helemaal mee eens, als dit samen zal gaan met de huidige trends in de samenleving: duurzaamheid, innovatie. Daar zit voor minstens de helft een vraag om van onderaf verandering aan te brengen in de manier van denken.
Dit is niet belonen, maar straffen van mensen die straatwerk doen. Typisch bureacratische oplossing.
Veel poeha om niks! Typisch iemand uit `het consultancy-circuit`! En dan ook nog even iets `visualiseren` in een infantiel `grafiekje`, omdat dat zo mooi, daarna `de vink-methode`genoemd kan worden! Doet het wel goed in de Powerpoint demonstratie! En dan maar doen alsof je `het ei van Columbus`uitgevonden hebt! La me niet lachen: als je niks beters kunt bedenken , dan dat je de doorstroming van een minder gewenste functie naar een beter geenste functie kunt verlagen, door het salaris van de gewenste functie te verlagen, dan redeneer je op het niveau van een kind uit groep 8 van de basisschool! Deze `consultant` moet zich onmiddelijk melden bij staatssecretaris Halbe Zijlstra om datzelfde èi van Columbus`aanhem te adviseren: Mijnheer de Staattsecretaris : ik als senior consultant adviseer u de lesgelden in het Hoger Onderwijs en het Academisch onderwijs, te vervijfvoudigen, zonder compensatie, wij verwachten dat dat de instroom in die opleidingsinstituten substantieel naar beneden zal brengen!` consultants, interims,adviesbureaus, het is een pot nat: `de kleren van de keizer!` `een darmloze worst zonder inhoud!` En de hele amtelijke, politieke en gesubsidieerde `goegemeente`tuint erin!
Dit kan niet als een algemeen bruikbaar beleid gaan werken. Iedereen heeft zijn streke en zwakke kanten. De juiste man op de juiste plaats blijft hard nodig. De normen wie of wat voor persoon de juiste man?vrouw op de juiste plaats is moet met nieuwe inzichten aangepast worden. Hierin kan dit idee wel sterk verankerd worden. In de praktijk blijkt altijd dat een goede kracht op meerdere postities kan werken en dat daar immer een tekort aan is. Dit probleem zorgt al voor beperking van de inzet naar het veld. Neemt niet weg dat een andere beloningstructuur hier wat aan kan doen.
Ik ben hier al heel lang een groot voorstander van met dit verschil dat de medewerkers 'in het veld' een vergelijkbare carrieretrap als 'bureaumedewerkers' dienen te hebben. Elke trede 'in het veld' zou overeen moeten komen met een lagere trede bij de 'bureauwerkers' waardoor verschil in salaris ontstaat bij een overstap van het ene traject naar het andere. Hierdoor wordt trouwens een overstap van bureau naar het veld ook aantrekkelijker. Verder zouden magementfuncties, ook de allerhoogste, alleen uit het eigen medewerkerbestand mogen komen en dus niet van buiten aangetrokken mogen worden. Bij voorkeur uit medewerkers die een zo groot mogelijk traject hebben doorlopen, liefst beginnend 'in het veld'.
Goede curves zijn duidelijk en begrijpelijk, dat geldt dus zeker voor deze: Er zit een goede en heldere gedachte achter. Echter is de materie weerbarstiger en vraagt om grote (mentaliteits)veranderingen. In de jaren '90 en '00 zijn bijna alle leidinggevenden (overheid, bedrijfsleven en semi-publieke instellingen gelijk) van hoog tot laag op cursussen gestuurd om daar te leren dat het niet om de inhoud ging. Veel bedrijven hebben een vrouwelijke facilitair manager, die het verschil tussen een stekker en een stopcontact niet weet, maar wel alles van procedure'tjes die niets toevoegen. En dat soort types zitten er voorlopig nog wel een tijdje.
van der Straat, je haalt `goed en duidelijk`door elkaar met `infantiel`! Een Jip en Janneke-boek is ook `goed en duidelijk`, maar heeft voor een volwassen mens weinig `inhoud `, wat hem wijzer maakt!
Ik kan het mij voorstellen dat de mensen op de "vloer" meer zouden moeten verdienen, maar vergeet niet dat de mensen die daar ver boven staan, waardoor ze minder te maken hebben met de "echte" mens, verantwoordelijk zijn c.q. het belang dienen van vele mensen. Hoe meer je moet overzien, hoe meer je afstand moet nemen, hoe meer verantwoordelijkheid je ook hebt en hoe meer geld je verdient. We hebben het even niet over de kwaliteit van het werk, in principe spreekt dit voor zich.
- hoe meer verantwoordelijkheid je ook hebt en hoe meer geld je verdient. - Maar als die mensen die meer verantwoordelijkheid zouden dragen er een dagje niet 'zijn', even achter hun kraag in de vergadering zitten en niet opvallen door goede opmerkingen (misschien wel hun kater even uitzitten van de vorige werkborrel) dan merkt niemand dat terwijl als de man/vrouw op de werkvloer dat zou doen er een mens aan onderdoor gaat. Er zijn al bedrijven in de zorg die hun managers de keus hebben gegeven: of je wordt gewoon medewerker (letterlijk) of je zoekt een andere baan. Zij behoren tot de bedrijven met de grootste klanttevredenheid en met de hoogste (maatschappelijke en financiele) "winst"