Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Dring bureauwerk terug met vakmanschap

  •  
29-09-2011
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
RTEmagicC_grafiek_marcoskam.jpg
Het veiligstellen en beschermen van vakmanschap pakt in alle opzichten goed uit, voor de werker, voor organisaties, voor de samenleving
Diederik Samsom lanceerde een interessant idee bij Pauw en Witteman (15 september) waar hij sprak over zijn ervaringen die hij opgedaan had door als straatcoach een paar weken in een aantal wijken in Amsterdam te werken.
“Als je het ene na het andere gezin bezoekt om ouders te spreken over hun overlast veroorzakende zonen, dan ben je na een dag bek af. Straatcoaches doen dat full time, elke dag. Op het moment dat deze mensen van de frontlinie achter een bureau gaan zitten, gaan ze meer verdienen. Ik begrijp daarom heel goed dat ze een bureaubaan willen. Een oplossing om de beste mensen op straat te houden is te beslissen dat in eerste bureaubanen na het echte werk op straat, je minder verdient”.
Wat voor de straatcoach geldt, geldt ook voor de wijkagent en ambulancemedewerker. Maar je kunt ook denken aan de verpleegster, vmbo-docent en de UWV-medewerker die het nieuws aan iemand moet vertellen dat zijn of haar uitkering beëindigt.
Zijn idee ziet er in een grafiek zo uit: De verticale as staat voor ‘hoogte van salaris’, de horizontale as ‘de fysieke en mentale afstand tussen werknemer en klant/burger’. De genoemde werknemers zitten in de eerste kolom.
Is deze “vink-curve” billijk? Zeker, je moet heel wat in huis hebben om werk aan de frontlinie goed te doen. Je moet snel situaties in kunnen schatten die steeds weer anders zijn. Je moet alert kunnen reageren en beslissingen nemen en een houding aan de dag kunnen leggen die escalatie voorkomt. De coördinerende medewerker in de laag direct na het echte werk, heeft het veel gemakkelijker: de situatie en zijn collega’s zijn elke dag dezelfde, hij wordt zelden overvallen door verrassingen, laat staan dat hij te maken krijgt met subversieve tegenwerkingen. Als hij tijdens een altijd voorspelbare vergadering even niet oplet of er niet bij is, zal niemand dat opmerken en heeft dat nooit gevolgen.
Wat zijn de voordelen van de vink-curve? De mensen die het zware werk opknappen en veel voor hun kiezen krijgen, hebben er zo langzamerhand genoeg van alleen waardering te krijgen voor wat ze doen zonder dat ze er werkelijk voor beloond worden. Dat wordt rechtgezet (voordeel 1).
Modieuze consultants hebben het altijd over talent dat niet benut wordt. Het gaat dan altijd over medewerkers die eigenlijk op een veel hoger (management)niveau zouden moeten werken. Maar talentverspilling vindt ook plaats door mensen die beschikken over uitstekende sociale vaardigheden om in de frontlinie te kunnen excelleren, de organisatie in te zuigen. Van die dominante zuigkracht zijn we dan ook af (voordeel 2).
Wat kan je nog meer doen met de vink-curve? Al decennia lang hoor je de roep om de bureaucratie te verminderen. Daar wordt dan over gesproken. Maar met praten dring je papierwerk niet terug. Praten creëert nog meer bureauwerk, plannen, tussenrapporten en eindrapporten, onderzoek en commissies. Door de vakman sterk te maken en te steunen, heb je aan hem of haar als collectief een goeie om het veel te veel aan bureauwerk te vuur en te zwaard te bestrijden. En dan in de realiteit, niet in de papier-wereld.
Het veiligstellen en beschermen van vakmanschap pakt in alle opzichten goed uit, voor de werker, voor organisaties, voor de samenleving.
Deze column is een bewerkte versie van de column “Personeelsmanager, wees creatief” op ManagementSite (www.managementsite.nl)

Meer over:

opinie, economie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (10)

Michiel Online
Michiel Online29 sep. 2011 - 8:36

helemaal mee eens, als dit samen zal gaan met de huidige trends in de samenleving: duurzaamheid, innovatie. Daar zit voor minstens de helft een vraag om van onderaf verandering aan te brengen in de manier van denken.

Bertusz2
Bertusz229 sep. 2011 - 8:36

Dit is niet belonen, maar straffen van mensen die straatwerk doen. Typisch bureacratische oplossing.

