een boete tot 5.000 euro krijgen.
Berlijn heeft voor Duitse begrippen te kampen met veel besmettingen. Enkele buurten in de Duitse hoofdstad zijn roodgekleurd op de coronakaart van het Robert Koch-Institut. Dat betekent dat er in een week tijd bij meer dan 50 op de 100.000 mensen een besmetting is vastgesteld.
Duitsers die in de vier rood gekleurde districten in Berlijn zijn geweest, moeten daarna twee weken in quarantaine. Het aantal besmettingen in Berlijn ligt overigens nog altijd lager dan het Nederlandse gemiddelde.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (16)

Paulus3
Paulus37 okt. 2020 - 10:21

Wat leuk om een overheid te hebben die niet gestechel uitdraagt en bevordert om zo verantwoorderlijkheid te ontzien. Gewoon duidelijke algemene planmatige regelgeving.

webmaatje
webmaatje6 okt. 2020 - 19:21

Het Duitse regeringscentrum ligt in zo'n rood gekleurd risicogebied. Vandaar de mondkapjes in regeringsgebouwen.

Max_Konijn
Max_Konijn6 okt. 2020 - 17:09

Heeft meer met hygiëne te maken dan met mondkapjes. Zie je al aan de toiletten langs de "autobahn". Helft van de Nederlanders wast zijn handen niet eens nadat ze naar het toilet zijn geweest. Face it, we zijn gewoon een ranzig volkje.

Thuiszitter
Thuiszitter6 okt. 2020 - 15:07

Duitsland doet het in ieder geval beter. Testen en contact onderzoeken zijn naar mijn mening daarin doorslaggevend. https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/waarom-niet-nederland-het-coronawonderland-is-maar-duitsland~b87dc6bd/

ton14024
ton140246 okt. 2020 - 14:29

Duitsland doet het 2x zo goed als Nederland.

11 Reacties
harmmeijer
harmmeijer6 okt. 2020 - 14:35

En er wordt door de bevolking niet oeverloos gezeikt over mondkapjes zoals bij ons.

harmmeijer
harmmeijer6 okt. 2020 - 14:45

Buitenlanders die ons land bezoeken, wanen zich in een andere wereld bij het zien van hier en daar een mondkapje. https://www.dvhn.nl/groningen/Code-rood-maar-tussen-het-Noorden-en-Duitsland-kan-nog-veel-26079811.html

itsme3
itsme36 okt. 2020 - 15:56

Yep. Het land van "Befehl ist Befehl" en "Ordnung muss sein". Ik blijf het altijd griezelig vinden. Zeker gezien hoe ontzettend smerig ze je aankijken als je schuin de straat overstreekt, laat staan als je door het rode licht loopt. Dan is de blik dodelijk.

Mark Huysman
Mark Huysman6 okt. 2020 - 16:39

Ton Wat betreft actieve besmettingen doet Duitsland het ruim twee keer zo goed als Nederland. Tweeënhalf keer zo goed als je het naar inwonersaantallen vertaald. Als je kijkt naar het aantal coronadoden dan doet Duitsland het bijna vijf keer zo goed als Nederland. En zo iemand als @itsme vindt het maar 'griezelig' dat die Duitsers de coronaregels zo serieus nemen.

NoahAmber
NoahAmber6 okt. 2020 - 17:15

@itsme 6 oktober 2020 at 17:56 Yep. Het land van “Befehl ist Befehl” en “Ordnung muss sein”. In vele, vele gevallen is daar echt helemaal niets mee. Kunnen Nederlanders een voorbeeld aan nemen

FransAkkermans1947
FransAkkermans19476 okt. 2020 - 18:13

De regels voor kerkgang verschillen zover ik weet niet wezenlijk dan die in Nederland. Behalve dan dat je een mondkapje moet dragen tot je zit. Ook zingen is toegestaan.

webmaatje
webmaatje6 okt. 2020 - 19:47

Merel. De Duitse overheden zijn geconfronteerd met talrijke rechterlijke uitspraken die de maatregelen niet in verhouding vonden tot corona. De overheden kijken nu wel uit dat niet nog meer burgers naar de rechter gaan om over maatregelen te klagen. Ze spreken liever over maatregelen die de burger begrijpt en ook als logisch aanneemt. Echter de demonstraties tegen de coronamaatregelen zijn nog steeds talrijk. In het afgelopen weekend had Querdenken een mensenkette langs de Bodensee van Konstanz over Duits gebied naar Oostenrijk gepland. Er kwamen zo'n 11.000 mensen die op afstand van elkaar stonden, maar helaas voor de organisatie: het waren er te weinig. De demonstratie was volgens de politie heel vreedzaam,

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden6 okt. 2020 - 20:23

itsme: "Het land van “Befehl ist Befehl” en “Ordnung muss sein”. Ik blijf het altijd griezelig vinden." Enerzijds is dat misschien wel zo, maar anderzijds is het zeer bedenkelijk om ervan uit te gaan dat in een democratie een duidelijke besluitvorming en een slagkrachtige uitvoering niet mogelijk zouden zijn. Op het moment dat je daaraan twijfelt is het zeer verstandig om eens te kijken hoe je dat zou kunnen verbeteren, want als je dat niet doet wordt je voor je het weet voorbij gestreefd door een dictatuur zoals China. Let op de woorden van een oude marxist, die door niemand kan worden verdacht van "law and order" sympathieën.

LBNB
LBNB7 okt. 2020 - 5:45

@merel [En er wordt door de bevolking niet oeverloos gezeikt over mondkapjes zoals bij ons.] Er zijn veel demonstraties in Duitsland hoor en een aantal maatregelen zijn teruggedraaid door de rechter. Daar gaan we hier ook voor zorgen als ze met een avond klok of nieuwe lockdown komen.

pastafari
pastafari7 okt. 2020 - 6:09

@itsme Omdat doro het rode licht oversteken niet mag. In Duitsland zijn in de jaren 90 2 kinderen dood gereden omdat ze een volwassen na liepen door rood licht. Daarna is er een campagne geweest bij rood licht te wachten en bij rood licht lopen is tegenwoordig "not-done" in Duitsland. Als gast zou je je aan kunnen passen en ook wachten.

LaBou
LaBou 7 okt. 2020 - 6:21

@Itsme: je wilt nog steeds je fiets terug?