jan2b
jan2b29 sep. 2011 - 8:36

Veel poeha om niks! Typisch iemand uit `het consultancy-circuit`! En dan ook nog even iets `visualiseren` in een infantiel `grafiekje`, omdat dat zo mooi, daarna `de vink-methode`genoemd kan worden! Doet het wel goed in de Powerpoint demonstratie! En dan maar doen alsof je `het ei van Columbus`uitgevonden hebt! La me niet lachen: als je niks beters kunt bedenken , dan dat je de doorstroming van een minder gewenste functie naar een beter geenste functie kunt verlagen, door het salaris van de gewenste functie te verlagen, dan redeneer je op het niveau van een kind uit groep 8 van de basisschool! Deze `consultant` moet zich onmiddelijk melden bij staatssecretaris Halbe Zijlstra om datzelfde èi van Columbus`aanhem te adviseren: Mijnheer de Staattsecretaris : ik als senior consultant adviseer u de lesgelden in het Hoger Onderwijs en het Academisch onderwijs, te vervijfvoudigen, zonder compensatie, wij verwachten dat dat de instroom in die opleidingsinstituten substantieel naar beneden zal brengen!` consultants, interims,adviesbureaus, het is een pot nat: `de kleren van de keizer!` `een darmloze worst zonder inhoud!` En de hele amtelijke, politieke en gesubsidieerde `goegemeente`tuint erin!

opmerker
opmerker29 sep. 2011 - 8:36

Dit kan niet als een algemeen bruikbaar beleid gaan werken. Iedereen heeft zijn streke en zwakke kanten. De juiste man op de juiste plaats blijft hard nodig. De normen wie of wat voor persoon de juiste man?vrouw op de juiste plaats is moet met nieuwe inzichten aangepast worden. Hierin kan dit idee wel sterk verankerd worden. In de praktijk blijkt altijd dat een goede kracht op meerdere postities kan werken en dat daar immer een tekort aan is. Dit probleem zorgt al voor beperking van de inzet naar het veld. Neemt niet weg dat een andere beloningstructuur hier wat aan kan doen.

Tom Meijer
Tom Meijer29 sep. 2011 - 8:36

Ik ben hier al heel lang een groot voorstander van met dit verschil dat de medewerkers 'in het veld' een vergelijkbare carrieretrap als 'bureaumedewerkers' dienen te hebben. Elke trede 'in het veld' zou overeen moeten komen met een lagere trede bij de 'bureauwerkers' waardoor verschil in salaris ontstaat bij een overstap van het ene traject naar het andere. Hierdoor wordt trouwens een overstap van bureau naar het veld ook aantrekkelijker. Verder zouden magementfuncties, ook de allerhoogste, alleen uit het eigen medewerkerbestand mogen komen en dus niet van buiten aangetrokken mogen worden. Bij voorkeur uit medewerkers die een zo groot mogelijk traject hebben doorlopen, liefst beginnend 'in het veld'.

1 Reactie
Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman29 sep. 2011 - 8:36

Volkomen mee eens!

wvdstraat
wvdstraat29 sep. 2011 - 8:36

Goede curves zijn duidelijk en begrijpelijk, dat geldt dus zeker voor deze: Er zit een goede en heldere gedachte achter. Echter is de materie weerbarstiger en vraagt om grote (mentaliteits)veranderingen. In de jaren '90 en '00 zijn bijna alle leidinggevenden (overheid, bedrijfsleven en semi-publieke instellingen gelijk) van hoog tot laag op cursussen gestuurd om daar te leren dat het niet om de inhoud ging. Veel bedrijven hebben een vrouwelijke facilitair manager, die het verschil tussen een stekker en een stopcontact niet weet, maar wel alles van procedure'tjes die niets toevoegen. En dat soort types zitten er voorlopig nog wel een tijdje.

1 Reactie
jan2b
jan2b29 sep. 2011 - 8:36

van der Straat, je haalt `goed en duidelijk`door elkaar met `infantiel`! Een Jip en Janneke-boek is ook `goed en duidelijk`, maar heeft voor een volwassen mens weinig `inhoud `, wat hem wijzer maakt!

TheRealHandyman
TheRealHandyman29 sep. 2011 - 8:36

Ik kan het mij voorstellen dat de mensen op de "vloer" meer zouden moeten verdienen, maar vergeet niet dat de mensen die daar ver boven staan, waardoor ze minder te maken hebben met de "echte" mens, verantwoordelijk zijn c.q. het belang dienen van vele mensen. Hoe meer je moet overzien, hoe meer je afstand moet nemen, hoe meer verantwoordelijkheid je ook hebt en hoe meer geld je verdient. We hebben het even niet over de kwaliteit van het werk, in principe spreekt dit voor zich.

1 Reactie
bertvanbaar
bertvanbaar29 sep. 2011 - 8:36

- hoe meer verantwoordelijkheid je ook hebt en hoe meer geld je verdient. - Maar als die mensen die meer verantwoordelijkheid zouden dragen er een dagje niet 'zijn', even achter hun kraag in de vergadering zitten en niet opvallen door goede opmerkingen (misschien wel hun kater even uitzitten van de vorige werkborrel) dan merkt niemand dat terwijl als de man/vrouw op de werkvloer dat zou doen er een mens aan onderdoor gaat. Er zijn al bedrijven in de zorg die hun managers de keus hebben gegeven: of je wordt gewoon medewerker (letterlijk) of je zoekt een andere baan. Zij behoren tot de bedrijven met de grootste klanttevredenheid en met de hoogste (maatschappelijke en financiele) "winst"